ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Το Sport24.gr θυμάται την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός έδωσε ευρωπαϊκό ματς ως γηπεδούχος μακριά από το ΣΕΦ, το 1993 στην Πάτρα με την Λιμόζ. Τόμιτς: Σαν να παίζαμε στο ΣΕΦ".

Για την πρεμιέρα του στη φετινή Euroleague, O Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Τσεντεβίτα. Λόγω της τιμωρίας του όμως, θα δώσει την αναμέτρηση μακριά από το ΣΕΦ και συγκεκριμένα στη Κρήτη, στο γήπεδο "ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ".

Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που οι ερυθρόλευκοι έδωσαν ευρωπαϊκό παιχνίδι μακριά από τον Πειραιά επειδή ήταν τιμωρημένοι; Ο χρόνος γυρνάει πίσω 22 χρόνια και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου του 1993. Τότε, για τα προημιτελικά του Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την Λιμόζ στη Πάτρα.

Σε ένα γήπεδο το οποίο ήταν κατάμεστο από φιλάθλους του Ολυμπιακού, με πολλούς από αυτούς να έχουν ταξιδέψει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ήταν τέτοια η σημασία του αγώνα, με τους παίκτες του προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη να διεκδικούν (έστω και με μειονέκτημα έδρας) την πρόκριση στο Final-Four και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τεράστιο. Η ατμόσφαιρα στις κερκίδες ήταν "καυτή", όπως "καυτός" ήταν στην αναμέτρηση και ο τρομερός Ζάρκο Πάσπαλ.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα
Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Με τον Πάσπαλ, τον Μπέρι, τον Τόμιτς και τα άλλα παιδιά...

Ο Ολυμπιακός εκείνης της εποχής, έχοντας για προπονητή τον αναμορφωτή της ομάδας, Γιάννη Ιωαννίδη, και για για ηγέτη μέσα στο παρκέ τον καταπληκτικό Ζάρκο Πάσπαλ, συν τον σπουδαίο Ουόλτερ Μπέρι, αλλά κι τους νεαρούς τότε Μίλαν Τόμιτς, Γιώργο Σιγάλα και Ντράγκαν Τάρλατς, κάνει τα πρώτα του μεγάλα βήματα στην Ευρώπη. Στο ρόστερ εκείνης της σεζόν (1992-1993) προσθέστε και τους Αργύρη Καμπούρη, Αντώνη Σταμάτη, Σταύρο Ελληνιάδη, Τζορτζ Παπαδάκο και Γιώργο Λημνιάτη.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Η Λιμόζ έπαιζε μπάσκετ στα όρια του ξύλου

Η Λιμόζ σαν όνομα δεν τρόμαζε, αλλά η γαλλική ομάδα είχε την φήμη της σκληροτράχηλης παρέας, που έπαιζε μπάσκετ στα όρια του ξύλου, ποντάροντας στην καλή άμυνα της, αλλά και στους εξαιρετικούς Ζντοβτς (διεθνής με την τότε σπουδαία εθνική Γιουγκοσλαβίας), Ντακουρί (από τους καλύτερους Γάλλους μπασκετμπολίστες), Μπιλμπά και Γιανγκ, έχοντας για προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Ακολούθως κατάφερε να κάνει και την έκπληξη στη διοργάνωση, κερδίζοντας στο Final-Four του ΣΕΦ το Πρωτάθλημα Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Μπενετόν Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς, σε μία τελική φάση που έλαβαν μέρος τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Θεσσαλονικείς, μάλιστα, διαθέτοντας μία εξαιρετική ομάδα τότε, είχαν τις δυνατότητες να κατακτούσαν ακόμη και το τρόπαιο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Το "καυτό" τρίποντο του Ζάρκο

Στο παιχνίδι της Πάτρας λοιπόν (να πούμε ότι ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί λόγω ρίψης κερμάτων σε ένα ματς με την Ρεάλ) το παιχνίδι εξελίχθηκε όπως όλοι περίμεναν. Δυνατές μονομαχίες, σώμα με σώμα, ένταση μέσα στο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται κοντά στο σκορ. Ψυχοφθόρο παιχνίδι, στο οποίο ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής, κερδίζοντας τους Γάλλους με σκορ 70-67, με τους φιλάθλους των ερυθρολεύκων στις κερκίδες να έχουν δημιουργήσει μία "καυτή" ατμόσφαιρα.

Το παιχνίδι κρίθηκε από το καθοριστικό τρίποντο του Ζάρκο Πάσπαλ. Με το σκορ στο 67-67, πήρε πάνω του την κρίσιμη φάση και με εύστοχο τρίποντο ουσιαστικά "σκότωσε" την Λιμόζ. Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα ο Φορτέ διέσχισε το γήπεδο, αλλά το μακρινό σουτ που δοκίμασε ώστε να στείλει το ματς στη παράταση βρήκε ταμπλό.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Κορυφαίος ο Πάσπαλ, νταμπλ-νταμπλ ο Τάρλατς

MVP της αναμέτρησης ήταν ο συγκλονιστικός Ζάρκο Πάσπαλ, ο οποίος πέρα από το μεγάλο τρίποντο που πέτυχε,ήταν ασταμάτητος στην επίθεση. Τέλειωσε το ματς με 27 πόντους (6/12δ, 2/2τρ, 9/10β) και 7 ριμπάουντ σε 39 λεπτά συμμετοχής, όσο χρόνο ακτιβώς πήρε και ο επίσης εξαιρετικός στην αναμέτρηση Ουόλτερ Μπέρι (17π, 7ρ). Πολύτιμη και η συνεισφορά του Ντράγκαν Τάρλατς που έκανε νταμπλ-νταμπλ με 12 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Τόμιτς: "Ήταν σαν να παίζαμε στο ΣΕΦ"

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Μίλαν Τόμιτς (στη φωτογραφία πάνω παίζει απέναντι στον Γιούρι Ζντοβιτς), ο οποίος βρίσκεται και σήμερα στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού (ως βοηθός του κόουτς Σφαιρόπουλου), λέγοντας τα εξής για εκείνο το παιχνίδι στη Πάτρα: "Δεν το είχα σκεφτεί πότε ήταν η προηγούμενη χρονιά που είχαμε παίξει εντός έδρας παιχνίδι μακριά από τον Πειραιά. Ήταν στην Πάτρα με την Λιμόζ και θυμάμαι ότι είχε έρθει και πολύ κόσμος από την Αθήνα και τον Πειραιά. Ήταν σαν να παίζουμε στο ΣΕΦ και θυμάστε εκείνα τα χρόνια πως ήταν η ατμόσφαιρα στα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού".

Ολόκληρη η διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός - Λιμόζ 70-67 (11/3/1993)

Τα στατιστικά του Ολυμπιακού στο ματς

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Το "Μομπλάν" και η γραμμή του Πάσπαλ

Βέβαια, από την συγκεκριμένη σειρά των playoffs, αυτό που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων, ήταν η γραμμή που χρεώθηκε πως πάτησε ο Ζάρκο Πάσπαλ, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τρίτου και καθοριστικού αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο "Μομπλάν" στη Γαλλία. Με το σκορ ισόπαλο (58-58), στα 38'' πριν τη λήξη, ο Φορτέ δοκίμασε ένα μακρινό τρίποντο, το σουτ ήταν άστοχο, ο Ντράγκαν Τάρλατς άρπαξε το ριμπάουντ, έδωσε την μπάλα στον Μίλαν Τόμιτς και ακολούθως εκείνος πάσαρε στον ηγέτη της ομάδας, Ζάρκο Πάσπαλ.

Οι διαιτητές όμως χρέωσαν τον Σέρβο φόργουορντ με παράβαση, καθώς εκτίμησαν πως ο παίκτης του Ολυμπιακού πάτησε γραμμή. Και όλα αυτά σε μία φάση που ο Ζάρκο δεν είχε πίεση από τον αντίπαλο. Για άλλους ο Πάσπαλ ήταν απρόσεχτος και πάτησε την γραμμή, για άλλους δεν πάτησε ποτέ την γραμμή, ή τουλάχιστον όταν την πάτησε δεν είχε στην κατοχή του την μπάλα, θεωρώντας πως ήταν μία λάθος απόφαση των ρέφερι. Οι Πειραιώτες φώναζαν για την φάση μετά το τέλος του αγώνα, έκαναν έντονα παράπονα, αλλά το παιχνίδι είχε κριθεί.

Από την Λιμόζ στη Τσεντεβίτα

Τα κρίσιμα δευτερόλεπτα και η γραμμή του Πάσπαλ σε βίντεο

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ