ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Οι δύο τάσεις και η υποχρέωση της προσωπικής άμυνας

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το φιλικό του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα εμφάνισε τις τάσεις του Ντέιβιντ Μπλατ με δύο επιθετικές σταθερές: το early post και το μοίρασμα ευθυνών στην επίθεση. Το πρόβλημα στο πίσω μέρος του παρκέ στο pick n' roll και οι κοντοί που θα έχουν την υποχρέωση της προσωπικής άμυνας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο Ερυθρός Αστέρας βρήκε τον τρόπο να φύγει νικητής από το ΣΕΦ. Δεδομένου βέβαια ότι εικόνα για όσα έγιναν στο παρκέ υπάρχει μόνο από το φιλικό της 20ής Σεπτεμβρίου, τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για τους ερυθρόλευκους δεν είναι ασφαλή.

Για δύο λόγους: αφενός δεν υπάρχει άλλο (φιλικό) παράδειγμα για να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια αυτό που θέλει να παρουσιάσει φέτος ο Ντέιβιντ Μπλατ, αφετέρου απουσίαζε ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο οποίος θα αλλάξει άρδην την στόχευση στην επίθεση -κι αντίστοιχα τις προσαρμογές στην άμυνα. Συν τοις άλλοις, τρεις παίκτες (Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας) έχουν περάσει ελάχιστες ώρες μαζί με τους συμπαίκτες τους, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ούτε η απαραίτητη χημεία, ούτε η ταχύτητα στην εκτέλεση των plays.

Κι η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός θα αργήσει λίγο ακόμη μέχρι να φτάσει στο σημείο να βρει το σωστό timing και τις απαραίτητες αποστάσεις, προκειμένου το γήπεδο να μεγαλώνει.

ΤΟ EARLY POST ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Όσο υπήρχε η απαιτούμενη ενέργεια (κατά βάση στο πρώτο μέρος), ο Ολυμπιακός έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση να βάλει την μπάλα στο low post στα πρώτα δευτερόλεπτα της κατοχής. Κατά βάση με τον Γιώργο Πρίντεζη, δευτερευόντως με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος πήρε περισσότερες κατοχές με πλάτη, παρά με πρόσωπο.

Οι ερυθρόλευκοι θέλουν να χτυπήσουν γρήγορα στα 24'' της επίθεσής τους με τον υπαρχηγό τους, αφενός για να μην επιτρέψουν στην αντίπαλη άμυνα να προβεί σε προσαρμογές, αφετέρου γιατί δεν θέλουν να βάλουν τον Γιώργο Πρίντεζη στη διαδικασία να παλέψει πριν πάρει την μπάλα. Η άποψη "less is more" εκφράζεται στην προκειμένη περίπτωση στην άποψη πως όσες λιγότερες επαφές τον "ενοχλήσουν" τόσες περισσότερες μπάλες μπορεί να πάρει με πλάτη.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛ

Ο Μπράντον Πολ και ο Κέβιν Πάντερ προστέθηκαν το καλοκαίρι στο ρόστερ με σκοπό να αυξήσουν την περιφερειακή αποτελεσματικότητα. Παρότι υπάρχει ο κοινός παρονομαστής του τριπόντου, επί της ουσίας πρόκειται για παίκτες που εκτελούν με διαφορετικό τρόπο.

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρώτος λειτουργεί περισσότερο με σκριν μακριά από την μπάλα, χωρίς απαραίτητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Ο δεύτερος νιώθει πιο άνετα να δημιουργεί ο ίδιος για τον εαυτό του. Κι αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να επιτεθούν στο καλάθι του Ερυθρού Αστέρα.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Αντίστοιχα, οι ερυθρόλευκοι δεν δείχνουν να έχουν βρει την απαραίτητη ισορροπία στο πώς θα μοιράζεται η "πίτα" όταν βρίσκεται στο παρκέ ο Βασίλης Σπανούλης. Κυρίως γιατί η πλειοψηφία των επιλογών που προτείνει το playbook του Ντέιβιντ Μπλατ έχει να κάνει με πικ εν ρολ σε δεύτερο (ή τρίτο) χρόνο μέσα στα 24'' της επίθεσης.

Κάτι που με τον αρχηγό στο παρκέ συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση στην ταχύτητα εκτέλεσης των plays και -αντίστοιχα- δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στην αντίπαλη άμυνα.

ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΑΝ

Βάσει χαρακτηριστικών, από τους ψηλούς του Ολυμπιακού μόνο ο Όγκουστιν Ρούμπίτ μπορεί να αμυνθεί με συνέπεια στο πικ εν ρολ (από αυτούς που είδαμε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Νίκολα Μιλουτίνοβ). Κι αυτό καθιστά απαραίτητη τη συνεισφορά των υπολοίπων προκειμένου να μην εκτίθεται ο ψηλός στα πικ εν ρολ που "τρέχει" η αντίπαλη ομάδα.

Γι αυτό κιόλας, ο Ντέιβιντ Μπλατ έδειξε τάση να κρατάει τον ψηλό του κοντά στη ρακέτα (όταν ήταν μέσα ο Ίθαν Χαπ), παρά να μπαίνει στη διαδικασία να απλώσει την άμυνά του και να αυξήσει τις περιστροφές. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν στη λογική των αλλαγών ή του "δύο εναντίον δύο". Η επικοινωνία δεν είναι στα απαιτούμενα επίπεδα, αυτή την εποχή άλλωστε.

ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ

Δεδομένου του παραπάνω, είναι σαφές πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η πρώτη γραμμή άμυνας είναι αυτή που αποκτά ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο. Οι κοντοί του Ολυμπιακού μοιάζουν υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν πως -τουλάχιστον- δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον αντίπαλο να επενδύσει στο "ένας με έναν". Αυτό έχει να κάνει με όλους τους παίκτες από το "1" έως το "3" -με μοναδική τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος άλλωστε έτσι κι αλλιώς λειτουργεί υπό το καθεστώς της ειδικής (αμυντικής)διαχείρισης.

Την στιγμή που ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την τελική του αντεπίθεση, από το -10 στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, πάνω στην προσωπική φάση επένδυσε. Ο Τσαρλς Τζένκινς πήρε μπάλες, ταλαιπώρησε την άμυνα των γηπεδούχων στο "ένας με έναν" και δεν φοβήθηκε να πάει μέχρι μέσα για να τελειώσει τις φάσεις. Έβλεπε ότι απέναντί του δεν υπήρχε κάποιος ψηλός ικανός να τον προβληματίσει, είχε το θάρρος και το έκανε.

ΤΟ GOMELSKY CUP ΘΑ ΞΕΔΙΑΛΥΝΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Αυτά που έρχονται, για το Gomelsky Cup, είναι σαφές πως θα ξεδιαλύνουν σημαντικά το τοπίο σχετικά με το "τι" και "πως" για τον Ολυμπιακό. Αφενός επειδή θα έχει προστεθεί στο ροτέισον ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, αφετέρου γιατί θα έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις ημέρες προπονήσεων με όλη την ομάδα παρούσα (σ.σ.: μοναδικός απών θα είναι ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, που αναρρώνει από τραυματισμό).

Στη Μόσχα, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω σε επίπεδο συνοχής και αποτελεσματικότητας όσων "τρέχουν" στο παρκέ. Δεν πρέπει να παραβλέπεται άλλωστε πως για τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, η σεζόν δεν ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου (με την έναρξη της Basket League), αλλά έξι μέρες αργότερα: στις 4 Οκτωβρίου με την εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στη Βιλερμπάν. Δύο εβδομάδες προπονήσεων είναι αρκετές...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ