ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Σπανούλης: Οι 7 στιγμές στον Ολυμπιακό

Βασίλης Σπανούλης: Οι 7 στιγμές στον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βασίλης Σπανούλης θα κλείσει μία δεκαετία στον Ολυμπιακό. Μία σχέση... ερυθρόλευκη, γεμάτη έντονες στιγμές και ημερομηνίες που δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς. Αυτές είναι οι 7 στιγμές του "Kill Bill" (VIDEOS).

Το βράδυ της 16ης Ιουλίου είναι από τα σημαντικότερα στην καριέρα του Βασίλη Σπανούλη. Η ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως φυσική εξέλιξη. Κι ίσως έτσι να είναι. Η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει όμως: η 16η Ιουλίου επιβεβαίωσε ότι ο Ολυμπιακός και ο Βασίλης Σπανούλης είναι δύο έννοιες ταυτόσημες, δύο κομμάτια που δεν γινόταν να χωριστούν.

11 Ιουλίου 2010

Η βραδιά που άλλαξε την ιστορία! Όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά γενικότερα της Ευρώπης -εντός παρκέ. "Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι "ερυθρόλευκοι" αργά το βράδυ, στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ. Κι ενώ όλος ο πλανήτης ασχολιόταν με το παιχνίδι που θα έκρινε έναν παγκόσμιο τίτλο στο ποδόσφαιρο, ανάμεσα σε Ισπανία κι ο Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν έμοιαζε να έχει σημασία.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της καριέρας του, να αφήσει τον Παναθηναϊκό (με τον οποίο ένα χρόνο νωρίτερα είχε κατακτήσει την EuroLeague) για να ξεκινήσει από το "μηδέν" και να "χτίσει" κάτι νέο. Με την πίεση και το "πρέπει" να τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Μέχρι τη δικαίωση...

12 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη επίσκεψη στο ΟΑΚΑ! Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Για την ακρίβεια, δεν μοιάζει με κανένα από αυτά που ακολούθησαν. Ήταν το πρώτο στο οποίο ο Βασίλης Σπανούλης έβγαινε από τη φυσούνα με τα ερυθρόλευκα -αντί για τα πράσινα. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός, τα υβριστικά συνθήματα αποτέλεσαν τον κανόνα.

Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να φύγει νικητής, αλλά οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με το αποτέλεσμα, παρά με κάθε βήμα που κάνει το Νο7 των "ερυθρολεύκων" στο παρκέ. Κάθε κίνησή του, κάθε νεύμα, κάθε προσπάθεια που πήρε, περνούν από... σκανάρισμα. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που είχαν το θάρρος να περάσουν στην απέναντι πλευρά της όχθης.

Στο φινάλε εκείνης της βραδιάς, η στατιστική του μοιάζει αντιστρόφως ανάλογη της αξίας του: 4 πόντοι με 0/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 τάπα, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 29'47''.

12 Μαΐου 2013

Όταν διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα ημίχρονο! Ο δεύτερος σερί τελικός στην EuroLeague εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον Ολυμπιακό. Το -17 (10-27) της πρώτης περιόδου μοιάζει αποθαρρυντικό, δημιουργεί άσχημες σκέψεις και απογοήτευση. Μέχρι την ανάπαυλα. Με το που επιστρέφουν οι παίκτες από το ημίχρονο, κάτι έχει αλλάξει. Κάποιος. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι άλλος άνθρωπος. Πατάει το γκάζι.

Από τα 0/1 δίποντο, 0/2 τρίποντα (συν δύο τάπες) και το 1 λάθος του πρώτου μέρους, εκτοξεύεται στα 5/7 τρίποντα. Τρία εξ αυτών μέσα σε διάστημα δύο λεπτών. Η άμυνα της "Βασίλισσας" νιώθει κάθε σουτ σαν ένα μαχαίρι, που μπαίνει πιο βαθιά στην πληγή. Αυτό ήταν. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει δριμύτερος, για να κάνει το back to back. Στο Λονδίνο μόλις έχει γραφτεί ιστορία.

22 Μαΐου 2016

Η σειρά των τελικών έχει ξεκινήσει με τον Παναθηναϊκό να έχει στην άκρη του πάγκου τον Αργύρη Πεδουλάκη -αντί του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Βελτιωμένη ψυχολογία, το know how από τελικούς και... μπρέικ. Ο Ολυμπιακός χάνει με το "καλημέρα" το πλεονέκτημα έδρας, ξέρει ότι πλέον πρέπει να κερδίσει στο ΟΑΚΑ. Αυτός που πρέπει, θα κάνει ένα βήμα μπροστά. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος καλεί τάιμ άουτ με 8.3'' για το τέλος, κι ενώ οι "ερυθρόλευκοι" είναι στο -1. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: ο Βασίλης Σπανούλης θα πάρει την μπάλα στην κορυφή και θα αποφασίσει για το φινάλε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού παίρνει αρχικά την μπάλα με δυσκολία, από τύχη ενδεχομένως δεν πατάει την πλάγια γραμμή. Ξαναζητάει την κατοχή. Θέλει να πάρει αυτός την ευθύνη, όπως συμβαίνει πάντα. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης του πασάρει με 4.7'' στο χρονόμετρο.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει μπροστά τον Νικ Καλάθη, ο οποίος στιγμιαία του δίνει ελαφρώς τον δεξιό διάδρομο. Αυτό ήταν. Ο (ελάχιστος) χώρος που χρειαζόταν ο γκαρντ των φιλοξενούμενων βρέθηκε. Η μπάλα φεύγει από τα χέρια του με το χρονόμετρο να κυλάει προς το μηδέν. Η μπάλα στο καλάθι. Ο Ολυμπιακός απαντάει στο "μπρέικ" και έχει αυτός ξανά τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου.

30 Μαΐου 2016

Οκτώ μέρες μετά, στο ίδιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον το πάνω κεφάλι στη σειρά, ξέρει ότι χρειάζεται μία νίκη στα επόμενα δύο παιχνίδια (ΟΑΚΑ πρώτα, ΣΕΦ μετά). Μόνο που υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Είναι η τελευταία του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού. Το ΟΑΚΑ είναι ασφυκτικά γεμάτο. Οι περισσότεροι πήγαν για έναν και μόνο λόγο: να πουν το "αντίο" στο Νο13.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι, ώστε το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση. Πέντε λεπτά ακόμη για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά με +1, όπως στον δεύτερο τελικό. Η τελευταία κατοχή ξανά σε ερυθρόλευκα χέρια. Αυτά του Βασίλη Σπανούλη. Απέναντί του, αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Οι δυο τους, σε μία φάση.

Αυτή τη φορά, δεν θα πάει από δεξιά, αλλά από αριστέρα. Βηματάκι προς τα πίσω (για να έχει πάλι τον χώρο που χρειάζεται) και σουτ. Μέσα. Ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή μέσα στο γήπεδο του αιώνιου αντιπάλου, για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο άνθρωπος με το "7" έχει μόλις γιγαντώσει τον μύθο του. Ες αεί.

19 Μαΐου 2017

Μαδρίτη - Κωνσταντινούπολη, με κοινό παρονομαστή. Όπως το 2015 στο BarclayCard Center (έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης), έτσι και το 2017 στο Sinan Erdem Dome ο Ολυμπιακός συναντά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό. Δύο χρόνια πριν από εκείνο το βράδυ της 19ης Μαΐου, ο Βασίλης Σπανούλης είναι κακός. Δεν τελειώνει τις φάσεις σωστά, μοιάζει θολωμένος από την ασφυκτική άμυνα της ρωσικής ομάδας. Όταν όμως η μπάλα ζυγίζει πολλά κιλά παραπάνω, παίρνει την ευθύνη. Την ώρα που υπάρχει μόνο μια επιλογή, αυτός την παίρνει. Σωστά. Το αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός στον τελικό της Μαδρίτης.

Για να φτάσουμε στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης, τότε που το ημερολόγιο γράφει: 19 Μαΐου 2017. Το παιχνίδι έχει ανάλογη εξέλιξη για τον Βασίλη Σπανούλη. Μετά από τρεις περιόδους, η στατιστική του γράφει 0/5 σουτ και 4/4 βολές. Σαν να μην έφτανε αυτό, με 7'27'' για το τέλος του αγώνα, ο Κόρι Χίγκινς σταματάει με εντυπωσιακή τάπα την προσπάθεια του αρχηγού των "ερυθρολεύκων" για τρεις από τη γωνία. Ό,τι χειρότερο. Για τους άλλους ενδεχομένως. Αυτή η φάση αφυπνίζει τον Βασίλη Σπανούλη. Κι αρχίζει η ραψωδία του.

Τέσσερις φάσεις, τέσσερα μεγάλα καλάθια και η "δήλωση" ότι κι αυτός είναι "εδώ"! Η ψυχολογία αλλάζει, αυτοί που φοράνε ερυθρόλευκα μοιάζουν να τρώνε σίδερα. The rest is history .

16 Ιουλίου 2019

Η τέταρτη ανανέωση προέκυψε μετά από συζήτηση τεσσάρων λεπτών. Με ένα T-Shirt που απεικονίζει ένα λιοντάρι. Όπως είναι κι ο ίδιος στο παρκέ. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Ο Βασίλης Σπανούλης θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα, την ιστορία της οποίας άλλαξε με εντυπωσιακό τρόπο. Ένα λιοντάρι με μαγιό και δύο παπούτσια πάνινα, όπως έγραψε κι ο Σπύρος Καβαλιεράτος .

Βασίλης Σπανούλης: Οι 7 στιγμές στον Ολυμπιακό
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ