ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Η νίκη επί του Απόλλωνα Πατρών (90-80) δεν έφτιαξε τα πράγματα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήρε -ξανά- βαθμό κάτω από τη βάση, με όσα (δεν) έκανε στο πίσω μέρος του παρκέ. Το Sport24.gr εστιάζει στο μεγαλύτερο πρόβλημα των "πρασίνων" στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, το οποίο επιτείνεται με την απουσία του Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ είναι ο παίκτης που μπορεί να βελτιώσει άμεσα την εικόνα του "τριφυλλιού" στις δύο πλευρές, αλλά η επιστροφή του στη δράση δεν αρκεί για να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα -κυρίως στην άμυνα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, γιατί -πέραν όλων των άλλων- μερικά από τα προβλήματα των "πρασίνων" υπήρχαν πριν τον τραυματισμό του. Απλά εσχάτως έχουν γίνει πολύ πιο έντονα.

Πάρτε, για παράδειγμα, το νωθρό (νωθρότατο) ξεκίνημα στα περισσότερα φετινά παιχνίδια. Είναι ένα στοιχείο που παύει πλέον να αποτελεί είδηση, αφού κατά τον πρώτο μήνα των επίσημων υποχρεώσεών τους, δυσκολεύονται να παρουσιαστούν συνεπείς στα καθήκοντά τους κατά το πρώτο εικοσάλεπτο. Κάποιες φορές καταφέρνουν να τα... μπαλώσουν, κάποιες άλλες όχι. Αυτό που μετράει είναι πως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στο πρώτο ημίχρονο κάθε αγών αρκεί για να τους δημιουργήσει μπελάδες και περαιτέρω πονοκεφάλους.

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό
STOLISVAGGELIS

επαναλήφθηκε στη χθεσινή (9/11) αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Πατρών . Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι θέμα αντιπάλου το τι (δεν) κάνουν οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκκίνηση των αναμετρήσεων.

Γιατί θα μπορούσε κανείς να προσθέσει κάτι ακόμη: την αστάθεια στη συμπεριφορά τους από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο. Υπήρχαν φορές που ξεκίνησαν εξαιρετικά (βλ. Λοκομοτίβ Κουμπάν, Απόλλων Πατρών) αλλά απέτυχαν να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, κι άλλες που από την αρχή το πράγμα είχε "στραβώσει" (βλ. Ζιελόνα Γκόρα, Άρης, Ολυμπιακός). Άσχετα αν σε κάποιες περιπτώσεις η νίκη κατέληξε στην πλευρά του Παναθηναϊκού.

Κοινός παρονομαστής λοιπόν όλων των παραπάνω είναι η αμυντική συμπεριφορά. Η δεδομένα κακή αμυντική συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικό πως στις εννέα αναμετρήσεις που έχουν δώσει οι "πράσινοι" ως τώρα σε Basket League ΣΚΡΑΤΣ και Euroleague, μόλις τρεις (3) φορές κατάφεραν να δεχθούν λιγότερους από 40 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Τις δύο εξ αυτών (με Καρσίγιακα και Κολοσσό) ήρθε η νίκη με άνετο τρόπο, την τρίτη (με τον Άρη στο Nick Galis Hall) η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δυσκολεύτηκε αρκετά μέχρι να χαμογελάσει στο τέλος.

Τις άλλες έξι φορές, το κοντέρ έγραψε 40+ στην ανάπαυλα, με τα πράγματα να διορθώνονται μεν στην επανάληψη, αλλά να μην αρκούν πάντοτε ώστε να έρθει η νίκη. Πάρτε για παράδειγμα το παιχνίδι της Παρασκευής (6/11) με τη Ζιελόνα Γκόρα, όπου το "τριφύλλι" δέχθηκε μόλις 31 πόντους στο δεύτερο μέρος. Το αποτέλεσμα; Η ντροπιαστική ήττα που έφερε το πρόστιμο ύψους 50 χιλιάδων ευρώ στους παίκτες .

Για να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τη διαφορά στην αμυντική απόδοση των "πρασίνων" ανά ημίχρονο, ο παρακάτω πίνακας θα λύσει κάθε σας απορία:

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό

Περιστροφών, το ανάγνωσμα

Όταν αναφερθήκαμε στην επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ παραπάνω και στη σημασία της παρουσίας του στην πεντάδα, ο κύριος λόγος είχε να κάνει με την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και τη δυνατότητά του να μεταβάλλει σε υπερθετικό βαθμό τη συμπεριφορά της ομάδας στις περιστροφές. Εκεί όπου μέχρι τώρα εντοπίζεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Οι "πράσινοι" έχουν αργές -ως επί το πλείστον- αντιδράσεις στις πάσες από μέσα προς τα έξω ή σε αυτές που προκύπτουν από διαδοχικές διεισδύσεις των αντίπαλων γκαρντ. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν αρκετά ελεύθερα σουτ για τον αντίπαλο, με την ικανότήτά που έχει κάθε ομάδα στην αξιοποίηση της... ευκαιρίας να είναι αυτή που καθορίζει την εξέλιξη του αγώνα.

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό
STOLISVAGGELIS

Τα ποσοστά δεν λένε την πλήρη αλήθεια. Απλά παρουσιάζουν μια κατάσταση που διαιωνίζεται για καιρό τώρα στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Ειδικά από τη στιγμή που παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Σάσα Πάβλοβιτς, ο Αντώνης Φώτσης και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα δεν έχουν την αθλητικότητα για να κάνουν γρήγορα την περιστροφή. Μοιάζουν άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται περισσότερο με βάση το ένστικτο και την εμπειρία και λιγότερο τα γρήγορα πόδια που (δεν) έχουν.

Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με την επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ, κι αργότερα με την επάνοδο του Λευτέρη Μποχωρίδη και του Νίκου Παππά. Πλην όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ούτε θα πάψει να υφίσταται. Απλά θα υπάρχουν βραδιές που θα είναι μικρότερο ή δεν θα "πληγώνει" τόσο πολύ τον Παναθηναϊκό.

Πάει γυρεύοντας

Μέχρι στιγμής, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να προχωρήσει αλώβητος στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ νικώντας κατά σειρά τον Άρη (εκτός), τον Ολυμπιακό (εντός), το Ρέθυμνο (εκτός), τον Κολοσσό (εντός) και τον Απόλλωνα Πατρών (εκτός). Πλην όμως η εικόνα του δεν ήταν η δέουσα στις τέσσερις από τις πέντε προαναφερθείσες αναμετρήσεις (σ.σ.: εξαίρεση αυτή με τους "θαλασσί").

Κι αν στις περιπτώσεις των αγώνων με Άρη και Ολυμπιακό αυτό που μετράει είναι η νίκη (ορθώς), στις άλλες δύο δεν είναι έτσι. Το "τριφύλλι" ζορίστηκε ιδιαίτερα απέναντι σε Ρέθυμνο (παρά το τελικό +24) και Απόλλωνα Πατρών, "καθαρίζοντας" το παιχνίδι χάρη σε μικρά "ξεσπάσματα" που έκανε στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Μιλάμε όμως για δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή έχουν μόλις μία νίκη στο ενεργητικό τους. Ήτοι, δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό
STOLISV

Κι αν προς το παρόν η νίκη καταλήγει σε "πράσινα" χέρια, δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Γιατί κάποια στιγμή τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα και θα έρθει μια ήττα εκτός προγράμματος.

Πρόβλημα μεγαλύτερο της κούρασης

Σύμφωνοι, ο Παναθηναϊκός έχει περάσει έναν πολύ κουραστικό πρώτο μήνα -από άποψη ταξιδιών. Ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση την καθυστερημένη άφιξη των Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Όγκνιεν Κούζμιτς, όπως επίσης την παρουσία αρκετών παικτών στο Eurobasket. Η κούραση υπάρχει και πηγάζει (μέχρις ένα σημείο) από τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, αλλά είναι κάτι με το οποίο είναι αναγκασμένοι να ζουν οι "πράσινοι".

Άμυνα... αγνοείται, στον Παναθηναϊκό
STOLISVAGGELIS

Και κάτι τελευταίο: αλήθεια, αν οι παίκτες είναι αναγκασμένοι από τόσο νωρίς στη σεζόν να παίζουν στο "κόκκινο" τα περισσότερα παιχνίδια τους (ακόμη κι αυτά εντός των συνόρων), πόσο θα αντέξουν; Ειδικά από τη στιγμή που μέχρι νεωτέρας το rotation θα είναι τόσο περιορισμένο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ