ΑΕΚ

Σάκοτα: "Θα προσπαθήσω να σβήσω την φωτιά"

Σάκοτα: "Θα προσπαθήσω να σβήσω την φωτιά"
EUROKINISSI

Η ΑΕΚ θα πορευτεί με τον Ντράγκαν Σάκοτα στο πάγκο της και ο έμπειρος προπονητής στάθηκε στη σχέση που έχει αναπτύξει με την ¨κιτρινόμαυρη" οικογένεια, στην οποία πλέον θα προσφέρει και ως head coach.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό (10/12, 19:00), αλλά αυτή εξελίχθηκε, όπως ήταν λογικό σε παρουσίασή του, με τον Γιώργο Χήνα αναφέρει πως ο "Σάλε" δεν είναι υπηρεσιακός προπονητής .

Ο προπονητής της Ενωσης στην αρχική του τοποθέτηση παρατήρησε πως "η δουλειά είναι να μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να απαντήσω. Θέλω να θυμάστε πως αύριο είναι το παιχνίδι και όλη η προσοχή είναι εκεί. Συνεχίζω. Δεν έχω φύγει, όμως λίγος κόσμος ξέρει ότι όταν έφυγα στη θέση που είχα δεν ήταν ο προηγούμενος προπονητής ευχαριστημένος με τη συνεργασία μας και ζήτησα άλλο πόστο. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε.

Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για τα επόμενα παιχνίδια, όμως το μέλλον της ΑΕΚ είναι τα παιδιά που έρχονται και έτσι χτίζεται μια ομάδα. Ξέρετε τι συμβαίνει στο μπάσκετ με τις νέες αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και G-League αλλά και την EuroLeague που παίρνει τους καλούς παίκτες. Ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την προσπάθεια και να δούμε νέα παιδιά στην ΑΕΚ. Ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει".

Οσον αφορά για την ανάλυση του Ολυμπιακού: " Θα ξεκινούσα με συγχαρητήρια στον προπονητή που έφτιαξε μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και καταλαβαίνεις τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι ομάδα που θα μπορούσε να είναι μοντέλο για άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι πρώτος στην Euroleague και κάποιες άλλες ομάδες δεν έχουν περισσότερο ταλέντο. Τα λόγια δεν είναι μόνο τυπικά, είναι και ουσιαστικά, όμως δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και εμείς πρέπει να το πιστεύουμε, όπως τα παιδιά πίστεψαν στον ημιτελικό".

Επίσης, ρωτήθηκε για το αν η ομάδα του αναζητά προπονητή: "Δεν ξέρω τι γράφετε, ο προπονητής όταν αλλάζει σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο. Ο προπονητής είναι δύο κατηγοριών. Αυτοί που έχουν φύγει και αυτοί που θα φύγουν. Όσο προσφέρω και όσο μπορώ να βοηθήσω το θέλω. Η αλήθεια είναι πως θα ήταν καλύτερες άλλες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να αποφύγουμε την κατάσταση, ούτε φοβάμαι. Σε λίγες μέρες θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα και θα κάνω κινήσεις. Ελπίζω να πετύχουμε τους στόχους μας. Εύκολο δεν είναι, αλλά πρέπει να το πιστεύουμε".

Ο Ντράγκαν Σάκοτα εν συνεχεία ρωτήθηκε για τους λόγους πουν τον έκαναν να αποδεχτεί την πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου: "Μπορεί και να μην σκεφτόμουν πολύ όταν έφυγα το να ξαναγυρίσω. Η σχέση με την ΑΕΚ είναι άλλη στην οικογένειά μου. Είμαστε ΑΕΚ και αυτό θα παραμείνει όπου κι αν είμαστε. Εννοείται ότι σκεφτόμουν πως μπορούσα να προσφέρω με άλλο τρόπο, έπειτα από πολλά χρόνια στην προπονητική. Κάποιες φορές σκέφτεσαι το πώς θα βελτιώσεις την ομάδα σου. Άλλοι λένε για την Καρσίγιακα, εγώ λέω για την Βαλένθια που δεν σταματάει να βελτιώνεται και παραμένει ψηλά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Ζούμε στην πιο όμορφη και πιο... δύσκολη χώρα. Ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό, αλλά ζει με έναν τρόπο θερμό που δεν βοηθάει όσους θέλουν να... χτίσουν κάτι. Η σχέση κόσμου και διοίκησης είναι.. πατέρας-γιος.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, όταν πρόκειται για την ΑΕΚ είναι εύκολη, αλλά για μένα προσωπικά δεν ήταν. Όταν έρχομαι και βλέπω τα παιχνίδια δεν μπαίνω στην ουσία και όταν στην προετοιμασία τα πράγματα φαίνονταν νορμάλ δεν ξέρω τι άλλαξε, θα το μάθω κι εγώ τις επόμενες μέρες. Λυπάμαι για τον Σωτήρη που για πρώτη φορά πήρε δουλειά πρώτου προπονητή και ήταν ειλικρινής που ήθελε να βοηθήσει και τους μικρούς, αλλά τα αποτελέσματα πιέζουν και όσοι έχουν λίγη εμπειρία ως πρώτοι προπονητές στηρίζουν τους μεγαλύτερους παίκτες. Τα προσωπικά προβλήματα δεν του επέτρεψαν να έχει καθαρό μυαλό. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά όταν ξεχνάς δυσκολίες και λες πως μυρίζει... φωτιά, είτε φωνάζεις τον πυροσβέστη, είτε τη σβήνεις. Δεν είμαι πυροσβέστης, όμως θα προσπαθήσω να σβήσω τη φωτιά κι εγώ".

Οσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας του για τους νεαρούς της παίκτες, δήλωσε: " Εχει να κάνει με κάποια στάδια που περνάει η ομάδα. Εδώ και περίπου 3 χρόνια τρέχει το πλάνο. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη. Ξεκινάς έχοντας ως στόχο να μαζέψεις παιδιά. Στις επιλογές υπάρχουν και λάθη. Όταν μαζεύεις τα παιδιά πρέπει να οργανώσεις και τις συνθήκες. Εδώ δεν υπάρχουν γήπεδα. Μετά είναι θέμα του προπονητή, το πώς θα βελτιώσει ένα παιδιά. Μαζέψαμε κάποια παιδιά και είχαμε παράλληλα και μια πολύ καλή ομάδα που οι μικροί δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν και στις προπονήσεις με το επίπεδο εκείνο. Χωρίς να είναι σαν... κατηγορία, ο προπονητής που ήρθε έδιωξε μερικούς νέους.

Τώρα μπορεί ο Σωτήρης να πει κάποια στοιχεία που να λένε και την αλήθεια. Αν ο Άτιτς έχει παίξει 17 λεπτά με την Εστουντιάντες και η ΑΕΚ έχασε κανείς δεν θα πει μπράβο που έπαιξε, όλοι θα λένε για την ήττα. Δεν είναι εύκολο να το ακολουθήσουμε και θέλει προσοχή και καλές επιλογές για τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν. Και στον Ολυμπιακό συμβαίνει το ίδιο. Αυτό που θα γίνει με αυτούς που έρχονται, όπως ο Παπαπέτρου, ο Αγραβάνης και ο Τολιόπουλος. Επειδή έτσι πρέπει σίγουρα θα είναι στόχος να μπουν τα παιδιά κι αυτό είναι διαδικασία. Όταν κάποιος θεωρείται φοβερό ταλέντο και μπαίνει στην πρώτη ομάδα ο χαρακτήρας του πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται. Ζούσαμε με το όνειρο του Γαλατσίου. Εγώ πίστευα πως η ΑΕΚ θα έχει ένα... εργοστάσιο. Αυτό δεν έγινε και πλέον είμαστε στο ψάξιμο για σπίτι».

Για την κατάσταση της ομάδας του και την εκκίνησή της στους αγώνες, τόνισε: "Χωρίς να μπούμε στα προηγούμενα, σίγουρα δεν είναι καλή η ψυχολογία. Όταν έρχεται νέο πρόσωπο πάντα η ψυχολογία αλλάζει. Αυτό είδα στην προπόνηση. Δεν είμαι σε θέση να βάλω κάτι καινούργιο. Απλά είμαι σε θέση να τους στηρίξω και να τους βοηθήσω να είναι πιο σωστοί με κάποιες επιλογές στο παιχνίδι. Όσο μπορώ να βοηθήσω σε μια μέρα θα το δούμε. Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν έβλεπα κάποια αλλαγή. Θα μας βοηθούσε για τα επόμενα παιχνίδια.

Όπως τα βλέπετε εσείς τα έβλεπα κι εγώ. Όταν αρχίζεις άσχημα αλλάζεις τον τρόπο παιχνιδιού και παίζεις πιο πιεστικά. Αυτό σε κάνει να ξοδεύεις περισσότερη δύναμη. Εννοείται πως για μένα ακόμα είναι άγνωστος ο λόγος και ένας από τους πρώτους στόχους μου είναι να το διορθώσουμε. Θα δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην άμυνα. Δεν χωρίζω τα κομμάτια, όλα είναι σημαντικά, όμως πάντα αν βελτιώνεσαι στην άμυνα γίνεσαι καλύτερος".

Ζητήθηκε από τον Ντράγκαν Σάκοτα να σχολιάσει το αν η ομάδα του έχει κακή νοοτροπία: " Οταν κάτι δεν πάει καλά, όλα φαίνονται στραβά. Ο τρόπος παιχνιδιού φαινόταν εγωιστικός. Σε μια προπόνηση δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. Τα παιδιά προσπάθησαν. Αυτή η αλλαγή φέρνει και κίνητρο για μερικούς. Αυτό πάντα υπάρχει. Δεν θα είναι πάντα έτσι, όμως, ο χαρακτήρας δεν αλλάζει".

Τέλος, ο έμπειρος προπονητής εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της ομάδας του: "Δεν κρίνω βλέποντας μόνο τα τελευταία παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν δείξει ταλέντο. Οταν έρχεσαι απότομα σε μια ομάδα βλέπεις και διαβάζεις τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες και το πώς εκφράζουν το ταλέντο τους. Η δουλειά μας είναι πως όταν τελειώνει η σεζόν και βλέπεις τις κάνουν οι παίκτες, βλέπεις αν τα δίνουν όλα. Μέχρι ένα σημείο μπορώ να τους βάλω σε θέσεις και να βοηθήσω την κατάσταση. Όσον αφορά σε αλλαγές, θα ήθελα να δω καλύτερο σουτ από την περιφέρεια και μπορεί να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο. Στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα τώρα και μπορούν να γίνουν εύκολα λάθη".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ