ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Γιανγκ θέλει τον χρόνο του

Ο Γιανγκ θέλει τον χρόνο του

Ο Πάτρικ Γιανγκ διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα, αλλά χρειάζεται χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία, αλλά και στα "θέλω" της ομάδας. Αυτά θέλει ο Σφαιρόπουλος από τον Αμερικανό σέντερ.

Είναι φανερό πως ο Πάτρικ Γιανγκ είναι ένας παίκτης που διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα, καθώς είναι δυνατός, γρήγορος για το ύψος του και αλτικός. Η σωματοδομή του είναι εντυπωσιακή και οι Πειραιώτες διαθέτουν ένα "κτήνος" μέσα στη ρακέτα τους ώστε να βοηθήσει κυρίως στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Αποκτήθηκε όμως για να παίξει μπάσκετ και όχι για να μπει σε… ρινγκ.

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα ρόλων και ο 23χρονος σέντερ επιλέχθηκε για συγκεκριμένο λόγο, για να προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα. Για να αναλάβει το πόστο -τις αρμοδιότητες- του αποχωρήσαντα Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος προηγουμένως είχε πάρει την… σκυτάλη από τον Κάιλ Χάινς. Να συνεχίσει την παράδοση των εξαιρετικών αθλητικών σέντερ που έχουν περάσει από το ερυθρόλευκο ρόστερ τα τελευταία χρόνια και στη "λίστα" προσθέστε τόσο τον ιδιότροπο Τζόι Ντόρσεϊ που συνείσφερε τα μέγιστα στο "μαγικό" 2012, όσο και τον Οθέλο Χάντερ που συνεχίζει στο μεγάλο λιμάνι, έχοντας ταιριάξει με ιδανικό τρόπο στη χημεία και στη φιλοσοφία της ομάδας.

Το αν θα καταφέρει ο Πάτρικ Γιανγκ να δώσει στον Ολυμπιακό τα όσα πρόσφεραν οι προαναφερόμενοι Αφροαμερικανοί του σέντερ, οι οποίοι οδήγησαν τον Ολυμπιακό τουλάχιστον σε τελικό επιπέδου Euroleague, θα φανεί στην πράξη, στο τέλος της σεζόν. Είναι όμως ξεκάθαρο πως ο 23χρονος αθλητής χρειάζεται ακόμη πολλές προπονήσεις, αρκετά παιχνίδια και μπόλικη σκληρή δουλειά, ώστε να ταιριάξει στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, για να βγάλει αυτοματισμούς με τους συμπαίκτες του. Προσπαθεί, δείχνει διάθεση, αλλά είναι φανερό πως ακόμη μαθαίνει. Το βλέπεις δια γυμνού οφθαλμού πως ακόμη… ψάχνεται στο παρκέ, πως ακόμη δεν ξέρει πως πρέπει να κινηθεί σωστά.

Ο Πάτρικ Γιάνγκ θέλει χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στην ομάδα, περισσότερο χρόνο απ” όσο χρειάστηκαν οι προαναφερόμενοι αθλητικοί σέντερ του Ολυμπιακού. Με εξαίρεση τον (μία κατηγορία μόνος του) Ντόρσεϊ, οι Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ, όταν ήρθαν στο μεγάλο λιμάνι, είχαν όλοι τους νωρίτερα μία εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πέρα από το γεγονός πως ήρθαν και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Αυτή η σεζόν για τον Γιανγκ είναι μόλις η δεύτερη του στην Ευρώπη μακριά από τις ΗΠΑ. Θέλει παιχνίδια στα πόδια του τόσο ώστε να μάθει καλύτερα το ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ, όσο κυρίως για να ταιριάξει στη χημεία του Ολυμπιακού, προσφέροντας στην ομάδα αυτά που χρειάζεται από εκείνον. Είπαμε, αποκτήθηκε για να αναλάβει έναν συγκεκριμένο ρόλο και η ομάδα αναμένει από εκείνον συγκεκριμένα πράγματα για να λειτουργήσει όπως έχει μάθει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Η συνταγή είναι πετυχημένη και δεν αλλάζει. Το "τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο", είναι ένας από τους "κανόνες" των ερυθρόλευκων αποδυτηρίων.

Ο Ολυμπιακός θέλει από τον Πάτρικ Γιανγκ κυρίως να "δαγκώνει" στην άμυνα. Γενικότερα, να είναι συνεπής στον ρόλο του και στα καθήκοντα του. Να αποτελεί εγγύηση στα ριμπάουντ παίρνοντας την κατάλληλη θέση μέσα στη ρακέτα, να προσφέρει την έφεση του στο μπλοκ, αλλά και την ικανότητα του στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Να αξιοποιεί τα αθλητικά του προσόντα, να κάνει σωστά χετζ-άουτ, να έχει γρήγορες επιστροφές, να λειτουργεί όπως πρέπει στα πικ-εν-ρολ (σε άμυνα και επίθεση) και να περιορίζει/καταστρέφει με την παρουσία του το παιχνίδι των αντιπάλων. Αυτό ως ένα βαθμό τα καταφέρνει, αλλά σίγουρα χρειάζεται βελτίωση στον ανασταλτικό τομέα, κυρίως όταν έχει να αντιμετωπίσει ψηλότερους αντιπάλους.

Το μεγαλύτερο του πρόβλημα όμως, μέχρι στιγμής, είναι πως παρουσιάζει αδυναμία στο επιθετικό κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό πως στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν κατάφερε να βγάλει ούτε ένα πικ-εν-ρολ με τον Βασίλη Σπανούλη, δηλαδή την κύρια μορφή ανάπτυξης των ερυθρολεύκων τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να μάθει να κάνει σωστά σκριν, να παίρνει την κατάλληλη θέση και ακολούθως να "βυθίζεται", να ρολάρει, σωστά μέσα στη ρακέτα ώστε να γίνει αποδέκτης της μπάλας και να τελειώσει τη φάση. Σε αυτό το κομμάτι ακόμη δυσκολεύεται να λειτουργήσει όπως πρέπει. Τα σκριν που κάνει μέχρι στιγμής είναι… άτσαλα, όχι μόνο για να βγει πικ-εν-ρολ, αλλά ακόμη και για να ανοίξει χώρο στον συμπαίκτη του ώστε να δράσει στην επίθεση. Εδώ φαίνεται σε έντονο βαθμό η απουσία του Οθέλο Χάντερ, ο οποίος λειτουργεί παραδειγματικά σε καταστάσεις πικ-εν-ρολ σε άμυνα και επίθεση, έχοντας ταιριάξει στη φιλοσοφία της ομάδας. Ο Πάτρικ Γιανγκ ακόμη μαθαίνει…

Στην επίθεση, κάτι που το ξέραμε πριν έρθει στον Ολυμπιακό, είναι άτεχνος. Δεν διαθέτει παιχνίδι με πλάτη, ούτε αξιόπιστο σουτ από μακρινή απόσταση. Παίρνει πάνω του κάποιες προσπάθειες όταν αισθανθεί καλά, αλλά αυτός ο τομέας δεν είναι το… φόρτε του. Είναι εξαιρετικός στο να τελειώνει τις φάσεις πάνω από τη στεφάνη με alley-oop καρφώματα και συνήθως είναι αποτελεσματικός όταν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο στο "ένας με έναν". Αν δεχτεί όμως διπλό μαρκάρισμα τότε είναι που συνήθως… πελαγώνει, με αποτέλεσμα είτε να κάνει λάθος, είτε να πάρει πάνω του μία κακή επίθεση. Σε παρόμοιες καταστάσεις με "traffic" μέσα στη ρακέτα (αντιμετωπίζοντας δύο και τρεις αντιπάλους), οι προκάτοχοι του (για παράδειγμα) Χάινς και Ντάνστον (σε μεγαλύτερο βαθμό ο πρώτος, σε μικρότερο ο δεύτερος) είχαν τρόπο να σκοράρουν. Θέλει και εδώ δουλειά ο Πάτρικ Γιανγκ και κυρίως να μην "θολώνει" το μυαλό του.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στον Κολοσσό στο ΣΕΦ, ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, είπε τα εξής για τον Αμερικανό σέντερ του: "Ο Γιανγκ είναι πολύ καλός παίκτης. Πρέπει να μάθει τον τρόπο παιχνιδιού μας γιατί είναι ένας νεαρός παίκτης που παίζει μόλις για δεύτερη χρονιά έξω από το κολέγιο. Χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Το ξέραμε αυτό όταν τον αποκτήσαμε, αλλά πιστεύουμε στις δυνατότητές του. Πρέπει να μάθει πως παίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι θα το κάνει γιατί είναι νεαρός και έχει διάθεση". Θέλει τον χρόνο του, λοιπόν, ο «Νέος». Υπομονή λοιπόν.  Στα θετικά το γεγονός πως πρόκειται για έναν σοβαρό και πειθαρχημένο χαρακτήρα στις προπονήσεις της ομάδας (φημίζεται πάντως και για το χιούμορ του στα αποδυτήρια), για έναν παίκτη που πρώτα ακούει και μετά μιλάει, έχοντας τεράστια διάθεση να μάθει, να προσφέρει και να διακριθεί μέσα από το σύνολο.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24