ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Για 4η φορά στα "πράσινα" ο Φώτσης

Για 4η φορά στα "πράσινα" ο Φώτσης

Ο Αντώνης Φώτσης είναι το σπάνιο είδος του παίκτη που έχει "καρμική σχέση" με μία ομάδα και γι' αυτό είναι έτοιμος να φορέσει για 4η φορά στην καριέρα του τα "πράσινα" του Παναθηναϊκού (vids)

Όταν πριν δύο χρόνια, υπέγραφε συμβόλαιο συνεργασίας με την Αρμάνι Μιλάνο, πολλοί ήταν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που είχαν στενοχωρηθεί με την αποχώρηση ενός κορυφαίου φόργουορντ που είχε βοηθήσει σημαντικά στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη το 2011.

Ωστόσο, δεν είχαν στενοχωρηθεί μόνο για αυτό αλλά και για το γεγονός ότι το όνομα του Αντώνη Φώτση ήταν συνυφασμένο με την ομάδα του Παναθηναϊκού και επρόκειτο για έναν παίκτη που είχε αγαπηθεί όσο λίγοι από την "πράσινη" εξέδρα.

Τον Ιούλιο του 2011, η Αρμάνι Μιλάνο προσέφερε γη και ύδωρ για να τον πείσει να πει το "ναι" κι εκείνος αποφάσισε να αφήσει τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό για την ιταλική πρόκληση.

Πάντως, τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα τα περίμενε. Παρά τις καλές του εμφανίσεις την πρώτη σεζόν στην Ιταλία, ποτέ δε σταμάτησε να θέλει να επιστρέψει πίσω και ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν... συγχώρεσε το γεγονός ότι τον έχασε μέσα από τα χέρια του.

Το φλερτ και η αμοιβαία αγάπη ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σταμάτησε ποτέ να υφίσταται κι έτσι μετά από πολλές διαπραγματεύσεις ο Αντώνης Φώτσης επέστρεψε για τρίτη φορά στον Παναθηναϊκό (4η θητεία, 3η επιστροφή).

Και ο Παναθηναϊκός που θα παρουσιαστεί ενισχυμένος εν όψει του δεύτερου μισού του TOP-16 και ο Αντώνης Φώτσης που δεν θα χρειαστεί να περάσει άλλους 4 μήνες στην Ιταλία, σε ένα περιβάλλον που δεν του πήγε τη φετινή σεζόν και βρέθηκε να παραγκωνίζεται.

Η αρχή του... έρωτα και ο πρώτος αποχωρισμός

Ο Αντώνης Φώτσης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Ηλυσιακό και πολύ γρήγορα αποτέλεσε το "Μήλον της Έριδος" ανάμεσα στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός, τον έντυσε στα "πράσινα" σε ηλικία 16 ετών και πέτυχε... διάνα. Μπορεί τα πρώτα δύο χρόνια να μην είχε μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο στη συνέχεια στην πρώτη χρονιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, ήταν καταλυτικός.

Σε ηλικία 19 ετών κατέκτησε την Ευρωλίγκα (2000), πετυχαίνοντας 11 πόντους με 3/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 0/2 βολές και 5 ριμπάουντ. Ο Φώτσης έγινε ο παίκτης του τελικού, όταν βοήθησε την ομάδα του να κάνει το ξέσπασμα που ζητούσε απεγνωσμένα. Με δικό του τρίποντο έγραψε το 40-51 κι όλα έμοιαζαν τελειωμένα.

Το 2001 έγινε ντραφτ από τους Μέμφις Γκρίζλις στη θέση 47 και αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Έτσι, υπήρξε ο πρώτος... αποχωρισμός από τον Παναθηναϊκό.

Το όνειρο του ΝΒΑ και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Το αμερικανικό όνειρο κράτησε για έναν χρόνο για τον Αντώνη Φώτση. Τη σεζόν 2001-2002 αγωνίστηκε στο ΝΒΑ έχοντας κατά μέσο όρο 3,9 πόντους και 2,2 ριμπάουντ. Στο παιχνίδι με τους Ορλάντο Μάτζικ στις 19/1/2002 έκανε ρεκόρ καριέρας, αλλά το επόμενο καλοκαίρι άφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

Για χάρη των "πράσινων" επέστρεψε στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά και ήταν πλέον ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Πετυχαίνοντας ανά παιχνίδι 14,5 πόντους, αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της Ευρώπης κάτω των 22 ετών.

Οι σειρήνες δεν σταμάτησαν για εκείνον. Το αντίθετο μάλιστα, το καλοκαίρι του 2002 βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών ομάδων και όντας φιλόδοξος χαρακτήρας που αναζητούσε συνεχώς το κάτι παραπάνω, είπε το "ναι" στην εξαιρετική πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην Ισπανία έμεινε για δύο χρόνια, πριν αποφασίσει να πάει πιο βόρεια και να συνεργαστεί με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Ντιναμό Μόσχας. Μαζί με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο μεγαλούργησαν και κατέκτησαν το ULEB Cup το 2006, ενώ την επόμενη σεζόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, από τον οποίο και αποκλείστηκε.

Νέα επιστροφή και triple crown

Το καλοκαίρι του 2008, ήρθε η δεύτερη επιστροφή του Φώτση στον Παναθηναϊκό... Ο Ομπράντοβιτς στήριξε πολλά σε αυτόν τον φτασμένο παίκτη ο οποίος ήταν σε εξαιρετική ηλικία (27) και παράλληλα δεν χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής, έχοντας ξαναπαίξει υπό τις οδηγίες του Σέρβου προπονητή.

Στην πρώτη του χρονιά κιόλας κατέκτησε το triple crown, πανηγυρίζοντας Κύπελλο, πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα. Εξαιρετικός αμυντικός, με φαρμακερό σουτ και φοβερός στα ριμπάουντ, αποτέλεσε έναν από τους πιο αξιόπιστους και σταθερούς παίκτες του Παναθηναϊκού.

Στην τρίτη του θητεία στον Παναθηναϊκό, ο Φώτσης ήταν εκπληκτικός και σχεδόν... αναντικατάστατος στο παρκέ, παίζοντας σε πολλά παιχνίδια περισσότερο από τον Διαμαντίδη. Το καλοκαίρι του 2011, πολλές ομάδες άπλωσαν δίχτυα πάνω του, εκμεταλλευόμενες την διοικητική αστάθεια που είχαν επιφέρει οι δηλώσεις των αδερφών Γιαννακόπουλου για αποχώρηση. Μετά από "μπρα ντε φερ" ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι, η δεύτερη τον έκανε δικό της.

Πλέον, η μοίρα τα έφερε έτσι που για μία ακόμα χρονιά θα φορέσει την "πράσινη" φανέλα, ετοιμάζοντας να κλείσει 10ετία στην ομάδα της καρδιάς του κι αφού πρώτα το Φεβρουάριο το 2013 ήταν έτοιμος να επιστρέψει μεσούσης της περιόδου.

Άλλωστε και ο ίδιος όταν αποχώρησε το 2011 από τον Παναθηναϊκό, άφησε ανοικτή την πόρτα δηλώνοντας... "ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον".

Η "πράσινη" καριέρα του Φώτση με αριθμούς

Ομάδα Σεζόν Πόντοι Συμμετοχές
Παναθηναϊκός 2010-11 298 35
Παναθηναϊκός 2009-10 239 34
Παναθηναϊκός 2008-09 250 35
Παναθηναϊκός 2002-03 363 33
Παναθηναϊκός 2000-01 226 31
Παναθηναϊκός 1999-00 205 32
Παναθηναϊκός 1998-99 33 7
Παναθηναϊκός 1997-98 21 7
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ