ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Μία σεζόν σώθηκε σε 70 δευτερόλεπτα

Ολυμπιακός: Μία σεζόν σώθηκε σε 70 δευτερόλεπτα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός που για ένα ημίχρονο ήταν κάκιστος, ο Σβεντ που θύμισε Χάρντεν και τα 70 δευτερόλεπτα που έσωσαν την σεζόν. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη επί της Χϊμκι.

Ηταν η σεζόν 2011/12 όταν ο Ολυμπιακός άλλαζε ξανά το DNA του, όταν υποχρέωνε τους πάντες να παρακολουθούν τους αγώνες του μέχρι το τέλος. Καμία ανατροπή δεν έμοιαζε απίστευτη, καμία διαφορά δεν τον φόβιζε. Εφτά χρόνια αργότερα, σε ένα παιχνίδι με την Χίμκι, θύμισε για λίγο εκείνες τις μέρες.

Τα τελευταία 70 δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του αγώνα με τους Ρώσους και η ανατροπή μίας διαφοράς 9 πόντων στον δρόμο για τη νίκη στην παράταση, εκτόξευσε την αυτοπεποίθηση όλων. Ξύπνησε μνήμες. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε ξανά με την ομάδα που αρνείται να χάσει, που βρήκε το χαμένο DNA της.

Αυτή η άρνηση για ήττα όμως δεν έφυγε ποτέ από το DNA της ομάδας και δεν πρόκειται να συμβεί όσο σε αυτήν αγωνίζονται ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Μιλουτίνοβ και ο Παπανικολάου. Η φιλοσοφία της ομάδας και το αγωνιστικό πλάνο εξάλλου σε έναν βαθμό είναι ίδιο. Δεν θα έπρεπε όμως ποτέ να είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι το πώς έφτασε ο Ολυμπιακός να κάνει μία ανεπανάληπτη υπέρβαση κόντρα σε μία – κλασικά αφελή – Χίμκι, κάνοντας τα πάντα λάθος για 15 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο.

ΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον δικό του τρόπο στο πρώτο ημίχρονο με τη Χίμκι, τουλάχιστον στην επίθεση. Το διαρκές “τάισμα” των Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ (αλλά και του Ριντ) και το Πικ εν Ρολ με πρωταγωνιστή τον Σπανούλη και – όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού έπαιρνε ανάσες – τον Ροτσέστι είχε τον κύριο λόγο, παρέα με κάποιες ευκαιρίες στο τρανζίσιον. Παίζοντας απλό μπάσκετ, δεν προβληματίστηκε από την άμυνα της Χίμκι (είτε αυτή ήταν αλλαγές, είτε δυναμικά Hedge out στο Πικ εν Ρολ) διάβαζε σωστά, έκανε το παιχνίδι του. Οι δυσκολίες ξεκινούσαν από την άλλη πλευρά του παρκέ.

Ολυμπιακός: Μία σεζόν σώθηκε σε 70 δευτερόλεπτα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός είχε τεράστιο πρόβλημα στο να καλύψει το Πικ εν Ρολ με τον Ρώσο, αφού δεν φάνηκε να έχει ξεκάθαρη φιλοσοφία. Άλλες φορές έκανε παράλληλο Hedge out, άλλες τον έπαιζε ICE (ο κοντός του αρνείτο το σκριν και ο ψηλός έκανε βήμα μπροστά), άλλες τον οδηγούσε στο αριστερό χέρι, άλλες έκανε double-team, άλλες δυναμικό Hedge Out. Όλο αυτό δημιούργησε μία σύγχυση στην άμυνα την οποία ο Σβεντ εκμεταλλεύτηκε, δημιουργώντας συνεχώς για τους συμπαίκτες του στο πρώτο ημίχρονο (κυρίως για τον Έβανς) και εκτελώντας στο δεύτερο.

Η ΚΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού ωστόσο ήταν κυρίως ότι η δεύτερη πεντάδα (Τσέρι, Ρότσεστι, Πολ, Βεζένκοφ, Ριντ) του δεν του έδωσε σχεδόν τίποτα με εξαίρεση κάποια ψήγματα δημιουργίας του Ρότσεστι και κάποιες καλές στιγμές του Βεζένκοφ. Ήταν μία “light” πεντάδα, που δεν μπορούσε να βγάλει ένταση, είχε πρόβλημα σχεδόν σε κάθε θέση στην άμυνα και – κυρίως – δεν κατάλαβε ποτέ πώς να αμυνθεί πάνω στον Σβεντ.

Σχεδόν όλο το... ανάθεμα έπεσε κατά την διάρκεια του αγώνα στον Τσέρι – κυρίως επειδή άφησε ένα ελεύθερο σουτ στην δεύτερη περίοδο στον Σβεντ. Στην πραγματικότητα όμως ο Ρώσος βρήκε ρυθμό όταν τον μάρκαρε ο Πολ και έπαιζε Πικ εν Ρολ με τον παίκτη που μάρκαρε ο Ριντ, θυμίζοντας τον... Τζέιμς Χάρντεν. Οι δύο Αμερικανοί έμοιαζαν – και ήταν – εκτός τόπου και χρόνου στην τρίτη περίοδο αμυντική, δίνοντας το ένα ελεύθερο σουτ μετά το άλλο στον Σβεντ, αφού δεν είχαν ξεκαθαρίσει αν έπαιζαν με αλλαγές ή Hedge out ή double-team. Για την ακρίβεια όλες αυτές οι τακτικές εφαρμόστηκαν σε διαδοχικές φάσεις (όλες αποτυχημένες), όταν η εντολή από τον πάγκο φαινόταν να είναι αλλαγές.

Υπάρχει βέβαια μία ακόμα λεπτομέρεια στο μαρκάρισμα του Σβεντ. Ξέχωρα από τις στιγμές που έμενε ελεύθερος, υπήρχαν και άλλες που πάσαρε σωστά και γρήγορα στον ψηλό που ρόλαρε στο καλάθι. Εκείνη τη στιγμή όμως ο παίκτης του Ολυμπιακού που βρισκόταν στην αδύνατη πλευρά (συνήθως ο πάουερ φόργουορντ) παραήταν μακριά από το “ζωγραφιστό” και υπήρχε μία τρύπα στην ρακέτα, που συνήθως οδηγούσε σε κάρφωμα.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΦΕΛΗ ΟΜΑΔΑ

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ο Κεστούτις Κεμζούρα υποχρεώθηκε βλέποντας μια διψήφια διαφορά να εξαφανίζεται, να επαναφέρει την βασική πεντάδα νωρίτερα από ότι ήθελε. Ήθελε να κάνει σκυταλοδρομία στο μαρκάρισμα του Σβεντ (τον οποίο μάρκαραν διαδοχικά Παπανικολάου, Τσέρι, Κόνιαρης και Πολ), ώστε στο τέλος να έχει φρέσκο πάνω του έναν εκ των Παπανικολάου ή Κόνιαρη. Ο Ρώσος όμως είχε πάρει φωτιά. Ο Ολυμπιακός δεν είχε πλέον ευκαιρίες στο τρανσίσιον αφού δεν έβγαζε άμυνες. Και τότε, μίλησε το ένστικτο και των δύο ομάδων.

Στα τελευταία 70 δευτερόλεπτα οι “ερυθρόλευκοι” χρειαζόντουσαν μεγάλα σουτ και μερικές λάθος επιλογές της Χίμκι για να σώσουν την σεζόν. Τα είχαν και τα δύο σε πλεόνασμα: Τρίποντο ο Πρίντεζης, επιθετικό φάουλ του Καράσεβ στον Πολ, τρίποντο του Πολ, καλή άμυνα στον Σβεντ και τραγική αντίδραση στο αμυντικό ριμπάουντ (δεν γίνεται να παίρνει ο Κράμερ ριμπάουντ εκείνη την ώρα), τρίποντο ο Σπανούλης και... παράταση. Ο Ολυμπιακός έβαλε όσα σουτ δεν έβαλε νωρίτερα, οι παίκτες της Χίμκι λύγισαν από το άγχος.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, με την ψυχολογία στα ύψη, ο Ολυμπιακός δεν γινόταν να χάσει. Ο Κεμζούρα τόλμησε για πρώτη φορά να έχει στο παρκέ μαζί τους Πολ και Παπανικολάου στο πλευρό του Σπανούλη, έχοντας τους σταθερούς Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ κάτω από το καλάθι. Στόχευσε διαρκώς τον εξαντλημένο Σβεντ στην άμυνα με τον Σπανούλη και με τον Παπανικολάου. Έχοντας μέγεθος από την θέση του σούτινγκ γκαρντ και πάνω έβαλε χέρια στη μπάλα. Τα σουτ του Σβεντ δεν μπήκαν. Τέλος αγώνα.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ

Ήταν μία νίκη-ψυχής για τον Ολυμπιακό. Μία νίκη που έδειξε για πολλοστή φορά το μέταλλο αυτής της ομάδας. Υπάρχει μία λεπτομέρεια όμως που ξεχνάει ο κόσμος: Δεν αμφέβαλλε ποτέ κανείς ότι ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου και ο Μιλουτίνοβ έχουν προσωπικότητα. Αυτό που αμφισβητούσαν πολλοί είναι ότι με αυτή την σύσταση ο Ολυμπιακός θα μπορέσει κάνει διαρκώς υπερβάσεις. Και η ωμή αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται σε κάθε παιχνίδι να θυμίζουν ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης τους προ 8ετίας εαυτούς τους. Θέλουν βοήθεια από όλους.

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός στη μάχη της 8αδας. Έδειξε σε όλους ότι παραμένει εδώ. Για να παραμείνει όμως εντός στόχων θα χρειαστεί να βγουν κι άλλοι παίκτες μπροστά. Θα χρειαστεί να καθαρίσει το μυαλό αυτών που έρχονται από τον πάγκο. Θα χρειαστεί να ξαναβρεί ένα σταθερό και ισορροπημένο ροτέισον ο Κεμζούρα προκειμένου οι τέσσερις σωματοφύλακες της ομάδας και ο θρασύς Κόνιαρης να μην αγχώνονται όποτε βγαίνουν για ανάσες ότι θα γκρεμιστεί ό,τι έχτιζαν. Μπορεί να συμβεί αυτό; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε κάτι θα αρχίσει να γίνεται.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ