ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ίβκοβιτς: "Τώρα είμαι εγώ εδώ"

Ίβκοβιτς: "Τώρα είμαι εγώ εδώ"
ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε ορεξάτος στον Ολυμπιακό. Και με το καλημέρα έριξε το γάντι στον κουμπάρο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "Όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε πιο ισχυρό προπονητικό τιμ. Φέτος, όμως, δεν θα έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα", δήλωσε.

Περιστοιχισμένος από τους Βαγγέλη Αγγέλου και Μίλαν Τόμιτς, τους δύο άμεσους συνεργάτες του, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής του Ολυμπιακού, με άμεση ... βολή κατά του Παναθηναϊκού και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Ντούντα, που έφτασε τα ξημερώματα στην Αθήνα με την αποστολή της Εθνικής Σερβίας, ήταν ευδιάθετος και φρόντισε να ρίξει το γάντι στον κουμπάρο και μεγάλο φετινό ανταγωνιστή του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "Όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός ήταν πιο σταθερός και σίγουρα είχε πιο ισχυρό προπονητικό τιμ. Φέτος, όμως, δεν θα έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα", δήλωσε κάνοντας σαφές πως τώρα ήρθε αυτός να "καθαρίσει" για τον Ολυμπιακό!

H τοποθέτηση ολοκλήρωσε την πρώτη συνέντευξη του Ίβκοβιτς, με την ιδιότητα του προπονητή των "ερυθρολεύκων". Νωρίτερα είχε αναφερθεί και πάλι στον ΠΑΟ τονίζοντας: "Δεν θέλω να υποσχεθώ κύπελλα, πρωταθλήματα κλπ. Δεν είναι του στυλ μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα κάνουμε μια σοβαρή και οργανωμένη δουλειά. Η πρώτη μεταγραφή, που έγινε φέτος, ήταν αυτή που τάραξε τα νερά. Ήταν ο Σπανούλης. Μετά ήρθα κι εγώ. Αυτές οι κινήσεις, λοιπόν, ξύπνησαν και τον αιώνιο αντίπαλο, ώστε να φτιάξει μια ισχυρή ομάδα. Κάναμε, λοιπόν, κάτι καλό για το ελληνικό μπάσκετ. Εμείς δεν χρειαζόμαστε πολλά λόγια. Όλα θα φανούν στο γήπεδο".

Ο Ίβκοβιτς μίλησε για αρκετή ώρα, είχε ... κέφια, έστω κι αν έφτασε τα ξημερώματα στην Αθήνα (μαζί με την αποστολή της Εθνικής Σερβίας) γιατί όπως εξήγησε, δεν θα ήθελε, εν μέσω αγώνων στο τουρνουά Ακρόπολις να τον ρωτάνε για τον Ολυμπιακό. Τα είπε, λοιπόν, μια και καλή, ώστε να μη κάνει κάθε μέρα και από μια δήλωση. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η εποχή "Ντούντα" έχει ξεκινήσει ήδη, με όλους να ασπάζονται την φιλοσοφία του.

Γι αυτό, άλλωστε, θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει όλο το πρόγραμμα της προετοιμασίας (από τις πρώτες προπονήσεις στην Ελλάδα, τις δυο εβδομάδες στο Καρπενήσι, την συγκέντρωση όλων μετά το Μουντομπάσκετ, στις 19/9, τα τουρνουά στην Τουρκία και την Κύπρο, στα οποία θα πάρει μέρος ο Ολυμπιακός, τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου) παρουσίασε τους συνεργάτες του (Τόμιτς, Αγγέλου, Κέσαρ) επιβεβαίωσε την παραμονή των Χρήστου Μαρμαρινού και Αντρέα Γκατζούλη στο τεχνικό επιτελείο) και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όσα θέματα απασχολούν τον Ολυμπιακό.



Είπε, λοιπόν:

Για τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς: " Έχουμε ένα γκρουπ καλών Ελλήνων παικτών. Είναι πολύ σημαντικό κάτι τέτοιο και περιμένω, με σκληρή δουλειά, την βελτίωση όλων. Δεν έχουμε σούπερ-σταρ, όπως πέρσι, με Τσίλντρες, Κλέιζα αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σπουδαία και σοβαρή ομάδα που θα παίζει καλό μπάσκετ. Θέλουμε πίστωση χρόνου, ξέρω ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τη διοίκηση, εν μέσω μεγάλης κρίσης. Είναι μειονέκτημα, που απουσιάζω από την Ελλάδα, αλλά έχουμε συνεργασία καθημερινά. Διαπιστώνω μια αυστηρότητα στο οικονομικό, αλλά ο Ολυμπιακός έχει πάντα υψηλούς στόχους..."



Για την απόφασή του να επιστρέψει στον Ολυμπιακό: " Σκεφτόμουν να τελειώσω την καριέρα μου στην Εθνική Σερβίας. Για πρώτη φορά επιστρέφω σε μια ομάδα που έχω δουλέψει. Δεν θα το έκανα, ούτε για το ΝΒΑ. Αλλά ο Ολυμπιακός είναι μια διαφορετική υπόθεση. Πάντα τον είχα στην καρδιά μου. Μετά από μια μεγάλη συζήτηση που είχα με τους αδερφούς Αγγελόπουλους και τον κ.Σκινδήλια, δέχθηκα την πρόταση. Οι στόχοι του Ολυμπιακού είναι γνωστοί και πάντα υψηλοί".

Για τις επόμενες μεταγραφές: "Έχουμε καλό υλικό, το επαναλαμβάνω. Αν παρουσιαστεί ένας παίκτης, που θα κάνει τη διαφορά σίγουρα θα ασχοληθούμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Οι εφημερίδες μπορούν να γράφουν για τον Ρούντι Φερνάντεζ. Κι εγώ μπορώ να λέω για τον Ρούντι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιον άλλο παίκτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον. Από την ομάδα είχα διαπιστώσει ότι έλειπε ένας κλασικός σουτέρ γι αυτό πήραμε τον Κέσελι, που είναι ένας πολύ καλός σουτέρ και θα μας βοηθήσει στο συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού".

Για την σύγκριση με το 1997: " Παραδοσιακά ο Ολυμπιακός παίζει μεγάλο ρόλο στην Ευρωλίγκα. Το 1997 ήταν ίσως πιο έτοιμη, γιατί είχε κατακτήσει τίτλους. Της έλειπε, όμως, ένα ευρωπαϊκό το οποίο, μάλιστα, το πήραμε πολύ καθαρά. Οι τίτλοι είναι μέσα στο πρόγραμμα. Έχουμε καλούς Έλληνες παίκτες, έχουμε ξένους με εμπειρία όπως ο Νίλσεν και ο Νεστέροβιτς, μπορεί να πάρουμε έναν ακόμη παίκτη, αλλά κι έτσι πάλι καλοί είμαστε".

Για τα κίνητρά του να επιστρέψει στην Ελλάδα: "Ποτέ δεν θα πω ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα μου. Ξέρω, όμως, καλά την ελληνική πραγματικότητα και τη νοοτροπία. Γι αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσω, όσο μπορώ καλύτερα, τον Ολυμπιακό. Πάντα υπάρχει κίνητρο. Ρωτάτε για την ηλικία μου. Αν δεν αισθανόμουν ότι δεν έχω ενέργεια, δεν θα ήμουν εδώ. Είναι δύσκολο να είσαι ταυτόχρονα προπονητής στην Εθνική Ομάδα και σε σύλλογο. Το είχα ξανακάνει, όταν όμως είχα προετοιμάσει ένα τεχνικό τιμ, με επικεφαλής τον Ομπράντοβιτς και εγώ τότε είχα αποσυρθεί. Με ρώτησε ένας Ισπανός συνάδελφός σας αν πεινάω για την Ευρωλίγκα. Του απάντησα ότι εγώ δεν πεινάω για τίτλους, αλλά για δουλειά..."

Για τον χαμένο τίτλο του 2005 με την ΤΣΣΚΑ και το ενδεχόμενο να τον διεκδικήσει και πάλι φέτος με τον Ολυμπιακό: "Τότε είχαμε κάνει ένα εκπληκτικό ρεκόρ 45-0. Ρεκόρ για Γκίνες. Αλλά παίξαμε ουσιαστικά ...εκτός έδρας, αφού στο γήπεδο οι περισσότεροι ήταν Ισραηλινοί και αντιμετωπίσαμε μια ομάδα καταπληκτική, όπως η Ταού, που είχε τότε Πριτζιόνι, Σκόλα, Μασιγιάουσκας. Καλύτερη από την τωρινή Μπαρτσελόνα και την οποία είχαμε νικήσει εκείνη τη χρονιά έξι φορές. Αλλά κάθε φάιναλ-φορ είναι μια υπόθεση που σε διδάσκει. Κάτι έμαθα, λοιπόν. Κι αν μου ξανατύχει, ένας τέτοιος τελικός, θα ξέρω πως πρέπει να τον χειριστώ".

Για τους Χαλπερίν, Έρτζεκ: "Ο Χαλπερίν είναι ένας έμπειρος παίκτης που έχει συμβόλαιο μαζί μας. Υπήρξε η φήμη ότι έγινε συζήτηση με τον μάνατζέρ του. Στις 19 Σεπτεμβρίου, ίσως και νωρίτερα θα είναι μαζί μας. Στον Έρτζεκ, όταν κόπηκε από την Εθνική Σερβίας, όπου επέλεξα τον Μάτσβαν και τον πολύ βελτιωμένο, από την Ισπανία, Σαβάνοβιτς, του είπα ότι τώρα πρέπει να ξεκουραστεί, να γυρίσει στην ομάδα και να παλέψει για τη θέση του. Βρίσκεται στην ομάδα και πρέπει να του ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο του".

Για τον Βασιλόπουλο: " Μίλησα μαζί του, τηλεφωνικά. Μου είπε ότι "κόουτς εγώ αισθάνομαι καλά και πως με σωστό ζέσταμα και προετοιμασία μπορεί να παίξει" και πως "δεν είμαι τραυματίας". Του απάντησα ότι δεν είμαι γιατρός, αλλά εδώ οι καλύτεροι νευροχειρούργοι πιστεύουν ότι η επέμβαση είναι αναγκαία. Τον υπολογίζω πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν θα τον έχουμε κοντά μας τους επόμενους τέσσερις μήνες. Θα κάνει εγχείριση και πιστεύω, μάλιστα, ότι άργησε να το αποφασίσει γιατί κάτι τέτοιο έπρεπε να το κάνει μόλις τελείωσε το πρωτάθλημα".

Γ ια το αν η μονομαχία Ολυμπιακού-ΠΑΟ, θα διαταράξει τις σχέσεις του με τον Ομπράντοβιτς: " Άλλο η δουλειά, άλλο η σχέση μεταξύ μας. Εγώ, πάντως, δούλευα στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα από την εποχή που ήρθε ο Ζέλικο. Έχουμε ξαναβρεθεί αντίπαλοι, όταν ήμουν στην ΑΕΚ και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας".

Για τον Παπανικολάου: " Κάναμε μια ανάλυση με τους συνεργάτες μου, για τον Παπανικολάου αλλά και τους άλλους νεαρούς της ομάδας, όπως Σλούκας. Φτιάξαμε ένα ειδικό πρόγραμμα και για αυτούς αλλά και για όσους δεν έπαιζαν πολύ όπως ο Μαυροκεφαλίδης. Όλοι μιλάνε για τον Παπανικολάου. Όλοι μιλάμε γι αυτόν, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να παίζει ένα μεγάλο ματς και δε νομίζω ότι ένας έμπειρος προπονητής όπως ο Γιαννάκης δεν ήθελε να τον αναδείξει. Απλά, δεν πρέπει να μιλάμε πολύ. Προέχει το γήπεδο..."


TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ