ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Λιθουανό

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Λιθουανό
AP Photo/Luca Bruno AP PHOTO/LUCA BRUNO

Άρχισε το μπάσκετ λόγω της μητέρας του, έχει άδεια διαιτητή και το ευρωπαϊκό μπάσκετ τον πρόσεξε για πρώτη φορά στην Ρόδο. Το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Δεν είναι και η πλέον συνηθισμένη περίπτωση Λιθουανού μπασκετμπολίστα. Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας άργησε πολύ να ξεπεταχτεί, έγινε όμως γρήγορα σταρ στην Ευρώπη και πέρασε για ένα φεγγάρι και από το ΝΒΑ. Ο Ολυμπιακός ξέρει πολύ καλά τι παίκτη παίρνει . Έναν σύγχρονο, αθλητικό φόργουορντ, που σουτάρει από μακριά και σε γενικές γραμμές είναι σκόρερ.

Ο 29χρονος Λιθουανός (γεννηθείς στις 19 Οκτωβρίου 1989) είναι βέβαια πολλά παραπάνω. Το Sport24.gr ξεχώρισε πέντε πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον παίκτη. Από τον λόγο που άρχισε να παίζει μπάσκετ, μέχρι το πρόσφατο διαζύγιο που απασχόλησε όλη την Λιθουανία.

1. ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Η επιλογή του μπάσκετ δεν ήταν δύσκολη για τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Οι λόγοι ήταν δύο: 1) η τεράστια δημοτικότητα του μπάσκετ στην Λιθουανία και 2) η μητέρα του. Η Ζίτα Κουζμίνσκας έκανε μεγάλη επαγγελματική καριέρα στο μπάσκετ και ακόμα και σήμερα, στα 63 της χρόνια, αγωνίζεται σε πρωταθλήματα βετεράνων στην Λιθουανία. Μπάσκετ έπαιξε από το 1999 μέχρι το 2015 και ο μεγαλύτερος (ύψους 2,10μ.) αδερφός του, Σαούλιους. Ο πατέρας του, Βλάντας, δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ. Ήταν όμως πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ.

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Λιθουανό

Ο Κουζμίνσκας έχει στενή σχέση με την οικογένειά του. Τον περασμένο Ιούνιο έκανε μάλιστα μαζί με τον αδερφό του ένα ιδιαίτερο δώρο στους γονείς του, με αφορμή την 40ή επέτειο από τον γάμο τους: ένα αυτοκίνητο στον καθένα.

2. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Στα 15 του χρόνια ο Κουζμίνσκας ήθελε να σπουδάσει δημοσιογραφία και για... προθέρμανση έπαιρνε συνεντεύξεις από τους συμπαίκτες του αδερφού του! Το 2008 πήρε όμως μεταγραφή για την Σιαουλιάι, αναγκάστηκε να μετακομίσει εκεί και να αλλάξει ρότα στις σπουδές, αφού στην συγκεκριμένη πόλη δεν υπήρχε σχολή δημοσιογραφίας. Εν τέλει επέλεξε τα οικονομικά και αργότερα σπούδασε στο πανεπιστήμιο Βιτάουτας Μάγκνους. Ένα άλλο άγνωστο στοιχείο για τον "Κουζ" είναι ότι έχει δίπλωμα διαιτητή. Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, μάλιστα, το απέκτησε σε ηλικία 16 ετών και έχει διαιτητεύσει αγώνες στην Λιθουανία.

3. ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΞΑΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Παίκτες σαν τον Κουζμίνσκας στις ΗΠΑ τους αποκαλούν "late bloomers". Παίκτες που αργούν να "ανθίσουν" δηλαδή. Βλέπετε, μέχρι τα 18 του χρόνια ο ξανθομάλλης φόργουορντ από το Βίλνιους ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Στα 15 του έπαιζε στην δεύτερη ομάδα του σχολείου του. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Σακαλάι, η δεύτερη η Πέρλας και η τρίτη η Σιαουλιάι. Εκεί άρχισε να ακούγεται το όνομά του στην Λιθουανία, κι ενώ το καλοκαίρι του 2007 είχε κληθεί ήδη στην Εθνική Εφήβων, δίχως όμως να ξεχωρίσει.

Lithuania's Mindaugas Kuzminskas, left, is pressured by Croatia's Krunoslav Simon, center, and Darko Planinic (12)during a men's basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Monday, Aug. 15, 2016. (AP Photo/Eric Gay)
Lithuania's Mindaugas Kuzminskas, left, is pressured by Croatia's Krunoslav Simon, center, and Darko Planinic (12)during a men's basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Monday, Aug. 15, 2016. (AP Photo/Eric Gay) AP PHOTO/ERIC GAY

Οι σκάουτς, πάντως, τον πρόσεξαν ουσιαστικά στην Ρόδο. Στο Eurobasket Νέων του 2009 συγκεκριμένα, όπου έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πορεία της Λιθουανίας μέχρι την 5η θέση. Ο Κουζμίνσκας ήταν σε εκείνο το τουρνουά 4ος σκόρερ (9,9 πόντοι μ.ό.) και πρώτος ριμπάουντερ (5,2 μ.ό.) της "Λιέτουβα", αν και αναπληρωματικός. Για την ιστορία, πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε είχε αναδειχθεί η Ελλάδα.

4. ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΛΙΘΟΥΑΝΟΣ ΝΒΑER

Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή στην καριέρα του ήταν η Ζάλγκιρις το 2010. Έμεινε στο Κάουνας μία τριετία και το 2013 μετακόμισε στη Μάλαγα, όπου έπαιξε για άλλα τρία χρόνια στην Ουνικάχα. Το καλοκαίρι του 2016 έφτασε η πρόσκληση από τις ΗΠΑ και δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο στους Νιου Γιορκ Νικς. Ο "Κουζ" έγινε ο 11ος Λιθουανός παίκτης που έπαιξε στο ΝΒΑ, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Δεν έπαιζε όσο ήθελε (14,9 λεπτά μ.ό.), ήταν δυσαρεστημένος και τον Νοέμβριο του 2017 οι Νικς τον αποδέσμευσαν, αφήνοντάς τον να επιστρέψει στην Ευρώπη. Επόμενος σταθμός του ήταν το Μιλάνο, όπου έπαιξε τις σεζόν 2017/18 και 2018/19, έχοντας 8,8 πόντους και 3,3 ριμπάουντ σε 17 λεπτά κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά.

5. ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΡΕΪΚΑΪΤΕ

Το περασμένο φθινόπωρο ο Κουζμίνσκας απασχόλησε τα media της Λιθουανίας και για ένα εξωγηπεδικό θέμα. Ο λόγος ήταν το ταραχώδες διαζύγιο του με την 25χρονη Έγκλε Αντρεϊκάιτε, την οποία γνώρισε την εποχή που ήταν παίκτης της Ζάλγκιρις και εκείνη χορεύτρια στην Λιέτουβος Ρίτας. Ο Κουζμίνσκας ζήτησε το χέρι της το 2016 και την παντρεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2017, την ίδια ημέρα που οι Λιθουανοί γιορτάζουν την στέψη του Βασιλιά Μιντάουγκας, Μεγάλου Δούκα της χώρας από το 1251 έως το 1263. Ο γάμος τους δεν διήρκεσε πολύ.

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Λιθουανό

Τον Οκτώβριο του 2018 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, με τον μεν Κουζμίνσκας να υποστηρίζει ότι ήθελε οικογένεια (κι εκείνη όχι) και την δε Αντρεϊκάιτε να τον κατηγορεί για απιστία. Παρεμπιπτόντως, η Έγκλε επισκέφτηκε την Ελλάδα λίγο πριν από τον νέο άσο του Ολυμπιακού. Πήγε τον περασμένο Ιούνιο στην Μύκονο για διακοπές...

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ