ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Νικ Καλάθης βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103.3 και μίλησε για την κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό. Τι είπε για τον Αργύρη Πεδουλάκη, τον Τσάβι Πασκουάλ, το πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη και τους τελικούς του πρωταθλήματος (audio)

Στο στούντιο του Sport24 Radio 103.3 βρέθηκε για κάτι περισσότερο από μία ώρα ο Νικ Καλάθης, τρεις ημέρες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Superfoods απάντησε στις ερωτήσεις των Γιώργου Οικονόμου και Γιάννη Κουβόπουλου, αλλά και των ακροατών.

Παρά την κούραση από τη μαραθώνια χρονιά και τα σκληρά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ο 28χρονος πλεϊμέικερ ήταν ευδιάθετος και δεν άφησε καμία ερώτηση αναπάντητη. Σχολίασε την διαδρομή στους τελικούς του πρωταθλήματος, εξήγησε πως αντιμετώπισαν εντός του "τριφυλλιού" την κατάσταση μετά το πούλμαν, ενώ στάθηκε στη μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων μετά την αποχώρηση του Αργύρη Πεδουλάκη και την άφιξη του Τσάβι Πασκουάλ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Sport24 Radio 103.3:

Για τη φετινή σεζόν: "Είχαμε μια εξαιρετική σεζόν, είναι τιμή μου να είμαι αρχηγός, θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα στην Ευρωλίγκα, αλλά αν έλεγε κανείς ότι θα κατακτούσαμε το νταμπλ, θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι".

Για το περιστατικό στην αρχή της σεζόν με τον Μάικ Τζέιμς και την βαριά ήττα στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ: "Όντως είχαμε πολλά προβλήματα, όμως είχαμε παίκτες που μπορούσαν να τα ξεπεράσουν, έμπειρους και αυτό πιστώνεται στον Αργύρη Πεδουλάκη, που έκανε καλή δουλειά στην στελέχωση του ρόστερ".

Για τη μετάβαση από τον Πεδουλάκη στον Πασκουάλ: "Ήταν δύσκολο αλλά όχι τόσο πολύ, γιατί δεν παίξαμε πολύ με τον Πεδουλάκη, ώστε να μπούμε στη φιλοσοφία του. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι η αλλαγή προπονητή έγινε στην αρχή και όχι στο τέλος, οπότε ο Πασκουάλ είχε το χρόνο να αλλάξει τα πράγματα".

Για τις αλλαγές που έφερε ο νέος προπονητή: "Ο Πασκουάλ θέλησε να δώσει διαφορετικό ρυθμό, πιο γρήγορο, ισπανικό, μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Ταίριαξε αυτό που θέλησε να περάσει. Προς το τέλος της σεζόν έπαιξε καλά ο Παναθηναϊκός, με εξαίρεση τα ματς με τη Φενέρμπαχτσε. Μετά από αυτά η συνέχεια ήταν πολύ καλή".

Για την πορεία στην Ευρωλίγκα: "Στο τέλος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας πήραμε το πλεονέκτημα, όμως το πρώτο παιχνίδι με τη Φενέρ ήταν κλειδί. Το χάσαμε και μας στέρησε την ψυχολογία. Αν το είχαμε πάρει, θα ήταν τελείως διαφορετική η σειρά".

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για τις αναμετρήσεις με τη Φενέρ: "Για να είμαι ειλικρινής, η Φενέρ είναι καλύτερη ομάδα. Για τρία - τέσσερα χρόνια έχει τον ίδιο κορμό. Πληγωθήκαμε από την ήττα στο πρώτο ματς. Η Φενέρ άξιζε την πρόκριση, όπως άξιζε να κατακτήσει αργότερα την Ευρωλίγκας, την οποία πήρε εύκολα".

Για το κλειδί της νίκης στο "ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο: "Ηταν η καλή βραδιά στην οποία βρεθήκαμε, παρόλο που ήταν νωρίς στη σεζόν. Εκείνη την εποχή παίξαμε τρεις φορές και στις τρεις διοργανώσεις".

Για την υπόθεση με το πούλμαν: "Ο Μπουρούσης μπορεί να το διασκέδασε, αλλά 17 ώρες σε ένα πούλμαν ήταν ένα σοκ. Σε κάποιους δεν άρεσε, άλλους δεν τους ένοιαζε. Αν το αφεντικό λέει ότι πρέπει να μπεις στο πούλμαν, πρέπει να το κάνεις. Το χρειαζόμασταν, μετά γίναμε καλύτεροι και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέραμε".

Για το τι άλλαξε μετά την επιστροφή με το πούλμαν: "Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι ή όχι. Σίγουρα είχαμε αυτοπεποίθηση στους τελικούς. Παίξαμε καλά, το δείξαμε. Στην άμυνα ήμασταν πολύ καλοί και όταν αρχίσαμε να ανεβάζουμε την απόδοσή μας στο πίσω μέρος του παρκέ, άλλαξαν όλα".

Για την ήττα από την ΑΕΚ στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ: "Δεν ανησύχησα καθόλου. Η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα, ίσως να μας έκανε καλό που δώσαμε και περισσότερα παιχνίδια".

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για την αντίδραση της ομάδας μετά την Ευρωλίγκα: "Μείναμε μαζί μετά τις δυσκολίες που περάσαμε. Μείναμε ενωμένοι. Με τη Φενέρ στα δυο πρώτα ματς θα μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Το βασικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός παρέμεινε ομάδα και μετά από αυτά".

Για την προσωπική του παρουσία, που ήταν ο MVP των τελικών και όσα πέρασε μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ, ως αρχηγός: "Υπήρχε αρκετή πίεση, την ένιωθα στους ώμους. Την επιζητώ πάντως, ήθελα να παίρνω την ευθύνη. Είχε και πάνω και κάτω η σεζόν. Ηταν η πρώτη μου σαν αρχηγός και δεν ήταν κάτι που είχα συνηθίσει. Είχα όμως μάθει από τον καλύτερο, τον Διαμαντίδη, το πώς να λειτουργώ".

Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη: "Μπορεί να σταμάτησε να παίζει, αλλά κάνουμε ακόμη παρέα. Λείπει πολύ από τον Παναθηναϊκό, όμως τον χρόνο δεν μπορεί να τον κερδίσει κανένας".

Για όσα έμαθε από τον Δημήτρη Διαμαντίδη: "Το βασικό είναι να ελέγχεις την ομάδα στο γήπεδο, να είσαι σίγουρος ότι ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Ένας τύπος σαν αυτόν θα μπορούσε να έχει ύφος ή να είναι απόμακρος, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Ήταν πάντα κοντά σε όλους. Κι αυτό είναι κάτι βασικό που έμαθα".

Για το αν θα ήθελε συμπαίκτη τον Τζέιμς για του χρόνου: "Είναι εξαιρετικό χαρακτήρας, εντός και εκτός γηπέδου. Μεγάλη προσωπικότητα. Ταιριάζουμε πολύ, συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Ο προπονητής έχει δύο γρήγορα γκαρντ και σίγουρα θα ήθελα να τον έχω συμπαίκτη και την επόμενη περίοδο".

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για το γεγονός ότι έπαιζε πάρα πολύ σε όλα τα παιχνίδια: "Δεν ήταν δύσκολο. Θα μπορούσα να παίζω 40 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Αυτό θέλει ο κάθε παίκτης. Σίγουρα κουράστηκα όταν είδα ότι έπαιζα πάρα πολύ στα πρώτα 15 παιχνίδια της Ευρωλίγκας".

Για το ποιος άλλος μπορεί να γίνει ηγέτης στον Παναθηναϊκό: "Έχουμε αρκετά παιδιά που θα μπορούσαν να είναι ηγέτες. Εχουμε πολλούς έμπειρους, όπως είναι ο Φώτσης, ο Μπουρούσης, ο Ρίβερς".

Για το πώς μάρκαρε τον Κάρι όταν ήταν στο ΝΒΑ και αν τον υποστήριζε στους τελικούς της φετινής σεζόν: "Είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίζεις. Μου αρέσει ο Κάρι, αλλά δεν έχω κάποια ομάδα που να υποστηρίζω στο ΝΒΑ".

Για το αν θα επιστρέψει κάποια στιγμή στο ΝΒΑ: "Ακόμη έχω στο μυαλό μου, πάντα θα σκέφτομαι το υψηλότερο επίπεδο. Μου αρέσει που είμαι στον Παναθηναϊκό, αλλά αν μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να ξαναπάω στο ΝΒΑ, θα το εξετάσω σοβαρά".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Είναι απίστευτος. Ηγέτης. Στα επόμενα δύο τρία χρόνια θα είναι από τους κορυφαίους του ΝΒΑ και έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είμαι χαρούμενος που θα είμαι συμπαίκτης του στην εθνική".

Για τον Ολυμπιακό: "Είχαν μια πολύ καλή χρονιά. Επαιξαν πολύ καλά μέσα στη σεζόν, έφτασαν στον τελικό της Ευρωλίγκας και στους πέντε τελικούς στην Ελλάδα. Εχει έναν κορμό Ελλήνων παικτών, ο οποίος αν διατηρηθεί, θα συνεχίσει να παίζει καλά".

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για το πώς είναι δυνατόν ο κόσμος να μηδενίζει την προσπάθεια των παικτών του Ολυμπιακού, επειδή ηττήθηκαν στους τελικούς: "Κάθε οπαδός έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Ο Ολυμπιακός πήγε στους δύο τελικούς και έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο. Σίγουρα στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι τίτλοι".

Για τους τελικούς και το ότι ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα: "Παίξαμε καλύτερο μπάσκετ και στα πέντε ματς. Στο πρώτο ήμασταν καλύτεροι και στο τρίτο χάσαμε στο τέλος, πέντε λεπτά πριν το φινάλε κερδίζαμε 10 πόντους. Και στο πέμπτο ξέραμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε το διπλό και να πάμε το τρόπαιο πίσω στο ΟΑΚΑ".

Για το πόσο καθοριστικό ήταν το τέταρτο ματς με τον Ολυμπιακό: "Πήραμε το μομέντουμ και πήγαμε με άλλη ψυχολογία στο πέμπτο παιχνίδι. Επαιξε ρόλο η άμυνά μας και η αλλαγή λειτουργίας, λόγω της παρουσίας του Πασκουάλ. Δεν αφήσαμε τον Σπανούλη να κάνει το παιχνίδι, κάτι που έκαναν τελικά οι ψηλοί".

Για το γεγονός ότι βρέθηκε στο νοσοκομείο πριν από τον τέταρτο τελικό και το ότι ο κόσμος φώναζε το όνομά του: "Ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ, ένοιωθα πολύ άρρωστος. Είχα πολύ πυρετό, αλλά σε αυτό το παιχνίδι μόνο νεκρός δεν θα έπαιζα. Είναι τρομερό συναίσθημα να φωνάζουν οι οπαδοί το όνομά μου".

Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού: "Είναι οι καλύτεροι οπαδοί του κόσμου. Είτε χάνει είτε κερδίζει η ομάδα, μας συμπαραστέκονται. Μετά τη Φενέρ ήρθαν στο γήπεδο και μας στήριξαν και το ίδιο έκαναν και με τον Ολυμπιακό".

Για την υποδοχή στο ΟΑΚΑ μετά τον πέμπτο τελικό: "Τέτοια υποδοχή δεν είχαμε ούτε όταν πήραμε την Ευρωλίγκα. Ο κόσμος άφησε τα παιδιά στο σπίτι για να έρθει να μας αποθεώσει. Τους το αφιερώνουμε".

Καλάθης: "Προτεραιότητά μου ο Παναθηναϊκός, όχι το ΝΒΑ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για την οικογένεια Γιαννακόπουλου: "Είναι απίστευτο το πόσο αγαπούν την ομάδα. Ο σύλλογος είναι τα πάντα γι” αυτούς, είναι ολόκληρος ο κόσμος. Γι” αυτό την έκαναν και κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη. Ειναι τιμή να φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Θανάσης, όταν ήρθα την πρώτη χρονιά με τον Ζοτς, ήταν λίγο πιο τρελός, με την καλή έννοια. Ο Παύλος ήταν πιο ψύχραιμος αλλά ήταν πάντα εκεί. Ο Δημήτρης είναι μια μίξη και των δύο, δίνει πάντα ενέργεια στην ομάδα".

Για την εθνική ομάδα: "Σίγουρα θα είμαι στην εθνική, είναι τιμή για μένα. Θέλω και θα συνεχίσω να παίζω σε αυτή την ομάδα. Το λιγότερο που μπορούμε να πετύχουμε στο Ευρωμπάσκετ, είναι να πάρουμε ένα μετάλλιο".

Για τον προπονητή της εθνικής: "Όποιος διαλέξει τον προπονητή της ομάδας, θα πρέπει να ξέρει και τι μπάσκετ θα παίξουμε εμείς. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα μας ταίριαζε ένα γρήγορο μπάσκετ με πολύ δυνατή άμυνα".

Για το πώς θα πετύχει η εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ: "Για να πετύχει η εθνική πρέπει να έχει παίκτες που θέλουν να κερδίσουν. Να έχουν προσωπικότητα και να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και να ρολάρουν από τα πρώτα παιχνίδια".

Για την επόμενη σεζόν: "Ο μεγάλος στόχος είναι το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, έχει πολλά χρόνια να παίξει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ Φορ. Προσωπικά θέλω να βελτιώσω το σουτ".

Για το πώς θα ήθελε να σχεδιαστεί ο Παναθηναϊκός της επόμενης σεζόν: "Δεν ξέρω, είναι μια απόφαση που θα πάρει ο προπονητής. Καλό θα είναι να έχει έναν κορμό Ελλήνων παικτών, αυτό δηλαδή που κάνει ο Ολυμπιακός".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ