ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ραζνάτοβιτς στο Sport24.gr: "Η υπόθεση Σλούκα μου κάνει την καλύτερη διαφήμιση!"

Ραζνάτοβιτς στο Sport24.gr: "Η υπόθεση Σλούκα μου κάνει την καλύτερη διαφήμιση!"

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς θυμίζει ποια είναι η κίνηση που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού ("δεν ήταν κανένας Χάινς και κανένας Ντάνστον") και απαντά στο αν εμπλέκεται στη μετακίνηση του Σλούκα στη Φενέρμπαχτσε.

Δεν ξέρει τον αριθμό των παικτών που έχει, ούτε τα ονόματα όλων των πελατών του" γιατί δουλεύουμε 10 άτομα για αυτό το πρακτορείο". Αυτό που ξέρει είναι ότι " αν μπορούσα να πείσω παίκτες άλλων εκπροσώπων (Σλούκας) να πάνε σε ομάδα που κοουτσάρει ο μόνος κόουτς στην Ευρώπη που δεν μου μιλάει (Ομπράντοβιτς), θα μπορούσα να κάνω τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά αυτό είναι ό,τι πιο τρελό έχω ακούσει μέχρι σήμερα" δηλώνει στο Sport24.gr ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος αποκαλύπτει τι έγινε με τον Μπράιαντ Ντάνστον και τον Ολυμπιακό, ενώ θυμίζει ποια ήταν η κίνηση που άλλαξε την ιστορία των "ερυθρόλευκων".

Εξηγεί γιατί ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο franchise player του BeoBasket (πρακτορείο του Σέρβου) και ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς -αν δηλαδή, υπάρχει βάση στη φήμη που θέλει τον "Ντούντα" να "ψωνίζει" μόνο από τον Ραζνάτοβιτς.

Με τους πελάτες σας, είστε κατ' αρχάς φίλοι;

"Είμαι πολύ αυστηρός ο ορισμός που δίνει στη φιλία. Δεν έχω πολλούς φίλους. Εϊναι εκείνοι στους οποίους τηλεφωνώ ανά πάσα ώρα και στιγμή και στους οποίους υπολογίζω. Είμαι πολύ επιλεκτικός. Έχω 3-4 τύπους που θεωρώ φίλους στη ζωή μου. Δεν είναι από την παιδική μου ηλικία, γιατί συχνά άλλαζα πόλεις και περιβάλλον. Θα έλεγα ότι είναι άνθρωποι από τα 30 μου, εκτός ενός με τον οποίον ήμασταν συμμαθητές".

Τι ρόλο παίζει ο σεβασμός σε αυτό που κάνετε;

“Ίσως ο κόσμος να γελάσει, όταν διαβάσει αυτό που θα πω, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τη δουλειά μου, στο κομμάτι αυτό. Πραγματικά τρέφω απεριόριστο σεβασμό για όλους. Ρώτα όποιον θες και να είσαι σίγουρη πως θα σου πει ότι πάντα συμβαίνει αυτό στο οποίο συμφωνούμε, στα λόγια. Πριν καν αποτυπώσουμε τη συνεργασία στα χαρτιά. Kαι στις ομάδες αρέσει αυτό. Αν πούμε 400 είναι 400. Δεν θα γίνει την επομένη 401. Από την άλλη, υπάρχουν τόσοι εκείνοι που με βοήθησαν να αποκτήσω παίκτες, από περιόδους που πηγαίνουν καμια δεκαετία πίσω στο χρόνο, και ακόμα τους ανταποδίδω τη χάρη. Όλοι παίρνουν ό, τι συμφωνούμε, τις ημέρες που έχουμε συμφωνήσει. Χωρίς μια μέρα καθυστέρηση και αυτό πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του πρακτορείου. Πάντα θα σεβαστώ την ειλικρίνεια του άλλου, είτε μου αρέσει, είτε δεν μου αρέσει αυτό που ακούω.

Σε αυτή τη δουλειά, υπάρχουν μεγάλα "εγώ" και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κακά συναισθήματα. Κάθε φορά που παίρνω έναν παίκτη, ο προηγούμενος ατζέντης γίνεται έξαλλος. Μου στέλνουν emails, το παίρνουν προσωπικά, μιλούν για μαφία, με βρίζουν. Όταν παίρνουν δικούς μου παίκτες, ποτέ δεν το παίρνω προσωπικά. Ισχύει ό,τι και στις σχέσεις. Αν ο άλλος δεν θέλει να είναι μαζί μου, δεν είναι ευχαριστημένος μαζί μου, μπορεί να πάει όπου θέλει. Πρέπει αυτό που προσφέρεις να είναι θελτικό. Δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν με το ζόρι. Για το αυριανό ματς κάλεσα τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές μου. Κάποιοι θα έλθουν, άλλοι βρήκαν τις τέλειες δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να σφαζόμαστε. Είναι γιορτή του μπάσκετ".

Στο δικό του το μυαλό " όταν ένας μάνατζερ μιλά με έναν παίκτη, του υπόσχεται διάφορα. Εγώ δεν το κάνω αυτό. Τι κάνω; Μιλώ με αριθμούς. Δεν λέω τι θα κάνω, αλλά τι έχω ήδη κάνει και προσπαθώ να βρω το τέλειο παράδειγμα. Αν είναι 19χρονος ο παίκτης και παίζει για μικρή ομάδα, του λέω όταν ο Σπανούλης ήταν 19 στο Μαρούσι κάναμε αυτό. Όταν ο Πέκοβιτς ήταν 19, κάναμε εκείνο. Όταν είναι 30 και θέλει απλά να βγάλει λεφτά, βρίσκω το αντίστοιχο παράδειγμα. Ο Κάιλ Χάινς "έβγαλε" μαζί μου τα τριπλάσια χρήματα, ο Τζάστιν Ντόλμαν τα διπλάσια, ο Νικ Κάνερ Μέντλι +250%, ο Λαφαγιέτ τα διπλάσια. Αυτά αναφέρω". Και τι έλεγε όταν δεν είχε αυτούς τους αριθμούς; "Έλεγα περισσότερα για τη διάθεση μου να δουλέψω σκληρά για τον πελάτη μου, για την νοοοτροπία μου, τον τρόπο που θα κινηθώ. Τότε δεν μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο. Όταν η καλύτερη δουλειά μου ήταν 3 μεταγραφές στη Ρουμανία, τι να πω;".

Η γνωριμία με τον Ίβκοβιτς και η... ανάπτυξη της σχέσης

Εκ των ανθρώπων που τον βοήθησαν στο ξεκίνημα του, ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. "Και αφού μου δίνεις την αφορμή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Ήμουν ακόμα μόνο δικηγόρος, δεν είχα ασχοληθεί με την εκπροσώπηση παικτών, όταν ένας κοινός μας φίλος με ενημέρωσε ότι είχε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, νομικής φύσεως που είχε να κάνει με τα κτηματομεσιτικά. Ο ίδιος άνθρωπος, ενημέρωσε τον "Ντούντα" πως υπάρχει ένας νέος δικηγόρος, πολύ ικανός, που μπορούσε να βοηθήσει. Για δυο χρόνια χειρίστηκα αυτήν την υπόθεση και είχα τη δυνατότητα να είμαι σε συχνή επαφή με τον Ίβκοβιτς. Στο μεσοδιάστημα, άρχισα να αναπτύσσομαι στην εκπροσώπηση παικτών και χρειαζόμουν περισσότερους ανθρώπους να "χτίσω" την επιχείρηση.

Το 2002 λοιπόν, ο γιος του, Πέταρ, αποφοίτησε από το κολέγιο και επέστρεψε στο Βελιγράδι. Του πρότεινα να συνεργαστούμε -ήταν και από μπασκετική οικογένεια-, να κάνει την πρακτική του σε εμένα. Εξυπακούεται πως ένας από τους λόγους αυτής της προσφοράς ήταν να κάνω ακόμα καλύτερη τη σχέση μου με τον "Ντούντα". Τότε δεν είχε δουλειά. Προέκυψε η προσφορά από την ΤΣΣΚΑ και του είπα ότι θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά πιο επαγγελματικά και καλύτερα από τον καθένα, αφού ήμουν και δικηγόρος. Η ιστορία είχε φτάσει στα συμβόλαια και εκεί μιλούσαν μόνο οι δικηγόροι. Επειδή με είχε ήδη εμπιστευτεί, γιατί ήξερε τη δουλειά μου, μου είπε να το προχωρήσω. Έφτιαξα λοιπόν, κάτι που νομικά δεν υπήρχε έως τότε με πολλές εγγυήσεις. Ένα χρόνο μετά, δυο χρόνια μετά, ο Πέταρ έφυγε από το πρακτορείο, γιατί δεν ένιωθε άνετα και ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Στο μυαλό του λειτουργούσε ως κόουτς. Εγώ μπορώ να πουλήσω παίκτη που ενδεχομένως μισώ. Εκείνος δεν ήταν σε θέση να πουλήσει κάποιον, στον οποίον δεν "πίστευε". Δέχθηκε άλλη προσφορά και έφυγε. Εγώ συνέχισα με άλλους συνεργάτες. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ιστορία, κρυμμένη από πίσω".

Ραζνάτοβιτς στο Sport24.gr: "Η υπόθεση Σλούκα μου κάνει την καλύτερη διαφήμιση!"

Το παράδειγμα "Χατζηβρέττας" και... ο κόουτς που δεν του μιλάει

Τι συνέβη μετά; " Το 2006, το 2007 ήμουν πολύ κοντά στον κόουτς. Δούλευε ήδη 5 χρόνια με εμένα, περάσαμε πολλές δύσκολες στιγμές μαζί, είχε δει πώς αντιδρώ. Τα χρόνια που ήταν στην ΤΣΣΚΑ δεν πήρε έναν παίκτη από εμένα. Ξέρεις γιατί; Διότι δεν είχα παίκτες που χρειαζόταν η ΤΣΣΚΑ. Δεν είχα αυτήν την ποιότητα παικτών. Ούτε μπήκα στη μέση να κλέψω παίκτες άλλων, για να τους πάω στην ΤΣΣΚΑ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μου πει "θέλω τον Χατζηβρέττα, φέρτον μου" και εγώ να πάρω τον Χατζηβρέττα και να του πω ότι έχει προσφορά από την ΤΣΣΚΑ, αν έλθει μαζί μου. Δεν το έκανα ποτέ. Ούτε ο Ίβκοβιτς. Αργότερα, όταν πήγε στον Ολυμπιακό, είχα ποιοτικούς παίκτες. Τους πρόσφερα και προσελήφθησαν αυτοί που του άρεσαν.

Ο Πέρο Άντιτς δεν ήταν καλός; Ο Σπανούλης δεν ήταν καλός; Ο Ματ Νίλσεν, οκ, δεν ήταν καλός, αλλά είχα 1/3. Τώρα, λένε ιστορίες πως έχω ιδιαίτερους δεσμούς με την Εφές. Ας αναλύσουμε τι έγινε πέρυσι. Ο Κρστιτς χρειαζόταν ιδιαίτερους δεσμούς; Τον Σάριτς τον ήθελε όλη η Ευρώπη και όλο το ΝΒΑ. Ο Ίβκοβιτς διαλέγει όποιον του αρέσει. Από τους 30 καλύτερους στην Ευρώπη, έχω τους 15. Άρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει παίκτη από εμένα. Έχω πέντε παίκτες στην Μπάγερν, ο κόουτς δεν είναι δικός μου. Είχα στη Βαλένθια σε έξι χρόνια, 20 παίκτες. Ο κόουτς δεν ήταν δικός μου. Του χρόνου, στη Φενέρ θα έχω 2 ή 3 παίκτες και ο κόουτς της δεν μου μιλά!", αποφεύγοντας να πει το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Για να αποδείξει αυτά που έλεγε, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Τζέισον Γκρέιντζερ, ο οποίος έχει ανακοινωθεί από την Εφές. "Μ έσα στη σεζόν, ήλθε σε εμένα, αλλά τον Φεβρουάριο άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να επιστρέψει στον προηγούμενο ατζέντη του. Δεν υπέγραψε στην Εφές; Προφανώς γιατί άρεσε ως παίκτης στον Ίβκοβιτς. Όχι επειδή ήταν δικός μου. Αν του έβαλα πρόστιμο που "έσπασε" τη συνεργασία μας; Όχι. Αν τον κράτησα μακριά από την Εφές; Πάλι όχι".

Κρύβεται πίσω από τη μετακίνηση του Σλούκα;

Η τελευταία φήμη που κυκλοφόρησε και τον αφορούσε είναι ότι... κρύβεται πίσω από τη μετακίνηση του Σλούκα στη Φενέρμπαχτσε. " Αυτό είναι σπουδαίο! Είναι πραγματικά σπουδαίο! Είναι η καλύτερη διαφήμιση που θα μπορούσα να φανταστώ!!! Απλώς, δεν μπορούν να καταλάβουν τα βασικά. Τρεις μέρες πριν από τον Σλούκα, η Φενέρ υπέγραψε έναν δικό μου παίκτη, τον Μπόμπι Ντίξον. Είναι η απόδειξη ότι έχουμε καλές σχέσεις με τη Φενέρμπαχτσε. Αυτή η ιστορία είναι η πιο τρελή ακούσει. Ο Σλούκας έχει Έλληνα εκπρόσωπο, ο οποίος είναι φίλος μου και πήγε στη μοναδική ομάδα που υπάρχει στην Ευρώπη και δεν μιλώ με τον προπονητή της. Δηλαδή, έπεισα τον παίκτη ενός άλλου μάνατζερ, να πάει στον κόουτς που δεν μου μιλάει, για να μου μιλήσει; Τι να πω; Αν είμαι τοσο δυνατός που ελέγχω και παίκτες άλλων ατζέντηδων και τους πείθω να πάνε σε προπονητές που με μισούν, τι να πω; Μπράβο μου. Μπορώ να κάνω τα πάντα".

Και με τον Ντάνστον τι έγινε;

"Τον περασμένο Φεβρουάριο είπα ότι θα ήταν έξυπνο για τον Ολυμπιακό να τον υπογράψει εκείνη την περίοδο. Μιλήσαμε. Μιλήσαμε πριν από 3-4 μήνες. Δεν ήθελαν να του δώσουν διετές συμβόλαιο. Του έδιναν 1+1, όμως ο παίκτης ήθελε κλειστό διετές. Ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Σέβομαι απόλυτα την επιθυμία τους! Προσφέρουν στους παίκτες συμβόλαια για 1+1 χρόνια. Είναι ο τρόπος που κάνουν τις μπίζνες τους και το σέβομαι απεριόριστα. Είναι ίσως ένας πολύ πετυχημένος τρόπος ωστόσο ο συγκεκριμένος παίκτης δεν δεχόταν το 1+1. Είχα, λοιπόν, την εντολή να βρω διετές συμβόλαιο, πιθανότατα με περισσότερα λεφτά...".

Ναι, όμως, το βρήκατε πολύ γρήγορα

"Αυτό είναι, όντως, πρόβλημα (γέλια). Τελειώνω πολύ γρήγορα με όλες μου τις υποθέσεις. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν ήθελαν να του δώσουν κλειστό διετές, ο Ντάνστον ήθελε κλειστό διετές. Είπα ΟΚ, πάμε να βρούμε διετές συμβόλαιο. Μίλησα με ομάδες, δέχτηκα μια απίστευτη πρόταση από τη Ρωσία, όμως ο Μπράιαντ δεν ήθελε να πάει εκεί. Έπειτα δεχτήκαμε την πρόταση της Αναντολού Εφές, με καλύτερους οικονομικούς όρους. Κανείς δεν πρέπει να τρελαίνεται με αυτή την υπόθεση! Δεν ήθελαν να δώσουν διετές εγγυημένο, κάτι που ζητούσε ο παίκτης μου. Δεν είχα άλλη λύση. Η δουλειά μου είναι να βρίσκω λύσεις για τους παίκτες μου".

Πάντως, σύντομα ο Ολυμπιακός θα σε καλέσει ξανά, για τον Σπανούλη -η ερχόμενη σεζόν είναι η τελευταία του τρέχοντος συμβολαίου.

"Μα αυτό είναι μέρος της ζωής μου. Μερικές φορές είναι χαρούμενοι μαζί μου, κάποιες άλλες όχι. Σύμφωνοι, δεν ήταν χαρούμενοι μαζί μου όταν έφυγε ο Κάιλ Χάινς..."

Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε με τον Χάινς; Ισχύει ότι μέσα στη χρονιά είχατε πλησιάσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήθελε να του δώσει συμβόλαιο;

"Ο Ολυμπιακός είχε κάποιο μπάτζετ και πρόσφερε συγκεκριμένα χρήματα. Κάποιοι προσφέρουν περισσότερα χρήματα και οι παίκτες τα αποδέχονται. Είπα στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, πως αν ήμουν στη θέση τους, θα έκανα το 70% των πραγμάτων διαφορετικά όμως δεν μπορείς να τους πεις απολύτως τίποτα γιατί τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν. Σε τέσσερα χρόνια, έχουν παίξει σε τρεις τελικούς Ευρωλίγκας, με όχι και τόσο μεγάλο μπάτζετ. Είναι προφανές ότι έχουν τη φιλοσοφία τους και τη στρατηγική.

Επαναλαμβάνω, κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται με κάποιον άλλον. Ειδικά δεν πρέπει να ενοχλούνται με τον μάνατζερ που έφερε τον Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό! Μετά από αυτό, άλλαξε η ιστορία της ομάδας. Αυτή ακριβώς είναι η κίνηση που άλλαξε την ιστορία. Κανένας Ντάνστον, κανείς Χάινς. Ο Σπανούλης από τα πράσινα, στα κόκκινα. ΟΚ, ήμουν ο τύπος που το έκανε. Πιστεύω ότι το 90% των μάνατζερ δεν θα μπορούσε να το κάνει."

Τι θαυμάζετε περισσότερο στον Σπανούλη; Πώς έχει διατηρηθεί αυτή η συνεργασία τόσα χρόνια;

"Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, όταν έπαιζε στο Μαρούσι. Ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Κατά κάποιο τρόπο, ήμουν κι εγώ στο ξεκίνημα της διεθνούς καριέρας. Ξεκινήσαμε μαζί. Ίσως ήταν η καλή χημεία από την αρχή... Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες. Πολλές δύσκολες καταστάσεις όταν δείξαμε ο ένας στον άλλον ότι είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες".

Ποια είναι η προτεραιότητα στη ζωή σας;

"Να είμαι χαρούμενος. Το πιο σημαντικό για όλους είναι να αισθάνονται χαρούμενοι. Προσωπικά, νιώθω καλά όταν δουλεύω 12 ώρες τη μέρα, σε αυτή τη δουλειά, όταν βλέπω 300 ματς τον χρόνο, όταν ταξιδεύω πολύ. Κάποιος μπορεί να πει ότι είμαι τρελός, αφού κάνω 150 ταξίδια τον χρόνο. Σίγουρα είναι δύσκολο να το κάνεις, αλλά με κάνει χαρούμενο. Ενδεχομένως, να μην κάνει άλλους ευτυχισμένους. Όπως η σύζυγος μου. Είναι δύσκολο να λείπω συνέχεια, αλλά φροντίζω να κάνω πράγματα που την κάνουν χαρούμενη. Τι την κάνει χαρούμενη; Τα παπούτσια, οι τσάντες και τα ταξίδια. ΟΚ, όταν έχω χρόνο, πάμε ταξίδια στην Αυστραλία, στο Ντουμπάι, όπου θέλει, επομένως η ευτυχία μας είναι κάπου στη μέση (γέλια). Έχω δέκα ανθρώπους στο γραφείο, έχουμε βρει τον τρόπο να είμαστε χαρούμενοι. Τώρα όσον αφορά το μπάσκετ, η Μέγκα Λεκς (σ.σ. ομάδα που ανήκει στον Ραζνάτοβιτς) είναι το κλαμπ με το μεγαλύτερο ποσοστό χαρούμενων ανθρώπων στον κόσμο! Οι παίκτες έχουν μικρούς μισθούς όμως είναι νέα παιδιά, παίζουν πολλά ματς, έχουν προπονητή που δεν κοουτσάρει με το σέρβικο στιλ, φοράνε ροζ εμφανίσεις, κάνουμε ταξίδια με αεροπλάνο, δίνουμε μπόνους, κάποια παιδιά δεν έπαιξαν στα πλέι οφ της Σερβίας για να παίξουν στο καμπ του Τρεβίζο, γιατί για τη ζωή τους ήταν σημαντικό να βρεθούν εκεί. Στο τέλος της ημέρας, είναι όλοι χαρούμενοι. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά υπάρχει πάντα τρόπος".

Το κυνήγι της δική σας ευτυχίας, δεν σας κάνει αγαπητό στους άλλους

'Εχετε απόλυτο δίκιο. Στη ζωή όμως, υπάρχουν δυο επιλογές. Ή να σε σέβονται πραγματικά οι άνθρωποι και λίγο να σε φοβούνται ή να σε αγαπούν. Το ιδανικό είναι κάπου στη μέση. Δεν θέλω να με αγαπούν... τόσο πολύ, αλλά να με σέβονται πραγματικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Πίστεψε με, αυτοί που θέλω να με αγαπούν πραγματικά, με αγαπούν. Δεν χρειάζομαι να με αγαπούν όλοι και να λένε τα καλύτερα για εμένα, αλλά να με σέβονται".

Πόσο θα συνεχίσετε;

"Είμαι κοντά στα 50 και ενώ θα έπρεπε να ρίχνω ρυθμούς, αντιλαμβάνομαι πως θέλω να κάνω περισσότερα. Για πόσο; Θα δείξει".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ