ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ίβκοβιτς: "Δικαιώθηκα που επέστρεψα στον Ολυμπιακό"

Ίβκοβιτς: "Δικαιώθηκα που επέστρεψα στον Ολυμπιακό"

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τόνισε πως δικαιώθηκε με την απόφαση του να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και χαρακτήρισε τον Βασίλη Σπανούλη ως τον πιο επαγγελματία παίκτη που συνεργάστηκε.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην ομάδα του Ολυμπιακού και τους Dusan Ivkovic Stars, το οποίο θα διεξαχθεί (20 Σεπτεμβρίου) προς τιμήν του σπουδαίου Σέρβου κόουτς, ο οποίος αποφάσισε να τερματίσει την ένδοξη προπονητική του καριέρα, έχοντας συνδέσει το όνομα του σε συλλογικό επίπεδο με τους "ερυθρόλευκους. Ο Ντούντα τόνισε πως δικαιώθηκε με την απόφαση του να επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 2010 και χαρακτήρισε ως τον πιο επαγγελματία παίκτη που συνεργάστηκε τον Βασίλη Σπανούλη.

Σταυρόπουλος: "Ήταν δάσκαλος ο Ίβκοβιτς, θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας φανέλας"

Ίβκοβιτς: "Δικαιώθηκα που επέστρεψα στον Ολυμπιακό"

Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος, σχολίασε τα εξής: "Σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία παράσταση πάνω στα παρκέ, του μεγάλου κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που αυτή η τελευταία παράσταση θα είναι εδώ, στο ΣΕΦ. Σε αυτό το γήπεδο που σε αυτά τα πέντε χρόνια από την τεράστια καριέρα του δασκάλου Ίβκοβιτς, έβαλε τις βάσεις για τον Ολυμπιακό, να κατακτήσει την κορυφή το 1997 και το 2012 στην Ευρώπη, δύο μοναδικές σεζόν για την ομάδα του Ολυμπιακού και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, είναι νομίζω περιττό, η τεράστια καριέρα του τα λέει όλα, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τη σκέψη του κόουτς, για να κάνουμε αυτό τον αγώνα και εμείς όλοι εδώ στην ΚΑΕ Ολυμπιακός θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε αυτό το παιχνίδι να δώσει μια πολύ μεγάλη λάμψη που αυτή η λάμψη θα συνοδεύσει τον κόουτς στο μεγάλο event που θα ακολουθήσει μετά από μέρες και θα τον κάνει μέλος του Hall of Fame.

Θα ήθελα από τη μεριά μου να δώσω ορισμένες λεπτομέρειες για το παιχνίδι. Πρώτα να πω ότι θα είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας του Ολυμπιακού στο κοινό της. Θα είναι όλη η ομάδα πλήρης και θα είναι ευκαιρία για τους φιλάθλους να δουν την ομάδα από κοντά. Ο αγώνας διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωλίγκας, η ομάδα των Ίβκοβιτς Stars θα αποτελείται από παίκτες που έχουν αγωνιστεί για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και πολλοί μεγάλοι αστέρες και προσωπικότητες του ευρωπαϊκό μπάσκετ θα βρεθούν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο. Για το ποιοι θα είναι αυτοί ακριβώς, θα υπάρχουν κάθε μέρα ανακοινώσεις για τα ονόματα των αθλητών και των διασημοτήτων που θα δώσουν το παρών.

Τα εισιτήρια θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από αύριο, το μεγαλύτερο μέρος των εισιτηρίων, θα τιμώνται 5-10 ευρώ, θα πωλούνται ηλεκτρονικά από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και από τα καταστήματα Γερμανός και Cosmote. Δεν θα ισχύουν τα εισιτήρια διαρκείας και αυτό γιατί η σκέψη του κόουτς είναι όλα τα έσοδα από αυτό τον αγώνα, θα δοθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Περισσότερες λεπτομέρειες, από αύριο κιόλας, θα δοθούν μέσω δελτίο Τύπου. Τον αγώνα θα καλύψει ζωντανά η Cosmote TV, θέλω να τους ευχαριστήσω που θα είναι στο πλάι μας, ετοιμάζουν πάρα πολύ όμορφα πράγματα γι αυτό τον αγώνα, με πολύ ωραία αφιερώματα, εκτός από την Cosmote TV, ο αγώνας θα προβληθεί και στο εξωτερικό. Αυτά από την πλευρά μας, σας περιμένουμε όλους στις 20 Σεπτεμβρίου σε αυτό το μεγάλο αγώνα».".

Ίβκοβιτς: "Θα έρθουν παίκτες από ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε"

Ίβκοβιτς: "Δικαιώθηκα που επέστρεψα στον Ολυμπιακό"

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, όταν πήρε τον λόγο, σχολίασε τα εξής: "Χαίρομαι που είμαι εδώ κοντά σας. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Είμαστε περίπου 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό και τους προέδρους που δέχτηκαν να οργανώσουν αυτό το παιχνίδι. Με τα τόσα χρόνια, με παίκτες και ομάδες, είμαι τυχερός άνθρωπος που είχα τόσο μεγάλους παίκτες, σε διαφορετικές γενιές. Η μόνη ομάδα που δούλεψα δύο φορές ήταν ο Ολυμπιακός. 1996-99 και 2010-2012. Δεν το έκανα ξανά. Είχα φιλοσοφία να μην δουλέψω δύο φορές στην ίδια ομάδα, αλλά θεωρώ πως δικαιώθηκα όταν αποφάσισα να επιστρέψω στον Ολυμπιακό. Θέλουμε να γίνει το παιχνίδι ανταγωνιστικό. Θα είναι το πρώτο επίσημο φιλικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσω μαζί με τους συνεργάτες μου, να μαζέψουμε μία ομάδα που θα έχει υψηλό επίπεδο, επίπεδο Ευρωλίγκας. Θα είναι παίκτες από Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ, αλλά και από την Εφές, την τελευταία ομάδα μου. Θα είναι διεθνείς παίκτες και της Σερβίας. Θα έρθουν να συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή. Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός έχει τους καλύτερους φιλάθλους και τους καλώ να έρθουν. Ο αγώνας θα είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τα χρήματα θα πάνε στο χαμόγελο του παιδιού και σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Θα έχει ανθρώπινο χαρακτήρα. Θα είμαι εδώ συνέχεια μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην διάθεση σας γενικότερα".

Για την ζωή του μακριά από το μπάσκετ: " Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Μπορώ χωρίς το μπάσκετ, αλλά μου λείπει. Δεν ήμουν επαγγελματίας. Και το λέω έτσι, γιατί δεν βρήκα ποτέ χρόνο για κάποια άλλα σημαντικά πράγματα. Δεν είχα την οικογένεια πρώτη. Είχα πάντα πρώτα την δουλειά μου. Τώρα θέλω να ζήσω από κοντά τους δικούς μου ανθρώπους. Εγώ ήμουν σε όλη την ζωή μου με το μπάσκετ. Δεν έβλεπα κουμπάρους, φίλους, οικογένεια. Αρκετοί μάλιστα με έβριζαν που δεν τους έβλεπα, θύμωναν μαζί μου. Υπήρχαν χρονιές που δούλευα δίχως καμία άδεια. Δεν είχα καλοκαίρια για ξεκούραση. Ήμουν και στην Εθνική, τέλειωναν οι σεζόν και είχαν τις διοργανώσεις. Για μένα προσωπικά, θα μπορούσε να μην γίνει και αυτό το ματς. Αλλά μόνο που θα δω τόσο κόσμο, δικούς μου ανθρώπους, νιώθω πολύ τυχερός και χαρούμενος".

Για το καλοκαίρι του 2011, όταν και έφτιαξε την ομάδα του Ολυμπιακού που πήρε πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη: "Ήταν δύσκολες στιγμές. Αλλάξαμε πολλούς παίκτες, έφυγαν πολλά αστέρια, το μπάτζετ κατέβηκε πάρα πολύ. Ήταν σημαντικό πως είχαμε έναν κορμό Ελλήνων παικτών. Αν μία ομάδα θέλει να έχει μία καθαρή και πλήρης ομάδα, πρέπει να έχει γηγενείς παίκτες. Μίλησε για το θέμα ο Νταν Πέτερσεν παλαιότερα. Το 2011 ήταν ένα νέο ξεκίνημα. Αυτή η γενιά έδωσε πολλά και είναι ακόμη μαζί και τους εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια επιτυχία".

Για τον παίκτη που ξεχωρίζει από αυτούς που συνεργάστηκε στην καριέρα του: "Είχα τόσους καλούς παίκτες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν. Από όλους αυτούς όμως, μπορώ να ξεχωρίσω έναν παίκτη που ήταν επαγγελματίας όσο κανένας άλλος. Tον Βασίλη Σπανούλη. Θυμάμαι ένα ματς κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Ίσως ήταν μετά τον Ιανουάριο, αλλά εκείνος, παρά το γεγονός πως ήταν τραυματίας, είπε «όχι» κόουτς, εγώ θα παίξω". Σε εκείνο το σημείο ο αρχηγός του Ολυμπιακού συγκινήθηκε και έπιασε το χέρι του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Για την σχέση του με τους παίκτες, αλλά και πράγματα που του έχουν μείνει από την καριέρα του: "Πιστεύω πως ήμουν πάντα κοντά στους παίκτες και ήμουν δίκαιος. Εγώ βάζω μπροστά πάντα τους παίκτες. Γιατί ο κόσμος βλέπει πάντα τους παίκτες, και όχι τους διαιτητές ή τους προπονητές. Δουλειά μου είναι να βάζω τους παίκτες στην κατάλληλη θέση. Όταν πήγα στον Άρη το 1980, ο Κώστας ο Δήμου, ήταν τότε κορυφαίος. Μου λέει που πας κόουτς; Θα χάσεις όλα τα παιχνίδια. Πρώτο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό με καλούς Ελληνοαμερικανούς παίκτες. Καστρινάκης, Μελίνι, Διάκουλα, Γιατζόγλου. Τότε εγώ με τον Άρη χρησιμοποίησα τον 15χρονο Ρωμανίδη, ο οποίος τα πήγε καλά. Αυτό είναι κάτι που μου έχει μείνει. Κάποιοι ίσως πουν, πως ήταν εύκολο για μένα επειδή είχα σπουδαίους παίκτες. Δεν είναι έτσι. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς μεγάλους παίκτες και μεγάλες ομάδες. Έπρεπε να είμαι πάντα ανώτερος, αλλά και να τους προτείνω συνεχώς πράγματα".

Για το λάθος με τον Ρίβερς το 1997: "Εμείς τότε κάναμε ένα τεράστιο λάθος. Το 1997 πήραμε όλους τους τίτλους. Να βάλεις τον Ρίβερς στο σύστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Μέχρι Γενάρη έπρεπε να τον διώξουμε. Εκεί έπαιξε ρόλο ο Τόμιτς. Μας βοήθησε πολύ. Μετά παίξαμε περισσότερο ποιοτικό μπάσκετ και φτάσαμε στους τίτλους. Θυμάμαι όταν πήραμε με την Σερβία το Ευρωμπάσκετ το 1997, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως συμφώνησε με την Φορτιτούντο. Κανονικά έπρεπε να έχουμε τον Ρίβερς στην ομάδα για μία πενταετία. Είχαμε καλή ομάδα μετά το 1997, αλλά δεν είχαμε τον παίκτη-νικητή που θα πάρει την απόφαση, όπως ο Ρίβερς, όπως ο Σπανούλης".

Σπανούλης: "Δεν είναι τόσο οι τίτλοι, όσο οι παίκτες που έβγαλε"

Ίβκοβιτς: "Δικαιώθηκα που επέστρεψα στον Ολυμπιακό"

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε πως: "Ό,τι και να πω για τον κόουτς Ίβκοβιτς δεν μπορώ να εκφράσω την ανεκτίμητη αξία του στο παγκόσμιο μπάσκετ. Δεν είναι οι τίτλοι. Είναι οι πάρα πολύ παίκτες που έχει βγάλει στην καριέρα του. Τρομάζεις και μόνο στο άκουσμα των παικτών που συνεργάστηκε. Είμαι τυχερός και περήφανος που τον είχα προπονητή. Μαζί κάναμε κάτι μεγάλο στον Ολυμπιακό, ύστερα από 15 χρόνια. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Το γήπεδο πρέπει να γεμίσει. Είναι ευκαιρία για τον κόσμο να δει και την ομάδα. Πιστεύω πως όλοι θα συντελέσουν για να γίνει μία μεγάλη γιορτή. Μία γιορτή αντάξια της προσφοράς του στον Ολυμπιακό".

Για τις συμβουλές του κόουτς Ίβκοβιτς στον Σπανούλη: "Τα προσωπικά τα κρατάω για εμένα και τον κόουτς. Θυμάμαι πως ήθελε να μου λέει, πως πρέπει να είμαι το παράδειγμα για όλους. Πως αν είμαι πρώτος στην προπόνηση, πρώτος σε όλα, θα είμαι καλό παράδειγμα για τους συμπαίκτες μου".

Για το πόσο άλλαξε τον παίκτη Σπανούλη ο Ίβκοβιτς: "Με άλλαξε ο κόουτς. Μου έδωσε τρομερή ψυχολογία. Έχει ένα χάρισμα να παίρνει το 100 από κάθε παίκτη. Έβγαλε από εμένα τον καλύτερο μου εαυτό. Με στήριξε σε καλές και άσχημες στιγμές. Για έναν παίκτη, όταν έχει για προπονητή τον κόουτς Ίβκοβιτς, του ανεβάζει την ψυχολογία και παίζει το καλύτερο μπάσκετ που μπορεί. Ήταν η πρώτη φορά που στηρίχτηκε πάνω μου μία ομάδα. Το μπάσκετ είναι 24 ώρες το 24ωρο. Πάντα ήθελα να τον δικαιώσω, γιατί με πίστεψε και μου έδωσε όλα τα εχέγγυα. Δεν σκέφτομαι να γίνω προπονητής αυτή την στιγμή. Θέλω να κατακτήσω τίτλους με τηνομάδα. Όταν έρθει η ώρα θα δούμε τι θα γίνει".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ