ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν η Δάφνη ταπείνωσε τον Ολυμπιακό

Όταν η Δάφνη ταπείνωσε τον Ολυμπιακό

Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια η Δάφνη κέρδισε τον πανίσχυρο Ολυμπιακό του Ζάρκο Πάσπαλι στην πρεμιέρα του πρώτου επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α1. Το Sport24 θυμάται...

Υπήρχε μία εποχή που το να κερδίζουν οι λεγόμενες “μικρές” ομάδες τους ισχυρούς της Α1 δεν ήταν τόσο περίεργο. Ήταν η δεκαετία του 90', η κατά τεκμήριο πιο ανταγωνιστική 10ετια στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 1992 όταν το πρώτο επαγγελματικό Πρωτάθλημα στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ ξεκινούσε υπό την αιγίδα της ΕΣΑΚ. Στην πρεμιέρα της σεζόν που θα άλλαζε το μπάσκετ στην χώρα μας, ο δευτεραθλητής της περασμένης σεζόν Ολυμπιακός αντιμετώπιζε εκτός έδρας την Δάφνη, η οποία θα χρησιμοποιούσε ως έδρα το Κλειστό της Νέας Σμύρνης του Πανιωνίου. Και η αλήθεια είναι ότι λίγοι φαντάζονταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Με την σεζόν 1992/93 να είναι η πρώτη που οι Ελληνικές ομάδες είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν δύο ξένους, η Δάφνη είχε ως δίδυμο τους Ριτς Ρέλφορντ και Μάικ Σμρεκ και ο Ολυμπιακός τον Ζάρκο Πάσπαλι (τότε τον φώναζαν... Πάσπαλιε) και τον Ροντ Χίγκινς (που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Ουόλτερ Μπέρι).

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από το ξεκίνημά του με την Δάφνη να έχει ως ηγέτη τον Ρέλφορντ (30 πόντοι), αλλά και άξιους συμπαραστάτες τους Θόδωρο Καραμανώλη (20 πόντοι), Αχιλλέα Δεμέναγα (18 πόντοι) και Σμρεκ (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 5 κοψίματα) με τον τελευταίο να... σκεπάζει τα καλάθια. Στην άλλη πλευρά, ο Πάσπαλι έκανε τα... δικά του, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 54 πόντους (!) παίζοντας ουσιαστικά μόνος του, αφού οι μόνοι άλλοι παίκτες της ομάδας με διψήφιο αριθμό πόντων ήταν οι Χίγκινς (14 πόντοι) και Ντράγκαν Τάρλατς (12 πόντοι). Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, αυτό δεν θα έφτανε για την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη.

Η Δάφνη έβγαζε πάθος στο γήπεδο και με τους Ρέλφορντ/Καραμανώλη να σημειώνουν μεγάλα σουτ στο τέλος ισοφάρισε σε 95-95 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση! Ο Καραμανώλης μάλιστα ήταν αυτός που έκοψε στα ίσα τον Πάσπαλι στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα, διασφαλίζοντας ότι το παιχνίδι θα πήγαινε στο έξτρα πεντάλεπτο!

Στην παράταση μάλιστα έμελλε να ολοκληρωθεί η έκπληξη, με την ομάδα του Περικλή Ταυρόπουλου να φτάνει τελικά στη νίκη με 105-103! Το πρώτο επαγγελματικό Πρωτάθλημα στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά με τον χειρότερο τρόπο για τον Ολυμπιακό. Τελικά βέβαια οι “Ερυθρόλευκοι” δεν “πλήρωσαν” αυτή την ήττα, αφού το τέλος της σεζόν τους βρήκε Πρωταθλητές Ελλάδας. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι για ένα βράδυ η τρομερή Δάφνη ( η οποία πλέον αγωνίζεται στην Γ ΕΣΚΑ με τον Κωνσταντίνο Τζιβελέκα να προσπαθεί να ξαναχτίσει την ομάδα από την αρχή ) είχε φέρει τα πάνω-κάτω στο Ελληνικό μπάσκετ.

ΔΑΦΝΗ (Ταυρόπουλος):Δεμέναγας 18 (2), Ρέλφορντ 30 (10/16βολ., 10/16διπ., 8ριμ.), Μπιλής 5, Γιαννόπουλος 1, Σμρεκ 16, Παραγυιός 9(3), Μέλις 6, Καραμανώλης 20 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης):Ελληνιάδης, Σιγάλας, Καμπούρης 5, Πάσπαλι 54, Χίγκινς 14, Νάκιτς 2, Μωραΐτης 7(1), Τόμιτς 7(1), Τάρλατς 12, Παπαδάκος 2

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το παιχνίδι:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ