ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γουέιντ Μπάλντγουιν: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον 23χρονο γκαρντ

Γουέιντ Μπάλντγουιν: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον 23χρονο γκαρντ
AP Photo/Matt Slocum AP PHOTO/MATT SLOCUM

Ο Γουέιντ Μπάλντγουιν είναι ο εκλεκτός του Ολυμπιακού για την θέση του πόιντ γκαρντ και το Sport24.gr τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον 23χρονο γκαρντ.

Ο Γουέιντ Μπάλντγουιν (23 χρονών, 1.93 μέτρα) είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Ντέιβιντ Μπλατ για να διαδεχθεί τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος αποχώρησε με προορισμό τους Τζαζ, στην θέση του βασικού πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού.

Ο Μπάλντγουιν ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του μακριά από τις ΗΠΑ, έπειτα από μία τριετία που προσπάθησε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν.

ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΟ FBI ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΤΗ DEA

Ο Γουέιντ Μάνσον Μπάλντουιν ο 4ος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1996 στο Νιου Τζέρσεϊ, όντας ο γιος της Μόνικα και του Γουέιντ του τρίτου. Από πολύ μικρός έμαθε ότι μάλλον δεν μπορούσε να ξεγελάσει τους γονείς του. Και υπήρχε σημαντικός λόγος για αυτό: Η μητέρα του ήταν πράκτορας του FΒΙ και ο πατέρας του δούλευε στην DEA, δηλαδή στην Δίωξη Ναρκωτικών, δουλεύοντας πολλές φορές ως μυστικός αστυνομικός για να διαλευκάνει υποθέσεις!

“Φεύγαμε από το σπίτι και δεν ξέραμε αν θα επιστρέψουμε” υποστήριξε ο πατέρας του Μπάλντγουιν για να περιγράψει την κατάσταση. Ήταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Μπάλντουγουιν δεν είχε φυσιολογικά παιδικά χρόνια. Και το γεγονός πως οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός τα έκανε ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Ο λόγος; Η μητέρα του έπαιρνε συνεχώς μεταθέσεις και ο πατέρας του δούλευε για 6 χρόνια στις Μπαχάμες ως μυστικός αστυνομικός! Ναι, ακριβώς, ο Μπάλντγουιν περνούσε... υποχρεωτικά τα καλοκαίρια στις Μπαχάμες όταν έπρεπε να δει τον πατέρα του...

Γενικώς τα παιδικά χρόνια του νεαρού γκαρντ ήταν εναλλακτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την δεύτερη σεζόν του στο High School δέχθηκε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 9 ημερών στο FBI, όπου σηκωνόταν στις 5 το πρωί και έκανε γυμναστική, για να ακολουθήσουν ώρες διαβάσματος. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να του διδάξει πειθαρχία, ο πατέρας του φρόντιζε να του κάνει εναλλακτικές προπονήσεις για να τον σκληραγωγήσει. Μία φορά μάλιστα, όταν ο Μπάλντγουιν ήταν 8 χρονών, ο πατέρας του αποφάσισε να του δέσει το δεξί χέρι για 2 εβδομάδες (!) προκειμένου να τον μάθει να ντριμπλάρει καλύτερα με το αριστερό χέρι...

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι γονείς του Μπάλντγουιν, που πάντα είχαν καλή σχέση μεταξύ τους παρά τον χωρισμό τους, δεν ήθελαν να περιορίσουν τον γιο τους. Τον άφησαν λοιπόν να δοκιμάσει όλα τα αθλήματα πριν καταλήξει στο μπάσκετ, δίνοντάς του όσες περισσότερες επιλογές γινόταν.

Ο Μπάλντγουιν έπαιζε αρχικά μπέιζμπολ – και ήταν πάρα πολύ καλός σε αυτό ως πίτσερ, αλλά βαρέθηκε γρήγορα, αφού ο ρυθμός του αθλήματος είναι αργός, Ακολούθως ασχολήθηκε με το American Football, την κολύμβηση και το... λακρός, μέχρι να αποφασίσει ότι τελικά θα έπαιζε είτε American Football είτε μπάσκετ. Αφού τα έβαλε κάτω, διαπίστωσε ότι του ταίριαζε περισσότερο το μπάσκετ.

Στο HighSchool ο Μπάντγουιν δεν περνούσε ακριβώς απαρατήρητος, αφού ήταν πολύ ανταγωνιστικός. Το γεγονός όμως ότι ήταν συμπαίκτης με τον Καρλ-Άντονι Τάουνς (νυν σταρ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς) είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στο... περιθώριο. Ακόμα κι έτσι πάντως, μπόρεσε να ξεχωρίσει, έχοντας πάνω από 30 προτάσεις από Κολέγια πριν επιλέξει αυτό του Βάντερμπιλτ.

"Ι WILL F..ING KILL YOU"!

Στο Βάντερμπιλτ ο Μπάλντγουιν είχε προπονητή τον εκρηκτικό Κέβιν Στόλινγκς. Όντας και ο ίδιος από την φύση του ανταγωνιστικός, η συνύπαρξή τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Μπάλντγουιν έδειχνε διαρκώς την ανταγωνιστική του φύση σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και παίζοντας videogames στην εστία του Κολεγίου, όπου κυκλοφορούσαν ιστορίες ότι είχε σπάσει μερικά χειριστήρια όταν έχανε. Μέσα στο παρκέ αυτή η ανταγωνιστική του φύση του έκανε ενίοτε καλό και ενίοτε κακό. Σίγουρα πάντως έβγαλε από τα ρούχα του μία φορά τον Στόλινγκς.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν σε έναν αγώνα του Βάντερμπιλτ με το Τενεσί του Κέβιν Πάντερ (νίκη με 73-65 για τους πρώτους) όταν στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ο Μπάλντγουιν άρχισε να χειροκροτεί έντονα μπροστά από το πρόσωπο του Αρμάνι Μουρ του Τενεσί. Ο Στόλινγκς δεν είδε την σκηνή, αλλά ενημερώθηκε για αυτή, παίρνοντας από το χέρι τον (τότε) πρωτοετή γκαρντ για να πάει να ζητήσει συγνώμη, φωνάζοντάς του – μπροστά στην κάμερα του ESPN που κάλυπτε το παιχνίδι – " I will f..ing kill you!", δηλαδή ότι θα τον σκοτώσει!

ΣΤΟ ΝΒΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΡΟΛΟ

Οι Γκρίζλις είχαν ανάγκη από έναν back up πόιντ γκαρντ, που θα έδινε ανάσες στον Μάικ Κόνλεϊ και πίστεψαν ότι τον βρήκαν στο πρόσωπο του Μπάλντγουιν. Είναι γεγονός ότι πόνταραν πολύ σε αυτόν, αφού θεωρούσαν ότι η ανταγωνιστική του φύση ταίριαζε στην φιλοσοφία της ομάδας. Πολύ σύντομα όμως θα άλλαζαν γνώμη.

να γίνει καλύτερος συμπαίκτης. Αν θέλεις να γίνεις πόιντ γκαρντ που θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να αρέσει στους συμπαίκτες σου να παίζουν μαζί σου.

Σαν ρούκι, είχε αρκετούς τοίχους γύρω του και αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να κάνει ένας πόιντ γκαρντ. Οι πόιντ γκαρντ πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους ακόμα και όταν δεν φταίνε. Δεν έχω δει πάντως ένα παιδί να επιστρέφει έπειτα από ένα καλοκαίρι και να έχει κάνει τέτοια αυτοκριτική όπως αυτός και δείχνει άλλος άνθρωπος. Δεν το κάνουν πολλοί αυτό και πρέπει να τον συγχαρώ για το επίπεδο ωριμότητας που έδειξε”. Παρά πάντως τα καλά λόγια του Φιζντέιλ στο κλείσιμο της ομιλίας του, οι Γκρίζλις αποφάσισαν να λύσουν το συμβόλαιο του Μπάλντγουιν στις 16 Οκτωβριου 2017, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν, βάζοντας πάνω του την “ρετσινιά” του “προβληματικού”.

Παρά το γεγονός ότι η φήμη του Μπάλντγουιν είχε κατά κάποιον τρόπο “λερωθεί”, οι Μπλέιζερς έσπευσαν λίγες ημέρες αργότερα να του προσφέρουν συμβόλαιο. Όντας ένας από τους καλύτερους οργανισμούς στο ΝΒΑ, το Πόρτλαντ είδε κάτι στον νεαρό γκαρντ που του άρεσε. Δεν έμελλε όμως αυτό να αποδειχθεί αρκετό για να του δώσει μία κανονική ευκαιρία ως back up πόιντ γκαρντ του Ντέιμιαν Λίλαρντ. Αντιθέτως έδωσαν αυτό τον ρόλο στον Σαμπάζ Νέιπιερ την σεζόν 2017/18 και στον Σεθ Κάρι την σεζόν 2018/19, με τον Μπάλντγουιν να αγωνίζεται κυρίως στην G-League. Λίγο πριν το φινάλε της σεζόν 2017/18 πάντως κατάφερε να γίνει viral επειδή για ένα αγωνιστικό λεπτό κατάφερε να "σβήσει" τον Χάρντεν, κλέβοντάς του δύο φορές την μπάλα και σκοράροντας 5 μαζεμένους πόντους:

ΕΝΑΣ ALL AROUND ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ

Ο Μπάλντγουιν έχει τρομακτικά χαρακτηριστικά. Με ύψος 1.93 μέτρα, άνοιγμα χεριών 2.11 μέτρα και αρκετά καλή (αλλά όχι ελίτ) αθλητική ικανότητα, μπορεί πραγματικά να τρομάξει τον προσωπικό του αντίπαλο. Είναι ένας παίκτης που του αρέσει να επιτίθεται προς το καλάθι (αλλά δεν κερδίζει αρκετά φάουλ), αλλά και να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, ενώ είναι πολύ ανταγωνιστικός από την φύση του, κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι δηλώνει πως πρότυπά του είναι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ και ο Ντουέιν Γουέιντ.

Στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του αρέσει να παίζει με ένταση και να πιέζει τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ, ενοχλώντας τον με τα μακριά του χέρια, ενώ μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις της περιφέρειας. Ενίοτε ωστόσο στηρίζεται υπερβολικά στα προσόντα του στην άμυνα και δεν κρατάει πάντα χαμηλή στάση, ενώ μπορεί να χάσει λίγο την προσοχή του, ειδικά όταν μαρκάρει μακριά από την μπάλα.

Με λίγα λόγια: Ο Μπάλντγουιν είναι ένας κόμπο γκαρντ που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ σε καλό επίπεδο, αλλά καμία τέλεια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο ΝΒΑ, αφού δεν μπόρεσε ποτέ να βρεθεί σε έναν οργανισμό στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου που θα του έδινε την δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του και να δουλέψει στα αδύνατα σημεία του.

AP Photo/Matt Slocum

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ