ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός αγκαλιάζει τα ψεγάδια του

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός έδειξε για ακόμα μία φορά διατεθειμένος να αγκαλιάσει τα ψεγάδια του, ποντάροντας στα δυνατά σημεία ενός ανισοβαρούς ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα κόντρα στην Μπαρτσελόνα για την 8η αγωνιστική της EuroLeague . Εμφανίστηκε σκληρός, συνεπής στο πλάνο του και κέρδισε με 76-70 , σε μία νίκη με διπλή σημασία.

Η εικόνα του Παναθηναίκού στο παρκέ δεν ενθουσιάζει. Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει διαστημικό μπάσκετ. Σιγά-σιγά ωστόσο οι “πράσινοι” αρχίζουν να βγάζουν στο παρκέ τα πράγματα που θέλει από αυτούς ο Τσάβι Πασκουάλ, δείχνοντας να εντρυφούν σε μία φιλοσοφία. Ακόμα και αν αυτή στηρίζεται στα ψεγάδια τους.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα που ενίοτε του δημιουργούν πρόβλημα στο υψηλότερο επίπεδο, με σημαντικότερα την απουσία σταθερής απειλής από την περιφέρεια και δεύτερου δημιουργού εκτός του Νικ Καλάθη. Ο Τσάβι Πασκουάλ το γνωρίζει αυτό, φροντίζοντας σταδιακά ωστόσο να δίνει μία εικόνα συνέπειας στους “πράσινους”, παίζοντας στοχευμένα προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά τους, χωρίς να ενδιαφέρεται αν μπορεί ανά διαστήματα να έχει στο παρκέ 5αδα με μόλις έναν (ή κάποιες στιγμές και κανένα) σουτέρ ή με δύο κακούς αμυντικούς.

ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΠΙΣΩ, ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΑ

Παίζοντας κόντρα σε μία ομάδα με βαριά κορμιά και λίγο “light” περιφέρεια – ειδικά λόγω της απουσίας του Άνταμ Χάνγκα – ο Παναθηναϊκός πόνταρε στην δύναμη και στην ενέργεια στην άμυνα που έφερε την καλύτερη αμυντική επίδοση των τελευταίων 20 χρόνων . Θέλησε να βγάλει από την ζώνη άνεσης τους Ερτέλ και Πάνγκος πιέζοντάς τους σε όλο το γήπεδο και φρόντισε με κάθε κόστος να μην αφήσει τους σουτέρ της να βρουν ρυθμό, ακόμα και με τίμημα κάποια καλάθια στο “ζωγραφιστό”.

Αυτό μπορεί αρχικά να φαινόταν με ρίσκο όταν η Μπαρτσελόνα έβρισκε διαδρόμους. Δεδομένου όμως ότι με εξαίρεση τον Κούριτς που είχε 3/6 τρίποντα (δύο εκ των οποίων... σκοτωμένα πάνω σε άμυνα) όλοι η υπόλοιπη Μπαρτσελόνα είχε 0/9 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα αποδείχθηκε ένα σωστό πλάνο.

Ο Παναθηναϊκός έχει ως φιλοσοφία γενικώς να μην δίνει άμυνα στο post στους αντίπαλους ψηλούς, παρά μόνο αν το κρίνει απολύτως απαραίτητο ( όπως με τον Πρίντεζη στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ), αφού έχει εμπιστοσύνη στους Λάσμε και Γκιστ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αρκετοί σέντερ έχουν τα πιο παραγωγικά τους βράδια. Αυτή όμως είναι μία συνειδητή επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ στην προσπάθειά του να μην αφήσει τους αντίπαλους περιφερειακούς να βρουν ρυθμό.

“ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ” ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ

Ενώ στην άμυνα ο στόχος ήταν να βγει εκτός ρυθμού η Μπαρτσελόνα με διαρκή πίεση και “ξύλο” στους περιφερειακούς της, στην επίθεση ο Παναθηναϊκός ακολούθησε για ακόμα μία φορά την λογική της στόχευσης συγκεκριμένων παικτών, κυρίως στην γραμμή ψηλών των Καταλανών.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία. Ο Τσάβι Πασκουάλ θέλησε να πάρει το βέλτιστο από μία κατάσταση που του δημιούργησε πλεονέκτημα και αυτό ακριβώς έκανε. Τα σουτ του Λάσμε από μέση απόσταση έβγαλαν μακριά από το καλάθι τον Τόμιτς και τελικά εκτός αγώνα, την ίδια στιγμή που ο Σίνγκλετον είχε πολλά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση. Αν συνδυαστεί αυτό με τις σκόρπιες “ανάσες” σκοραρίσματος που έδωσαν με προσωπικές φάσεις οι Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι και Παππάς , όλα αυτά αρκούσαν σε ένα παιχνίδι που κινήθηκε σε χαμηλό σκορ για να φτάσουν στη νίκη οι “πράσινοι”.

ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙ

Έχει γίνει σαφές ότι στον Παναθηναϊκό δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο ενίσχυσης . Με τα ισχύοντα δεδομένα οι “πράσινοι” θα μείνουν ως έχουν, θέλοντας μέσα από την βελτίωση της χημείας τους, την άνοδο των ακρογωνιαίων λίθων της ομάδας (Καλάθης, Λάσμε, Γκιστ, Λοτζέσκι, Παππάς) και την καλύτερη ενσωμάτωση των νέων παικτών (Παπαπέτρου, Λάνγκφορντ, Τόμας) να εμφανιστούν ακόμα πιο συμπαγείς στο μέλλον.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του πολύ δρόμο. Το ντεφορμάρισμα του Νικ Καλάθη σίγουρα δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή. Ο Τσάβι Πασκουάλ ωστόσο σκοπεύει να παίρνει πάντα το βέλτιστο, αναδεικνύοντας σε κάθε παιχνίδι και διαφορετικό πρωταγωνιστή μέχρι να βρει ρυθμό ο σταρ της ομάδας. Δεν φοβάται τα ψεγάδια της ομάδας του. Τουναντίον, τα έχει “αγκαλιάσει”, ποντάροντας στα δυνατά σημεία ενός ανισοβαρούς ρόστερ για να κάνει δύσκολη την ζωή των αντιπάλων του. Το πλάνο του μέχρι στιγμής είναι πετυχημένο. Το αν αυτό το πλάνο θα είναι πετυχημένο και σε βάθος χρόνου είναι κάτι που θα δείξει το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ