ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Καλάθης ομορφαίνει τη ζωή Πασκουάλ και Παναθηναϊκού

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BARCELONA - PANATHINAIKOS / ÐÁÓÊÏÕÁË(Á) ÊÁËÁÈÇÓ(Ä) / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BARCELONA - PANATHINAIKOS / ÐÁÓÊÏÕÁË(Á) ÊÁËÁÈÇÓ(Ä) / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νικ Καλάθης παραμένει ο franchise player του Παναθηναϊκού Superfoods, το πρόσωπο των "πρασίνων" εντός παρκέ δεν θα αλλάξει κι ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πλέον πολύ πιο εύκολο έργο για το "χτίσιμο" του ρόστερ.

Η παραμονή του Νικ Καλάθη βάζει -πολύ γρήγορα- τέλος στο μεγαλύτερο "ανοιχτό κεφάλαιο" του Παναθηναϊκού Superfoods το φετινό καλοκαίρι. Η συμφωνία των δύο πλευρών για τριετή επέκταση της συνεργασίας τους διατηρεί ακέραιο το οικοδόμημα του Τσάβι Πασκουάλ στο παρκέ του ΟΑΚΑ, με τον 45χρονο τεχνικό να έχει πλέον την άνεση (χρόνου) να κινηθεί κατά το δοκούν για τις υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν στο ρόστερ της ομάδας για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ήταν ξεκάθαρο άλλωστε πως ενδεχόμενη φυγή του 29χρονου γκαρντ από τους πρωταθλητές θα σήμαινε την εκ βάθρων αλλαγή κατεύθυνσης σε επίπεδο προσώπων με την-ήδη υπάρχουσα- ανάγκη για ισχυρό ελληνικό κορμό να φτάνει στα όρια... ασφυξίας. Μέσα σε όλα, θα έπρεπε να ανακατευτεί άρδην η τράπουλα και ο τρόπος με τον οποίο θα "χτιζόταν" η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού Superfoods. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν πλέον υποθετικές συζητήσεις, αφού η ουσία είναι πως οι πρωταθλητές διατηρούν μέχρι κεραίας την ταυτότητα τους.

TO FRANCHISE ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ PLAYER

Στις ΗΠΑ ο όρος που χρησιμοποιείται για περιπτώσεις σαν αυτή του Νικ Καλάθη είναι το "franchise player". Σε ελεύθερη μετάφραση μιλάμε για το "πρόσωπο της ομάδας", τον παίκτη που είναι ο ηγέτης της όχι μόνο λόγω αριθμών, αλλά -πολύ περισσότερο- χάρη στην ευρύτερη επιρροή που έχει στον σύλλογο -εντός κι εκτός παρκέ. Είναι σαφές εδώ και μια διετία (από την στιγμή δηλαδή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχώρησε από την δράση) πως ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι η ομάδα του Νικ Καλάθη, αυτός είναι το πρόσωπό της. Ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο κινούνται όλα.

Η τριετής επέκταση της συνεργασίας του με τους "πράσινους" διατηρεί την παραπάνω εικόνα, ως έχει. Δίχως αλλαγές, οι οποίες θα ήταν ενδεχομένως πιο δύσκολο να απορροφηθούν από τον σύλλογο σε σχέση με το καλοκαίρι που είπε "αντίο" ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν στην αγορά παίκτες με ανάλογα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οι γηγενείς αυτού του επιπέδου είναι ούτως ή άλλως είδος υπό εξαφάνιση (ή "δεμένοι" σε άλλες ομάδες, όπως ο Κώστας Σλούκας με τη Φενέρμπαχτσε).

Έτσι, ο Παναθηναϊκός Superfoods θα μείνει ως έχει: διοικητικά η ομάδα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προπονητικά η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, αγωνιστικά η ομάδα του Νικ Καλάθη.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - VALENCIA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - VALENCIA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΑΠΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως μετά από αυτή την εξέλιξη, ο μεταγραφικός σχεδιασμός των "πρασίνων" απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Από την στιγμή που το Νο1 παραμένει ως έχει, ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται πλέον να επιλέξει τα κομμάτια που θα μπουν δίπλα του. Τόσο σε επίπεδο γηγενών όσο και σε επίπεδο ξένων. Ο χρόνος δεν αποτελεί πια εχθρό, παρά σύμμαχο. Απ' όλες τις απόψεις. Δεδομένου ότι δεν έχει "βγει" ακόμη ο Ιούνιος, το "τριφύλλι" θα κάνει με άνεση τα πλάνα του για όσα ακολουθούν. Είτε μιλάμε για ανανεώσεις (βλ. Νίκος Παππάς) είτε για προσθήκες.

Ο Τσάβι Πασκουάλ αναζητά έναν ακόμη γηγενή παίκτη για να "κλείσει" την εξάδα του πρωταθλήματος, αφού με τη φυγή του Ζακ Όγκαστ υπάρχει πλέον... πεντάδα. Ποιος θα είναι ο τελευταίος του ελληνικού κορμού είναι νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα. Δυνητικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, αν και είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των "πρασίνων" πως δεν πρόκειται να μπουν σε οποιαδήποτε διαδικασία συζήτηση ή διαπραγμάτευσης, πριν διαφανεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλευρών. Κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκαθαρίσει κι ο ίδιος ο 24χρονος φόργουορντ, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στον Ολυμπιακό, στον οποίο βρίσκεται την τελευταία πενταετία.

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΕΝΑΣ ΨΗΛΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΟΣ

Με τον Στεφάν Λάσμε να κλείνει την τριάδα στο "5" (δίπλα σε Τζέιμς Γκιστ και Ίαν Βουγιούκα), ο επόμενος στόχος για τη front line είναι ένας παίκτης στο "4". Ιδανικά, με καλό περιφερειακό σουτ προκειμένου να διασφαλιστεί πως, όπως και φέτος, ο Παναθηναϊκός Superfoods θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πεντάδες με τουλάχιστον τρεις καλούς σουτέρ από τα 6.75 μ. -για να βρίσκει περισσότερους χώρους ο Νικ Καλάθης για διεισδύσεις.

Ξένος στο "4" λοιπόν, κι άλλος ένας στο "3" -με δυνατότητα ενδεχομένως να παίζει και στο "2". Τόσο ο Κέι Σι Ρίβερς όσο κι ο Ματ Λοτζέσκι κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά, συζήτηση επί της ουσίας με κάποια από τις δύο πλευρές δεν έχει γίνει, οπότε δεν αποκλείεται ο Τσάβι Πασκουάλ να αναζητήσει για άλλη λύση. Πάντα με γνώμονα πως το σουτ θα είναι στα δυνατά σημεία του... στόχου.

Παρεμπιπτόντως, από την στιγμή που παρέμεινε ο Νικ Καλάθης (κι άρα οι "πράσινοι" δεν θα αναζητήσουν για ξένο ως πρώτο πόιντ γκαρντ), ο Λούκας Λεκαβίτσιους θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος για την επόμενη σεζόν. Οι "πράσινοι" τον είχαν ενημερώσει άλλωστε πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (βλ. ριζική αλλαγή πλάνου, σε περίπτωση φυγής του Νικ Καλάθη) θα τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις λοιπόν (αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ανακοίνωση), το ρόστερ του Παναθηναϊκού Superfoods έχει αυτή την εικόνα:

PG: Νικ Καλάθης, Λούκας Λεκαβίτσιους, Γιώργος Καλαϊτζάκης

SG: Μάρκους Ντένμον, Νίκος Παππάς (;)

SF: Θανάσης Αντετοκούνμπο

PF: Ντίνος Μήτογλου

C: Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε, Ίαν Βουγιούκας

* Το ερωτηματικό μπαίνει δίπλα στο όνομα του Νίκου Παππά, από την στιγμή που δεν υπάρχει οριστική εξέλιξη στην περίπτωσή του.

** Από δανεισμό επιστρέφουν αυτό το καλοκαίρι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Μιχάλης Λούντζης. Για τον πρώτο δεν έχει παρθεί απόφαση ακόμη, ενώ ο δεύτερος είναι κοντά σε νέο δανεισμό -με πιθανότερο προορισμό το Περιστέρι.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ