ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "εμείς" πάνω από το "εγώ": ο απαράβατος νόμος του Σφαιρόπουλου

Το "εμείς" πάνω από το "εγώ": ο απαράβατος νόμος του Σφαιρόπουλου

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει για νόμο του το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και κάθε φορά που κάποιος παίκτης θα τον παραβαίνει, θα τον αφήνει εκτός ομάδας, όπως συνέβη με τον Γιάννη Αθηναίου που νιώθει αδικημένος.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, από την σεζόν 2011-2012 και μετά, έβαλε ορισμένους κανόνες στα αποδυτήρια του και στην φιλοσοφία του, οι οποίοι τηρούνται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να διαθέτουν μία αξιοζήλευτη χημεία και ομοιογένεια, αλλά και ένα κλίμα που σφύζει από υγεία: τo όλοι για έναν και ένας για όλους, το "εμείς" πάνω από το "εγώ", το όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε.

Το "εμείς" πάνω από το "εγώ", ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το έκανε νόμο του και όποιος παίκτης τον παραβεί αυτόματα θα τιμωρείται. Δεν δίστασε να βγάλει εκτός ομάδας τον Έρικ Γκριν τον περασμένο Νοέμβρη , όταν ο Αμερικανός γκαρντ δυσανασχετούσε εξόφθαλμα για τον χρόνο συμμετοχής του και δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει το ίδιο τώρα με τον Γιάννη Αθηναίου, στα μέσα Απρίλη, με τους Πειραιώτες να ξεκινούν τα playoffs της EuroLeague την ερχόμενη εβδομάδα. Καμία αντίρρηση πως ο Έλληνας γκαρντ δεν είχε ενεργό-βασικό ρόλο στο ροτέισον, για να επηρεάσει άμεσα την αγωνιστική χημεία των Πειραιωτών, αλλά τέτοια περιστατικά πάντα ταρακουνούν μία ομάδα στα εσωτερικά της, επαναφέροντας τον βαθμό πειθαρχίας σε υψηλά επίπεδα. Και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, για ακόμη μία φορά, έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: όποιος βάλει το ατομικό του συμφέρον, πάνω από το κοινό καλό, θα τίθεται εκτός.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα κόντρα στην Κύμη στο ΣΕΦ, από τον Ολυμπιακό ενημέρωσαν πως ο Γιάννης Αθηναίου δεν θα παίξει στην αναμέτρηση, καθώς τέθηκε σε άδεια και εκτός ομάδας μέχρι νεοτέρας, ύστερα από απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο 29χρονος γκαρντ υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, με τον προπονητή των πρωταθλητών Ελλάδας στην συνέντευξη Τύπου να αναφέρει τα εξής για το γεγονός: "Ο Γιάννης Αθηναίου είναι σε υποχρεωτική άδεια. Ο λόγος έχει να κάνει με το εσωτερικό της ομάδας. Από εκεί και πέρα συνεχίζουν οι υπόλοιποι. Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλους. Η ομάδα είναι πάνω από όλου μας. Πάνω από εμένα, πάνω και από τους παίκτες. Ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του στην ομάδα. Πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του και να συμμετέχει αναλόγως στην ομάδα, όσο πιο καλά μπορεί. Το λέω από την αρχή της χρονιάς. Είτε χρειαστεί να παίξει για 1 λεπτό, είτε για 40 λεπτά, πρέπει ο κάθε παίκτης να είναι έτοιμος, γιατί είναι επαγγελματίας και πρέπει να προσφέρει στην ομάδα. Αυτό ισχύει για όλους".

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει παίκτης που του αρέσει να μην παίζει. Δεν υπάρχει αθλητής που προτιμά να είναι ανενεργός. Είναι λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, να θέλει να παίζει περισσότερο ο Γιάννης Αθηναίου, ένας γκαρντ που γενικότερα έχει αυτοπεποίθηση και πιστεύει στον εαυτό του (και καλά κάνει), αλλά παράλληλα θα πρέπει να καταλαβαίνει σε ποια ομάδα βρίσκεται, αλλά και ποιος ο ρόλος που του ανατέθηκε όταν ήρθε στον Πειραιά, εκείνος του έξτρα-πέμπτου γκαρντ στο "ερυθρόλευκο" ροτέισον.

Ο Γιάννης Αθηναίου αισθάνεται αδικημένος, γιατί πιστεύει πως αξίζει να πάρει περισσότερες ευκαιρίες από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Στην Μόσχα (με νοκ-άουτ τον Λοτζέσκι) αγωνίστηκε μόλις για 3 λεπτά (πήρε μόλις μία πάσα από τον Ουότερς), απέναντι στην Εφές έπαιξε για 9 λεπτά, κόντρα σε Ρεάλ και Ερυθρό Αστέρα δεν συμμετείχε, ενώ στο ματς με την Γαλατάσαραϊ ήταν εκτός αποστολής. Αυτή ήταν η παρουσία του στα τελευταία 5 παιχνίδια των Πειραιωτών στην EuroLeague: συνολικά 12 λεπτά. Όμως, αυτός είναι ο ρόλος του, εκείνος του έξτρα-πέμπτου γκαρντ στο ροτέισον, με τον συνήθως περιορισμένο χρόνο συμμετοχής και ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που βασίζεται στην χημεία και ποντάρει στους ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο σύνολο.

Στο προτελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Stoiximan.gr Basket League, σε εκείνο στην Πάτρα κόντρα στον Προμηθέα, ο Γιάννης Αθηναίου αγωνίστηκε μόλις για 44'', γεγονός το οποίο και απογοήτευσε τον παίκτη. Οι ακολούθως αντιδράσεις του, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Γιάννη Αθηναίου να μην τηρεί το "εμείς" πάνω από το "εγώ", βγάζοντας γκρίνιες και δυσφορία, ήταν κάτι που ενόχλησε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος και αποφάσισε να τον τιμωρήσει με άδεια μέχρι νεοτέρας, βγάζοντας τον εκτός ομάδας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον αθλητή, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της συνέχειας: η ομάδα είναι πάνω απ' όλους.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ