ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπλατ και οι παικταράδες του

Ο Μπλατ και οι παικταράδες του
AP PHOTO/MARK DUNCAN

To Sport24.gr με αφορμή την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ από τον Ολυμπιακό θυμάται μερικούς από τους καλύτερους παίκτες, με τους οποίους συνεργάστηκε ο 59χρονος προπονητής.

Ο Ολυμπιακός και ο Ντέιβιντ Μπλατ θα πορεύονται σε κοινούς δρόμους για επόμενα δύο χρόνια , καθώς οι "ερυθρόλευκοι" παρέδωσαν το... τιμόνι τους σε έναν προπονητή από το πάνω ράφι. Το βιογραφικό του Ντέιβιντ Μπλατ είναι πλούσιο , τόσο σε συλλογικό, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων και όπως είναι λογικό, ο Αμερικανοϊσραηλινός κόουτς έχει συνεργαστεί με παίκτες που έγραψαν, που γράφουν και που θα συνεχίσουν να γράφουν ιστορία. Ας θυμηθούμε μερικούς εξ αυτών....

O "BΑΣΙΛΙΑΣ" LEBRON

Ο Ντέιβιντ Μπλατ το 1993 έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στον πάγκο της Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν και από το 2000 και μετά άρχισε η απογείωσή του, η οποία τον έφτασε ως και τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Οι Cavaliers το 2014 του ανέθεσαν το "τιμόνι" τους και κατά την παραμονή του στο Cleveland ο έμπειρος κόουτς μεταξύ άλλων είχε υπό τις οδηγίες του τον LeBron James, τον Kyrie Irving τον Κevin Love και τον J. R. Smith, ενώ την δεύτερη σεζόν του σε αυτή την λίστα προστέθηκε και το όνομα του Tristan Thompson.

Ο Μπλατ και οι παικταράδες του
AP PHOTO/TONY DEJAK

Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού βέβαια αποχώρησε από τους Cavaliers μεσούσης της σεζόν 2015-16, καθώς η συνύπαρξή του με τον LeBron δεν ήταν και η... καλύτερη δυνατή, αλλά το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τους Cavaliers να του στείλουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πέρασε εννέα χρόνια στον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ και στα έξ αυτών ήταν πρώτος προπονητής. Ως head coach μάλιστα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με παίκτες ευγνωσμένης αξίας που άφησαν το "στίγμα" τους στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και όχι μόνο. Ο Άντονι Πάρκερ, ο αείμνηστος Νέιτ Χάφμαν, ο Νίκολα Βούιτσιτς και ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ ήταν μερικά από τα αστέρια που συνεργάστηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ στην πρώτη του θητεία ως head coach της "ομάδας του λαού".

Ο Μπλατ και οι παικταράδες του

Ο Αμερικανοϊσραηλινός κόουτς την τετραετία 2010-14 και μετά το σύντομο πέρασμά του από τον Άρη, έκατσε και πάλι στον πάγκο της "ομάδας του λαού" ως head coach και αποχώρησε από το Τελ Αβίβ (2014) ως πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Μπλατ την σεζόν 2010-11 συνεργάστηκε και πάλι με τον Ντέιβιντ Μπλούθενταλ, ενώ υπό τις οδηγίες του αγωνίστηκαν και οι Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Τζέρεμι Πάργκο, Ρίτσαρντ Χέντριξ και Λιόρ Ελιγιάχου. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς την αγωνιστική περίοδο 2011-12 έκανε ένα πέρασμα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία μεταξύ άλλων είχε στο ρόστερ της και τους Ντέβιν Σμιθ, Τζόρνταν Φάρμαρ και Κιθ Λάνγκφορντ, ένω έναν χρόνο μετά στο Τελ Αβίβ μετακόμισε και ο Ρίκι Χίκμαν. Ο Ντέιβιντ Μπλατ την σεζόν του αποχαιρετισμού του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε και πάλι υπό τις οδηγίες του τον Ντέιβιντ Μπλου και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ κι επέλεξε τον Ταϊρίς Ράις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΕΒΙΖΟ

Η σεζόν 2004-05 βρήκε τον Ντέιβιντ Μπλατ να κάθεται στον πάγκο της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, με την οποία κατέκτησε το Eurochallenge. Στην αρχή της σεζόν μάλιστα είχε υπό τις οδηγίες του τον Ντέιβιντ Μπλούθενταλ, ενώ την επόμενη διετία ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού την πέρασε στον πάγκο της Μπένετον Τρεβίζο. Ο έμπειρος κόουτς στο Τρεβίζο συνεργάστηκε με τον Νίκο Ζήση, τον Ραμούνας Σισκάουσκας, τον Ντρου Νίκολας και τον Αντρέα Μπαρνιάνι, ο οποίος το 2006 επιλέχθηκε στο Νο. 1 του NBA Draft από τους Toronto Raptors.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το 2008 ο Ντέιβιντ Μπλατ επέστρεψε - σε συλλογικό επίπεδο - στη Ρωσία, καθώς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντιναμό Μόσχας, όπου μεταξύ άλλων είχε υπό τις οδηγίες του τον Τζανίρο Πάργκο, τον Σεργκέι Μόνια, τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας και τον Άριελ ΜακΝτόναλντ, τον οποίο γνώριζε από τη σεζόν 2001-02 στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Μπλατ, όμως, πριν μετακομίσει στη Μόσχα πέρασε μία σεζόν (2007-08) στην Τουρκία και στην Εφές, όπου συνυπήρξε με τον άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού, Σκούνι Πεν.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΩ ΠΟΛΗΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο των Cavaliers επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Νταρουσάφακα. Ο Μπραντ Ουαναμέικερ την σεζόν 2016-17 αποτελούσε το βασικό "γρανάζι" της μηχανής της "Νταρού", ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι Σκότι Ουίλμπεκιν και Ουίλ Κλάιμπερν.

Ο Μπλατ και οι παικταράδες του

Ο άλλοτε γκαρντ της ΑΕΚ μάλιστα την σεζόν που ολοκληρώθηκε, αποτέλεσε τον ηγέτη της Νταρουσάφακα οδηγώντας την στην κατάκτηση του EuroCup και στην επιστροφή της στην EuroLeague.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ από το 2006 ως το 2012 διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ρωσίας και το 2007 την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ υπό τις οδηγίες του η "Αρκούδα" κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2011 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

AP Photo/Darko Vojinovic

Φυσικά στη λίστα των Ρώσων διεθνών παικτών την εξαετία του 2006-12 ξεχωρίζουν τα ονόματα του Αντρέι Κιριλένκο, του Τιμοφέι Μοζγκόφ, του Σεργκέι Μόνια, του Αλεξέι Σβεντ και του νατουραλιζέ, Τζέι Αρ Χόλντεν, ο οποίος έκρινε τον τελικό του Eurobasket του 2007.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ κατά την διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με παίκτες του υψηλότερου επιπέδου, αλλά βοήθησε και πάρα πολλούς να φτάσουν σε αυτό. Ο Αμερικανοϊσραηλινός δεν λέει "όχι" στις προκλήσεις, διαχειρίζεται πολύ καλά... ευέλικτα ρόστερ, ενώ κρίνοντας και από όσα είπε ο Σκότι Ουίλμπεκιν στο Sport24.gr οι παίκτες... γουστάρουν να παίζουν για εκείνον, καθώς έχει τον τρόπο να βρίσκει το... κουμπί τους και συγχρόνως να διατηρεί τον έλεγχο της ομάδας του.

Photo credits: Eurokinissi/AP Photo/Mark Duncan/ Darko Vojinovic/Tony Dejak

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ