ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ΝτεΣόν Τόμας "ξεκλειδώνει" τον Παναθηναϊκό

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο ΝτεΣόν Τόμας είχε το ξέσπασμα που έψαχνε στον αγώνα με τη Μπουντούτσνοστ, δείχνοντας παράλληλα πόσο σημαντικός είναι σε αυτό που “χτίζει” φέτος ο Παναθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε κοντά σε μία κακή ήττα στην Ποντγκόριτσα κόντρα στη Μπουντούτσνοστ, πριν τελικά κερδίσει με 72-67 για την 5η αγωνιστική της EuroLeague . Μία ήττα στο Μαυροβούνιο θα στοίχιζε στους “πράσινους” , οι οποίοι γλίτωσαν τη γκέλα και το οφείλουν σε έναν σημαντικό βαθμό και στον ΝτεΣόν Τόμας.

Ο Αμερικανός φόργουορντ πραγματοποίησε την – τηρουμένων αναλογιών (επίπεδο αντιπάλου, δυσκολία αγώνα) – καλύτερη εμφάνισή του με την φανέλα του Παναθηναϊκού , προσφέροντας 14 πόντους με 4/5 τρίποντα και 4 ριμπάουντ σε ένα “κλειστό” παιχνίδι, που κάθε πόντος μετρούσε.

Είναι παιχνίδια σαν αυτό που είχε στο μυαλό του ο Τσάβι Πασκουάλ όταν αποφάσιζε να δώσει την έγκρισή του για την απόκτηση του άλλοτε παίκτη της Μακάμπι. Και είναι το αγωνιστικό ξέσπασμα και τα 4/5 τρίποντά του Τόμας που υπενθύμισαν στον κόσμο πόσο σημαντικός είναι ο Αμερικανός φόργουορντ στο φετινό οικοδόμημα των “πράσινων”.

ΕΝΑΣ ΡΟΛΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΕΝΑ

Όταν το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Τόμας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που παραξενεύτηκαν. Αρκετοί πήγαν στο... άλλο άκρο και ισοπέδωσαν αυτή την κίνηση, επειδή ο απόφοιτος του Κολεγίου του Ohio δεν ήταν το “μεγάλο όνομα”, ο σταρ. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν είχε ανάγκη από ένα μεγάλο όνομα και, κάτι εξίσου σημαντικό, δεν είχε να διαθέσει τα χρήματα για έναν παίκτη με συμβόλαιο κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ μετά τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί. Ο Παναθηναϊκός ήθελε έναν παίκτη να του καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες σε καλό κόστος.

Ο Τόμας δεν είναι Κρις Σίνγκλετον, αλλά δεν ήρθε για αντικαταστάτης του. Ήρθε για να δώσει ισορροπία σε ένα ρόστερ που είχε την ανάγκη ενός παίκτη με ικανότητα στο σουτ και αρκετά χαμηλό προφίλ για να δεχθεί ότι δεν θα είναι βασικός... βρέξει-χιονίσει. Ενός παίκτη δηλαδή που θα δεχθεί συχνά να έρχεται από τον πάγκο για να στηριχθεί ένας νεαρός γηγενής παίκτης όπως ο Ντίνος Μήτογλου και παράλληλα θα αγωνιστεί αποκλειστικά ως πάουερ φόργουορντ προκειμένου να μπορέσει ένας άλλος γηγενής παίκτης (Ιωάννης Παπαπέτρου) να αγωνιστεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέση σμολ φόργουορντ. Κατά κάποιον τρόπο, όσο περίεργο κι αν ακουστεί, ο Τόμας είναι κάτι σαν το... αγχολυτικό των δύο Ελλήνων διεθνών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ξέρουν ότι μπορούν να βρουν χώρο και χρόνο για να βελτιωθούν.

ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Τόμας είχε πάντα το προφίλ ενός σκόρερ στην καριέρα του, ο οποίος σταδιακά εξελίχθηκε σε εξαιρετικό σουτέρ . Το τελευταίο στοιχείο που πρόσθεσε στο παιχνίδι του είναι και αυτό που τον έχει κάνει πολύτιμο για αυτό τον Παναθηναϊκό, αφού ο μοναδικός άλλος “καθαρός” σουτέρ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ είναι ο Ματ Λοτζέσκι. Η ικανότητα των δύο Αμερικανών στο σουτ είναι αυτή που δίνει στον Παναθηναϊκό μία απαιτούμενη ισορροπία στην επίθεση στο θέμα των αποστάσεων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να “κρυφτούν” στην άμυνα. Το γεγονός μάλιστα ότι αμφότεροι πρέπει να “κρυφτούν” στην άλλη πλευρά του παρκέ είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν συνυπάρχουν συχνά σε αυτό.

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Στα μάτια πολύ κόσμου μπορεί να μοιάζει “βαρύ” ότι ο Τόμας έχει τόσο κομβικό ρόλο στον Παναθηναϊκό. Στα μάτια κάποιων άλλων μπορεί αυτό να μοιάζει με ένα υπερβολικό συμπέρασμα. Με τον τρόπο που έχει δομηθεί ο φετινός Παναθηναϊκός όμως, αυτό είναι απλώς μία πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο το αγωνιστικό μέγεθος του Τόμας – που δεν είναι δα και τόσο μικρό – όσο ο ρόλος του που τον κάνει πολύτιμο, αφού πρόκειται για έναν παίκτη που δίνει ισορροπία σε πολλά μέτωπα. Από το αγωνιστικό κομμάτι λόγω της απουσίας σουτέρ από το ρόστερ των “πράσινων”, μέχρι το... ψυχολογικό λόγω της μεγαλύτερης ελευθερίας που αισθάνονται οι Παπαπέτρου και Μήτογλου.

Ο Τόμας δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να γίνει σταρ ή ο ηγέτης της ομάδας, αυτός ο ρόλος ανήκει στον Καλάθη. Ο Τόμας ήρθε για να γίνει ένα σημαντικό γρανάζι σε μία μηχανή, δίνοντας πράγματα που έλειπαν. Ο αγώνας με τη Μπούντουτσνοστ ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που ο Αμερικανός έδειξε αρκετά από αυτά τα στοιχεία. Μένει να φανεί αν θα μπορέσει να έχει την απαραίτητη συνέπεια στο παιχνίδι του προκειμένου να δώσει το κάτι διαφορετικό στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ