ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γουίλ Τσέρι: Η πιο safe επιλογή για τον Ολυμπιακό που "καίγεται"

Cleveland Cavaliers' Will Cherry (5) looks for a teammate during an NBA basketball game against the Toronto Raptors Saturday, Nov. 22, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers' Will Cherry (5) looks for a teammate during an NBA basketball game against the Toronto Raptors Saturday, Nov. 22, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Γιατί το προπονητικό team του Ολυμπιακού επέλεξε τον Γουίλ Τσέρι; Τι θα δώσει ο 28χρονος γκαρντ στη νέα του ομάδα; Ποιοι λόγοι δεν του επέτρεψαν να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ; Το Sport24.gr παρουσιάζει τον Αμερικανό άσο.

Οι τραυματισμοί των Βασίλη Σπανούλη - Γιάνις Στρέλνιεκς, η αποχώρηση του Μπριάντε Γουέμπερ και αυτή που ακολούθησε από τον Αξέλ Τουπάν και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έμεινε με μοναδικά διαθέσιμα γκαρντ τους Βαγγέλη Μάντζαρη ( έπαιξε σχεδόν 40 λεπτά στο ματς με τον ΠΑΟΚ ) - Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (βρίσκεται στις ΗΠΑ για την κηδεία της γιαγιάς του). Γι' αυτό και οι Πειραιώτες, όπως είχαν προαναγγείλει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, κινήθηκαν αστραπιαία και έκλεισαν τον Γουίλ Τσέρι με συμβόλαιο έως το τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Κρατήστε καταρχήν αυτό: με τη συγκεκριμένη κίνηση ο Ντέιβιντ Μπλατ απέδειξε ότι ένας προπονητής ομάδας αυτού του επιπέδου είναι πάντα έτοιμος, γνωρίζει την αγορά και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να προχωρήσει σε προσθήκη στο ρόστερ. Παίκτες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, τα προπονητικά team έχουν ανά πάσα στιγμή ονόματα για κάθε θέση και για κάθε ανάγκη αρκεί προηγουμένως να έχει ανάψει το... πράσινο φως από τον άνθρωπο που πληρώνει.

Στα 28 του , ο ύψους 1μ.85 Αμερικανός γκαρντ έχει παίξει στο McClymonds High School της Καλιφόρνια, έμεινε για τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μοντάνα (12.8 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ, 2.3 κλεψίματα ανά 30.7 λεπτά σε 116 αγώνες), ήταν undrafted το καλοκαίρι του 2013, έπαιξε με τους Νιου Ορλίανς Πέλικανς στο Summer League και έμεινε εκτός δράσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 όταν οι Κάντον Τσαρτζ, θυγατρική ομάδα των Καβαλίερς, τον πήραν στην G-League. Εκεί τελείωσε τη σεζόν, πριν παίξει με την ομάδα του Κλίβελαντ στο Summer League του 2014, υπογράψει για μερικές εβδομάδες στους Τορόντο Ράπτορς και αποδεσμευθεί πριν την έναρξη της σεζόν 2014/15. Γύρισε στους Κάντον Τσαρτζ, πήγε στις αρχές Νοεμβρίου στους Καβαλίερς και έμεινε εκεί μέχρι τις 30/11 όταν αποδεσμεύθηκε έχοντας παίξει σε οκτώ αγώνες και έναν εντελώς συμπληρωματικό ρόλο.

Cleveland Cavaliers' Will Cherry (5) shoots over Orlando Magic's Nikola Vucevic (9), from Montenegro, during an NBA basketball game Monday, Nov. 24, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers' Will Cherry (5) shoots over Orlando Magic's Nikola Vucevic (9), from Montenegro, during an NBA basketball game Monday, Nov. 24, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Τον Δεκέμβριο του 2014 ήρθε στην Ευρώπη για να φορέσει τη φανέλα της Ζάλγκιρις Κάουνας (7.1 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1 κλέψιμο ανά 18:31 σε 15 αγώνες), το καλοκαίρι του 2015 έπαιξε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς στο Summer League και την 1η Σεπτεμβρίου υπέγραψε στην Άλμπα Βερολίνου (10.3 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.7 κλεψίματα ανά 26:03 σε 18 αγώνες στο EuroCup) πριν βρεθεί τον Αύγουστο του 2016 στην Τουρκία για λογαριασμό της Γκαζιαντέπ, τον Ιούλιο του 2017 στην Τσεντεβίτα και τον Οκτώβριο του 2018 στους Σάντα Κρουζ Γουόριορς της G-League.

Ο ΜΠΛΑΤ, Ο ΔΕΔΑΣ ΚΙ Ο ΓΙΟΥΡΙ ΖΝΤΟΒΤΣ

Η ανάγκη του Ολυμπιακού να βρει ΑΜΕΣΑ παίκτη ήταν τεράστια, γι' αυτό και στον Ολυμπιακό επέλεξαν την πιο safe επιλογή. Την χαρακτηρίζουμε safe καθώς με τον Γουίλ Τσέρι συνεργάστηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ στους Καβαλίερς, έστω και για έναν μήνα, ενώ ο βοηθός του Αμερικανοισραηλινού, ο Γιώργος Δέδας, είναι ο αδελφός του Στέφανου Δέδα που τον είχε πάρει στην Γκαζιαντέπ. Ο βραχύσωμος γκαρντ είχε βρεθεί και στο στόχαστρο του Γιούρι Ζντοβτς όταν ο Σλοβένος βρισκόταν στην ΑΕΚ. Τελικά τον πήρε τη σεζόν 2017/18 στην Τσεντεβίτα, με τη φανέλα της οποίας έκανε και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (11.8 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ, 1.4 κλεψίματα ανά 26:54 σε 15 αγώνες στο EuroCup).

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΡΕΝΑΡΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

Ενα κάταγμα στο δεξί πόδι, σε μονό στη διάρκεια της offseason το 2012, ήταν μία από τις αιτίας που ο Γουίλ Τσέρι δεν έπαιξε ποτέ το μπάσκετ που οι σκάουτ του ΝΒΑ περίμεναν ότι θα παίξει. Ο νεαρός τότε Αμερικανός γύρισε τον Φεβρουάριο του 2013 στα παρκέ και τραυματίστηκε στο πρώτο του πεντάλεπτο στη δράση, ενώ αργότερα στη χρονιά, στα τέλη του Αυγούστου για την ακρίβεια, μπλέχτηκε σε έναν καυγά έξω από μπαρ με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να δει το όνομά του να "λερώνεται" στη χειρότερη δυνατή περίοδο. Οι ομάδες της Λίγκας είχαν φοβηθεί από τους τραυματισμούς του και ενώ εκείνος πάλευε για να βρει θέση σε κάποιο training camp, τα νεύρα του διέλυσαν τη φήμη του καθώς οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν και χρήση taser για να τον ηρεμήσουν.

ΚΑΛΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ, ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟ DRIVE ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΤ

Μέσα Απριλίου, ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε τον χρόνο, ούτε τη διάθεση να ξοδέψει ένα σημαντικό ποσό, ίσως ούτε και το κίνητρο για να το κάνει. Ο Μπλατ χρειαζόταν ένα κορμί, έναν έτοιμο παίκτη που θα μπορεί να σταθεί ακόμη και ως βασικός, θα βοηθά σε όλους τους τομείς, θα έχει κίνητρο και κυρίως θα είναι διατεθειμένος να έρθει στην Ελλάδα μετά απ' όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Cleveland Cavaliers head coach David Blatt talks with Will Cherry during an NBA basketball game against the Orlando Magic Monday, Nov. 24, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers head coach David Blatt talks with Will Cherry during an NBA basketball game against the Orlando Magic Monday, Nov. 24, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Κατά κάποιον τρόπο, ο Τσέρι μοιάζει με τον Γουέμπερ. Του αρέσει να παίζει άμυνα και βάζει συνεχώς τα χέρια του στην μπάλα, έχει καλό κορμί που βοηθά το μικρό του ύψος (185 εκατοστά) να μη μοιάζει με τεράστιο μειονέκτημα, δεν έχει το σουτ του ΝΒΑ αλλά έχει δουλέψει πολύ στο τρίποντο και εκτελεί καλά από την ευρωπαϊκή απόσταση, κυρίως όμως λατρεύει να σκοράρει με drive. Ο δυνατός κορμός του τον βοηθά να αντέχει τις επαφές στη ρακέτα, τα τελειώματά του είναι πολύ καλά και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτει τη μπάλα θυμίζει κορυφαίους Αμερικανούς γκαρντ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να συγκριθεί με εκείνους καθώς δεν έχει αποδείξει στην πορεία της καριέρας του συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Αν και καλός πασέρ, δεν έχει στο μυαλό του τη δημιουργία, παρόλα αυτά θα βρει τον ελεύθερο παίκτη στις γωνίες όταν στην καρδιά της ρακέτας θα τον περιμένουν μεγάλα κορμιά. Συνολικά δεν έχει χτυπητή αδυναμία, δεν έχει όμως και κάποιο στοιχείο στον υπερθετικό βαθμό. Το ερώτημα είναι με τι κίνητρο και με ποια φιλοδοξία έρχεται στην Ελλάδα, τι θέλει να δείξει σε αυτά τα ελάχιστα ματς που μένουν για τον Ολυμπιακό έως το τέλος της σεζόν και πως σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής του.

Φέτος έπαιξε με τους Σάντα Κρουζ Γουόριορς στη G-League, είχε 9 πόντους με 38% στα συνολικά σουτ και 20% στα τρίποντα, 72% στις βολές, 3.8 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.8 λάθη ανά 28 λεπτά συμμετοχής σε 46 αγώνες (29 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα). Προπονητής του ήταν ο Άαρον Μάιλς, ένας παλαίμαχος Αμερικανός που είχε περάσει από τον Πανιώνιο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ