ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπράντον Πολ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο γκαρντ του Ολυμπιακού

Μπράντον Πολ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο γκαρντ του Ολυμπιακού
AP Photo/Carlos Osorio AP PHOTO/CARLOS OSORIO

Ο Μπράντον Πολ αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον νέο παίκτη των “ερυθρόλευκων”.

Ο Μπράντον Πολ (28 χρονών, 1.93 μέτρα) είναι πλέον παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός γκαρντ αποτελεί την τρίτη μεταγραφή των “ερυθρόλευκων” μετά τον Κέβιν Πάντερ και τον Αντώνη Κόνιαρη και έρχεται με σκοπό να προσφέρει ποιότητα στους “ερυθρόλευκους”.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νέο παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά.

ΚΑΠΟΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ 17 ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΝΒΑ

Ο Πολ ξεκίνησε την πορεία του από το Γυμνάσιο του Γουόρεν. Όταν αποφοίτησε το 2009, θεωρείτο ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες της χώρας, ωστόσο επέλεξε να πάει στο τοπικό κολέγιο του Ιλινόις, για να μείνει κοντά στην οικογένειά του.

Στο Ιλινόις ο Πολ ήταν αρχικά παγκίτης στην freshman (πρώτη) χρονιά του (2009/10), έχοντας 7.8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής. Στην τέταρτη χρονιά του στο Κολέγιο (2012/13) ήταν ο ηγέτης της ομάδας του, έχοντας 16.6 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο. Οι αριθμοί του ήταν τόσο καλοί, που πίστεψε ότι θα επιλεγεί στο ΝBA Draft 2013, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε.

Ο Πολ δοκιμάστηκε από 17 ομάδες (!) του ΝΒΑ πριν την σχετική διαδικασία. Την ημέρα του ΝΒΑ Draft είχε πάρτι στο σπίτι του, περιμένοντας να ακούει στο όνομά του. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα να απογοητευτεί. Αγωνίστηκε στο Σάμερ Λιγκ τους Λας Βέγκας με την φανέλα των Γουλβς, αλλά δεν βρήκε κάποιο συμβόλαιο.

ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΠΕΡΣ

Με το όνειρο του ΝΒΑ να απομακρύνεται, ο Πολ στράφηκε στην ευρωπαϊκή αγορά για να βγάλει λεφτά, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη ρωσική Νίζνι Νόβγκροβ. Δεν έμελλε όμως να στεριώσει στην ομάδα, αφού άντεξε μόλις 10 αγώνες, όπου είχε 5.4 πόντους και 2.4 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο Πολ δεν προσαρμόστηκε ποτέ στην Ρωσία, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα δήλωσε σε συνέντευξή πως είχε πέσει θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά και ότι ο προπονητής του δεν τον ήθελε.

Έχοντας αυτή την άσχημη εμπειρία, ο Πολ πέρασε την σεζόν 2014/15 στην G-League και τους Κάντον Τσαρτζ. Το 2015 επέστρεψε στην Ευρώπη για χάρη της Μπανταλόνα και την σεζόν 2016/17 πήρε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία, αφού αγωνίστηκε με την φανέλα της Αναντολού Εφές, έχοντας 8.6 πόντους και 1 ριμπάουντ μέσο όρο με 41.5% στα τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague.

Οι σκάουτς των Σπερς τον εντόπισαν στην Τουρκία και τον πρότειναν στους ιθύνοντες της ομάδας. Ο Πολ δεν είχε ιδέα για αυτό, κάτι που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι αγωνίστηκε στο Σάμερ Λιγκ του 2017 με την φανέλα των Γουλβς. Έπειτα από μόλις 3 αγώνες ωστόσο ενημερώθηκε ότι οι Σπερς του πρόσφεραν εγγυημένο συμβόλαιο (1+1 χρόνων) για την σεζόν 2017/18. Στο Σαν Αντόνιο τελικά ο Πολ έμεινε για μία σεζόν, όπου έπαιξε σε 64 αγώνες, αριθμώντας 2.3 πόντους και 1.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 9 λεπτά συμμετοχής. Την περσινή σεζόν (2018/19) ταξίδεψε στην Κίνα, όπου είχε 28 πόντους, 8.9 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ μέσο όρο σε 35 λεπτά συμμετοχής με την Ζεινάνγκ Τσουζού.

ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΡΕΡ

Ο Μπράντον Πολ ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας σκόρερ. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι πάντα ήταν σουτέρ. Ο Πολ όμως δεν ήταν σουτέρ στα πρώτα του βήματα. Στις 3 από τις 4 σεζόν του στο Κολέγιο σούταρε με ποσοστό χαμηλότερο του 34% στο τρίποντο και μόνο την δεύτερη σεζόν του (2010/11) είχε ποσοστό 36.1%. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα μέτρια ποσοστά του ήταν και απόρροια του γεγονότος ότι έπρεπε να παίρνει πολλές τραβηγμένες προσπάθειες.

Ο Πολ πάντως είναι περισσότερο σκόρερ, από σουτέρ. Είναι ένας παίκτης με εκρηκτικό πρώτο βήμα, που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, ενώ είναι καλός σε Spot Up καταστάσεις, αλλά όχι απαραίτητα σε Catch and Shoot καταστάσεις (βγαίνοντας δηλαδή από διαδοχικά σκριν).

Η ικανότητά του σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός δίνουν την ευχέρεια στην εκάστοτε ομάδα του να έχει στο πλευρό του είτε έναν ακόμα δημιουργό, είτε έναν παίκτη με οργανωτικές ικανότητες. Ως πασέρ ο Πολ έχει ελλείψεις, ενώ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ χρειάζεται δουλειά στο κομμάτι της δημιουργίας, αφού δεν βλέπει τόσο καλά γήπεδο, ενώ χρειάζεται να βελτιωθεί στον χειρισμό της μπάλας. Στο κομμάτι της εκτέλεσης πάντως δεν έχει κανένα θέμα, αφού χρειάζεται ελάχιστο χώρο για να κάνει τη ζημιά.

Η ΑΜΥΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ

Με ύψος 1.93 μέτρα, ξεκάθαρη θέση αυτή του σούτινγκ γκαρντ και την ταμπέλα του “σκόρερ” να τον ακολουθεί, είναι λογικό να πιστέψει κάποιος ότι ο Πολ δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα. Αυτό ωστόσο είναι ένας λάθος συμπέρασμα. Κι αυτό γιατί ο Πολ είναι κάτι παραπάνω από συνεπής αμυντικός.

Με άνοιγμα χεριών 2.08 μέτρα και έναν δυνατό κορμό, ο Πολ είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος αμυντικός. Όντας καλός αθλητής, ο Πολ έχει την δυνατότητα να μαρκάρει από πόιντ γκαρντ μέχρι – υπό προϋποθέσεις – κάποιους σμολ φόργουορντ κοντά στα... κυβικά του. Αν εξάλλου δεν ήταν συνεπής αμυντικός δεν θα μπορούσε να αντέξει έναν χρόνο στο απαιτητικό σύστημα του Σαν Αντόνιο, παίρνοντας σημαντικό χρόνο συμμετοχής.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2018/19

Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού γνωρίζουν ότι ο Πολ είναι ένας παλιός γνώριμος των “ερυθρόλευκων”. Κι αυτό γιατί ο άλλοτε παίκτης των Σπερς βρέθηκε στο στόχαστρο της ομάδας του Πειραιά κατά την διάρκεια της σεζόν 2018/19, όταν ο Ντέιβιντ Μπλατ προσπαθούσε να διορθώσει τις ανορθογραφίες του καλοκαιρινού σχεδιασμού.

Ο Ολυμπιακός είχε προχωρήσει πολύ την υπόθεση και μάλιστα είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Τελευταία στιγμή ωστόσο ο Μπλατ έκανε πίσω, αφού θεώρησε ότι ήταν καλυμμένος στις θέσεις των “πλάγιων”, ζητώντας τελικά έναν πόιντ γκαρντ, κάτι που οδήγησε στην απόκτηση του Μπριάντε Γουέμπερ. Αρκετούς μήνες αργότερα ωστόσο, ο Πολ έμελλε τελικά να πιάσει λιμάνι.

AP Photo/Carlos Osorio

Διαβάστε ακόμη:
Πολ διετίας στο λιμάνι
Κέβιν Πάντερ: τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ