ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η Μακάμπι έβαλε σημάδι

Ολυμπιακός: Η Μακάμπι έβαλε σημάδι
EUROKINISSI

Η Μακάμπι που στόχευσε με χειρουργική ακρίβεια πάνω σε συγκεκριμένους παίκτες στην άμυνα και η επίθεση που έγινε ξανά προβλέψιμη. Η ήττα του Ολυμπιακού ήταν απλώς... αναμενόμενη. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει.

Η Μακάμπι προσγείωσε τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε επίδειξη δύναμης στο ΣΕΦ, δείχνοντας στους “ερυθρόλευκους” ποιο είναι το ταβάνι τους αυτή τη στιγμή.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε μία παρόμοια κατάσταση που βρέθηκε σε άλλα παιχνίδια πριν από τον θρίαμβο στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ: Ήθελε να αντιδράσει, αλλά δε μπορούσε. Όχι τώρα τουλάχιστον, όχι όντας σε αυτή την κατάσταση και όχι κόντρα σε μία ομάδα τόσο ισορροπημένη όσο η Μακάμπι αυτή την περίοδο.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέστρεψε ως αντίπαλος και αποθεώθηκε και στην συνέχεια κατέδειξε κάθε ψεγάδι της πρώην ομάδα του, με τη Μακάμπι να παίζει ένα μπάσκετ γοητευτικό, αλλά συνάμα και στοχευμένο, υποχρεώνοντας παράλληλα τον Ολυμπιακό να βγει από την ζώνη άνεσής του.

ΒΑΖΟΝΤΑΣ... ΣΗΜΑΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η Μακάμπι έδειξε ξεκάθαρα από τον τρόπο που προσέγγισε το παιχνίδι στο ξεκίνημα τι σκοπεύει να κάνει: Θα βάλει σημάδι κάθε αδύναμο κρίκο της άμυνας του Ολυμπιακού, με μία σειρά από διαφορετικούς τρόπους.

Ολυμπιακός: Η Μακάμπι έβαλε σημάδι
EUROKINISSI

Κάπως έτσι, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν σημαδεύοντας τον Βασίλη Σπανούλη, βάζοντας τον παίκτη που μάρκαρε ο αρχηγός του Ολυμπιακού να παίξει Πικ εν Ρολ. Όταν δεν γινόταν αυτό, η εναλλακτική ήταν να επιτεθούν με τον Ομρί Κάσπι (σε κατάσταση ένας με έναν ή close out επίθεση) και αργότερα με τον Κουίνσι Έισι (σε κατάσταση Πικ εν Ρολ) τον Γιώργο Πρίντεζη. Ο στόχος διττός: Σημάδι στα αργά τους πόδια, αλλά και φθορά των δύο παικτών που στηρίζεται η επίθεση του Ολυμπιακού. Η στόχευση όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Όταν οι δύο ηγέτες του Ολυμπιακού πέρασαν στον πάγκο, το σημάδι συνεχίστηκε, με τη Μακάμπι να σημαδεύει αρχικά τον Τέιλορ Ρότσεστι και σε δεύτερο πλάνο τον Κέβιν Πάντερ και τον Αλέξανδρο Βεζένκοβ στην περιφέρεια και τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στις θέσεις των ψηλών. Τον δεύτερο μάλιστα τον σημάδευαν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, προτιμώντας να παίξουν τέτοια κατάσταση με τον πάουερ φόργουορντ (συνήθως τον Έισι) και όχι με τον σέντερ, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον Λιθουανό. Οι βάσεις είχαν ήδη μπει.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΣΚΑ, ΑΛΛΑ...

Ο Ολυμπιακός στην ΤΣΣΚΑ έφερε τα πάνω-κάτω όταν αποφάσισε σε μεγάλο βαθμό να πάρει τη μπάλα από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, προτιμώντας ένα μπάσκετ εκτέλεσης μέσω των Πολ και Πάντερ και όχι δημιουργίας (εξού και οι μόλις 10 ασίστ στη Μόσχα). Η λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι πως αν και αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε σωστή, έχει δύο αστερίσκους: 1. Αν δεν μπουν τα σουτ υπάρχει πρόβλημα 2. Εν τη απουσία του Κλάιμπερν και του τραυματισμού του Χάκετ η περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ δεν είχε αθλητικότητα και μάκρος, κάτι που αυτή της Μακάμπι έχει σε περίσσευμα.

Ολυμπιακός: Η Μακάμπι έβαλε σημάδι
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός θέλησε αρχικά να έχει ως βασικό άξονα δημιουργίας τα κεντρικά Πικ εν Ρολ του Βασίλη Σπανούλη, κάτι που σε έναν βαθμό είχε επιτυχία στο πρώτο ημίχρονο. Όσο περνούσε η ώρα ωστόσο – και η άμυνα είχε πρόβλημα με αποτέλεσμα να αλλάξουν συνεχώς σχήματα – o Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει το ίδιο με τη Μόσχα. Η Μακάμπι όμως μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα αυτό το στυλ, ενώ έλλειπε πλέον και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Όσο έμπαιναν τα σουτ από την περιφέρεια του Ολυμπιακού, οι “ερυθρόλευκοι” έμεναν κοντά στο σκορ. Όταν όμως τα σουτ σταμάτησαν να μπαίνουν και υπήρχαν προϋποθέσεις transition για τη Μακάμπι και αμυντικής ανισορροπίας της ομάδας του Πειραιά, το σκορ ξέφυγε.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κάτι που έγινε σαφές από την αρχή της σεζόν. Μία ομάδα που έχει την δυνατότητα να διαβάζει κάθε ψεγάδι και το ταλέντο να το εκθέσει, τότε ξεκινούν τα προβλήματα. Σαφώς και θα υπάρχουν βραδιές που ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να ξεπεράσει τα θέματά του και μέσα από τις υπερβάσεις συγκεκριμένων παικτών θα πάρει αποτελέσματα. Το πρόβλημα – και αυτό που κάνει την πραγματική διαφορά, είναι πως ο τωρινός Ολυμπιακός θα χρειαστεί να κάνει υπερβάσεις σχεδόν σε κάθε παιχνίδι προκειμένου να δει στο παρκέ αυτά που θέλει.

Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κάποιος αυτό, καταλαβαίνει ότι δεν έχει λογική. Δεν γίνεται η υπέρβαση να είναι ο κανόνας σε έναν μαραθώνιο 34 αγώνων της EuroLeague. Δεν γίνεται να ξεπερνάς τα όριά σου – σωματικά και πνευματικά – σε κάθε παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έκανε κάτι παραπάνω από υπέρβαση στη Μόσχα. Κόντρα στη Μακάμπι όμως είδε, ξανά, την αλήθεια κατάματα. Η σεζόν θα έχει πολλά πάνω-κάτω. Το θέμα είναι πότε θα βρεθεί η ισορροπία.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ