ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γκιστ – Παναθηναϊκός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Γκιστ – Παναθηναϊκός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Η αποχώρηση του Τζέιμς Γκιστ σήμανε το τέλος ενός τεράστιου κύκλου για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ σημάδεψε με την παρουσία του την σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Ο Τζέιμς Γκιστ αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό έπειτα από εφτά χρόνια παρουσίας στην ομάδα. Ο 33χρονος φόργουορντ/σέντερ δεν χωρούσε στα σχέδια του Αργύρη Πεδουλάκη και πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας.

Η αποχώρηση του Γκιστ σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός τεράστιου κύκλου για την σύγχρονη ιστορία του Παναθηναίκού, που είδε τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ να εξελίσσεται ως παίκτης και ως άνθρωπος στο “τριφύλλι”. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν.

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2012/13 βρισκόταν σε μία μεταβατική φάση την σεζόν 2012/13, ψάχνοντας την ταυτότητά του μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ρόστερ είχε αποκτηθεί ο Άντι Πάνκο, ένας πάουερ φόργουορντ με ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Πάνκο είχε εξαιρετικό όνομα στην Ισπανία, ωστόσο στην Ελλάδα δεν κατάφερε να βρει ποτέ τον ρόλο του, μοιάζοντας έξω από τα νερά του. Αυτό αποδείχθηκε ό,τι καλύτερο συνέβη στον Παναθηναϊκό.

Γκιστ – Παναθηναϊκός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Ο Γκιστ συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό. Η έλευσή του έμελλε να δώσει και μία ταυτότητα στους “πράσινους”, με τον απόφοιτο του Κολεγίου του Μέριλαντ να συνθέτει μία εξαιρετική γραμμή ψηλών παρέα με τους Λάσμε και Ματσιούλις στην πρώτη διετία του, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤ

Την στιγμή που ο Γκιστ υπέγραφε στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2012 είναι δεδομένο ότι περνούσαν πολλά πράγματα από το μυαλό του, όπως και από αυτά των “πρασίνων”. Σίγουρα πάντως δεν ήταν ένας από αυτά ότι θα αποδεικνυόταν ο δεύτερος μακροβιότερος ξένος στην ιστορία του συλλόγου μετά τον Μάικ Μπατίστ.

Γκιστ – Παναθηναϊκός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

ΤΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ ΚΑΙ Ο... ΑΝΤΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Στα καλά του χρόνια ο Γκιστ ήταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην επίθεση, λίγοι παίκτες τα τελευταία χρόνια ρόλαραν πιο δυνατά στο καλάθι μετά από σκριν που έκαναν, για να δεχθούν alley oop πάσα. Στην άμυνα, μπορούσε χάρη στα εξαιρετικά του πλάγια βήματα να υποστηρίξει τις αλλαγές, με τον Κάιλ Χάινς να είναι πιθανότατα ο μόνος που το έκανε καλύτερα.

Στην άμυνα δε, η ικανότητα του Γκιστ να υποστηρίξει τις αλλαγές στα Πικ εν Ρολ άλλαξε όλη την αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού στην κάλυψη του Βασίλη Σπανούλη. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ πιθανότατα δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλη ψηλό τα τελευταία χρόνια τον αρχηγό του Ολυμπιακού, κερδίζοντας και χάνοντας μονομαχίες, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ματσαρίσματα στην σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι των “αιωνίων”

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

Ηταν 16 Νοεμβρίου 2016 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πανίσχυρη Ρεάλ στη Μαδρίτη, κοιτώντας τη στα μάτια για 40 λεπτά πριν ηττηθούν με 84-87. Το τίμημα ωστόσο αποδείχθηκε πολύ μεγάλο για τον Παναθηναϊκό, αφού στο 33ο λεπτό του αγώνα τραυματίστηκε ο Τζέιμς Γκιστ και αποχώρησε. Η πρώτη διάγνωση έκανε λόγο για τραυματισμό στον προσαγωγό, ωστόσο το αποτέλεσμα της μαγνητικής “πάγωσε” τους πάντες: “ Απόσπαση έκφυσης του μακρού προσαγωγού του αριστερού ποδιού” και 2-6 μήνες εκτός παρκέ. Σε ελεύθερη μετάφραση, είχε ξεκολλήσει ο μυς από το οστό.

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Πρόσχαρος, πάντα διατεθειμένος να μιλήσει, δέθηκε αμέσως με το κοινό του Παναθηναϊκού. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι ακόμα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον σέβονταν, αφού σε γενικές γραμμές δεν είχε προκαλέσει ποτέ. Πάνω από όλα ωστόσο ο Γκιστ αγάπησε την ίδια την Ελλάδα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

το συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της συζύγου του Γκιστ, ενώ το δεύτερο παιδί του γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ο Γκιστ έγινε... Gistopoulous στο Instagram και η συνήθειά του να ανεβάζει instastories όπου πήγαινε τα παιδιά του σχολείο έγιναν viral. Ο Γκιστ περνούσε καλά στην Ελλάδα και το έδειχνε, κάτι που έκανε τον κόσμο να τον συμπαθήσει.

Η αποχώρηση του Γκιστ από τον Παναθηναϊκό κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους “πράσινους”. Ο Αμερικανός σημάδεψε με την παρουσία του τους “πράσινους” εντός και εκτός παρκέ και πλέον ετοιμάζεται για μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Την ίδια στιγμή, οι “πράσινοι” ελπίζουν να βρουν τον “επόμενο Γκιστ”. Δεν θα είναι εύκολο. Ούτε όμως το να βρεθεί ο “επόμενος Μπατίστ” ήταν εύκολο, μέχρι που εμφανίστηκε ο Γκιστ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ