ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ίθαν Χαπ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού

Ίθαν Χαπ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Ο Ίθαν Χαπ είναι ένας σέντερ σε κορμί πάουερ φόργουορντ, που κουβαλάει πίσω του μία σπουδαία καριέρα στο NCAA. Διαβάστε ποιος είναι ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού.

Λίγοι τον έχουν ακούσει και ακόμα λιγότεροι τον έχουν παρακολουθήσει να παίζει μπάσκετ. Αν μη τι άλλο, ο Ίθαν Χαπ δεν είναι το όνομα που θα εντυπωσιάσει. Διαθέτει όμως κάποια (αγωνιστικά και μη) στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν στην επαγγελματική καριέρα του, η οποία άρχισε μόλις σήμερα, από την στιγμή δηλαδή που υπέγραψε συμβόλαιο στον Ολυμπιακό .

Διαβάστε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον 23χρονο (γεννηθέντα στις 7 Μαΐου 1996) και ύψους 2,08μ. σέντερ από την πόλη Μίλαν του Ιλινόις.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΞΑΔΕΡΦΟΣ

Προέρχεται από αθλητική οικογένεια, αν και ουδείς έκανε επαγγελματική καριέρα. Τόσο ο πατέρας του (Ράντι), όσο και ο αδερφός του (Ερικ), έπαιξαν μπάσκετ σε κολεγιακό επίπεδο, όχι όμως σε σπουδαία προγράμματα του NCAA. Αντιθέτως, ο πιο διάσημος αθλητής με το όνομα Χαπ είναι ο πρώτος ξάδερφος του, ο Τζι Έι Χαπ, βασικός πίτσερ στους Νιου Γιορκ Γιάνκις.

ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ FORTNITE

Στο Γουϊσκόνσιν, όπου πέρασε όλη την κολεγιακή τετραετία του, σπούδασε Περιβαλλοντική Κοινωνιολογία. Από τον περασμένο Μάιο συνεργάζεται με την εταιρία υποδημάτων ISlide και διαφημίζει παντόφλες. Πρόσφατα, δε, υπέγραψε συμφωνία με την WomboSports, ομάδα eSports.

Ίθαν Χαπ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού

ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚΡΙΤΖ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΪΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΪΣΚΟΝΣΙΝ

Πήγε γυμνάσιο στο Ρόκριτζ και έχει υπάρξει διεθνής με την Εθνική Εφήβων των ΗΠΑ. Μάλιστα, το 2014 είχε αναδειχτεί MVP στο σπουδαιότερο τουρνουά U18 που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στο Μανχάιμ της Γερμανίας, το Albert Schweitzer Tournament, όπου οδήγησε την αμερικανική ομάδα μέχρι τον τελικό. Στο κολέγιο (Γουϊσκόνσιν) μόνο κακοί δεν ήταν οι αριθμοί του. Την τελευταία χρόνια (2018/19) είχε 17,3 πόντους, 10,1 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 1,3 κοψίματα κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Big 10.

Ο Χαπ οδήγησε το Γουϊσκόνσιν στο τελικό τουρνουά του NCAA τρεις φορές την τελευταία τετραετία, κατά την οποία είχε 15,4 πόντους, 8,7 ριμπάουντ, 3,0 ασίστ, 1,6 κλεψίματα και 1,2 κοψίματα κατά μέσο όρο, έχοντας παίξει συνολικά σε 139 αγώνες, όλους βασικός. Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 έγινε ο πρώτος παίκτης έπειτα από 35 χρόνια στην περιφέρεια Big 10 που ξεπέρασε τους 2.000 πόντους και τα 1.000 ριμπάουντ.

ΥΨΗΛΟ BASKETBALL IQ

Ο Χαπ δεν είναι ο καλύτερος αθλητής του κόσμου, καθώς του λείπουν στοιχεία όπως είναι η ταχύτητα, η αλτικότητα και η εκρηκτικότητα. Έχει όμως ένα μεγάλο προσόν για τη θέση του: το μυαλό. Έχει υψηλό μπασκετικό IQ και είναι εξαιρετικός πασέρ, με μέσο όρο καριέρας 3,0 ασίστ και 4,6 την τελευταία χρόνια. Βλέπει γήπεδο αμέσως μετά το αμυντικό ριμπάουντ και πασάρει πολύ καλά τόσο από το low post, όσο και από το high post. Τη σεζόν 2018/19 το 35% των πασών που έκανε κατέληξαν σε ασίστ.

Ίθαν Χαπ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού

Το μυαλό του τον βοηθάει πολύ και στην άμυνα, όπου έχει την δυνατότητα να διαβάζει τις αντίπαλες επιθέσεις και μπορεί να αμυνθεί καλά και στο πικ εν ρολ. Είναι πάρα πολύ καλός ριμπάουντερ και ικανότατος σκόρερ σε καταστάσεις πικ εν ρολ και στο low post, με ποικιλία κινήσεων και τελειώματα με τα δύο χέρια. Η τεχνική κατάρτισή του είναι πολύ καλή για τη θέση του, αρκετά ώστε να μπορεί να ανοίξει έναν αιφνιδιασμό με ντρίμπλα ή να παίξει ένας εναντίον ενός με πρόσωπο στο καλάθι.

ΕΚΑΝΕ 12 ΤΖΑΜΠ ΣΟΥΤ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αν και ήταν δηλωμένος ως πάουερ φόργουορντ στο Γουϊσκόνσιν, του λείπει ένα απαραίτητο προσόν για ένα σύγχρονο τεσσάρι: το σουτ. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν σέντερ σε σώμα πάουερ φόργουορντ. Σε ολόκληρη την χρονιά που πέρασε ο Χαπ έκανε όλα κι όλα 12 τζαμπ σουτ, ευστοχώντας σε δύο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν άκουσε το όνομά του ούτε στο Draft του 2018 (όταν δήλωσε συμμετοχή αλλά αποσύρθηκε), ούτε στο φετινό. Ο Χαπ έχει ποσοστό καριέρας 54,0% στις βολές και 1/16 τρίποντα συνολικά. Την περασμένη σεζόν ήταν τόσο κακός στις βολές (46,6%), που πολλές ομάδες εφάρμοζαν το hack-a-Happ, του έκαναν δηλαδή εσκεμμένα φάουλ. Αυτό οδήγησε τον προπονητή του να τον αφήνει στον πάγκο πολλές φορές στο φινάλε των αγώνων.

Ο άλλος λόγος που δεν έπεισε κάποια ομάδα του ΝΒΑ είναι το κορμί του. Δεν είναι αρκετά δυνατός για παίκτης ρακέτας στο ΝΒΑ, ούτε αρκετά αθλητικός. Ο ίδιος, πάντως, βλέπει το ΝΒΑ ως τον προορισμό του. " Είναι μακρινός ο δρόμος προς το ΝΒΑ, αλλά ακόμα πιστεύω ότι είναι ο προορισμός μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω και θα φτάσω κι εκεί", είπε πριν από μερικές ημέρες, λίγο πριν παίξει στο summer league του Λας Βέγκας με τους Μπουλς.

Photo credits: AP Photo/Ben Margot

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ