ΑΕΚ

Το προφίλ του Σαντ-Ρος: Ένας All Around "εξολοθρευτής"

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÑÇÓ - ÍÉÌÐÏÕÑÊ / CHAMPIONS LEAGUE / ARIS - NYMBURK (MOTION TEAM)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÑÇÓ - ÍÉÌÐÏÕÑÊ / CHAMPIONS LEAGUE / ARIS - NYMBURK (MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος δεν είναι ο συνηθισμένος ξένος. Δεν εστιάζει στα νούμερά του, αλλά στην ομάδα. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που είναι ο εκλεκτός του Λούκα Μπάνκι.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος (27 χρονών, 1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) είναι ο παίκτης που επέλεξε ο Λούκα Μπάνκι για να καλύψει την θέση του σμολ φόργουορντ . Ο Ιταλός τεχνικός μένει πιστός στην φιλοσοφία που είχε σε όλες τις ομάδες του, η οποία τον θέλει να έχει έναν All Around παίκτη-εργάτη στην θέση του σμολ φόργουορντ.

Στην Σιένα και τη Μιλάνο αυτός ο παίκτης ήταν ο Ντέιβιντ Μος. Στην Τορίνο την περασμένη σεζόν προόριζε για αυτό τον ρόλο τον Ντερόν Ουάσινγκτον. Στην ΑΕΚ θέλει τον Σαντ-Ρος, έναν παίκτη που με μία πρώτη ματιά συγκεντρώνει σε υπερθετικό βαθμό αυτό που ζητάει από τον δικό του σμολ φόργουορντ: Καλός αθλητής, εξαιρετικός αμυντικός και ικανός να δώσει βοήθειες στην επίθεση. Αυτός λοιπόν είναι ο Σαντ-Ρος.

ΑΜΥΝΤΙΚΟ... ΜΑΜΟΥΝΙ

Η κουβέντα για τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος ξεκινάει – αλλά δεν τελειώνει – στην συνέπειά του στην άμυνα. Με ύψος κοντά στα 2.00 μέτρα, άνοιγμα χεριών 2.06 μέτρα και εξαιρετικά αθλητικά προσόντα (εκρηκτικός, καλά πλάγια βήματα, εξαιρετικό άλμα τόσο με το ένα πόδι όσο και μετά από διπλό πάτημα), ο Σαντ-Ρος έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού αμυντικού.

GOMELSKY CUP / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΠΑΟ - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
GOMELSKY CUP / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΠΑΟ - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σαντ-Ρος ήταν συνήθως η πρώτη γραμμή άμυνας. Καλός αθλητής, με εξαιρετικά πλάγια βήματα, ο Κουβανός γκαρντ/φόργουορντ συνήθως καλείτο να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό ανεξαρτήτου θέσης, κάτι που αναμένεται να κάνει και στην ΑΕΚ αν ολοκληρωθεί η απόκτησή του. Ο Σαντ-Ρος μπορεί να πιέσει ασφυκτικά την μπάλα, έχει πολύ ενεργά χέρια στην άμυνα (αριθμεί σταθερά κοντά στα 1.5 με 2 κλεψίματα ανά αγώνα στην καριέρα του) και δείχνει... ατρόμητος. Ενίοτε πάντως ρισκάρει υπερβολικά στην άμυνα πηγαίνοντας για το κλέψιμο, ενώ έχει το κλασικό πρόβλημα ενός εξαιρετικού αμυντικού: Θέλει τόσο πολύ να δώσει βοήθεια στους συμπαίκτες του όταν βρίσκεται μακριά από την μπάλα, που ενίοτε προσπαθεί υπερβολικά και αφήνει ελεύθερο τον αντίπαλό του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε μία ομάδα που δεν έχει δουλέψει τις περιστροφές της στην άμυνα και δεν είναι όλοι οι παίκτες εξίσου αφοσιωμένοι/συγκεντρωμένοι σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

POINT FORWARD, ΑΛΛΑ...

Στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Σαντ-Ρος διατηρεί το βασικό του χαρακτηριστικό, το οποίο είναι η ικανότητά του να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της περιφέρειας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ συνήθως αγωνιζόταν ως σμολ φόργουορντ, τόσο στη Νίμπουρκ όσο και στη Νταρουσάφακα ήταν συχνά αυτός που κατέβαζε την μπάλα. Το εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι συνήθως είχε στο πλευρό του scoring guard που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους, δείχνοντας να προσαρμόζεται. Στη Νίμπουρκ είχε τους Μάικλ Ντίξον (πρώην της ΑΕΚ) και Τσάσον Ραντλ (2015/16) και Γιουτζίν Λόρενς/Μπάιρον Άλεν (2016/17) και στη Νταρουσάφακα τους Σκότι Ουίλμπεκιν/Ουίλ Κάμινγκς (2017/18). Αν τελικά ολοκληρωθεί η απόκτησή του τότε στην ΑΕΚ θα βρει τους Ξαβιέ Ράταν-Μέις, Μάλκολμ Γκρίφιν και Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Ο Σαντ Ρος καταρχάς είναι εξαιρετικός στο transition, ενώ είναι και εξαιρετικά ομαδικός παίκτης. Δεν μπορεί να είναι ο κύριος δημιουργός μίας ομάδας επειδή δεν είναι καλός σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις Pick and Roll ως χειριστής της μπάλας κυρίως στη Νίμπουρκ, αφού βλέπει τον ψηλό που κόβει στο καλάθι. Όταν βρίσκεται σε κίνηση μπορεί να πασάρει κυρίως στην δυνατή πλευρά, αφού δε μπορεί να δει καλά γήπεδο, ενώ γενικά δεν διαβάζει καλά το παιχνίδι επειδή ενίοτε παίρνει βιαστικές αποφάσεις. Είναι καλύτερος πάντως όταν παίρνει την μπάλα ευρισκόμενος σε κίνηση και επιτίθεται σε close out άμυνες, αφού του αρέσει να πηγαίνει μέχρι το “ζωγραφιστό” και να δημιουργεί φθορά, κερδίζοντας φάουλ, τα οποία μετατρέπει σε πόντους, αφού είναι καλός εκτελεστής ελευθέρων βολών. Η αλήθεια πάντως είναι ότι έχει πρόβλημα να τελειώσει φάσεις με επαφή, έχοντας πάντως το αξιοπρεπές 54% στις προσπάθειές του στο “ζωγραφιστό” (28/52 σουτ) στο EuroCup την σεζόν 2017/18.

Σε γενικές γραμμές, σε μία ομάδα με πολλούς και καλούς δημιουργούς – όπως προβλέπεται να είναι η ΑΕΚ της σεζόν 2018/19 – ο Σαντ-Ρος μοιάζει να ταιριάζει ιδανικά ως secondary playmaker, που μπορεί να προσθέσει ακόμα μία διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας του στην δημιουργία. Αυτό πάντως που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του είναι ότι ο Σαντ-Ρος είναι καλός σουτέρ, αλλά δεν είναι κλασικός σουτέρ, ενώ υστερεί στο σουτ μετά από ντρίμπλα και δεν έχει ενδιάμεσο παιχνίδι (σουτ από μέση απόσταση). Την σεζόν 2017/18 ο Κουβανός γκαρντ/φόργουορντ είχε 15/46 τρίποντα στο EuroCup (32.6%), τα οποία χωρίστηκαν σε 4/10 τρίποντα από τις δύο γωνίες (40%) και 11/36 από τις πάνω θέσεις (30.5%). Ο Σαντ-Ρος έδειξε να αισθάνεται πιο άνετα σε καταστάσεις Spot-Up, κάτι που εξηγεί το 40% που σούταρε από τις γωνίες (κατεξοχήν σημείο όπου κάποιος σουτάρει σε κατάσταση Spot Up και όχι μετά από ντρίμπλα), όπως και το γεγονός ότι στην διετία του στην Τσεχία σούταρε με το εξαιρετικό 40%.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Οι κινήσεις που έχει κάνει η ΑΕΚ δείχνουν ξεκάθαρα μία αλλαγή φιλοσοφίας . Η ΑΕΚ του Λούκα Μπάνκι δεν θα έχει καμία σχέση με την ΑΕΚ της σεζόν 2017/18, κάτι που φαίνεται και από την σύσταση της περιφέρειας. Την περσινή σεζόν η “Ενωση” είχε στο ρόστερ της τρεις Αμερικανούς περιφερειακούς που είχαν πρώτα στο μυαλό τους το σουτ και μετά την πάσα (Γκριν, Πάντερ, Χάρις), ενώ στο φετινό ρόστερ υπάρχουν ήδη δύο παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συμπαίκτες τους (Γκρίφιν, Ράταν-Μέις) και ετοιμάζεται να προσθέσει έναν All Around εργάτη και εξαιρετικό αμυντικό, που μπορεί να αποτελέσει ένα αποκούμπι στον τομέα της δημιουργίας αν χρειαστεί (Σαντ-Ρος).

Το προφίλ του Σαντ-Ρος: Ένας All Around "εξολοθρευτής"
EUROKINISSI

Με λίγα λόγια: Ο Σαντ-Ρος δεν είναι ο συνηθισμένος ξένος παίκτης. Λατρεύει την άμυνα, μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο και να γεμίσει την στατιστική του, αφού μπορεί να κάνει λίγο από όλα: Να σκοράρει, να πασάρει, να κατεβάσει ριμπάουντ, να κάνει κλεψίματα. Πάνω από όλα όμως είναι ένας παίκτης του προπονητή, ο οποίος “διψάει” να ανέβει επίπεδο. Και η ΑΕΚ δείχνει διατεθειμένη να του δώσει τον χώρο που χρειάζεται για να συνεχίσει να εξελίσσεται.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ