ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μπάσκετ των 80 πόντων

Το μπάσκετ των 80 πόντων

Ο Ολυμπιακός φέτος θα δώσει έμφαση στην επίθεση, κάτι που φάνηκε και από τις μεταγραφικές τους κινήσεις, έχοντας στόχο να ανεβάσει τον μέσο όρο τους στους 80 πόντους.

Ολυμπιακός της σεζόν που ολοκληρώθηκε (2016-2017), με τους Πειραιώτες να φτάνουν έως και τον τελικό της EuroLeague, ήταν σχεδόν η ίδια ομάδα με εκείνη της σεζόν 2015-2016 (με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις), με τους "ερυθρόλευκους" να κατακτούν το δεύτερο σερί πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Η νέα ομάδα των Πειραιωτών, όμως, έχοντας αρκετές αλλαγές στους ξένους της, θα θελήσει να παίξει ένα εν μέρει διαφορετικό μπάσκετ σε σχέση με εκείνο των τελευταίων ετών, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα και έμφαση στην επίθεση.

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα συνεχίσει να ξεκινά από την άμυνα, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στοιχείο που παράλληλα βρίσκεται και στο αγωνιστικό dna των "ερυθρολεύκων" από την σεζόν 2011-2012 και μετά. Άμυνα, ριμπάουντ και γρήγορο καλάθι σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, αλλά και το περίφημο πικ-εν-ρολ στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, είναι ορισμένα από τα βασικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά των Πειραιωτών τα τελευταία χρόνια, τα οποία και θέλουν να διατηρήσουν.

Σύμφωνα όμως με τις φετινές μεταγραφικές κινήσεις τους, οι "ερυθρόλευκοι" στη νέα σεζόν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση. Άλλωστε, πήραν παίκτες που είτε έχουν ως πρώτο τους μέλημα το να βάλουν την μπάλα στο καλάθι (όπως ο ΜακΛίν στο "5" με 59.1% στα δίποντα), είτε που ξεχωρίζουν για την ικανότητα τους στο σουτ (45.9% στο τρίποντο ο "μπόμπερ" Στρέλνιεκς και 40.7% στο τρίποντο ο φόργουορντ Τιλί).

Στην σεζόν που ολοκληρώθηκε στην EuroLeague, από τις 16 ομάδες της διοργάνωσης, αν και οι Πειραιώτες έφτασαν έως και τον τελικό της διοργάνωσης στο Final Four, είχαν την 11η καλύτερη επίθεση με 77.3 πόντους. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, θέλουν να βελτιωθούν σε αυτό το κομμάτι, ανεβάζοντας τον μέσο όρο τους πάνω από τους 80 πόντους. Και ο Ολυμπιακός δείχνει εν μέρει να αλλάζει, κάνοντας στροφή στην επίθεση, θέλοντας να έχει ενεργούς σε αυτό το κομμάτι όλο και περισσότερους παίκτες του, επιχειρώνοντας παράλληλα να αποφορτίσει τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη στον τομέα του σκορ, διατηρώντας τους φρέσκους και γεμάτους ενέργεια έως και το τέλος της σεζόν.

Ρίχνοντας μία ματιά στην στατιστική των τελευταίων ετών, από την σεζόν 2011-2012 και μετά (όταν και ο Ολυμπιακός κατέκτησε την EuroLeague στην Κωνσταντινούπολη), οι "ερυθρόλευκοι" πέρσι σημείωσαν την υψηλότερη επιθετική τους συγκομιδή (77.3), έχοντας για χαμηλότερη εκείνη της σεζόν 2014-2015 (74.3) όταν και έφτασαν έως και τον τελικό του Final Four στην Μαδρίτη. Το μπάσκετ αλλάζει, εξελίσσεται, πηγαίνει περισσότερο στην ταχύτητα και ταυτόχρονα στις παραπάνω κατοχές. Οι περισσότερες ομάδες αρχίζουν να σκοράρουν περισσότερο και οι Πειραιώτες δεν μπορούν να μείνουν στάσιμοι. Για αυτόν τον λόγο θα θελήσουν να ανεβάσουν τον μέσο όρο τους (αν όχι πάνω) τουλάχιστον κοντά στους 80 πόντους.

Η επιθετική συγκομιδή του στην EuroLeague:

2016-17: 77.3 πόντοι (Γιάννης Σφαιρόπουλος)

2015-16: 76.8 πόντοι (Γιάννης Σφαιρόπουλος)

2014-15: 74.3 πόντοι (Γιάννης Σφαιρόπουλος)

2013-14: 77.1 πόντοι (Γιώργος Μπαρτζώκας)

2012-13: 77.0 πόντοι (Γιώργος Μπαρτζώκας)

2011-12: 76.4 πόντοι (Ντούσαν Ίβκοβιτς)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ