ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτό είναι το πλάνο της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το νέο πρωτάθλημα

ΕΣΑΚΕ / ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
.  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΣΑΚΕ / ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ . (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τις προτάσεις της για το νέο πρωτάθλημα κατέθεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5). Επαγγελματική διαιτησία, φρέσκο σύστημα διεξαγωγής της Basket League και αναζήτηση περισσότερων πόρων.

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Γιώργος Σκινδήλιας και Χρήστος Σταυρόπουλος αποχώρησαν μεσούσης της διαδικασίας με έντονα παράπονα , ωστόσο πρόλαβαν να καταθέσουν το πλάνο τους για το νέο πρωτάθλημα στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5). Στόχος τους είναι να υπάρξει ένα νέο σύστημα διεξαγωγής της Basket League, φυσικά επαγγελματική διαιτησία, αναζήτηση περισσότερων εσόδων και γενικά ένα σημαντικό "φρεσκάρισμα" που θα κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό για τους θαυμαστές του.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση των Πειραιωτών θα υπάρχουν τρεις αγωνιστικές φάσεις: η Α' φάση, η Β' φάση και τα playoffs. Το πρωτάθλημα θα ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με 16 ομάδες. Η κλήρωση της κανονικής περιόδου και το All-Star Game θα γίνονται τον Ιούλιο και από εκεί και πέρα στην Α' φάση οι ομάδες θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων με βάση την κατάταξη της προηγούμενης περιόδου. Ο πρώτος θα είναι επικεφαλής στον έναν όμιλο και ο δεύτερος στον άλλο. Θα υπάρχουν 14 αγωνιστικές σε 14 εβδομάδες και όλοι θα παίζουν με όλους (επτά εντός και επτά εκτός έδρας).

Στη Β' φάση οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα δημιουργούν την φάση του TOP-8, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες θα δημιουργούν τη φάση του LOW-8. Στον όμιλο του TOP-8 θα παίζουν όλοι με όλους σε ένα νέο πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών και οι τέσσερις πρώτοι θα πηγαίνουν στα playoffs και σε σειρές best-of-five από τις οποίες θα προκύπτει το ζευγάρι των τελικών. Οι ομάδες του LOW-8 θα παίζουν το δικό τους πρωτάθλημα και μετά από 14 αγωνιστικές οι δύο τελευταίοι θα υποβιβάζονται στην Α2.

Με αυτό το πλάνο οι Πειραιώτες θεωρούν ότι θα φρεσκαριστεί, θα γίνει πιο σύγχρονο και πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα που δεν έχει αλλάξει εδώ και 28 χρόνια. Θα αυξηθούν οι κρίσιμοι αγώνες, θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κορυφή και την ουρά της βαθμκολογίας. Θα καταργηθούν οι αγώνες των playoffs που αφορούν τις θέσεις 1-8 και 2-7 καθώς δεν προσφέρουν ανταγωνισμό και ενδιαφέρον. Θα χωριστεί το πρωτάθλημα σε δύο αυτοτελείς φάσεις, θα δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες που δεν ξεκίνησαν καλά να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη δεύτερη φάση. Θα αυξηθούν τα εμπορικά έσοδα, η ανταγωνιστικότητα για τις πρώτες θέσεις και την παραμονή, θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χορηγούς και κόσμο, θα μειωθούν τα έξοδα των ομάδων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ

Στο θέμα της διαιτησίας, ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση σε επαγγελματικά πλαίσια. Να δημιουργηθεί μια νέα, ανεξάρτητη ΚΕΔ με τη συμμετοχή τριών νέων μελών που θα προσληφθούν ύστερα από ψηφοφορία και έγκριση των 3/4 των μελών του ΔΣ της Λίγκας. Η σχέση αυτών των τριών μελών με τη Λίγκα θα είναι έμμισθη και θα καθορίζεται από συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Στη συνέχεια η ΚΕΔ θα επιλέξει 40 διαιτητές που θα υπογράψουν επίσης τριετή συμβόλαια. Θα χωριστούν σε τρία groups, στο πρώτο θα βρίσκονται 12 διαιτητές που θα σφυρίξουν στις 22 από τις 28 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, στο δεύτερο θα βρίσκονται 18 που θα σφυρίξουν σε 16 και στο τρίτο θα βρίσκονται δέκα που θα σφυρίξουν σε 12.

Όλοι θα ελέγχονται από ένα αξεξάρτητο Σώμα Παρατηρητών, ενώ η ΚΕΔ δεν θα έχει το δικαίωμα να αναιρέσει τιμωρίες που θα προκύπτουν ύστερα από τις βαθμολογίες των παρατηρητών. Θα υπάρχουν τιμωρίες για μη συμμετοχή σε μία ή δύο αγωνιστικές, υποβιβασμός σε χαμηλότερο group, ακόμη και αποβολή από το πρωτάθλημα. Δεν θα υπάρχουν ορισμοί, αλλά κληρώσεις, οι αμοιβές θα αυξηθούν σε ποσοστό 50-100% ανάλογα με το νέο κεντρικό τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ στα playoffs θα συμμετέχουν αυτοί που θα έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στην κανονική περίοδο.

Από εκεί και πέρα, για τη διαχείρηση των εμπορικών δικαιωμάτων της λίγκας θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία που θα προβαίνει σε όλες τις διαδικασίες. Θα πραγματικοποιηθεί σημαντική αναδιάρθρωση στην τηλεοπτική παραγωγή και κάλυψη των αγώνων, με στόχο την βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος και την αύξηση της τηλεθέασης. Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι το μέσο της Λίγκας για την πλήρη αναδιοργάνωσή της, θα καθοριστεί από πριν και θα είναι δεδομένο ότι ένα μέρος του ποσού που θα προκύπτει ετησίως από το κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο θα διατίθεται για την λειτουργία και χρηματοδότηση της επαγγελματικής διαιτησίας. Ένα σημαντικό ποσό θα διατίθεται για έργα ανακατασκευής των γηπέδων, ενώ θα υπάρχει και bonus για τις ομάδες, ανάλογα με την τελική τους κατάταξη.

TAGS ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ