ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Θέλει, αλλά δεν μπορεί

Ολυμπιακός: Θέλει, αλλά δεν μπορεί
EUROKINISSI

Το πάρτι της Μπασκόνια κάτω από τα καλάθια, τα πολλά χαμένα ριμπάουντ και μία στάσιμη επίθεση. Κόντρα στη Μπασκόνια ο Ολυμπιακός ήθελε να προβάλει αντίσταση αλλά δε μπορούσε.

Ο Ολυμπιακός πήγε στη Μπασκόνια με την ψυχολογία στο ναδίρ μετά την εντός έδρας ήττα από την Ζενίτ. Ήθελε μία νίκη για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βγει ψυχολογία. Αυτό που έδειξε ωστόσο ήταν ότι, πολύ απλά, δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι, γνωρίζοντας ακόμα μία ήττα.

Είναι σαφές ότι οι “ερυθρόλευκοι” διανύουν κακό φεγγάρι. Οι καλοκαιρινές ανορθογραφίες στην στελέχωση του ρόστερ, η ψυχολογία που είναι άσχημη, η έλλειψη ρυθμού επειδή η ομάδα δίνει μόνο έναν αγώνα την εβδομάδα, όλα τα προβλήματα φαίνονται. Κόντρα σε μία ομάδα που ανεξαρτήτως ρόστερ και προπονητή έχει πάντα μία ξεκάθαρη ταυτότητα, μοιραίο ήταν όλα αυτά τα προβλήματα να βγουν στην φόρα.

ΕΚΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΕ

Η Μπασκόνια είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Διαθέτει έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη (Σενγκέλια), γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν (Χένρι, Βιλντόσα), τρεις “πλάγιους” που μπορούν να σουτάρουν βγαίνοντας από διαδοχικά σκριν (Τζάνινγκ, Στάουσκας, Γκαρίνο), έναν All Around γκαρντ/φόργουορντ (Σιλντς) και τρία μεγάλα κορμιά στην θέση του σέντερ (Μάικλ, Φολ, Ντιόπ), τα οποία μπορούσε να ρίξει πάνω στον Μιλουτίνοβ. Το κυριότερο προσόν της όμως είναι πως πρόκειται για μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει και να τα κάνει όλα γρήγορα, ακόμα και σε σετ παιχνίδι. Εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα για τους “ερυθρόλευκους”.

Όταν μία ομάδα αντιμετωπίζει τη Μπασκόνια οφείλει να είναι συμπαγής και στις δύο πλευρές του παρκέ. Να την “δείρει” στην άμυνα και να την υποχρεώσει να σκεφτεί στην άλλη πλευρά του παρκέ. Αυτός ο Ολυμπιακός όμως δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο. Αυτός ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που σε 41 άστοχα σουτ των Βάσκων πήρε μόνο 22 αμυντικά ριμπάουντ έναντι 19 επιθετικών ριμπάουντ των αντιπάλων του. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που άλλαξε τρεις φορές κάλυψη στην άμυνα στο Πικ εν Ρολ, αλλά με κάποιο τρόπο έδωσε ελεύθερα σουτ μετά από σκριν σε παίκτες που μπορούν να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα (Στάουσκας, Βιλντόσα). Μία ομάδα που είδε τον Σενγκέλια (25 πόντοι, 9 ριμπάουντ) να κάνει πάρτι, αλλά δεν έδωσε βοήθειες στο μαρκάρισμά του.

Η Μπασκόνια εξέθεσε τον Ολυμπιακό. Εξέθεσε την άμυνά του που ψάχνεται. Έτρεξε όποτε ήθελε. Έβγαζε ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια με μία χαρακτηριστική ευκολία, αφού οι περιστροφές του Ολυμπιακού μετά από ένα σκριν στη μπάλα ή διαδοχικά σκριν μακριά από τη μπάλα τον έφεραν σε ανισορροπία. Πλην του Σπανούλη, η Μπασκόνια έδειξε να μην φοβάται την δημιουργία των άλλων γκαρντ. Ο Μιλουτίνοβ αγωνίστηκε 29 λεπτά, αλλά επιχείρησε μόλις 6 σουτ, έχοντας 9 πόντους και 10 ριμπάουντ. Οι Βάσκοι “διάβασαν” τον προβλέψιμο Ολυμπιακό και τον χτύπησαν εκεί που πονούσε και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να αλλάξει πράγματα σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Εμπλέκει συχνότερα τον Πρίντεζη ως σκρινέρ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και δεν χρησιμοποιεί μόνο τον Μιλουτίνοβ. Έβαλε στο παιχνίδι τον Ρούμπιτ (10 πόντοι) σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ για να τραβήξει μακριά από το καλάθι τον ύψους 2.18 μέτρων Γιουσούφα Φολ (8 πόντοι, 16 ριμπάουντ). Βρήκε επιτέλους σουτ για τον Μπράντον Πολ (15 πόντοι με 5/9 τρίποντα) μέσα από plays με διπλά σκριν μακριά από τη μπάλα (stagger screens). Έδωσε πρωτοβουλίες στον Γουίλ Τσέρι. Στο τέλος της ημέρας όμως, με αυτή την σύσταση του ρόστερ, αυτά δεν είναι αρκετά.

EUROLEAGUE / ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι προσθήκες των Ρότσεστι και Ριντ είναι δεδομένο ότι θα φέρουν αέρα αλλαγής. Θα προστεθούν στο ρόστερ ένας δεύτερος δημιουργός και ένας αθλητικός ψηλός, πράγματα που λείπουν από τον Ολυμπιακό. Αρκετοί τονίζουν ότι και το 2012 ήταν δύο αντίστοιχες προσθήκες (Λο και Ντόρσεϊ) που άλλαξαν τα δεδομένα. Οι δύο περιπτώσεις όμως δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Δεν γίνεται να συγκρίνει κάποιος τις δύο ομάδες, όταν εκείνος ο προ 7ετίας Ολυμπιακός είχε στην διάθεσή του ένα πυρηνικό όπλο στην θέση του δημιουργού (Βασίλης Σπανούλης στα 29 του χρόνια), με τον φετινό Ολυμπιακό να έχει τον 37χρονο Σπανούλη να προσπαθεί να κάνει τα πάντα. Χρειάζεται ρεαλισμός και αυτός λέει ότι ακόμα και δύο κινήσεις ίσως να μην είναι αρκετές, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Η φετινή έκδοση του Ολυμπιακού είναι μία έκδοση με λιγότερο ταλέντο από αυτό που είχε συνηθίσει ο κόσμος και παίκτες που συχνά “τρακάρουν” μεταξύ τους επειδή έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Ομάδες που έχουν αυτά τα στοιχεία, μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους παρουσιάζονται μόνο αν εμφανιστούν συμπαγείς και στις δύο πλευρές του παρκέ και έχουν μία ξεκάθαρη φιλοσοφία. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο. Και αυτό είναι που πληρώνει από το ξεκίνημα της σεζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ