ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Όλοι χρήσιμοι, όλοι έτοιμοι

Ολυμπιακός: Όλοι χρήσιμοι, όλοι έτοιμοι
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός των 11 παικτών με +10 λεπτά συμμετοχής, η φρεσκάδα του Σπανούλη, η ενέργεια του Ριντ και το σημάδι της Ζάλγκιρις που δεν έπιασε τόπο. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη των “ερυθρόλευκων”.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα κόντρα στη Ζάλγκιρις. Δε μπορούσε να ακολουθήσει τους Λιθουανούς. Τελικά, έμελλε να βρεθεί στην χειρότερη στιγμή του για να βρει τρόπο να τη νικήσει.

Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Το κακό ξεκίνημα, τα προβλήματα χημείας, οι μαζεμένες ήττες και το γεγονός ότι είχαν απέναντί τους μία ομάδα που διαβάζει τα πάντα, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Με κάποιο τρόπο όμως, μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, βρίσκοντας λύσεις από πολλούς παίκτες, σε διαφορετικές συνθήκες.

ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΣΑΡΑΣ

Η Ζάλγκιρις δημιούργησε από νωρίς συνθήκες για να φτάσει στη νίκη, παίζοντας το γνωστό της μπάσκετ, γεμάτο... σημάδια. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο τον Βασίλη Σπανούλη, δίνοντας μεγάλο μέρος των επιθέσεων στον παίκτη που μάρκαρε. Ακολούθως, το ίδιο έκανε και όταν πέρασε στο παρκέ ο Ρότσεστι, με τον Λεκαβίτσιους να ταλαιπωρεί τον Αμερικανό γκαρντ. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή.

Ολυμπιακός: Όλοι χρήσιμοι, όλοι έτοιμοι
EUROKINISSI

Ο Γιασικεβίτσιους θέλησε να βγάλει από το καλάθι τον Μιλουτίνοβ, για αυτό και έβαλε τον Τζακ Λαντέιλ να κάνει Pop Out μετά από σκριν και να σουτάρει από την περιφέρεια. Τον Ριντ από την άλλη πλευρά προσπάθησε να τον σημαδέψει σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, ποντάροντας στην ανετοιμότητα του Αμερικανού. Ο Ριντ όμως ήταν σε καλή κατάσταση, κάλυψε χώρους, έκανε δύο τάπες στην πρώτη περίοδο, έκανε την Ζάλγκιρις να τον νιώσει. Το πλάνο εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το μήνυμα είχε περάσει. Η Ζάλγκιρις όμως δεν άλλαξε γενικώς στυλ. Συνέχισε να σημαδεύει στους Σπανούλη, Ρότσεστι σε όλο τον αγώνα. Και όταν για λίγο οι δύο έμπειροι συνυπήρξαν στο παρκέ (στην δεύτερη περίοδο) ήταν που ξέφυγε και στο σκορ.

Παράλληλα, στην άμυνα ήταν ξεκάθαρο πως οι Λιθουανοί δεν ήθελαν να αφήσουν τους Μιλουτίνοβ και Πρίντεζη να ποστάρυν, γεγονός που κατάφεραν στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει άλλο πλάνο. Και το βρήκε, επιστρέφοντας στα... βασικά.

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΡΟΤΣΕΣΤΙ ΣΕ ΘΕΣΗ 2, ΡΙΝΤ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Ο Κεστούτις Κεμζούρα έδειξε από την αρχή του αγώνα ότι δεν ήθελε να ταλαιπωρήσεις τους Σπανούλη και Ρότσεστι με το κατέβασμα της μπάλας. Για αυτό και εκτός του Κόνιαρη, έβαλε παίκτες όπως ο Πάντερ και ο Πολ να κατεβάζουν τη μπάλα, ελευθερώνοντας τους δύο καλύτερους δημιουργούς της ομάδας, ενίοτε και με το ίδιο σύστημα. Αυτό έφερε φρεσκάδα στους δυο τους, οι οποίοι και καθόρισαν τις εξελίξεις στο δεύτερο ημίχρονο.

Ολυμπιακός: Όλοι χρήσιμοι, όλοι έτοιμοι
EUROKINISSI

Ο Σπανούλης ήταν αυτός που έδωσε το τέμπο από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, με το γνωστό του Πικ εν Ρολ στην κορυφή. Όντας πιο φρέσκος, μπόρεσε να διαβάσει καλύτερα καταστάσεις, έβαλε τα σουτ που χρειαζόταν και μετά βρήκε τρόπο να τροφοδοτήσει τον Μιλουτίνοβ και τον Πρίντεζη. Αυτό που έκανε ο Σπανούλης, το έκανε όταν πέρασε στο παρκέ ο Ρότσεστι, συχνά βγαίνοντας από το ίδιο play, έχοντας στο πλευρό του τον Ριντ. Οι δύο νεοφερμένοι του Ολυμπιακού έδειξαν να κολλάνε αμέσως, έχοντας στιγμές που συνεργάστηκαν, με την Ζάλγκιρις να τους αισθάνεται, έστω και αν ο Ριντ δεν ήταν πάντα ο αποδέκτης κάποιας πάσας. Το δυναμικό του ρολάρισμα όμως υποχρέωνε την Ζάλγκιρις σε περιστροφές, γεγονός που έδωσε σουτ στους συμπαίκτες του και άνοιξε την άμυνα των Λιθουανών.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάτι πολύπλοκο. Έκανε όμως τα απαραίτητα στην επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή στην άμυνα βρήκε τρόπο να κρύψει καλύτερα τους Σπανούλη και Ρότσεστι, αφού κατάλαβε αρκετά νωρίς ότι οι Γουόλκαπ είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην εκτέλεση παρά στην δημιουργία, κάτι που πάγωσε επιθετικά την Ζάλγκιρις.

ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αντί επιλόγου, κάτι που δεν θα έπρεπε να περάσει στα ψιλά: Κόντρα σε μία ομάδα που φημίζεται για την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, ο Ολυμπιακός απάντησε με ακόμα περισσότερη ενέργεια. Αυτό ήταν δυνατόν κυρίως για έναν λόγο: 11 παίκτες έπαιξαν +10 λεπτά και μόλις ένας (Πρίντεζης) πάνω από 30 λεπτά. Τα ξεκούραστα πόδια, έφεραν περισσότερη ενέργεια, κόντρα σε μία Ζάλγκιρις που πρακτικά έβγαλε το παιχνίδι με 8 παίκτες.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην πήρε πράγματα στην επίθεση από τους Πάντερ, Μπάλντγουιν και Κόνιαρη. Τράφηκε όμως από την ενέργεια που έβγαλαν στο παρκέ, έδωσε ανάσες στον Σπανούλη και τον Ρότσεστι, άντεξε το διάστημα που δεν ήταν παραγωγικός στην επίθεση.

Οι “ερυθρόλευκοι” πήραν μία σημαντική νίκη, ενδεχομένως παίρνοντας μηνύματα ενόψει της συνέχειας. Ο ρόλος των Σπανούλη και Ρότσεσστι ως δημιουργούς μισού γηπέδου, οι ανάσες που έδωσε ο Ριντ στον Μιλουτίνοβ, τα φρέσκα πόδια των Κόνιαρη και Μπάλντγουιν, τα σουτ του Πολ, τα ποσταρίσματα του Πρίντεζη, όλα σε έναν βαθμό βρήκαν εφαρμογή. Τώρα πλέον ο Ολυμπιακός καλείται να βρει κάτι που του λείπει από την αρχή της σεζόν: Συνέπεια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ