ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Δεν θα ήθελα να είμαι αντίπαλος του Ούκιτς"

"Δεν θα ήθελα να είμαι αντίπαλος του Ούκιτς"

Ο πρώην προπονητής του Ρόκο-Λένι Ούκιτς στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και στην Εθνική Κροατίας Νέβεν Σπάχια μίλησε στο Sport24.gr για τον χαρισματικό γκαρντ, ο οποίος υπογράφοντας στον Παναθηναϊκό προσδίδει ποιότητα στην περιφερειακή γραμμή του Τριφυλλιού και διευκολύνει αρκετά τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη.

" Τι έγινε; Τον ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός;", ήταν οι πρώτες λέξεις του έμπειρου κόουτς, όταν απάντησε στην κλήση μας χθες (23/7) το απόγευμα, δείχνοντας να γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις του συμπατριώτη του με τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Αλλωστε, ο Σπάχια ήταν αυτός που είχε καλέσει... παιδάκι τον Ούκιτς στην Εθνική Κροατίας δίνοντάς του την ευκαιρία για το ντεμπούτο, ενώ "απαίτησε" από τη διοίκηση της Φενέρ να τον φέρει στην Κωνσταντινούπολη. Ηταν λογικό, λοιπόν, να γνωρίζει...

" Φίλε, ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν εξαιρετικό παίκτη. Και θα δεις τι μπάσκετ θα παίξει δίπλα στον Διαμαντίδη", σχολίασε ο κόουτς περνώντας στο παρασύνθημα. " Θα μου πείτε, και ποιος παίκτης δεν θα αισθανόταν άνετα δίπλα στον Διαμαντίδη; Εγώ το πάω αλλού. Ο Ούκιτς όχι μόνο γουστάρει, αλλά αναβαθμίζεται όταν παίζει με μεγάλους παίκτες. Πάρτε για παράδειγμα την περίοδο που είχαμε στη Φενέρ τον Γιασικεβίτσιους. Μαζί του ο Ρόκο έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ.

Του αρέσει να παίζει δίπλα σε παίκτες που αντιλαμβάνονται το μπάσκετ. Ετσι και με τον Διαμαντίδη, πιστεύω ότι θα αλλάξει επίπεδο. Ειλικρινά και αυτό δεν το λέω λόγω της εκτίμησης που έχω προς το πρόσωπό του, δεν θα ήθελα να είμαι αντίπαλος του Ούκιτς και κάποια στιγμή μεσούσης της επόμενης περιόδου θα θυμηθείτε τα λόγια μου. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν χαρισματικό ‘combo guard’", έβαλε "στοίχημα" ο Σπάχια...

Πώς λειτουργεί, όμως, ο Ρόκο-Λένι Ούκιτς στο πλαίσιο μιας ομάδας; " Είναι πολύ επαγγελματίας. Ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Οι μοναδικές διαδρομές του είναι σπίτι – γήπεδο, γήπεδο – σπίτι. Είναι ρέκτης του μπάσκετ. Διαβάζει, αναλύει, μελετά τους αντιπάλους. Ξέρει απέξω κι ανακατωτά όλους τους παίκτες της Ευρωλίγκας, ζητάει από τους ασίσταντ κόουτς να δει μαζί τους τα DVD, είναι μοναδική περίπτωση. Εξάλλου, πηγαίνει στον Παναθηναϊκό έχοντας πλούσιες παραστάσεις τόσο από το ΝΒΑ όσο και την Ευρωλίγκα, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν παίκτη, που έχει γνώση των συνθηκών και δεν θα φοβηθεί στα δύσκολα".

" Στην άμυνα, πάντως, δεν δείχνει να είναι και τόσο φανατικός. Μήπως τον περιορίζει η σωματοδομή του; Είναι εγκεφαλικός, ντελικάτος ‘combo guard’, αλλά κάπως αδύναμος", κάναμε την απόπειρα να τον... τσιγκλήσουμε και ο Σπάχια δεν θέλησε να κάνει το άσπρο – μαύρο προβαίνοντας σε υπερβολές, αλλά είπε την αλήθεια. "Στην άμυνα μπορεί να μην είναι... Διαμαντίδης, αλλά δεν αδιαφορεί κιόλας. Αισθάνεται την ευθύνη να σταματήσει τον αντίπαλό του, ωστόσο κακά τα ψέματα το μεγάλο προσόν του είναι η επίθεση. Ειδικά στο ‘ένας εναντίον ενός’, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Στο συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να σε καταστρέψει, αλλά και στο ‘transition’ θα δείτε εντυπωσιακά πράγματα στο ΟΑΚΑ", αποκρίθηκε ο 50χρονος προπονητής έχοντας ένα ακόμη στοιχείο να συμπληρώσει για τον Ούκιτς.

" Οι περυσινές εμφανίσεις του Ρόκο με τον Παναθηναϊκό στο Top16 (σσ.: όπου δεν πήγε τόσο καλά, ειδικά στο ΟΑΚΑ) δεν αποτελούν δείγμα της αξίας του. Και αυτό γιατί πέρυσι ήταν τραυματίας δύο φορές. Πριν από την έναρξη της χρονιάς είχε τη μέση του και λίγο πριν από το Top16 χτύπησε στο δάχτυλο το χεριού του. Αν θέλετε να συλλέξετε περαιτέρω στοιχεία, ρωτήστε τον Ολυμπιακό, τον οποίο αντιμετωπίσαμε πρόπερσι. Σε εκείνα τα ματς ο Ρόκο ήταν εξαιρετικός, ειδικά μέσα στο ΣΕΦ", υπερθεμάτισε ο Κροάτης προπονητής στάζοντας μέλι για έναν παίκτη, που χαίρει του σεβασμού της μπασκετικής Ευρώπης και αναγορεύεται ως ένα από τα αυθεντικά ταλέντα της τελευταίας δεκαετίας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ