ΑΡΗΣ

Οι αποκαλύψεις του Θεόφιλου Μητρούδη για την "Αυτοκρατορία" του Άρη

Οι αποκαλύψεις του Θεόφιλου Μητρούδη για την "Αυτοκρατορία" του Άρη

Η απάντηση στο βιβλίο του άλλοτε προέδρου του, Θεόφιλου Μητρούδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS και εξιστορεί “την άνοδο και την πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού” της σπουδαίας δεκαετίας 1984-1994.

Αποκαλύψεις, μαρτυρίες, "ζωντανές" στιχομυθίες, όλες φιλτραρισμένες από την γλαφυρότητα και την προφορικότητα του γραπτού λόγου του άλλοτε προέδρου του Άρη, Θεόφιλου Μητρούδη, ο οποίος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο με τίτλο “Η Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού”.

Ο άνθρωπος που, εκτός από πρόεδρος των "κιτρινόμαυρων" (1992-1994) υπήρξε για μία δεκαετία (1984-1994) μάρτυρας και συντελεστής στη δημιουργία και στη διάλυση της Αυτοκρατορίας τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεταγραφή των Παναγιώτη Γιαννάκη και Ρόι Τάρπλεϊ, όπως και στην... αποχώρηση του Νίκου Γκάλη, εξιστορεί εκείνη την "χρυσή" περίοδο.

Οι αποκαλύψεις του Θεόφιλου Μητρούδη για την "Αυτοκρατορία" του Άρη

Η μεγάλη μάχη στον τελικό Κυπέλλου του 1993 με τον Παναθηναϊκό και τον Γκάλη αντίπαλο, όπου ο Γιαννάκης δέχτηκε αντικείμενο που τον τραυμάτισε στο κεφάλι, με τον... έξαλλο Μητρούδη να τον πιάνει από το χέρι: "Παναγιώτη, του είπα, πάμε να φύγουμε. Δεν είσαι σε θέση να συνεχίσεις να παίζεις. Τότε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με κοίταξε μάλλον περιφρονητικά και μου είπε: "Πρόεδρε, δεν έχω μάθει να πέφτω και να εγκαταλεί­πω τη μάχη. Ο αγώνας θα δοθεί μέχρι το τέλος". Ο Παναγιώτης βγήκε και έπαιξε με το κεφάλι δεμένο. Αυτή η παλικαριά τον χαρακτήριζε. Ας είναι αυτό παράδειγμα για τους νεότερους"

Το "φρένο" του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην αρχική του απόφαση να αποχωρήσει από εκείνο το παιχνίδι: "Ο Γκάλης ανέπνεε και οι διαιτητές σφύριζαν φάουλ. Ανέτρεπαν συνεχώς το παιχνίδι. Το πήγαιναν εκεί που ήθελαν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, σηκώθηκα από τη θέση μου και ετοιμάστηκα να κατέβω στο γήπεδο. Στο μυαλό μου είχα να πάρω την ομάδα και να φύγω! Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που με παρακολουθούσε, με είδε να κατεβαίνω τα σκαλοπάτια και μου φώναξε δυνατά: "Θεόφιλε, πού πας; Κάτσε κάτω". Ο Γιώργος άστραψε και βρόντηξε. Έκανα πίσω. Γύρισα και είδα την κερκίδα. Ήταν γεμάτη φιλάθλους. Οι οπαδοί του Άρη δήλωναν παρόντες. Ήταν εκεί και αγωνιού­σαν για την ομάδα. Συγκινήθηκα. Οργίστηκα. Έβλεπα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Ήξερα τι συμβαίνει και δεν μπορούσα να βοηθήσω”.

Οι αποκαλύψεις του Θεόφιλου Μητρούδη για την "Αυτοκρατορία" του Άρη

Και φυσικά, η ιστορική συνάντηση με τον Νίκο Γκάλη τον Ιούνη του 1992 που οδήγησε στην αποχώρησή του τελευταίου και την μεταπήδησή του στον Παναθηναϊκό: "Όταν από τους ανθρώπους λείπουν οι επιτυχίες του σήμερα, σκέφτονται το μέλλον φτιάχνοντας όνειρα και ζουν με το παρελθόν φτιάχνοντας θρύλους!".

Όλα τα παραπάνω είναι απλά μερικές από τις ιστορικές αποκαλύψεις του Θεόφιλου Μητρούδη στα γεγονότα που έζησε κατά τη σπουδαιότερη δεκαετία του Άρη, από την άνθηση και την πτώση της Αυτοκρατορίας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. "Για να γράψω τις δικές μου αλήθειες. Να κλείσω τις τρύπες της παραπληροφόρησης, η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία δεν με αφορούν, να διορθώσω τις γραφές των γεγονότων, να τα περιγράψω όπως τα έζησα. Όπως πραγματικά έγιναν. Για να διαβάσουν το βιβλίο, όχι μόνο όσοι με σέβονται και με εκτιμούν, αλλά και όσοι με αμφισβήτησαν".

Ή, πολύ απλά, γιατί: " Είναι πολύ γλυκό και όμορφο να διηγείσαι ένα παραμύθι που μοιάζει αληθινό. Είναι, όμως, πανέμορφο να διηγείσαι μια πραγματική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι".

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Μ. Αναγνωστάκης" στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης) και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Αθήνα (Σταδίου 24).

Τόσο στην Θεσσαλονίκη όσοκαι στην Αθήνα, την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Δραγώγιας.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ