ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σπανούλης: "Μόνο με φανέλα Ολυμπιακού"

Σπανούλης: "Μόνο με φανέλα Ολυμπιακού"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σπανούλης τόνισε πως δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του με άλλη φανέλα, πέρα του Ολυμπιακού. Οι επιτυχίες, τα Ευρωπαϊκά, αλλά και τα σχόλια του για Διαμαντίδη, Σλούκα και Εθνική ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης, μιλώντας στην αθλητική εκπομπή της EΡΤ, Euroleague Show.

"Παίκτης σαν τον Διαμαντίδη δύσκολα θα ξαναβγεί"

Για τον Διαμαντίδη: "Ο Διαμαντίδης είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης, θα μου λείψει αυτή η ανταγωνιστικότητα που έχουμε μέσα στο παρκέ. Υπήρξαμε συμπαίκτες στην εθνική και τον Παναθηναϊκό και έχουμε περάσει πολλά μαζί. Έχουμε εξαιρετική σχέση, παρά τα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί όλα τα τελευταία χρόνια και είναι πολλά. Αυτό είναι καθαρά “παιχνίδια” των Μ.Μ.Ε. Που δεν μας επηρεάζουν καθόλου. Γνωρίζω πολύ καλά τον Δημήτρη και είμαι σίγουρος πως για να πάρει τέτοια απόφαση και να την ανακοινώσει, είναι 100% σίγουρος και συνειδητοποιημένος. Θέλει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του και τα παιδιά του. Δύσκολα θα βγει παίκτης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σαν τον Διαμαντίδη”.

"Η Εθνική πρέπει να έχει ως βασικό πυλώνα τον Γιάννη"

Για τον Αντετοκούνμπο: “Η Εθνική τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχει ως βασικό πυλώνα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Έχει τρομερά φυσικά προσόντα και συνεχώς εξελίσσεται. Είναι δουλευταράς, ταπεινός κι αν συνεχίσει έτσι θα κάνει μεγάλη καριέρα. Η σωματοδομή του, το τρέξιμό του, τα φυσικά του προσόντα, είναι κάτι το απίστευτο, δεν το έχουμε δει ξανά στην Ελλάδα. Μπορεί να εξελιχθεί και να πλησιάσει τα στάνταρ του Ντουράντ, αν βελτιώσει πολύ το σουτ του στο μέλλον”.

"Το κλίμα χάλασε στην Εθνική όταν πήγα στον Ολυμπιακό"

Για την Εθνική: "Νομίζω πως το κλίμα κάπως χάλασε στην Εθνική όταν πήγα από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να μπει το οπαδικό μέσα στην ομάδα. Ζήσαμε όμως μεγάλες επιτυχίες και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τα όσα καταφέραμε. Με τα παιδιά όλα ήμασταν φίλοι και ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Σταμάτησα, γιατί ένιωσα πως έπρεπε να σταματήσω. Ένιωσα πως δεν μπορώ να συνεχίσω, και να ακολουθήσω το πρόγραμμα".

"Ήταν γραφτό να ταιριάξω στον Ολυμπιακό"

Για τον Ολυμπιακό: "Πριν καν να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό, είχα επαφές με τον Ολυμπιακό και το 2005 όταν ήμουν στο Μαρούσι. Είχαμε μιλήσει και τότε, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε. Αυτή η σχέση με τον Ολυμπιακό έδεσε τόσο αρμονικά που η ιστορία εξελίχθηκε όπως έχει εξελιχθεί σήμερα. Μία όμορφη σχέση. Όταν πήγα στον Ολυμπιακό, πήγα με στόχο. Με τους Προέδρους θέλαμε να κάνουμε τον Ολυμπιακό και πάλι μεγάλο.

Ξέρεις, μου άρεσε η πρόκληση του να πάω στον Ολυμπιακό. Από εκεί και πέρα μπορώ να πω ότι μου άρεσε ο τρόπος που κατακτήσαμε τους τίτλους με τον Ολυμπιακό. Από παιδί μου άρεσε, και είχα σαν όνειρο, να κάνω κάτι διαφορετικό, να ηγηθώ μιας ομάδας που δεν είχε μεγάλο μπάτζετ ή απαραίτητα τους καλύτερους παίκτες, και με αυτή την ομάδα να φτάσω στην κορυφή. Μου άρεσε το γεγονός πως καταφέραμε όλα αυτά που καταφέραμε δίχως να περιμένουν πολλά πράγματα από εμάς.

Ήταν πιστεύω γραφτό να ταιριάξω στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση μου. Είναι αμοιβαίο όλο αυτό, αυτό το "δέσιμο" και είμαι χαρούμενος και περήφανος που ανήκω στον Ολυμπιακό, αλλά και που είμαι αρχηγός του Ολυμπιακού.

Η τελευταία τετραετία ήταν εκπληκτική. Και μιλάω για τετραετία και όχι για πενταετία που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό, γιατί αυτή η ομάδα "χτίστηκε" ουσιαστικά την σεζόν 2011-2012. Την πρώτη μου χρονιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Άλλη χημεία, άλλοι στόχοι, άλλο πλάνο. Την σεζόν 2011-2012 άλλαξε η φιλοσοφία της ομάδας μας και φτιάξαμε την ομάδα που ουσιαστικά είμαστε και σήμερα.

"Ήταν θαύμα αυτό που καταφέραμε, ήταν η πάσα της ζωής μου"

Για το Ευρωπαϊκό το 2012 στην Πόλη: "Ήταν η πάσα της ζωής μου σίγουρα. Ζήσαμε μαγικές στιγμές στην Κωνσταντινούπολη. Κανείς δεν το περίμενε πως θα κατακτούσαμε το τρόπαιο. Είχαμε μία ομάδα που δεν ήταν καν στα 10 κορυφαία μπάτζετ της Euroleague. Με τουλάχιστον 8-9 παίκτες που ερχόντουσαν από μικρές ομάδες. Με Αμερικανούς που δεν τους ήξερε κανείς, ενώ ακόμη και ο Γιώργος (Πρίντεζης) που είχε έρθει από την Μάλαγα σε ένα περίεργο διάστημα για εκείνον, εκείνη την σεζόν αναγεννήθηκε αγωνιστικά και εξελίχθηκε σαν παίκτης. Εκείνη η επιτυχία είναι ασύλληπτη. Ήταν θαύμα αυτό που καταφέραμε και με τον τρόπο που το πετύχαμε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Το αξίζαμε όμως, γιατί κάναμε μεγάλη προσπάθεια, δείξαμε χαρακτήρα, μεγάλη καρδιά, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και φτάσαμε στη νίκη. Ήμασταν και παραμένουμε οικογένεια εντός και εκτός παρκέ".

"Στο Λονδίνο έκανα ένα restart στο ημίχρονο"

Για το Ευρωπαϊκό του 2013 στο Λονδίνο: "Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμουν καλός, αλλά ευτυχώς με βοήθησαν οι συμπαίκτες μου και όταν ξέφυγε η Ρεάλ εκείνοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και μείωσαν την διαφορά στο ημίχρονο. Τώρα όσον αφορά για το δεύτερο μέρος, όπως έχω πει και άλλες φορές, έκανα ένα restart στο μυαλό μου. Συγκεντρώθηκα, κατάλαβα το τι πρέπει να κάνω, το πως πρέπει να κινηθώ, έπρεπε να βγω μπροστά και αυτό έκανα. Από εκεί και πέρα μου μπήκαν και τα σουτ και όλοι μαζί παλέψαμε ώστε να κατακτήσουμε το τρόπαιο για δεύτερη σερί σεζόν".

"Μακάρι να τα καταφέρουμε φέτος"

Για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να κατακτήσει και πάλι ένα Ευρωπαϊκό: "Ο Ολυμπιακός έχει μία παράδοση στην Ευρωλίγκα. Είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Ευρώπη την τελευταία επταετία, με τελικούς, με τρόπαια, με συμμετοχές σε Final-Four. Θέλαμε και το Ευρωπαϊκό πέρσι στην Μαδρίτη, αλλά δεν το καταφέραμε. Θα προσπαθήσουμε όμως να το καταφέρουμε φέτος. Θα πρέπει να παρουσιαστούμε ενωμένοι μέχρι το τέλος. Με την βοήθεια του κόσμου μας, των προπονητών μας, των παικτών, των Προέδρων μας, μακάρι να καταφέρουμε φέτος να κατακτήσουμε το τρόπαιο".

"Το πρόβλημα είναι κυρίως οι μεγάλοι τραυματισμοί"

Για τους τραυματισμούς: "Κάθε χρόνο έχουμε τραυματισμούς, είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει. Πάντα είχαμε θέματα υγείας και τραυματισμών. θυμάμαι το 2013 που χάσαμε τον Μάντζαρη για το υπόλοιπο της σεζόν με σοβαρό τραυματισμό και στο τέλος δεν είχαμε και τον Λο που είχε δηλητηρίαση. Παίζαμε δίχως δύο βασικούς μας γκαρντ στο τέλος. Τι να πρωτοθυμηθώ... Κατάγματα, ρήξεις χιαστών, σπασμένα χέρια, πόδια, προβλήματα στην μέση. Τα πάντα. Θυμάμαι πέρσι που ξεκίνησε η σεζόν και δεν είχαμε Παπαπέτρου και Ντάρντεν.

Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Βέβαια, κοίτα, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σημαντικοί τραυματισμοί. Όπως του Μάντζαρη, όπως του Παπαπέτρου, όπως τώρα τον Γιανγκ. Πονάμε και εμείς με αυτά τα προβλήματα και στεναχωριόμαστε. Αυτά είναι τα προβλήματα, όταν ένας παίκτης θα χρειαστεί να απουσιάσει για πολλούς μήνες. Το να πάθεις τενοντίτδα, να σφύξει η μέση, αυτά συμβαίνουν όταν παίζεις στα κόκκινα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Τα άλλα είναι τα προβλήματα, γιατί τότε αλλάζουν οι ισορροπίες".

"Εξαιρετικός ο Τζέιμς, ήταν καταπληκτικός ο Γιανγκ"

Για τον Τζέιμς και τον Γιανγκ: "Έχω ακούσει τα καλύτερα για τον Σον Τζέιμς, μίλησα μαζί του, και απ' όσο γνωρίζω, πέρα ότι είναι εξαιρετικός παίκτης, πρόκειται και για έναν παίκτη με πολύ καλό χαρακτήρα. Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να τον κάνουμε να αισθανθεί άνετα. Είναι ένας σέντερ που ταιριάζει στο αγωνιστικό μας στυλ. Είναι καλός στο πικ-εν-ρολ, παίζει άμυνα, τελειώνει τις φάσεις μέσα στο καλάθι και γενικά έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα αθλητικά προσόντα, ώστε να μας βοηθήσει. Ο Γιανγκ είναι τεράστια απώλεια. Ένα νέο παιδί που ήρθε με όραμα στην ομαδα μας. Ξεκίνησε κάπως νωθρά, αλλά στη συνέχεια ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του. Ήταν καταπληκτικός στα παιχνίδια μας, είχε βρει ρυθμό, είχε ταιριάξει στη χημεία μας, έπαιξε εξαιρετικά σε άμυνα και επίθεση. Του εύχομαι να γυρίσει μαζί μας γερός και δυνατός".

"Στην Μαδρίτη αδειάσαμε από τους συνεχόμενους άθλους"

Για τον χαμένο τελικό στη Μαδρίτη: "Δεν γίνεται να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια σε κάθε Final-Four. Η Ρεάλ είχε και το πλεονέκτημα γιατί έπαιζε στο γήπεδο της. Φανταστείτε να παίζαμε και εμείς στο ΣΕΦ, θα είχαμε ένα παρόμοιο πλεονέκτημα. Η Ρεάλ πάντως κέρδισε δίκαια το τρόπαια. Διέθετε εξαιρετική ομάδα και σπουδαίους παίκτες.

Ίσως είναι η καλύτερη ομάδα όταν παίζει στο γήπεδο της. Τουλάχιστον πέρσι. Εμείς, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι παρουσιαστήκαμε κάπως... άδειοι στον τελικό. Είχαμε κάνει αρκετές υπερβάσεις, τα είχαμε δώσει όλα και νομίζω πως στο τέλος δεν είχαμε άλλες δυνάμεις. Περάσαμε την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας, μια σπουδαία ομάδα, όλοι έλεγαν πως τρίτη φορά δεν θα νικήσουμε την ΤΣΣΚΑ, η οποία έπαιζε σπουδαίο μπάσκετ όλη την σεζόν, αλλά τα καταφέραμε και τη νικήσαμε.

Αν δείτε και τους πανηγυρισμούς, πανηγυρίσαμε έντονα. Γιατί κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Τα δώσαμε όλα. Όταν πετυχαίνεις τον έναν άθλο μετά τον άλλο, κάπου... αδειάζει το μυαλό. Πάντως, η περσινή μας χρονιά ήταν καταπληκτική. Πήραμε το Πρωτάθλημα και φτάσαμε στον τελικό της Ευρωλίγκας. Τα όσα έχουμε καταφέρει θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας, αλλά και χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ".

Για την απόφαση του Σλούκα να αποχωρήσει: "Ο Κώστας πήρε μία γενναία απόφαση. Όλα τα μέλη της ομάδας στεναχωρηθήκαμε που έφυγε ο Σλούκας. Συμμετείχε έχοντας ενεργό ρόλο σε όλες τις επιτυχίες του Ολυμπιακού. Είναι ένας παίκτης που παίξαμε μαζί για αρκετά χρόνια και θα μπορούσε να μείνει και να δείξει την αξία του στον Ολυμπιακό. Έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, διαθέτει την στόφα του μεγάλου παίκτη, είναι μπροστάρης και μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας. Στεναχωρέθηκα που έφυγε, ήθελα να μείνει στην ομάδα μας.

Μίλησα μαζί του, μου είπε τι σκεπτόταν, το κουβεντιάσαμε και είπαμε κάποια πράγματα που ήταν και θα μείνουν προσωπικά. Τον πήρα τηλέφωνο, τον ευχαρίστησα για τα όσα ζήσαμε μαζί, γιατί προσέφερε πολλά στην ομάδα. Έχουμε περάσει όμορφες στιγμές και άσχημες μαζί στην ομάδα. Όλα τα παιδιά. Για να βγει αυτό το αποτέλεσμα στο γήπεδο, έχουμε ζήσει χαρές, στεναχώριες, δύσκολες στιγμές, κρίσεις, ξενύχτια.

Σαν οικογένεια έχουμε ζήσει πολλά πράγματα. Του εύχομαι τα καλύτερα. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι η απόφαση που πήρε δείχνει τον χαρακτήρα του. Έχει ένα πιστεύω και ήθελε να το ακολουθήσει. Ο Κώστας είχε ξεχωριστό ρόλο στην ομάδα, σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια ήταν μέσα και είχε βοηθήσει. Είχε βελτιώσει το παιχνίδι του και η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Στεναχωρέθηκα που έφυγε ο Σλούκας, είναι ένας παίκτης που θα απασχολήσει το ελληνικό μπάσκετ τα επόμενα χρόνια. Όλοι τον θέλαμε στον Ολυμπιακό και την απόφαση του την σεβόμαστε".

Για το αν μίλησε με τον Ντόρσεϊ: "Δεν μίλησα από κοντά με τον Ντόρσεϊ, απλά μου έστειλε ένα μήνυμα και κουβεντιάσαμε. Όπως κατάλαβα ήθελε να γυρίσει στον Ολυμπιακό, υπήρχε στο μυαλό του, αλλά όσο ξέρω δεν ήταν ελεύθερος, είχε συμβόλαιο με την ομάδα του. Δεν είναι δική μου δουλειά να... διαλέγω παίκτες. Αυτή είναι δουλειά των προπονητών και των παικτών".

Για τις αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην ομάδα: "Δεν είναι εύκολο να μένει μία ομάδα ίδια. Το ιδανικό θα ήταν να έμενε κάθε χρόνο σχεδόν ίδια, αλλά αυτό δεν γίνεται. Είναι σημαντικό για μία ομάδα να έχει βασικό κορμό και χημεία. Να έχει παίκτες που παίζουν χρόνια μαζί γιατί έτσι δημιουργείται ομοιογένεια. Το σημαντικό όμως είναι πως όσοι παίκτες έρχονται στον Ολυμπιακό και παίζουν καλά και ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας και βοηθούν τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του".

"Θέλω να συνεχίσω στον Ολυμπιακό"

Για το μέλλον του στον Ολυμπιακό: "Τελειώνει το συμβόλαιο μου φέτος, αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Όπως έχω πει, επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να είμαι στον Ολυμπιακό. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου με άλλη φανέλα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θέλω να συνεχίσω και να ολοκληρώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, να μιλήσουμε με τους Προέδρους όταν έρθει η ώρα, να τα βρούμε και να συνεχίσουμε την συνεργασία μας. Το έχω πει πως είμαι χαρούμενος και περήφανος που ανήκω στον Ολυμπιακό, σε μία ομάδα που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση μου. Όλα τα παιδιά, έτσι και εγώ, είμαστε ευλογημένοι που βρισκόμαστε στον Ολυμπιακό".

Για την παρουσία του στην ομάδα και την προσφορά του στις ασίστ: Δεν κοιτάζω τα στατιστικά μου, αυτό είναι αλήθεια. Όσον αφορά την δημιουργία, είναι κομμάτι του ρόλου μου. Ξέρεις, όλες οι αντίπαλες άμυνες συνηθίζουν να προσαρμόζονται πάνω μου, αρκετές φορές και με τρία άτομα, οπότε στόχος μου είναι πάντα ο ελεύθερος παίκτης, το να κάνω την καλύτερη επιλογή. Στόχος μου είναι να βοηθάω την ομάδα, είτε στην επίθεση, είτε στην δημιουργία και κυρίως το ζητούμενο είναι να κερδίζει".

"Με τους τραυματισμούς βγήκαν παίκτες μπροστά και βοήθησαν"

Για το πότε πρέπει να είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός: "Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι έτοιμος όταν πρέπει. Έτσι όπως είναι το σύστημα της Euroleague, το ζητούμενο αρχικά είναι να περάσεις στο TOP-16. Τα καταφέραμε και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Το θετικό είναι ότι η ομάδα έχει αρχίσει και βρίσκει την χημεία της. Έχουμε δείξει χαρακτήρα και πήραμε αυτοπεποίθηση μέσα από τις νίκες. Με τους τραυματισμούς συσπειρωθήκαμε και κάποιοι παίκτες βγήκαν μπροστά. Ο Χάντερ, ο Μάντζαρης, ο Αθηναίου, ο Αγραβάνης, ο Παπαπέτρου, ο Στρόμπερι, ο Χάκετ, όλα τα παιδιά, όλοι βγήκαν μπροστά να βοηθήσουν. Νομίζω πως σαν Ολυμπιακός έχουμε χτίσει μία βαριά φανέλα, την οποία σέβεται και φοβάται ο κάθε αντίπαλος. Επίσης, νιώθει περηφάνια και τιμή όποιος παίκτης έρχεται ώστε να την φορέσει".

Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα: "Κατακτήσαμε μαζί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παίξαμε καλό μπάσκετ, αλλά δεν τα πήγαμε καλά στους τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Έγινε και ότι έγινε στη συνέχεια και ήρθε η αποχώρηση του. Μας βοήθησε αρκετά και φυσικά έκανε και εξαιρετικές επιλογές στους παίκτες που έφερε στον Ολυμπιακό. Ο Ντάνστον, ο Χάντερ, ο Λοτζέσκι φυσικά, ο Ντάρντεν, ήταν δικές του επιλογές και όλοι τους μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθούν. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να πηγαίνει καλά, όπως βλέπω και εκείνος τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Κουμπάν και όλοι είμαστε χαρούμενοι".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ