ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

Ο "αίλουρος" Κεμ Μπιρτς ήταν ο ΜVP του Ολυμπιακού στη νίκη επί της Μπάμπεργκ, με τον Καναδό να κάνει θραύση (15π, 14ρ) μέσα στην ρακέτα. "Αυτός είναι ο ρόλος μου", εξήγησε στο Sport24.gr.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια αποτελεί "χρυσωρυχείο" στο να παράγει σπουδαίους αθλητικούς σέντερ. Παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην θέση "5" που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας, προσφέροντας διακρίσεις και τίτλους στους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι ακολούθως γίνονται ανάρπαστοι στην ευρωπαϊκή αγορά, ανεβάζοντας τις μετοχές τους στο κατακόρυφο.

Ο Μπιρτς είναι άξιος συνεχιστής των προκατόχων του

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

Ένας εκρηκτικός σέντερ με πλούσια αθλητικά προσόντα, όντας δυνατός, γρήγορος και εντυπωσιακός αλτικός: ο αίλουρος του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι θεαματικός και απολαυστικός στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Αποτελεί εγγύηση κάτω από την ρακέτα, προσφέροντας ασφάλεια και σιγουριά στα ριμπάουντ στην άμυνα, έχοντας τρομερή έφεση και ικανότητα στο να μαζεύει επιθετικά, δίνοντας συνεχώς επιπλέον κατοχές στην ομάδα του. Παράλληλα, είναι ένας σκληροτράχηλος αμυντικός, ο οποίος μοιράζει μπλοκ στους αντιπάλους του, αλλοιώνοντας τις μπάλες με τα μακριά του χέρια.

Είναι πολύτιμος και στο κομμάτι της επίθεσης, καθώς ο Κεμ Μπιρτς ξέρει να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, αξιοποιώντας τις ασίστ των συμπαικτών του στο "ζωγραφιστό", όντας λειτουργικός και στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ. Ένας ψηλός που παίζει και με το ένστικτο, ακολουθεί τις φάσεις και όταν η μπάλα κάνει... παιχνίδια πάνω από την στεφάνη, ο Καναδός σέντερ ξέρει να πηδά ψηλά στο σωστό timing και να βάζει την μπάλα στο διχτάκι, είτε με φόλοου, είτε με εντυπωσιακά καρφώματα.

Όταν ο Κεμ Μπιρτς αποφασίσει να σηκωθεί ψηλά στον αέρα αποτελεί πρόβλημα για τον κάθε αντίπαλο. Ένας ψηλός που δεν φοβάται και δεν διστάζει να μπαίνει δυνατά στις φάσεις, βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια στο παιχνίδι του. Είναι στιγμές που όταν οι συμπαίκτες του βγάζουν κούραση, εκείνος συνεχίζει απτόητος, βγάζοντας μία αξιοζήλευτη διάρκεια στο παιχνίδι του. Μπορεί ο Καναδός σέντερ να μην διαθέτει τεχνική και ποιότητα στο να τελειώνει τις φάσεις μέσα στην ρακέτα, δεν έχει στο ρεπερτόριο του το παιχνίδι με πλάτη, έχει μία αδυναμία στις βολές, αλλά ο Ολυμπιακός θέλει από εκείνον συγκεκριμένα πράγματα: σκληρή άμυνα, ριμπάουντ, πικ-εν-ρολ και να αποτελεί τον rim-protector της ομάδας. Και εκείνος τα προσφέρει απλόχερα, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα.

Ένας παίκτης χαμηλών τόνων, ο οποίος έχει εξοικειωθεί και προσαρμοστεί γρήγορα στην φιλοσοφία και στο αγωνιστικό στυλ των "ερυθρολεύκων", κάτι που αποτυπώνεται τόσο από την εξαιρετική του γενική εικόνα μέσα στο γήπεδο, όσο και στα στατιστικά του.

Έκανε... θραύση με Μπάμπεργκ, ο MVP του Ολυμπιακού σε 20 αγωνιστικές

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

Κόντρα στην Μπάμπεργκ, ο Κεμ Μπιρτς έσπασε τα... κοντέρ, πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση στην EuroLeague με τον Ολυμπιακό. Έκανε season high σε ranking (27), σε αμυντικά ριμπάουντ (8), σε σύνολο στα ριμπάουντ (14), αλλά και σε χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος 29 λεπτά. Παράλληλα, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση έχοντας 15 πόντους (4/8δ, 7/10β), μαζεύοντας και 6 επιθετικά ριμπάουντ, ανανεώνοντας συνεχώς τις κατοχές των "ερυθρολεύκων". Επίσης, ήταν καθοριστικός στην 4η περίοδο. Στο 36' ο Μίλερ με τρίποντο μείωσε σε 71-69, αλλά ακολούθως ο Καναδός πέτυχε 6 σερί πόντους, φέρνοντας την ομάδα του στο +8 (77-69) στο 38', κάνοντας... πάρτι μέσα στην ρακέτα.

Στην φετινή σεζόν, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, ύστερα από 20 αγωνιστικές, ο Κεμ Μπιρτς είναι ο MVP (!) του Ολυμπιακού με "13.2" βαθμολογία, όντας πάνω από τους Γιώργο Πρίντεζη (12.8), Βασίλη Σπανούλη (12.5) και Ματ Λοτζέσκι (12.1) που ακολουθούν. Ο Καναδός σέντερ έχει μέσο όρο 18.5 λεπτά, με 8.3 πόντους (64.4% δίποντα, 61.7% βολές), αποτελώντας τον πρώτο ριμπάουντερ της ομάδας με 6.8 (είναι 6ος κορυφαίος στην EuroLeague σε αυτόν τον τομέα), με 3 επιθετικά (2ος ικανότερος στην διοργάνωση πίσω από τον Κούζμιτς) και 3.9 αμυντικά ανά αγώνα, συν 1.1 μπλοκ. Και όλα αυτά στην πρώτη του σεζόν στην διοργάνωση.

Η συνέντευξη με τον Κεμ Μπιρτς στο Sport24.gr:

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

-Κεμ, η νίκη σας επί της της Μπάμπεργκ ήταν η ιδανική αντίδραση για εσάς σαν ομάδα ύστερα από την ήττα σας από την Αρμάνι στο Μιλάνο;

"Όλοι μας ήμασταν αρκετά στεναχωρημένοι μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στην Αρμάνι. Δεν βγάζαμε λέξη. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα, δεχτήκαμε σχεδόν 100 πόντους και αυτό που είπαμε πριν το ματς με την Μπάμπεργκ ήταν πως δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί. Το παιχνίδι μας ξεκινά από την άμυνα, αποτελεί το δυνατό μας σημείο και πρέπει πάντα να βγάζουμε ενέργεια, πάθος, θέληση και μαχητικότητα στην άμυνα. Από εκεί βρίσκουμε ρυθμό σαν ομάδα στην επίθεση.

Κόντρα στην Μπάμπεργκ μπήκαμε στο ματς συγκεντρωμένα, βγάλαμε σκληράδα από την αρχή και ελέγξαμε τον ρυθμό. Στο δεύτερο ημίχρονο κάναμε κάποια λάθη, αλλά στην 4η περίοδο, προς το τέλος, σε κρίσιμα σημεία, δείξαμε χαρακτήρα και πήραμε την νίκη. Το σημαντικό είναι πως ύστερα από την ήττα μας στο Μιλάνο αντιδράσαμε σαν ομάδα, πεισμώσαμε, παίξαμε και πάλι την καλή άμυνα που μπορούμε να παίξουμε και επιστρέψαμε στις νίκες".

-Με περισσότερο καθαρό μυαλό πλέον, τι έφταιξε και χάσατε στο Μιλάνο; Πιστεύεις πως υποτιμήσατε τον αντίπαλο σας, την Αρμάνι;

"Στο πρώτο δεκάλεπτο παίξαμε καλά στο Μιλάνο, νιώσαμε καλά σαν ομάδα μέσα στο γήπεδο, ελέγχαμε το ματς και κάπου μας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως εύκολα ή δύσκολα θα τους νικήσουμε, έχοντας και στο μυαλό μας παράλληλα πως παίζουμε κόντρα στην τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος.

Δεν θέλαμε να τους υποτιμήσουμε, μας το επεσήμαναν και οι προπονητές μας πως πρέπει να τους προσέξουμε σαν ομάδα, αλλά νομίζω πως μέσα στο γήπεδο στην πράξη τους υποτιμήσαμε και αυτό το πληρώσαμε. Δεν είχαμε την σκληράδα που είχαμε σε άλλα παιχνίδια, είχαμε αδυναμίες στην άμυνα και δεχτήκαμε 58 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και 32 στο τέταρτο δεκάλεπτο. Αυτό ήταν απαράδεκτο και νιώσαμε όλοι μας άσχημα για την απαίσια αμυντική μας συμπεριφορά. Ήταν μία ήττα που μας πίκρανε, αλλά έπρεπε να την ξεπεράσουμε άμεσα και το καταφέραμε".

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

-Οπότε, το "κλειδί" για να νικήσετε την Μπάμπεργκ ήταν η επιστροφή στην καλή αμυντική σας λειτουργία;

"Ξεκάθαρα! Όπως είδες μπήκαμε αρκετά δυνατά στο ματς, από το πρώτο λεπτό, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην άμυνα. Στραφήκαμε στο παιχνίδι των επαφών, στο physical game, βγάλαμε σκληράδα στο παιχνίδι μας και μεγάλη ενέργεια, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Κυνηγήσαμε μπάλες, βάζαμε χέρια και πιέσαμε πάνω στην μπάλα. Το παιχνίδι μας όπως είπα ξεκινά από την άμυνα. Από εκεί μας δίνεται και η δυνατότητα να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο για αιφνιδιασμό, από εκεί βρίσκουμε ρυθμό στην επίθεση.

Επίσης, όταν παίζουμε καλή άμυνα, όταν σταματάμε τους αντιπάλους μας, αυτό μας δίνει πάντα αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι μας στην επίθεση. Και όταν δεν είμαστε καλοί στην άμυνα, συμβαίνει το αντίθετο, μας επηρεάζει ψυχολογικά στην επίθεση. Έχουμε ικανότητα στην άμυνα, έχουμε την καλύτερη στην EuroLeague και πρέπει πάντα να την κρατάμε σε υψηλό επίπεδο".

-Κεμ, τέλειωσες το ματς έχοντας 15 πόντους και 14 ριμπάουντ, κάνοντας ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ, όντας πολύτιμη η παρουσία σου και στην 4η περίοδο. Ένιωσες πως ήθελες να βγεις μπροστά σε αυτό το ματς;

"Να σου πω την αλήθεια ήμουν τόσο συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στο παιχνίδι, θέλοντας όπως και όλα τα παιδιά να πάρουμε πάση-θυσία αυτή την νίκη, που το μόνο που με ένοιαζε ήταν να βοηθώ την ομάδα σε άμυνα και επίθεση και δεν κοίταζα τα στατιστικά μου. Καταλάβαινα πως έπαιρνα αρκετά ριμπάουντ, αλλά δεν μέτραγα. Ένιωθα πως ήμουν χρήσιμος, ένιωθα καλά μέσα στο παρκέ, είχα πάθος, θέληση και ενέργεια και προσπαθούσα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Όλα τα παιδιά θέλαμε να αντιδράσουμε μετά την ήττα μας στο Μιλάνο, η οποία μας στεναχώρησε.

Αυτή η καλή εμφάνιση ήταν η δική μου αντίδραση και χαίρομαι που βοήθησα τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στις νίκες. Έκανα αυτά που ζητά από εμένα η ομάδα. Να παίζω κυρίως άμυνα, να παίρνω τα ριμπάουντ και να δίνω λύσεις στην επίθεση. Αυτός είναι ο ρόλος μου".

Ο "αίλουρος" Μπιρτς: "Αυτός είναι ο ρόλος μου"

-Έχεις ταιριάξει στην ομάδα, έχεις κολλήσει στην χημεία της και σε ολόκληρη την σεζόν πραγματοποιείς αρκετά καλές εμφανίσεις. Ποιος είναι ο ρόλος σου στον Ολυμπιακό; Τι ζητά κυρίως από εσένα ο κόουτς Σφαιρόπουλος;

"Ο κύριος ρόλος μου στην ομάδα είναι να παίζω άμυνα. Αυτό θέλει κυρίως από εμένα ο κόουτς. Θέλει να βγάζω σκληράδα στο παιχνίδι μου, να παίζω πάντα με ενέργεια, να τρέχω, να πηγαίνω για μπλοκ, να είμαι αποτελεσματικός στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη και να προστατεύω την ρακέτα. Θέλει από εμένα να ασφαλίζω τα ριμπάουντ στην άμυνα, αλλά και να αξιοποιώ την έφεση που έχω στα επιθετικά ριμπάουντ, δίνοντας δεύτερες κατοχές στην ομάδα μου. Ξέρω πως μπορώ να γίνω αρκετά χρήσιμος για την ομάδα μου σε αυτόν τον τομέα. Γενικότερα, θέλει από εμένα να αξιοποιώ τα αθλητικά μου προσόντα και αυτό προσπαθώ να κάνω.

Μπορώ να βοηθήσω και στο σκορ, έχω ρόλο και στην επίθεση και κάποιες φορές η αλήθεια είναι πως το μυαλό μου "κολλάει'" στην επίθεση και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύω. Όμως, η βασική μου αρμοδιότητα είναι η άμυνα και για αυτό ήρθα στην ομάδα. Νιώθω καλά στον Ολυμπιακό, έχουμε μία εξαιρετική ομάδα, έχουμε πολλούς καλούς παίκτες και με εμπειρία, υπάρχει χημεία και χαίρομαι που έχω γίνει μέλος της. Είναι η πρώτη μου σεζόν στην EuroLeague, απολαμβάνω που βρίσκομαι εδώ και προσπαθώ να δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό".

-Ακολουθεί το ματς με τον Παναθηναϊκό, ένα παιχνίδι που έχει αντιπαλότητα και παράδοση. Τους νικήσατε τρεις σερί φορές, αλλά στο Κύπελλο σας απέκλεισαν. Θέλετε να απαντήσετε; Το βλέπεις και σαν ματς-εκδίκηση;

"Ναι, η αλήθεια είναι πως θέλουμε να απαντήσουμε, είναι ένα ματς που θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση για τον αποκλεισμό μας στο Κύπελλο, ο οποίος επίσης μας στεναχώρησε. Τους γνωρίζουμε αρκετά καλά, όπως και εκείνοι εμάς. Έχουμε παίξει ήδη τέσσερις φορές φέτος και τους έχουμε νικήσει τρεις σερί φορές, οπότε ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τους νικήσουμε και πάλι.

Πρέπει και τώρα να αντιδράσουμε και να παρουσιαστούμε σκληροτράχηλοι στην έδρα τους, όπως κάναμε και στο ματς της EuroLeague. Τους έχουμε νικήσει φέτος στο γήπεδο τους και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τους νικήσουμε και πάλι στο "σπίτι" τους. Πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι αγωνιστικά και πνευματικά. Πρέπει να πάμε να παίξουμε μπάσκετ έχοντας την ίδια νοοτροπία και το ίδιο καθαρό μυαλό, όπως και στις προηγούμενες νίκες μας απέναντι τους".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ