ΑΕΚ

Στρασμπούρ-ΑΕΚ: Τα τρία "πρέπει" για το Final Four

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τον αγώνα της χρονιάς κόντρα στην Στρασμπούρ, έχοντας να προφυλάξει μία διαφορά 9 πόντων. Δεν θα είναι εύκολο. Στην “¨Ενωση” όμως ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ξεκινώντας από τρία βασικά σημεία.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για την ΑΕΚ. Ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 η “Ένωση” έχει ακόμα ένα ραντεβού με την ιστορία. Σε μερικές ώρες θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας στην Στρασμπούρ (21:30, LIVE Blog από το Sport24.gr), έχοντας ως “μαξιλαράκι ασφαλείας” τη νίκη της με 9 πόντους διαφορά στον πρώτο αγώνα της σειράς.

Όπως βέβαια διαπίστωσε η ΑΕΚ πρόσφατα, μία διαφορά αυτού του ύψους δεν σημαίνει και πολλά ανάμεσα σε ισοδύναμες ομάδες. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες εξάλλου η “Ένωση” κάλυψε – και μάλιστα εκτός έδρας – την ήττα της με 10 πόντους από τη Νίμπουρκ για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Basketball Champions League.

Ούσα έτοιμη να μπει στο παρκέ της "Rhenus Sport" Arena, η ΑΕΚ ξέρει ότι θα έχει δύσκολη δουλειά κόντρα σε μία ομάδα που μπορεί να σε διαλύσει αν δεν προσέξεις και – επιπροσθέτως – έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές εντός έδρας φέτος ! Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό της, αλλά και την ανάμνηση των τριών προηγούμενων αναμετρήσεων των δύο ομάδων, η ΑΕΚ ξέρει ότι η πρόκριση παραμένει στα χέρια της. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσει τρεις βασικές αρχές.

ΠΡΩΤΑ Ο ΡΥΘΜΟΣ

Αν κάτι φάνηκε στις τρεις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Στρασμπούρ είναι ότι το υψηλό τέμπο ευνοεί τους Γάλλους. Είναι πιο αθλητική ομάδα, στηρίζεται περισσότερο στο ένστικτο και θέλει να πηγαίνει το παιχνίδι στις περισσότερες κατοχές. Τα πράγματα αλλάζουν βέβαια όταν το παιχνίδι πηγαίνει σε σετ καταστάσεις και σε πιο χαμηλό σκορ.

ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE BASKET (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE BASKET (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στον αγώνα κόντρα στην Στρασμπούρ η ΑΕΚ δεν έχει τη πολυτέλεια να πάει τον αγώνα σε γρήγορο τέμπο. Αυτό σίγουρα έγινε σαφές και στο 3ο δεκάλεπτο του πρώτου αγώνα της σειράς, όταν οι Γάλλοι επέβαλλαν τον ρυθμό τους και το παιχνίδι γύρισε... τούμπα. Μόνο όταν η ΑΕΚ συνήλθε στην τέταρτη περίοδο χάρη στους Ξανθόπουλο και Βασιλόπουλο μπόρεσε να φέρει ξανά το παιχνίδι στα μέτρα της και τελικά να πάρει τη νίκη.

Στην περίπτωση αυτού του ζευγαριού, για την ΑΕΚ ισχύει ότι η καλύτερη επίθεση είναι η... άμυνα. Η ΑΕΚ οφείλει να μπει με περισσότερη ενέργεια σε κάθε φάση, να κλείσει χώρους στους Γάλλους και να τους υποχρεώσει να... σκεφτούν. Όσο περισσότερο χρειαστεί οι περιφερειακοί της δευτεραθλήτριας να ψάξουν για την τρίτη ή τέταρτη επιλογή στην επίθεση, τόσο περισσότερο θα μπερδευτούν, προς όφελος της ΑΕΚ.

ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΑ Η ΤΡΙΑΔΑ-ΦΩΤΙΑ

Η τριάδα των Ράιτ, Μποστ και Λόγκαν μπορεί να διαλύσει κάθε αντίπαλο όταν βρει ρυθμό. Όταν όμως δύο εκ των τριών “κολλάνε”, τότε έχει πρόβλημα και όλη η Στρασμπούρ. Ο λόγος προφανής: Πρόκειται για τους τρεις καλύτερους δημιουργούς της ομάδας, με την διαφορά βέβαια ότι ο Λόγκαν δημιουργεί κυρίως για τον εαυτό του, ενώ ο Ράιτ έχει την δυνατότητα να βάλει στο παιχνίδι και τους συμπαίκτες του.

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στον πρώτο αγώνα της σειράς η “Ένωση” κατάφερε να περιορίσει τους Μποστ και Λόγκαν, οι οποίοι σημείωσαν παρέα μόλις 16 πόντους με 6/19 σουτ, με τον Ράιτ να είναι ο μόνος που βρήκε ρυθμό (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ). Αυτό ήταν και το κλειδί της νίκης, αφού από ένα σημείο και μετά οι δύο πρώτοι ξεκίνησαν να παίρνουν τραβηγμένα σουτ, βγάζοντας εκτός ρυθμού και τους υπόλοιπους.

Είναι σαφές ότι η τριάδα των Αμερικανών της Στρασμπούρ δεν είναι η μόνη πηγή κινδύνου. Το ξέσπασμα του Ράντολφ στο πρώτο ματς (12 πόντοι) το αποδεικνύει αυτό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και τον εξαιρετικό σουτέρ που ακούει στο όνομα Τζερεμί Λελούπ. Αν ωστόσο η ΑΕΚ καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποκόψει από την υπόλοιπη ομάδα τους τρεις γκαρντ της, τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Ο αριθμός “14” ακούστηκε πολύ στην ΑΕΚ αυτή την εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τα επιθετικά ριμπάουντ των Γάλλων στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Ριμπάουντ που από ένα σημείο και μετά “πόνεσαν” την ΑΕΚ, αφού έδωσαν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στην ομάδα του Κολέ. Όπως γίνεται σαφές, ο έλεγχος της “εναέριας κυκλοφορίας” είναι κομβικός και σε αυτό το παιχνίδι.

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Δεν ανακαλύπτει βέβαια κάποιος την Αμερική λέγοντας ότι τα ριμπάουντ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του αγώνα. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να περιμένει να κυριαρχήσει σε αυτό τον τομέα. Μπορεί όμως να προσπαθήσει να βρει μία ισορροπία προκειμένου να μην εκτεθεί και, το κυριότερο, να μπορέσει να διατηρήσει την ψυχολογία της. Γιατί αν είναι κάτι που “σκοτώνει” μία ομάδα είναι μετά από μία καλή άμυνα 24 δευτερολέπτων να βλέπει να χάνεται το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο και να δέχεται καλάθι έπειτα από δεύτερες και τρίτες επιθέσεις.

Αντί επιλόγου: Παρά το “μαξιλαράκι” των 9 πόντων από τον πρώτο αγώνα η ΑΕΚ έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο σήμερα. Η Στρασμπούρ είναι μία ομάδα που – κακά τα ψέματα – δεν της ταιριάζει. Το ίδιος όμως ισχύει και από την άλλη πλευρά. Το μόνο λοιπόν που έχει να κάνει η “Ένωση” είναι να ακολουθήσει το δικό της πλάνο. Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ