ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το προφίλ του Αξέλ Τουπάν

Denver Nuggets' Axel Toupane poses for a photo during media day, Monday, Sept. 26, 2016, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey)
Denver Nuggets' Axel Toupane poses for a photo during media day, Monday, Sept. 26, 2016, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey) AP

Ο Αξέλ Τουπάν έρχεται στον Ολυμπιακό για να προσθέσει αθλητικά προσόντα, άμυνα και... πολύ τρέξιμο. Διαβάστε το προφίλ του νέο παίκτη των “ερυθρόλευκων”.

Ενας εργάτης πολυτελείας στην διάθεση του Ολυμπιακού. Ο Αξέλ Τουπάν είναι πολλά πράγματα. Σκόρερ δεν είναι. Δεν τον απέκτησε όμως για αυτό ο Ολυμπιακός με συμβόλαιο δύο χρόνων .

Ο Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ δεν είναι σταρ. Μπορεί να έχει κάνει αρκετά περάσματα από το ΝΒΑ, αλλά ποτέ δεν ήταν πρωταγωνιστής στην καριέρα του, ούτε καν όταν αγωνιζόταν στην Γαλλία. Ήταν πάντα ένας παίκτης που έπαιζε μέσα από το σύστημα – γεγονός που αποτελεί σχήμα οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς ότι οι Γάλλοι παίκτες έχουν μία αφέλεια στο παιχνίδι τους – και κυρίως ήξερε ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία του. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Στο πρόσωπο του Τουπάν ο Ολυμπιακός βρήκε αυτό που του έλειψε πάρα πολύ πέρυσι: Έναν ακόμα αθλητικό περιφερειακό πέραν του Κώστα Παπανικολάου ο οποίος να μπορεί να αναλάβει αμυντικές αποστολές. Το κυριότερο όμως είναι ότι απέκτησε έναν παίκτη που μπορεί να υποστηρίξει την φιλοσοφία “switch everything” στην άμυνα. Την φιλοσοφία δηλαδή που – με βάση τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τους “ερυθρόλευκους” – θέλει να επαναφέρει ο Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό.

ΕΝΑΣ ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Είναι δύσκολο να ξεκινήσει να μιλάει κανείς για τον Τουπάν χωρίς να σταθεί στα σωματικά και αθλητικά του προσόντα. Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού έχει ύψος 2 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.10 μέτρα. Ταυτόχρονα το επιτόπιο άλμα του – χωρίς φόρα – είχε μετρηθεί στα 90 εκατοστά και στο 1 μέτρο όταν παίρνει ένα βήμα φόρα. Όπως γίνεται σαφές, ο Τουπάν είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, κάτι που βέβαια φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού. Ειναι όμως ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τα προσόντα του στην άμυνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Όντας ένας παίκτης με πλούσια αθλητικά προσόντα και έχοντας στο DNA του την λογική του τρεξίματος λόγω... καταγωγής, ο Τουπάν είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο. Του αρέσει να τρέχει το γήπεδο και να εκμεταλλεύεται την ανισορροπία της αντίπαλης άμυνας, σκοράροντας αρκετούς από τους πόντους του σε τέτοιες καταστάσεις. Σε καταστάσεις μισού γηπέδου πάντως είναι πιο περιορισμένος.

Ο Τουπάν είναι γενικώς ένας παίκτης που κινείται στην baseline. Από εκεί επιτίθεται όταν έχει την μπάλα στα χέρια, προτιμώντας να κάνει drive από την βασική γραμμή (είτε από δεξιά είτε από αριστερά) όταν του γίνεται close out. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δεν είναι κλασικός σουτέρ (κι ας σούταρε με 37.5% στα τρίποντα με την Ζάλγκιρις στα τρίποντα, έχοντας 15/40 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα), είναι καλός σουτέρ από τις γωνίες. Νιώθει άνετα από εκείνο το σημείο, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι τα 25 από τα συνολικά 40 τρίποντα που επιχείρησε στην EuroLeague τα πήρε από τις δύο γωνίες.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο Τουπάν είναι μεν σχετικά καλός χειριστής της μπάλας για το ύψος του και διαθέτει ένα εκρηκτικό πρώτο βήμα, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι καλός σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Ο λόγος είναι ότι το παιχνίδι του “διαβάζεται” έντονα και έχει την τάση να πηγαίνει κυρίως σε ευθεία γραμμή, χωρίς να αλλάζει εύκολα κατεύθυνση, ενώ αρκετά συχνά δείχνει να προτιμάει να σουτάρει από μέση απόσταση μετά από ντρίμπλα. Είναι εξαιρετικά αποδοτικός ωστόσο όταν παίρνει την μπάλα ευρισκόμενος ήδη σε κίνηση, σε κοψίματα προς το καλάθι, ενώ σποραδικά έχει δείξει θετικά στοιχεία όταν δέχεται σκριν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και χρειάζεται να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Σε γενικές γραμμές ο Τουπάν είναι περισσότερο εκτελεστής πάντως παρά δημιουργός, αφού γενικώς δεν βλέπει γήπεδο.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Με βάση τις κινήσεις που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον Γιάνις Τίμα , ο Τουπάν φαίνεται να προορίζεται περισσότερο για την θέση του σούτινγκ γκαρντ, όντας πάντως δεδομένο ότι θα περάσει κάποιο χρόνο και σε θέση σμολ φόργουορντ όταν χρειαστεί, στο πλευρό ενός εκ των Βασίλη Σπανούλη και Γιάνις Στρέλνιεκς.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / FENERBAHCE - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / FENERBAHCE - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τουπάν αποτελεί τον ορισμό του “3-and-D” παίκτη. Έτσι αποκαλούν στις ΗΠΑ τους γκαρντ/φόργουορντ με τα δικά του χαρακτηριστικά, που έχουν ως βασικά στοιχεία την άμυνα και την ικανότητα να ευστοχούν από την περιφέρεια. Δεν είναι σταρ. Είναι όμως ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την ζωή των συμπαικτών του. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Κεντρική Photo: ΑP / Jack Dempsey

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ