ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

O Στρέλνιεκς έδειξε στο Eurobasket γιατί τον απέκτησε ο Ολυμπιακός

O Στρέλνιεκς έδειξε στο Eurobasket γιατί τον απέκτησε ο Ολυμπιακός

Με 6.6 ασίστ και 7.4 πόντους στο Eurobasket 2017, ο Γιάνις Στρέλνιεκς έδειξε το γιατί τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Θα παίξει τόσο στον "1", ΄όσο και στο "2", στην ομάδα της νέας σεζόν.

Όπως είχαμε αναφέρει στο περσινό καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός φέτος θέλησε να ενισχύσει το ρόστερ του με παίκτες που θα διαθέτουν ποιότητα, εμπειρία και γνώση σε επίπεδο EuroLeague. Φάνηκε κιόλας και από τις μεταγραφικές τους κινήσεις, αποκτώντας τους Γιάνις Στρέλνκεις (Μπάμπεργκ), Κιμ Τιλί (Μπασκόνια), Τζαμέλ ΜακΛίν (Αρμάνι Μιλάνο) και Μπράιν Ρόμπερτς (στο παρελθόν στην Μπάμπεργκ).

Η 14η θέση στις ασίστ που θέλει να βελτιώσει ο Ολυμπιακός

Μπορεί η περσινή σεζόν στην EuroLeague να χαρακτηρίζεται πετυχημένη για τον Ολυμπιακό, καθώς έφτασε έως και τον τελικό της EuroLeague (τον 4ο τα τελευταία 6 χρόνια), επιστρέφοντας στην ελίτ της Ευρώπης (ύστερα από την αποτυχία του 2016), αλλά παράλληλα έδωσε και μαθήματα στους "ερυθρόλευκους", θέματα ώστε να τα διορθώσουν, για να παρουσιαστούν καλύτεροι στην αγωνιστική χρονιά που έρχεται.

Ένα από αυτά, ήταν και το πρόβλημα στο κομμάτι της δημιουργίας. Στην σεζόν που ολοκληρώθηκε, στον συγκεκριμένο τομέα, οι Πειραιώτες ήταν η 14η ομάδα από τις 16, έχοντας μέσο όρο 15.2 ασίστ ανά παιχνίδι, με τον Βασίλη Σπανούλη να αριθμεί 6.1 τελικές πάσες και τον Βαγγέλη Μάντζαρη δεύτερο με 2.4 Ήταν ξεκάθαρο, σε αρκετά παιχνίδια, πως η κύρια μορφή ανάπτυξης-οργάνωσης του παιχνιδιού επικεντρωνόταν στον αρχηγό της ομάδας και όταν εκείνος δεν ήταν σε καλή μέρα, το πρόβλημα αυξανόταν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να παρουσιάζεται στατικός και προβλέψιμος.

Για αυτόν τον λόγο (και όχι μόνο), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Ολυμπιακός, θέλησαν να κινηθούν γρήγορα και έγκαιρα για την απόκτηση του Γιάνις Στρέλνιεκς. Ένας έμπειρος παίκτης σε επίπεδο EuroLeague, o οποίος μπορεί να αγωνιστεί με άνεση τόσο στο "1", όσο και στο "2", συνεισφέροντας εξίσου καλά σε σκορ (με καλό σουτ από την περιφέρεια) και δημιουργία, ολοκληρώνοντας την σεζόν με την Μπάμπεργκ έχοντας 11.7 πόντους, με 45.9% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, αλλά και 3.5 ασίστ ανά παιχνίδι. Παράλληλα, ήταν ο κορυφαίος παίκτης στην στατιστική στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (76/26-292.31%), δείγμα του υψηλού βαθμού συγκέντρωσης και αποτελεσματικότητας με τον οποίο λειτουργεί.

O Στρέλνιεκς έδειξε στο Eurobasket γιατί τον απέκτησε ο Ολυμπιακός

Ο βασικός πλέι-μέικερ της Λετονίας που έκανε ξεκάθαρες τις οργανωτικές του αρετές

Στο Eurobasket 2017 που ολοκληρώθηκε, ήταν ο βασικός πλέι-μέικερ της Λετονίας, η οποία πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ο 28χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού, σε 7 παιχνίδια στην διοργάνωση, είχε μέσο όρο 7.4 πόντους (16/20 δίποντα-80%), 6.6 ασίστ και 3.6 ριμπάουντ στο παιχνίδι, με μόνο του ψεγάδι το γεγονός πως έριξε το ποσοστό του στο περιφερειακό σουτ (5/18 τρίποντα-27.8%).

Στο δημιουργικό κομμάτι έδωσε ρεσιτάλ, δείχνοντας την εξαιρετική του ικανότητα στις πικ-εν-ρολ συνεργασίες (κάτι που θα το χρειαστεί και το έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός), αλλά και στο σωστό διάβασμα του παιχνιδιού, κάνοντας ξεκάθαρες τις οργανωτικές του αρετές. Απέναντι στο Βέλγιο, μάλιστα, μοίρασε 13 τελικές πάσες και 9 στα προημιτελικά απέναντι στην Σλοβενία και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος... τρίβει τα χέρια του, για τον "μαέστρο" και "εκτελεστή" που προσέθεσε στο ρόστερ του.

Πλέον, ύστερα από τον αποκλεισμό της Λετονίας από την Σλοβενία στα προημιτελικά της διοργάνωσης, οι υποχρεώσεις του Γιάνις Στρέλνιεκς στο Eurobasket 2017 ολοκληρώθηκαν και ο 28χρονος γκαρντ θα επιστρέψει σύντομα στον Πειραιά, για να ενσωματωθεί με την αποστολή του Ολυμπιακού. Το ερώτημα είναι σε ποια θέση θα αγωνιστεί κυρίως ο αθλητής. Στον "άσο" όντας ο παρτενέρ του Βαγγέλη Μάντζαρη ή στο "2", σαν τον παίκτη πίσω από τον Βασίλη Σπανούλη; Η απάντηση είναι πως θα έχει θέση στα γκαρντ και θα αγωνίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αναμέτρησης. Δεν είναι ο "αντι-Γκριν", ούτε ο "αντι-Χάκετ". Επειδή ακριβώς έχει μεγάλη ευχέρεια στο να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις, διαθέτοντας αξιόπιστο περιφερειακό σουτ και μεγάλη έφεση-ικανότητα στην δημιουργία (κάτι που έλειψε στους Πειραιώτες στην περσινή σεζόν), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα τον αξιοποιήσει αναλόγως, ενώ ας μην αποκλείσουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να βρεθεί στην ερυθρόλευκη βασική πεντάδα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ