ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ρότσεστι - Ριντ: Ο καλλιτέχνης και ο εργάτης για τον Ολυμπιακό

Ρότσεστι - Ριντ: Ο καλλιτέχνης και ο εργάτης για τον Ολυμπιακό
AP Photo/John Raoux AP PHOTO/JOHN RAOUX

Οι Τέιλορ Ρότσεστι και Γουίλι Ριντ βρίσκονται προ των πυλών στον Ολυμπιακό, δείχνοντας έτοιμοι να διορθώσουν τις καλοκαιρινές ανορθογραφίες. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ τους.

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε άμεσα στην αγορά. Η εντός έδρας ήττα από την Ζενίτ ήταν το τελευταίο καμπανάκι που χρειαζόταν η ομάδα του Πειραιά προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ, ούσα κοντά στην απόκτηση των Τέιλορ Ρότεστι και Γουίλι Ριντ.

Οι δύο Αμερικανοί μοιάζουν, στα χαρτιά, να καλύπτουν αρκετά από τα προβλήματα που υπήρχαν στον Ολυμπιακό, με τον Ρότσεστι να έρχεται να δώσει το κάτι διαφορετικό στην περιφέρεια της ομάδας και τον Ριντ κάτι νέο στην γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού. Αυτό λοιπόν είναι το προφίλ των δύο παικτών:

ΤΕΪΛΟΡ ΡΟΤΣΕΣΤΙ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο θέμα δημιουργίας από το ξεκίνημα της σεζόν. Ο λόγος κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: Πέρα από τον Βασίλη Σπανούλη, κανείς άλλος περιφερειακός στο ρόστερ της ομάδας δεν μπορεί να δημιουργήσει με συνέπεια καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Οι μεν Κέβιν Πάντερ και Μπράντον Πολ είναι κυρίως εκτελεστές, ο Γουέιντ Μπάλντγουιν και ο Γουίλ Τσέρι δεν είχαν ποτέ τέτοιο ρόλο, ενώ ο Αντώνης Κόνιαρης είναι ακόμα αρκετά ψαρωμένος. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα μπορεί να λύσει ο Ρότσεστι.

Στην άμυνα δεν είναι αδιάφορος, κάνοντας κάποια κλεψίματα χάρη στα γρήγορα χέρια του και τα καλά του πλάγια βήματα. Δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστεί εξολοθρευτής, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι πλέον είναι 34 χρονών, ενώ με ύψος 1.88 μέτρα μπορεί να αποτελέσει στόχο από την αντίπαλη ομάδα. Η πιθανή συνύπαρξή του με τον Βασίλη Σπανούλη στην περιφέρεια θα έχει ενδιαφέρον, αφού αν οι δυο τους μοιράζονται το παρκέ είναι πολύ πιθανό ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει πρόβλημα κόντρα σε ομάδες με αθλητικούς γκαρντ. Το βασικό ωστόσο είναι ότι με τον Ροτσεστι ο Ολυμπιακός μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα έχει πάντα τουλάχιστον έναν δημιουργό στο παρκέ, είτε αυτός είναι ο Αμερικανός, είτε ο Σπανούλης.

ΓΟΥΛΙ ΡΙΝΤ – ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΨΗΛΟΣ

Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός υπέπεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο ίδιο λάθος, αφού επέλεξε να μην αποκτήσει έναν αθλητικό σέντερ για να συμπληρώσει τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι, είναι πως αποφάσισε πιο νωρίς να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση, αφού έγινε σαφές ότι οι “ερυθρόλευκοι” αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα και στις δύο πλευρές του παρκέ όποτε χρειαζόταν ανάσες ο Σέρβος σέντερ, αφού υπήρχε εμφανές έλλειμμα αθλητικότητας. Κάπου εδώ έρχεται ο Γουίλι Ριντ.

Ο Ριντ μπορεί, στα χαρτιά, να κλείσει πολλές από τις τρύπες που υπάρχουν στον Ολυμπιακό σε τομείς όπως η αθλητικότητα, το επιθετικό και το αμυντικό Πικ εν Ρολ και η άμυνα ψηλά. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν παύει να είναι ένας Αμερικανός ψηλός που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα 29 του χρόνια, ο οποίος έχει να παίξει μπάσκετ σχεδόν 9 μήνες και θα κληθεί να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές πληροφορίες ταυτόχρονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά ψάχνοντας για έναν γκαρντ με ικανότητα στην δημιουργία και την εκτέλεση και έναν ψηλό με αθλητικά προσόντα, που μπορεί να κάνει τα βασικά στην επίθεση και να κλείσει τρύπες στην άμυνα. Κοιτώντας αυτά τα δεδομένα, οι Ρότσεστι και Ριντ ταιριάζουν απόλυτως στο προφίλ των παικτών που έψαχναν οι “ερυθρόλευκοι”.

Είναι ξεκάθαρο ότι αμφότεροι οι παίκτες έχουν τα ψεγάδια τους, με τον μεν Ρότσεστι να έχει θέμα στην άμυνα και τον δε Ριντ να είναι άπειρος για αυτό το επίπεδο και να χρειάζεται δουλειά στην επίθεση στα βασικά κομμάτια του παιχνιδιού. Αν όμως μπορούσαν να τα κάνουν όλα τέλεια, τότε το πιθανότερο θα ήταν ο πρώτος να είχε ήδη βρει δουλειά και ο δεύτερος να μην έφευγε ποτέ από το ΝΒΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός κινήθηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να καλύψει δύο μεγάλες τρύπες που είχε στο ρόστερ του. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.

AP Photo/Wilfredo Lee

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ