ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ακτινογραφία του νέου Ολυμπιακού: δέκα συμπεράσματα από το ματς με την Εφές

Η ακτινογραφία του νέου Ολυμπιακού: δέκα συμπεράσματα από το ματς με την Εφές

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε διπρόσωπος απέναντι στην Αναντολού Εφές και το Sport24.gr ξεχωρίζει τα δέκα "ερυθρόλευκα" στοιχεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές στην πρεμιέρα του Gomelsky Cup, καθώς στο παρκέ της "USH CSKA" παρουσιάστηκε με δυο πρόσωπα. Οι "ερυθρόλευκοι" στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και παρότι στη συνέχεια ανέβασαν την απόδοσή τους, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αντεπίθεσή τους. Τι κρατούν και τι πετούν, όμως, από το παιχνίδι με την φιλόδοξη τουρκική ομάδα;

Ιδού τα δέκα "ερυθρόλευκα" στοιχεία που ξεχωρίζουν - είτε αρνητικά, είτε θετικά - από την αναμέτρηση:

*Από την στιγμή που το "τιμόνι" του Ολυμπιακού πέρασε στα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ έχει γίνει αρκετός... ντόρος για την αλλαγή φιλοσοφίας του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" τη νέα σεζόν θέλουν να παρουσιαστούν με μεγαλύτερη ενέργεια, ταχύτητα κι επιθετικότητα, αλλά οφείλουν να δείχνουν μεγάλη προσοχή - όπως θέλει και ο προπονητής τους - στα καθήκοντά τους και στην πίσω πλευρά του παρκέ. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης δεν... έπαιξε άμυνα, όπως μαρτυρούν και οι 51 πόντοι που δέχτηκε και πλήρωσε τα ελεύθερα σουτ που άφησε στην Αναντολού Εφές και τις αργές επιστροφές του. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε όσα παρατήρησε και ο Σάσα Βεζένκοφ . "Εμείς στο πρώτο μέρος δεν παίξαμε άμυνα και στην επίθεση κάναμε πολλά λάθη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο 23χρονος φόργουορντ.

*Αποτέλεσμα της κακής άμυνας του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι "ερυθρόλευκοι" να μην βρουν ρυθμό στην επίθεση. Οι "ερυθρόλευκοι" στου δρόμου τα μισά είχαν 6/16 δίποντα και 3/15 τρίποντα, γεγονός που συντέλεσε σημαντικά, ώστε η Αναντολού Εφές να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 51-28.

*Ο Ολυμπιακός - ειδικά στα παιχνίδια που οι αντίπαλοί του έχουν το ίδιο επίπεδο - θα συνεχίσει να βρίσκει ρυθμό από την άμυνά του. Οι "ερυθρόλευκοι" στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης πρέσαραν σε όλο το όλο το γήπεδο, βελτίωσαν τις περιστροφές τους στην άμυνα και δεν επέτρεψαν πολλά ελεύθερα σουτ στην Εφές, ενώ έπειτα από ένα σημείο σταμάτησαν και το παιχνίδι της στο "ανοιχτό" γήπεδο. Αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στην άμυνα ήταν να βρουν ρυθμό στην επίθεση και να βελτιώσουν τα ποσοστά τους στα δίποντα, αλλά όχι στα τρίποντα. Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο είχε 16/22 μπροστά από την γραμμή των 6,75 μέτρων και 2/12 πίσω από αυτήν.

*Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανακάτεψε ουκ ολίγες φορές την τράπουλα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως με το "καλημέρα" (2') της αναμέτρησης αντικατέστησε τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε συγκεντρωμένος στο παρκέ. Ο Αμερικανοϊσραηλινός δοκίμασε πολλά (ψηλά κυρίως) σχήματα κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πεντάδων που επέλεξε στο πρώτο ημίχρονο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τους Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Παπανικολάου.

Η ακτινογραφία του νέου Ολυμπιακού: δέκα συμπεράσματα από το ματς με την Εφές

* Ο Ολυμπιακός την περσινή σεζόν γνώρισε μερικές "βαριές" ήττες, οι οποίες δεν στοίχισαν στη "μάχη" που έδινε για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague, αλλά έπληξαν το το πρεστίζ. Η Μπαρτσελόνα νίκησε δύο φορές εύκολα τον Ολυμπιακό (73-51, 63-90), η Μπασκόνια συνέτριψε στην Βιτόρια τους Πειραιώτες με 86-54 και η Χίμκι στη Μόσχα επικράτησε με άνεση (82-54) των "ερυθρολεύκων". Ο Ολυμπιακός κατά την διάρκεια των τεσσάρων αυτών αγώνων σταμάτησε να λειτουργεί ως ομάδα και όχι μόνο δεν βρήκε τον τρόπο να παλέψει για να κάνει την ανατροπή, αλλά τελικά γνώρισε και "βαριές" ήττες. Απέναντι στην Αναντολού Εφές, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν ικανοί για το "comeback", καθώς στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασαν την απόδοσή τους. Το "refuse to lose" ήταν ένα στοιχείο που χαρακτήριζε την ομάδα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια και αν οι "ερυθρόλευκοι" βρουν τον τρόπο, να το ανακτήσουν, θα έχουν ένα σημαντικό "όπλο" στην... φαρέτρα τους.

*Μία ομάδα στις ήττες δεν ψάχνει διακριθέντες, αλλά τα φιλικά παιχνίδια είναι μία καλή ευκαιρία για να εντοπίσεις κάποια στοιχεία. Ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης για την ομάδα του, πέρασε πάλι αρκετό χρόνο αγωνιζόμενος στο "3". Ο 23χρονος φόργουορντ δούλεψε πολύ το καλοκαίρι και τα αποτελέσματα των... θυσιών που έκανε, φαίνονται στο σώμα του με μία ματιά. Ο Βεζένκοφ τις περασμένες δύο σεζόν έπαιξε και στο "3", ενώ για ακόμα ένα φιλικό παιχνίδι του Ολυμπιακού πήρε χρόνο συμμετοχής ως σμολ φόργουορντ. Ο τέως φόργουορντ της Μπαρτσελόνα τα πήγε πολύ καλά και με την παρουσία του δείχνει πως ο προπονητής του μπορεί να υπολογίζει σε ακόμα έναν "διπλοθεσίτη".

*Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τον αρχηγό του, Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης στην αναμέτρηση με την Εφές έμεινε στα ρηχά, μιας και σε 16:57 συμμετοχής έγραψε 0/6 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη. Παρόλα αυτά, όμως, ο Ολυμπιακός - έστω και σε ένα φιλικό παιχνίδι - "άγγιξε" την ολική ανατροπή απέναντι σε μία ομάδα που έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

*Ο Ζακ ΛεΝτέι ετοιμάζεται για την rookie του σεζόν στην EuroLeague και η εμπειρία του αποτελεί ένα ερωτηματικό. Ο Αμερικανός σέντερ, όμως, έχει πολύ καλά στοιχεία, τα οποία έβγαλε και στη Μόσχα. Ο ΛεΝτέι με τη μαχητικότητά του επιχείρησε να κρατήσει στιγμές μόνος του την ομάδα του, ενώ είδαμε τον Μπλατ να τον δοκιμάζει και στο "4".

*Ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά τον Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος, αλλά απέναντι στην Εφές ο Αμερικανός δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία, καθώς σε 20:36 συμμετοχής είχε 4 πόντους (2/6 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 6 λάθη. Ο Αμερικανός γκαρντ σε ένα ματς που απουσίαζε ο Βασίλης Σπανούλης άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, αλλά το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τις προσδοκίες που υπάρχουν για εκείνον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού μετά την συμφωνία των "ερυθρολεύκων" με τον Ντέιβιντ Μπλατ.

*Η πρόβα τζενεράλε του Ολυμπιακού πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών του θα γίνει απέναντι στην Ούνικς Καζάν, αλλά το... πάθημα του πρώτου ημιχρόνου με την Αναντολού Εφές, ίσως αποτελέσει το καλύτερο μάθημα για τους "ερυθρόλευκους".
Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ