ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού

Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού

Τα ονόματα των Βαγγέλη Μάντζαρη και Στράτου Περπέρογλου που είναι στην κορυφή των επιλογών του Παναθηναϊκού Superfoods και τα συμβόλαια που λήγουν. Το Sport24.gr αναλύει…

Ο τρόπος με τον οποίο οι "πράσινοι" ολοκλήρωσαν τη σεζόν, όπως γίνεται αντιληπτό δεν αποκλείεται ν’ ανατρέψει τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη των τελικών της Stoiximan.gr Basket League.

Όπως και να έχει, σκοπός της ομάδας του "τριφυλλιού" είναι να "χτίσει" τον δικό της κορμό χωρίς να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να τονώσει το ελληνικό στοιχείο κάτι το οποίο αποτελεί τον μεγάλο στόχο των τελευταίων ετών. Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση είναι συγκεκριμένες αφού θα γίνουν κινήσεις με παίκτες που μένουν ελεύθεροι. Γι' αυτό άλλωστε στην κορυφή της λίστας είναι τα ονόματα των Βαγγέλη Μάντζαρη, Στράτου Περπέρογλου και Ζακ Όγκαστ.

Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κλείσει το συντομότερο τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις με σειρά προτεραιότητας βέβαια (έχει ήδη κάνει τις κινήσεις του), παρά το γεγονός πως παρουσιάζουν ξεχωριστές δυσκολίες. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει κάνει τις πρώτες εισηγήσεις του στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, όμως τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν οι μεταγραφικοί στόχοι αναφορικά με τους ξένους παίκτες. Εκεί όπου το τελευταίο διάστημα έχει ξεχωρίσει το όνομα του Κιθ Λάνγκφορντ, χωρίς όμως να είναι τόσο προχωρημένο το θέμα, από τη στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός γκαρντ δεσμεύεται με συμβόλαιο στην Ούνικς Καζάν και δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τοπίο.

Είναι αλήθεια πως οι "πράσινοι" θα κινηθούν σε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα οπότε θέλουν οι κινήσεις τους να είναι προσεκτικές και σε καμία περίπτωση περιττές, ώστε η ομάδα ν' αποφύγει λάθη τα οποία έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Από κει και πέρα τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, είναι αυτά των Νικ Καλάθη, Νίκου Παππά, Γιάννη Μπουρούση, Τζέιμς Φελντέιν Λευτέρη Μποχωρίδη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Μιχάλη Λούντζη ενώ λήγουν εκείνα των Ντιμίτρις Νίκολς, Κένι Γκάμπριελ, Μάικ Τζέιμς, Τζέιμς Γκιστ και Αντώνη Φώτση. Σχετικά με τον έμπειρο φόργουορντ τα δεδομένα έχουν αλλάξει και είναι πιθανό να του γίνει πρόταση ανανέωσης, ενώ το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι αποφάσεις και για τον Τζέιμς Γκιστ.

BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμβόλαια που είναι με οψιόν ανανέωσης, κυρίως για τον Κρις Σίνγκλετον ο οποίος μετά τον αποκλεισμό στην EuroLeague, έδειχνε αποφασισμένος να αποχωρήσει. Στη δική του περίπτωση, ο Παναθηναϊκός έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει την οψιόν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο ο Αμερικανός έχει NBA out που λήγει στις 20 Ιουλίου. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία αφού ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από ομάδες. Όσο για τον Κέι Σι Ρίβερς, παρά το γεγονός πως "πάγωσαν" οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο για την επέκταση του συμβολαίου του, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει κι αυτός.

Δεν αποκλείεται πάντως, να δούμε αλλαγές των δεδομένων ακόμα και με τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους κάτι, όμως που θα φανεί σύντομα μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από την κατάκτηση του νταμπλ.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, ανά παίκτη:

Κρις Σίνγκλετον: Στο συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, από την πλευρά του "τριφυλλιού". Οι "πράσινοι" διατηρούν τη δυνατότητα να τον κρατήσουν εφόσον ενεργήσουν έως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν το κάνουν, ο παίκτης θα είναι αυτόματα ελεύθερος και άμεσα διαθέσιμος για τις ομάδες της Turkish Airlines EuroLeague. Είναι σαφές πως επιθυμία του Τσάβι Πασκουάλ είναι να τον έχει στη διάθεσή του την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, οπότε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι άλλο: το ΝΒΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον των Indiana Pacers κι ακόμη μίας ομάδας από το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, οι οποίες βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν επί χάρτου (βλ. επίσημη πρόταση) μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ειδάλλως, ο παίκτης θα επιστρέψει στο "τριφύλλι" για τον δεύτερο -και τελευταίο- χρόνο του συμβολαίου του.

Ντιμίτρις Νίκολς: Είναι ελεύθερος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Δεν πρόκειται να γίνει προσπάθεια παραμονής του από τον Παναθηναϊκό. Αυτό που εκτίμησαν πάντως στο "τριφύλλι" είναι ο επαγγελματισμός, ο χαρακτήρας και η συνέπεια που έδειξε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα, ενώ δέχθηκε να μείνει στην ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν (παρότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα playoffs του πρωταθλήματος), για να βοηθήσει στις προπονήσεις.

Κέι Σι Ρίβερς: Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο για πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του έμειναν στη μέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για το μέλλον του. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει επισημάνει πολλάκις σε συζητήσεις πως θέλει να τον έχει κοντά του την επόμενη σεζόν, οπότε τα υπόλοιπα περισσεύουν. Το +1 που προβλέπεται στο συμβόλαιό του προκαθορίζει τις εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό, ειδικά από την στιγμή που ο παίκτης απολαμβάνει τη ζωή στην Αθήνα και το περιβάλλον εντός κι εκτός ομάδας, στο οποίο δίνει προτεραιότητα λόγω της οικογένειάς του.

BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μάικ Τζέιμς: Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε. Αν μιλούσαμε πριν από ένα μήνα, θα ήταν δεδομένη η αποχώρησή του. Αυτή την στιγμή, κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο. Από την άλλη, παραμένει δύσκολο να τον ξαναδούμε στα πράσινα, αφού το κασέ του έχει ανέβει κι άλλο. Το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι με το "τριφύλλι" προέβλεπε ένα ποσό κοντά στο 1.000.000 δολάρια. Φέτος το κασέ του θα είναι πιο υψηλό, ειδικά μετά τις εμφανίσεις του στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης θα εξετάσει ξανά (όπως έκανε και πέρσι) την αγορά του ΝΒΑ, για να διαπιστώσει αν μπορεί να βρει εγγυημένο συμβόλαιο, κι ακολούθως θα στραφεί στην Ευρώπη. Για αρχή, έχει ήδη ενημερωθεί για ενδιαφέρον της Αρμάνι Μιλάνο και της Αναντολού Εφές -με την Νταρουσάφακα να έχει αποσυρθεί καιρό τώρα, από την στιγμή που έχασε τη θέση της στην Turkish Airlines EuroLeague της ερχόμενης περιόδου.

Λευτέρης Μποχωρίδης: Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2019, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να αλλάζει το status του στην ομάδα. Θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό, με σκοπό να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στο ροτέισον του Τσάβι Πασκουάλ.

Αντώνης Φώτσης: Η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αποτελέσει παρελθόν. Ο υπαρχηγός των "πρασίνων" έχει αυξημένες πιθανότητες παραμονής, κάτι που θα διαφανεί με μεγαλύτερη ασφάλεια τις επόμενες ημέρες.

Νίκος Παππάς: Έχει έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου (τελειώνει το 2018), όπερ και σημαίνει πως δεν θα προκύψει κάτι για εκείνον.

Τζέιμς Φελντέιν: Ο 29χρονος γκαρντ δεσμεύεται με το "τριφύλλι" για ένα ακόμη χρόνο (με κλειστό συμβόλαιο). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνει στην ομάδα, το κάθε άλλο, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πει "αντίο". Ο χρόνος του περιορίστηκε σημαντικά στη διάρκεια της σεζόν, με τον Νίκο Παππά να κερδίζει περισσότερα λεπτά παρουσίας στο παρκέ και τον Μάικ Τζέιμς να μετακομίζει στο "2" σε πολλές περιπτώσεις. Οι "πράσινοι" θα αναζητήσουν στην αγορά κάτι καλύτερο για τη θέση του, κι εφόσον καταλήξουν θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για την αποδέσμευσή του.

BASKET LEAGUE / 3ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 3ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τζέιμς Γκιστ: Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει διάθεση να τον κρατήσει στο δυναμικό του. Το κασέ του είναι κοντά στο 1.000.000 δολάρια, ποσό όχι απαγορευτικό για τους "πράσινους". Μιλάμε άλλωστε για έναν κομβικό παίκτη στη λειτουργία της ομάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Οι "πράσινοι" θα έχουν το επόμενο διάστημα συζητήσεις με τον ατζέντη του για να την ανανέωση του συμβολαίου του.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: Έχει συμβόλαιο για πολλά χρόνια ακόμη, οπότε η θέση του στο ρόστερ είναι δεδομένη.

Μιχάλης Λούντζης: Δεσμεύεται με συμβόλαιο για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Κένι Γκάμπριελ: Είναι ελεύθερος, με τους "πράσινους" να εξετάζουν το ενδεχόμενο παραμονής του. Κάτι που θα αποφασιστεί από τον Τσάβι Πασκουάλ, κι εφόσον τεθεί επί τάπητος ο προγραμματισμός για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Αφού αναλυθούν τα δεδομένα και οι καταστάσεις, θα κριθεί αν θα του γίνει πρόταση παραμονής. Αυτό που μπορούμε να πούμε σαν γενικό κλίμα πάντως είναι ότι στο "τριφύλλι" είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα και την προσφορά του. Το κασέ του είναι κοντά στις 500.000 δολάρια.

BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Γιάννης Μπουρούσης: Ο 33χρονος σέντερ έχει έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό, η παρουσία του κρίνεται επιτυχημένη, ειδικά αν σκεφτούμε την προσφορά του στους τελικούς. Στα πέντε παιχνίδια με τους "ερυθρόλευκους" έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της χρονιάς, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην κατάκτηση του τίτλου και δη στο "μπρέικ" στον πέμπτο τελικό.

Νικ Καλάθης: Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του τριετούς συμβολαίου που είχε υπογράψει το 2015. Κάτι που σημαίνει πως θα τον δούμε στα πράσινα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε μεγάλη απόκλιση στην εικόνα του στη διάρκεια της σεζόν, στο α' και το β' μισό, αλλά στους τελικούς ήταν "εκεί" βοηθώντας σημαντικά την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Κι ακολούθως να πανηγυρίσει το πρώτο νταμπλ της καριέρας του, ως αρχηγός του "τριφυλλιού".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ