ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός - Ούνικς Καζάν 70-65: Ο ηγέτης Σπανούλης μίλησε ξανά

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ούνικς Καζάν πίεσε πολύ τον Ολυμπιακό, όμως στο τέλος μίλησε ο συνήθης ύποπτος: Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε το μεγάλο τρίποντο και οι Πειραιώτες κατέκτησαν την πρώτη θέση στο τουρνουά της Κρήτης.

Η περιορισμένων δυνατοτήτων Χάποελ Ιερουσαλήμ έβαλε το βράδυ της Παρασκευής δύσκολα στον Ολυμπιακό, όμως οι Πειραιώτες πήραν έστω και δύσκολα, έστω και χάρη στους 31 πόντους του Ζακ ΛεΝτέι τη νίκη ( 94-93 ). Απέναντι στην Ούνικς Καζάν (70-65) ο Ντέιβιντ Μπλατ έβγαλε ακόμη πιο χρήσιμα συμπεράσματα, είδε την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να έχει σημαντικό κίνητρο, να παίζει με ένταση, να βγάζει πείσμα και να παλεύει μέχρι το φινάλε απέναντι σε έναν elite αντίπαλο της EuroLeague, είδε και τον Βασίλη Σπανούλη να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των ερυθρόλευκων.

Ο "Kill-Bill"... απόλαυσε μια αψιμαχία με τον Μορίς Εντούρ λίγο πριν το φινάλε, με το σκορ στο 65-63, πήρε στην επόμενη φάση τη μπάλα, έβαλε το μεγάλο τρίποντο για το 68-63 και "καθάρισε" το ματς αφιερώνοντας το καλάθι του στον ψηλό της Ούνικς μέσα σε αποθέωση από το κοινό στα "Δύο Αοράκια". Αυτό, ενώ λίγο πριν είχε υποστεί εξάρθρωση στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριου, όπου του έγινε ανάταξη. Οι Πειραιώτες δεν ήταν εντυπωσιακοί, δεν πλησίασαν καν αυτό που πραγματικά μπορούν να παίξουν, είχαν πολλές κακές αποφάσεις, στο τέλος όμως στάθηκαν όρθιοι και αυτό θα κρατήσουν εν όψει του "Γκομέλσκι Καπ" της Μόσχας που ακολουθεί.

Όλα αυτά, υπό το βλέμμα του Ντίνο Ράτζα που έβγαλε φωτογραφίες, έδωσε αυτόγραφα, μίλησε με τον Σπανούλη, απόλαυσε την αναμέτρηση και το "ζεστό" χειροκρότημα του κοινού.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ...

Ο MVP

"Ποιος, ποιος, ο Σπανούλης, ο Θεός..." θα φώναζε ο Βαγγέλης Ιωάννου μετά το τρίποντο που έκρινε την αναμέτρηση, αν έκανε εκείνος τη μετάδοση. Στα 36 του, ο "Kill-Bill" παραμένει σε υψηλό επίπεδο, σε ένα επίπεδο που του επιτρέπει να κρατά τη μπαγκέτα και να κρίνει εκείνος τους αγώνες του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός των ερυθρόλευκων πέτυχε 17 πόντους με 11 σουτ, έβαλε το τρίποντο για το 68-63 που ουσιαστικά έριξε την Ούνικς Καζάν στο καναβάτσο και απόλαυσε με την καρδιά του το trash-talking με τον Μορίς Εντούρ που έμοιαζε με το... αλατοπίπεδο της αναμέτρησης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Ούνικς που έκανε θραύση σε αυτόν τον τομέα στο πρώτο μέρος, είναι ένας αριθμός που σίγουρα τραβά το μάτι και θα τραβήξει και την προσοχή του προπονητικού team του Ολυμπιακού, που έπαιξε πάντως καλή περιφερειακή άμυνα και κράτησε τους Ρώσους στο 23% στο τρίποντο (6/26).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Σπανούλης, Γουίλιαμς-Γκος, Τίμα, Πρίντεζης και ΛεΝτέι βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ, όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε καλό ρυθμό στο ξεκίνημα του αγώνα, ούτε συγκέντρωση. Οι ερυθρόλευκοι άφησαν την Ούνικς να πάρει επτά επιθετικά ριμπάουντ στα πρώτα οκτώ λεπτά, οι αλλαγές ήταν συνεχείς και η κατάσταση "ίσιωσε" όταν ο Γουίλιαμς-Γκος γύρισε για το δεύτερο πέρασμά του από το ματς. Έκλεψε και σκόραρε για το 18-14, που ήταν το σκορ της πρώτης περιόδου, στην οποία οι Πειραιώτες έκαναν 10 σουτ και οι Ρώσοι 22!

Ο Σπανούλης μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο με 2/2 τρίποντα για το 24-19, η κυκλοφορία του Ολυμπιακού βελτιώθηκε, η Ούνικς συνέχισε να βρίσκει σίδερο, ο Τίμα "βρήκε το χέρι" του για το +10 (29-19) και το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα για τους ερυθρόλευκους ήταν η... soft προσέγγισή τους στο αμυντικό ριμπάουντ. Το 38-32 του ημιχρόνου ήταν δίκαιο σύμφωνα με την εικόνα των δύο μονομάχων, με τους φιλοξενούμενους να δείχνουν ένα αρκετά καλό πρόσωπο. Ήταν όμως πολύ άστοχοι, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε 7 ασίστ για 6 λάθη.

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το μικρό προβάδισμα του πρώτου μέρους μεγάλωσε για τους Πειραιώτες στην έναρξη της τρίτης περιόδου χάρη στις προσπάθειες των Τίμα - Μιλουτίνοβ, πριν ο ΛεΝτέι γράψει το 51-38 με γκολ-φάουλ, το πρώτο του στο ματς μετά τα πέντε απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός βρήκε ρυθμό (που δεν είχε στο πρώτο μέρος), σκόραρε τρίποντο για το 57-43 του δεκαλέπτου, έκοψε σουτ, έμοιαζε να βρίσκεται παντού στο παρκέ για μερικές διαδοχικές φάσεις.

Η Ούνικς μπήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο με ένα γρήγορο 0-5 για το 57-48 που έδωσε ενδιαφέρον στην αναμέτρηση, με τον Σεργκέεφ να μειώνει με τρίποντο στους επτά (63-56 στο 34') πριν η διαφορά πέσει στους τέσσερις (63-59 στο 35'). Ο Μπλατ εκνευρίστηκε με τον Γουίλιαμς-Γκος και τα διαδοχικά του λάθη, τον τράβηκε στον πάγκο, είδε τον Εντούρ να μειώνει στο καλάθι (63-61 στο 36'), κάλεσε timeout, έπαιξε με δίδυμο ψηλών τους ΛεΝτέι - Μιλουτίνοβ, όμως η ομάδα του είχε άσχημες αποφάσεις. Μέχρι ο Σπανούλης να γράψει το 65-61 στο 38' , να πετύχει τρίποντο για το 68-63 και να το αφιερώσει στον Μορίς Εντούρ με τον οποίο είχε μια αψιμαχία δευτερόλεπτα πριν.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-16, 38-32, 57-43, 70-65

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Γκος 9 (3/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3/4 βολές), Τουπάν 3 (4 ριμπάουντ), Σπανούλης 17 (4/6 τρίποντα), Μιλουτίνοβ 7, Στρέλνιεκς 7 (1), Τίμα 11 (1) Βεζένκοβ, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης, ΛεΝτέι 10

ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (Πρίφτης): Σεργκέεφ 3 (1), Μόργκαν 8 (7 ριμπάουντ), Ετζιμ 9, Λόκετ 8, Εντούρ 12 (6 ριμπάουντ), Πονκρασόφ 6 (1), Κλιμένκο, Σμιθ 8 (2), Κοστσέεφ, Κολεσνίκοφ 9 (1), Σελεκέτο 3 (1)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 15/32 δίποντα, 8/18 τρίποντα, 16/21 βολές, 35 ριμπάουντ (29 αμυντικά - 6 επιθετικά), 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 20 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Ούνικς Καζάν: 19/42 δίποντα, 6/26 τρίποντα, 9/13 βολές, 35 ριμπάουντ (21 αμυντικά - 14 επιθετικά), 13 ασίστ, 11 κλεψίματα, 15 λάθη

* Στον μικρό τελικό η Γαλατασαράι επικράτησε (94-87) της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ