ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μία νίκη "χτισμένη" στο overplay

Μία νίκη "χτισμένη" στο overplay
TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η άμυνα με αλλαγές ήταν "όλα τα λεφτά" για τον Παναθηναϊκό Superfoods στο ΣΕΦ. Το Sport24.gr αναλύει τις δύο επιλογές του Τσάβι Πασκουάλ και γράφει για τον Νικ Καλάθη, που έπαιξε το... overplay της νίκης (VIDEOS).

Επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ, ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει καταφέρει να (ανα)δομήσει το DNA του στο γήπεδο. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στη δουλειά που γίνεται στο πίσω μέρος του παρκέ και στη συνέπεια που παρουσιάζουν οι παίκτες του "τριφυλλιού". Σαν αυτή που αποτυπώθηκε στο παρκέ του ΣΕΦ, το βράδυ της Κυριακής (8/10) και έφερε το "διπλό" επί του Ολυμπιακού , στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η ομαδική δουλειά, η πίστη στο πλάνο του προπονητή και ο υψηλός βαθμός εκτέλεσής του είναι τα τρία στοιχεία που σε βάθος χρόνου βοήθησαν τους "πράσινους" να ανακάμψουν και να επιστρέψουν από το -9, κι από εκεί να βρουν ρυθμό, βάζοντας τρία μεγάλα σουτ -με τους Κέι Σι Ρίβερς (δις) και Κρις Σίνγκλετον.

Ο οδηγός στην άμυνα δεν ήταν άλλος από τον Νικ Καλάθη. Ο ομογενής πλεϊμέικερ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αλλά η επιρροή του στον τρόπο με τον οποίο "έχτισε" το παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτά που αποτυπώνουν οι συγκεκριμένοι αριθμοί. Η άμυνα από μπροστά (overplay) στον Τζαμέλ ΜακΛιν άλλαξε τις ισορροπίες.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η βασική τακτική του Τσάβι Πασκουάλ αφορούσε σε αλλαγές στα σκριν που γίνονταν πάνω στην μπάλα, με δύο βασικές συνισταμένες: όταν στο παρκέ βρισκόταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ γινόταν διπλή αλλαγή (δηλαδή ο κοντός που μάρκαρε την μπάλα "πάσαρε" τον σέντερ του Ολυμπιακού στον έτερο ψηλό της πεντάδας και τον αντικαθιστούσε στο "4"), ενώ όσο αγωνιζόταν ο Τζαμέλ ΜακΛιν η αλλαγή αφορούσε μόνο τους δύο παίκτες που είχαν εμπλοκή στο σκριν.

Για την πρώτη περίπτωση, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του πλάνου έπαιξαν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Κρις Σίνγκλετον. Για το δεύτερο, όλα άρχιζαν και τελείωναν στον Νικ Καλάθη !

ΤΟ OVERPLAY ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Ο τρόπος με τον οποίο προστάτευσε το "πράσινο" καλάθι ο 28χρονος πόιντ γκαρντ είναι σεμιναριακού επιπέδου, αφού δεν επέτρεψε στον αναπληρωματικό σέντερ των "ερυθρολεύκων" να πάρει την μπάλα. Σε αυτό βέβαια δεν παίζει ρόλο μόνο ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε το σώμα και τα πόδια του ο Νικ Καλάθης, αλλά και το γεγονός ότι ο Τζαμέλ ΜακΛιν δεν είναι "καθαρό" πεντάρι, ούτε του αρέσει να πηγαίνει στην επαφή.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία φάση περίπου τρία λεπτά πριν από το τέλος. Όταν ο Νικ Καλάθης υποχρεώνει τους παίκτες του Ολυμπιακού (Γιάνις Στρέλνιεκς και Γιώργος Πρίντεζης) να αλλάξουν τέσσερις φορές τη γωνία πάσας, αναζητώντας τον συμπαίκτη τους στο low post. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος να μην πάει ποτέ η μπάλα σε αυτόν, αλλά να γίνει διείσδυση από την κορυφή, με τον Γιώργο Πρίντεζη να "κουτουλάει" πάνω στον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και να χάνει το λέι απ.

Παρένθεση. Οι δύο απουσίες του Ολυμπιακού (βλ. Βασίλης Σπανούλης και Μπράιαν Ρόμπερτς) βοήθησαν στην καλύτερη εφαρμογή του αμυντικού πλάνου του Παναθηναϊκού Superfoods, αφού δεν ήταν τόσο καλό το "διάβασμα" των φάσεων. Κλείνει η παρένθεση.

Μία κρίσιμη άμυνα (από τις πολλές στο φινάλε του αγώνα) βγαίνει, κι ο Παναθηναϊκός Superfoods καταφέρνει να βρει ένα μεγάλο σουτ στην άλλη πλευρά του παρκέ με τον Κέι Σι Ρίβερς. Για να επαναληφθεί αμέσως μετά το ίδιο σκηνικό στη ρακέτα του "τριφυλλιού": ο Τζαμέλ ΜακΛιν καλείται να βγει μπροστά από τον Νικ Καλάθη στο low post. Ξανά, οι γηπεδούχοι δεν έχουν καθαρή γωνία πάσας, ο Χόλις Τόμσον υποχρεώνεται να κάνει διείσδυση και υποπίπτει σε λάθος.

Δηλαδή, οι "πράσινοι" είχαν 2/2 σε παρόμοιες συνθήκες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα!

ΤΟ "ΤΥΡΑΚΙ" ΤΟΥ ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ

Μπορεί στο α' μέρος ο Τζαμέλ ΜακΛιν να έκανε θραύση και να κέρδισε περισσότερο χρόνο στο παρκέ, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό έδειχνε να λειτουργεί υπέρ του "τριφυλλιού" όσο περνούσε η ώρα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν ψηλό που βοηθούσε με την παρουσία του το αμυντικό πλάνο του Τσάβι Πασκουάλ. Άσχετα, αν ο σέντερ των "ερυθρολεύκων" ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και μάλιστα με οικονομία προσπαθειών (18 πόντοι με 7/9 δίποντα), στην τελική ευθεία δεν απέδωσε. Κι αυτό γιατί πάνω του στηρίχθηκε η αλλαγή ρυθμού (αμυντικά) των "πρασίνων".

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η πλειονότητα των πόντων που πέτυχε προήλθε από προσωπικές φάσεις απέναντι -κατά βάση- στον Ίαν Βουγιούκα και τον Ζακ Όγκαστ. "Χτύπησε" τον πρώτο στα πόδια, εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη όγκου του δεύτερου κοντά στο καλάθι.

Ουδέποτε όμως βρήκε τη λύση στο μαρκάρισμα του Νικ Καλάθη, ο οποίος "έκοβε" την "τροφοδοσία" του όποτε αναλάμβανε να τον μαρκάρει από μπροστά.

ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

Η συνέπεια του Καλάθη στο "overplay" ήταν τόσο καθολική, που έφτασε στο σημείο να καλύψει τις γωνίες πάσας ακόμη κι όταν βρήκε απέναντί του τον Νίκολα Μιλουτίνοφ! Ατό βέβαια δεν αφορά μόνο στον ίδιο, αλλά και στη βοήθεια που πήρε από τους υπόλοιπους τέσσερις που βρίσκονταν στο παρκέ μαζί του. Το πόσο κλειστή είναι η άμυνα του "τριφυλλιού" σε αυτή τη συνθήκη είναι ενδεικτικό.

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Η νέα αγωνιστική περίοδος είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, η EuroLeague δεν έχει καλά - καλά ξεκινήσει, αλλά βάσει του πως έχουν δομηθεί οι ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης βγαίνουν κάποια a priori συμπεράσματα για την αγωνιστική φιλοσοφία και τις δυνατότητες στις δύο πλευρές του παρκέ. Στα χαρτιά λοιπόν, ο Παναθηναϊκός Superfoods και η Χίμκι είναι οι δύο ομάδες που ιντριγκάρουν περισσότερο από τις υπόλοιπες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατεύσουν τη ρακέτα τους.

Οι "πράσινοι" έχουν παίκτες που δημιουργούν ένα πολύπλευρο αμυντικό παιχνίδι (σ.σ.: είναι σημαντικό να καταφέρει να μπει στη φιλοσοφία ο Ζακ Όγκαστ), όπως ακριβώς κι η ρωσική ομάδα.

Αν λοιπόν ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας καταφέρουν να πείσουν σε απόλυτο βαθμό τους παίκτες τους πως μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα αν είναι συνεπείς στο πίσω μέρος του παρκέ, τότε θα δούμε εντυπωσιακά πράγματα από τις δύο ομάδες.

Photo Credits: Tourette Photography

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ