ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Ασθμαίνοντας στο βουνό!

Παναθηναϊκός: Ασθμαίνοντας στο βουνό!

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν βελτιώνεται ενώ ακολουθεί πρόγραμμα-φωτιά μέχρι το ντέρμπι στις 4 Ιανουαρίου και τον εκπληκτικό Μήτογλου.

Η κακή εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα λίγο έλειψε να τον βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες ακόμα και κόντρα στην Νταρουσάφακα . Οι απουσίες θα μπορούσαν να είναι μια καλή δικαιολογία αν οι υπόλοιποι έβγαιναν μπροστά, ωστόσο οι "πράσινοι" όχι μόνο δεν κάνουν βήματα προόδου αλλά μοιάζουν παγωμένοι και ίσως να χρειάζονται ένα σοκ για ν’ αντιδράσουν. Μια ομάδα που μέχρι τώρα δεν έχει αγωνιστική ταυτότητα με πολλά σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν στιγμές που παίζει χωρίς αυτοπεποίθηση με τον Πασκουάλ ν’ ανακατεύει την τράπουλα χωρίς αποτέλεσμα και κάπως έτσι καλείται την επόμενη εβδομάδα που έχει διπλή αγωνιστική να παίξει μέσα σε λίγες ώρες κόντρα στη Ρεάλ εκτός και με την Αρμάνι Μιλάνο εντός.

Στη συνέχεια θα υποδεχτεί την ΤΣΣΚΑ και στις 4 Ιανουαρίου τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Μέσα σε αυτό το… βουνό που έχει ν’ ανέβει η ομάδα του "τριφυλλιού" καλείται πρώτα να προστατέψει την έδρα της κι έπειτα ν’ αναζητήσει κάτι καλύτερο εκτός. Το πώς θα το πετύχει είναι ερωτηματικό με όσα βλέπουμε μέχρι τώρα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόθεση έως τώρα για ν’ αλλάξει κάτι. Άρα ο Παναθηναϊκός πρέπει πάση θυσία να συνέλθει άμεσα και να τα βάλει με ομάδες που σαφώς είναι σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Σαφώς και με την υπάρχουσα κατάσταση, ας μη γελιόμαστε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Πέρα από τ' αρνητικά από το ντέρμπι που έγινε στο ΟΑΚΑ όμως, είχε και δύο θετικά σημεία. Το πρώτο είναι η απόδοση του Ντίνου Μήτογλου ο οποίος ανεβαίνει σταθερά, δουλεύει πολύ και είναι στο κλίμα για όσα χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Η επιθετική επίδοση είναι το λιγότερο μπροστά στη θέληση που έδειχνε στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το δεύτερο και βασικό στοιχείο είναι η επιστροφή του Νικ Καλάθη με νταμπλ-νταμπλ και ακόμα μια καλή εμφάνιση, η οποία στο μεγαλύτερο διάστημα συνοδεύτηκε από σωστές αποφάσεις. Από κει και πέρα η παρατεταμένη κακή εικόνα είναι αυτή που συνοδεύει τον Παναθηναϊκό χωρίς να βρίσκει λύσει ο προπονητής του.

ΑΕΡΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Μετά τα όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα στον Παναθηναϊκό, ήταν αναμενόμενο οι "πράσινοι" να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό στο ματς με την Νταρουσάφακα και ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε να το δείξει από το ξεκίνημα, σε συνδυασμό βέβαια και με τις απουσίες που υπήρχαν. Με τον Γιώργο Παπαγιάννη (που δεν τα πήγε καλά αμυντικά) στην πρώτη πεντάδα και τον Ντεσόν Τόμας στο "3". Μαζί οι Καλάθης, Παππάς και Μήτογλου. Με σύνθεση δηλαδή που δεν έχουμε συνηθίσει αλλά ο Παναθηναϊκός κάπως έτσι, προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Νταρουσάφακα και αρχικά το πέτυχε ανεβάζοντας τη διαφορά καθώς είχε καλά ποσοστά στην επίθεση, ωστόσο η άμυνα στο πικ εντ ρολ ήταν κακή.

Παναθηναϊκός: Ασθμαίνοντας στο βουνό!

Χωρίς να παίζει για το "άριστα" ο στόχος του "τριφυλλιού" ήταν να βάλει τις βάσεις, ώστε να μην προσθέσει άγχος στο παιχνίδι του. Παρά το αμυντικό πρόβλημα κοντά στο καλάθι, οι "πράσινοι" έκαναν όσα χρειάζονταν πάνω στο παρκέ. Προσπάθησαν να "χτυπήσουν" στοtransitionκαι όταν πήγαιναν σε οργανωμένες επιθέσεις ακουμπούσαν τη μπάλα μέσα στη ρακέτα χωρίς να επιχειρούν βιαστικές επιλογές από τα 6.75 αφού λειτουργούσαν με καθαρό μυαλό. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να ελέγξουν τον ρυθμό και όσο περνούσε η ώρα να μεγαλώνουν τη διαφορά που ήταν διψήφια μετά το πρώτο μέρος.

ΚΟΛΛΗΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η βραδιά για τον Παναθηναϊκό δεν ήταν δύσκολη αλλά αυτό δε σημαίνει πώς δεν υπήρχαν κενά διαστήματα. Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν με διαφορά ο παίκτης που ξεχώριζε από τους "πράσινους" οι οποίοι μπορεί να διατηρούσαν το προβάδισμα, ωστόσο επιθετικά είχαν "κολλήσει" για τα καλά. Οι φιλοξενούμενοι προς στιγμήν έφεραν το ματς στα μέτρα τους αφού ήταν καλύτεροι στο τρίτο δεκάλεπτο και οι γηπεδούχοι αναζητούσαν τρόπους, ώστε να μη μπουν σε περιπέτειες αφού ήταν άστοχοι στις προσπάθειες που επιχειρούσαν. Τα συμπτώματα από τις προηγούμενες κακές βραδιές, έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους, με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να… χάσει το μυαλό του, ξέμεινε από λύσεις και η Νταρουσάφακα με επιμέρους σκορ 28-18 (61-60) στο δεύτερο μέρος μέχρι το 33’ μπήκε ξανά στο παιχνίδι.

Κάπως έτσι το τελευταίο δεκάλεπτο έμοιαζε με ανηφόρα για τον Παναθηναϊκό. Επί της ουσίας στο κρίσιμο σημείο, λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αφού όλοι γνώριζαν τι θα σήμαινε ένα στραβοπάτημα απέναντι στη Νταρουσάφακα. Δύο καλές άμυνα και ισάριθμες σωστές επιθέσεις, έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στους γηπεδούχους, προκειμένου να τα καταφέρουν, όμως με αυτή την εικόνα είναι δεδομένο πώς θα έχει πολύ δύσκολο έργο στα παιχνίδια-φωτιά που ακολουθούν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ