ΑΕΚ

Παπαθεοδώρου στον Sport24 Radio 103,3: "Να φτάσει η ΑΕΚ όσο ψηλότερα γίνεται"

Παπαθεοδώρου στον Sport24 Radio 103,3: "Να φτάσει η ΑΕΚ όσο ψηλότερα γίνεται"

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Το 10 το κακό" του Sport24 Radio 103,3, όπου μίλησε για την κατάκτηση του Κυπέλλου, τον Μάκη Αγγελόπουλο, τους φετινούς αλλά και τους ευρύτερους στόχους της Ένωσης.

Δύο σχεδόν ημέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Το 10 το κακό" με τους Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Φιλέρη.

Ο τεχνικός των κιτρινόμαυρων, σχολίασε αρχικά το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής της Ένωσης που κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο: "Είναι μία ιδιαιτερότητα. Είναι λίγο περίεργο. Το σημαντικότερο είναι ότι προσθέσαμε ένα ακόμη τρόπαιο στην τροπαιοθήκη της ΑΕΚ. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι, νιωθουμε καλά, ήταν από τους βασικούς μας στόχους γιατί ήταν και ένας βατός στόχος έτσι όπως έγινε και η κλήρωση. Οπότε είχαμε ένα πρέπει παραπάνω".

Για το άγχος των ομάδων και την αστοχία στον τελικό: "Δεν ήταν ότι ήμασταν άστοχοι μόνο στα σουτ, αλλά και στις βολές και μάλιστα από παιδιά που δεν χάνουν βολές. Έχασε ο Λουκάς (σ.σ. Μαυροκεφαλίδης) από τον Προμηθέα, έχασε ο Ζήσης από εμάς. Σε έναν τελικό προσπαθείς να αποφορτίσεις λίγο τα παιδιά, αλλά όταν υπάρχει το πρέπει οφείλεις να το διαχειριστείς. Εμείς το διαχειριστήκαμε και φάνηκε στο τέλος που ο Προμηθέας προσπάθησε να το γυρίσει, ωστόσο εμείς είχαμε καλή αντίδραση στο τέλος και το κερδίσαμε”.

Για τον σχεδιασμό του τελικού και πώς τον περίμενε: "Το είχα πει και στη συνέντευξη Τύπου ότι οι αγωνιστικές διαφορές των δύο ομάδων δεν ήταν πολύ μεγάλες. Η ποιότητα των ρόστερ σε συνδυασμό με τις απουσίες δημιούργησαν μια ισορροπία. Περιμέναμε δύσκολο και σκληρό παιχνίδι και σε επίπεδο σκορ. Είχαμε ετοιμάσει κάποια πράγματα για το τέλος. Το τρίποντο του Ρέι ήταν ένα από αυτά. Κατέληξε σε εύστοχο σουτ, ενώ είχε προηγηθεί μία καλή συνολική κίνηση της ομάδας. Στα τελευταία πέντε λεπτά αποφασίζουν οι παίκτες. Οι δυνατοί χαρακτήρες. Ακόμη και στο αμυντικό κομμάτι. Εμείς έχουμε προσωπικότητες στην ομάδα, έχουμε παιδιά που έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο και έχουν αυτή τη νοοτροπία".

Για το αν έφυγε ένα βάρος με το Κύπελλο και αν αυτό τους απελευθερώνει ενόψει των άλλων δύο στόχων: "Καταρχήν μία νίκη σε ένα τελικό σου δίνει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Εμείς είμαστε μία ομάδα που, λόγω ονόματος, πρέπει να διεκδικήσουμε να πάμε και στους τρεις τελικούς. Είναι στόχοι που έχει θέσει ο πρόεδρος. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε δυνατότητες σαν ομάδα, το έχουμε δείξει, τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν είναι εύκολο. Όταν λοιπόν κερδίζεις σε ένα τελικό η αυτοπεποίθησή σου κορυφώνεται. Αυτή, όμως, δεν αρκεί. πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και να δουλέψουμε σκληρά, γιατί η ομάδα έχει αναπροσαρμόσει τα πλάνα της το τελευταίο διάστημα και θα πρέπει να το ξανακάνει πάλι γιατί θα πρέπει να ξαναβάλουμε στο ρόστερ τον Λάνγκφορντ και τον Γκίκα σε ένα ρόστερ που πήγε σε ένα τελικό και κέρδισε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν βγει μπροστά κάποια παιδιά. Ο Βλάντο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ρογκαβόπουλος έχει μπει στο ροτέιστον και είναι χρήσιμος. Πρέπει να δουλέψουμε τους ρόλους μας και να είμαστε υγιείς. Αν το κάνουμε έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε κι άλλα πράγματα. Δεν ξέρω πού θα φτάσουμε, αλλά θα διεκδικήσουμε να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται".

Για το αν η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει στα ίσα το Πρωτάθλημα: "Την άποψή μου την έχω διατυπώσει κι άλλες φορές και σε κουβέντες που έχω κάνει με τον πρόεδρο. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ μπροστά από τον τρίτο, που αυτή τη στιγμή είναι η ΑΕΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μπορέσεις να φτάσεις να διεκδικήσεις ένα Πρωτάθλημα και να το κανεις με συνέπεια χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα. Κυρίως χρειάζεται υπομονή. Δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ πρέπει να φτάσει τα μπάτζετ αυτών των ομάδων. Αλλά πρέπει να χτίσει όλη την οργάνωσή της ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ομάδες".

Για τον Μάκη Αγγελόπουλο: "Είναι ένα παθιασμένος ΑΕΚτζής. Ζει και αναπνέει για την ομάδα, βρίσκει χρόνο και ασχολείται με όλα τα θέματα της ΑΕΚ και έχει πολύ μεγάλη θέληση. Όταν θέλει κάποιος κάτι πολύ βρίσκει τρόπο. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος, αλλά έχει μεγάλη θέληση και διάθεση. Είναι ένας πολύ ωραίος τύπος για να είναι στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι μία πολύ ωραία φυσιογνωμία και μακάρι αν βρει τις λύσεις και να φτάσει η μάδα σε ένα τέτοιο επίπεδο”.

Για το αν θέλει τον Ολυμπιακό στην Α1: "Προσπαθώ να βρω έναν λόγο που ο Ολυμπιακός είναι στην Α2. Ποιος είναι χαρούμενος; Ποιος κερδίζει κάτι; Κερδίζει ο ίδιος ο Ολυμπιακός κάτι; Τίποτα. Κερδίζει ο μεγάλος ανταγωνιστής του, ο Παναθηναϊκός κάτι; Τίποτα. Χάνει σε εισιτήρια και έσοδα. Κερδίζει η ΑΕΚ; Όχι. Το ελληνικό μπάσκετ; Όχι. Για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να κάνουν βήμα πίσω και να αφήσουν τους εγωισμούς τους. Να συζητήσουν για το καλό του μπάσκετ. Έχουν μεγάλο πρόβλημα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους".

Για το αν θα πρέπει να φύγουν πρόσωπα για να συμβεί αυτό: "Γι' αυτό λέω ότι όλοι πρέπει να κάνουν βήμα πίσω. Να αντιληφθούμε όλοι τι είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ. Για τις κόκκινες γραμμές είναι δεδομένα τα πράγματα. Ξέρουμε ποιες είναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί καθυστερούμε κι αφήνουμε τον χρόνο να κυλά με αυτό τον τρόπο και απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις".

Για την απουσία οπαδών στον τελικό και το γενικότερο πρόβλημα: "Είναι βαθύτερο. Είναι θέμα της πολιτείας όχι απλά του μπάσκετ. Πρέπει να βρεθεί λύση από την Πολιτεία, να ξεκαθαρίσουν πράγματα και να τηρηθούν κανόνες. Να καθαρίσει το περιβάλλον από τους οπαδικούς στρατούς. Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει αν θα μπει καλάθι ή αν θα βάλει γκολ ο Βαλμπουενά Πρέπει να τηρηθεί ο κανόνας. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Να επέμβει και να τιμωρήσει".

Για το μερίδιο ευθύνης των ομάδων: "Επειδή κατά μεγάλο ποσοστό οι ομάδες τους ελέγχουν, θα πρέπει να επέμβει ένας πιο μεγάλος από τις ομάδες. Αυτή είναι η πολιτεία. Τώρα μιλάμε γενικά και είναι κλισέ όλα αυτά, αλλά είναι η πραγματικότητα. Στην Κρήτη καθόμασταν στο ξενοδοχείο και βλέπαμε πέντε ώρες Copa del Rey. Ήταν ο Ζήσης και άλλα παιδιά δίπλα και λέγανε δεν μπορεί. Η ατμόσφαιρα στα Δύο Αοράκια ήταν πολύ ωραία. Αλλά τελικά, πρέπει κάποιος να είναι παιδί για να δει τελικό".

Για την ομάδα που δεν θα ήθελε στους "16" του Basketball Champions League: "Επειδή είμαι λίγο προληπτικός δεν θέλω να το πω στον αέρα, αλλά μία από τις τρεις δεν τη θέλω".

Για το πόσο προληπτικός είναι: "Ήμουν πολύ αλλά έπρεπε να το καταπολεμήσω γιατι μου δημιουργήσω προβλήματα στην καθημερινότητά μου. Ήμουν Ιωαννιδικός. Το έχω περιορίσει πάρα πολύ. Έχω βρει λύση. Το είχα από παίκτης".

Για το αν ήταν ο Παναθηναϊκός αντίπαλος στον τελικό τι πιθανότητες θα έδινε: "Δεν θα πω ακριβώς το νούμερο αλλά στο ένα παιχνίδι έχεις πιθανότητες. Ανταγωνιστικές. Η δική μας ομάδα θα είχε, ειδικά αν ήμασταν πλήρεις".

Για την αποχώρηση του Σαντ-Ρος: "Φέτος προσπαθήσαμε να επιλέξουμε, ειδικά ξένους παίκτες, με τους οποίους δεν θα παίρναμε ρίσκα. Τον Ματσιούλις, τον Λάνγκφορντ, τον Σλότερ, τον Ρέι, τον Σαντ-Ρος. Δεν θέλαμε να μ,πούμε σε άλλες αλλαγές, στις οποίες μάς οδήγησαν κάποιοι τραυματισμοί και η απώλεια του Σαντ-Ρος, όπου δεν υπήρχε buy out. Η ομάδα το έβαλε για να μη φύγει ο παίκτης. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ΤΣΣΚΑ και δεν προχώρησαν κάποιες λύσεις που είχαν στο μυαλό τους, ήταν μονόδρομος γι' αυτούς. Πλήρωσαν έναν μεγάλο ποσό και τον πήραν. Ήταν κομβικός παίκτης. Αυτό ήταν το κομμάτι που το καταλαβαίνει όποιος βλέπει μπάσκετ. Τον βοηθήσαμε και μας βοήθησε. Κόλλησε πολύ καλά με την ομάδα, η οποία είχε κάποια δομικά θέματα στο χτίσιμο της ομάδας. Όλα αυτά, τα έλυνε η παρουσία του Σαντ-Ρος. Έκλεινε όλες τις πληγές. Έπρεπε να βρούμε άλλο τρόπο για να καλύψει τα κενά"

Για τον Ζήση: "Είμαστε τυχεροί και ευτυχείς. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να βρούμε καταλληλότερη λύση από τον Ζήση, σε όλα τα επίπεδα και στο μπάσκετ και στα αποδυτήρια, τα οποία ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά".

Για το αν ο Ζήσης μπορεί να γίνει ο Σπανούλης της ΑΕΚ: "Εννοείται. Η προσωπικότητά του είναι τεράστια. Έχει ήδη επιβληθεί. Αυτός μάς έλυσε τα προβλήματα όλα. Θεωρώ πως με τις επιστροφές των δύο παιδιών, η ΑΕΚ θα ανέβει κι άλλο επίπεδο".

Για τον Ρογκαβόπουλο: "Σε μία τέτοια ηλικία όπως είναι ο Ρογκαβόπουλος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλή πρόβλεψη. Το έχουμε κάνει για τέτοια παιδιά και έχουμε πέσει έξω. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Η ομάδα που θα παίξει, οι ευκαιρίες που θα πάρει, πόσο το θέλει, τι προσωπικότητα έχει. Ας τον αφήσουμε να δουλέψει. Εγώ θα πω μόνο ότι έχει ένα προτέρημα που δεν διδάσκεται και δεν προπονείται. Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Τρομακτική αυτοπεποίθηση. Δεν καταλαβαίνει πού παίζει, αν είναι με το Ρέθυμνο ή με τη Ρεάλ".

Για το αν μπορούν να παίξουν οι νεαροί παίκτες σε τέτοιες μεγάλες ομάδες: “Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν είναι αναπτυξιακές ομάδες. Άρα τι πρέπει να συμβεί; Να αποδείξει ο νεαρός παίκτης ότι μπορεί να παίζει. Αυτό κάνει ο Ρογκαβόπουλος. Παίζει. Δεν του κάνει κανείς χάρη. Αν αξίζεις να παίζεις θα παίξεις, είτε είσαι ο Λάνγκφορντ και ο Ζήσης, είτε ο 18χρονος Ρογκαβόπουλος”.

Για τα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ: "Υπάρχουν παιδιά στο ελληνικό μπάσκετ που βρίσκονται σε ηλικία ανάλογη του Ρογκαβόπουλου και νομίζουν ότι έχουν τελειώσει. Ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης πήγαν στα 22-23 στους μεγάλους και στην Εθνική. Πρέπει να δώσουν χρόνο στους παίκτες, να παίξουν και να τους στηρίξουν οι ομάδες".

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: "Είχε πολύ μεγάλο potential. Είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να παίξει σε υψηλό επίπεδο".

Για το τι λείπει από το μπάσκετ: "Η ποιότητα είναι διαφορετική. Και λίγο πιο πίσω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν συζητάω για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τι παικταράδες υπήρχαν. Αλλά για τους πιο κάτω στη βαθμολογία. Θα πήγαιναν στο Περιστέρι και θα έφτυναν αίμα για να κερδίσουν. Το οικονομικό έχει επηρεάσει πολύ. Αυτό μας έχει λείψει και μακάρι με το νέο φορολογικό σύστημα να ανασάνει το μπάσκετ. Είναι και θέμα της γενιάς, τι παίκτες βγαίνουν. Αυτό οφείλεται στην παιδεία. Είναι πολύ πιο δύσκολο για ένα παιδί να βρει το χρόνο να παίξει. Τώρα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Τώρα υπάρχει η τεχνολογία. Πολύ ωραίες οι παιδικές ομάδες, αλλά μπάσκετ μαθαίνεις στο ανοιχτό. Εκεί βελτιώνεσαι και μαθαίνεις. Εμείς μεγαλώσαμε και κάναμε προπονήσεις μόνο στα τσιμεντένια γήπεδα. Τώρα ο γονιός θέλει κλειστό γήπεδο με παρκέ, θέρμανση και να βλέπει τις προπονήσεις".

Για την αντίδραση του Μάκη Γιατρά με το πέρας του τελικού: "Έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση του. Θυμάμαι και τον εαυτό μου να αντιδρά άσχημα. Είναι κακή εικόνα για τον ίδιο. Έχει προσωπική επιτυχία, αλλά δεν τον κατηγορώ. Υπάρχει κακή αντίδραση. Μετά πας σπίτι σου, το ξανασκέφτεσαι, ηρεμείς. Όλοι κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας".

Για το αν θέλει να κάτσει σε πάγκο Euroleague: "Ο κάθε άνθρωπος θέλει να πάει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή είμαι χαρούμενος με την πορεία μου, κάνω σταθερά βήματα".

Για το γιατί οι Έλληνες προπονητές μπάσκετ εξελίσσονται περισσότερο από τους προπονητές του ποδοσφαίρου: "Επειδή έχω συζητήσει με Έλληνες προπονητές ποδοσφαίρου. Εκτιμώ τον Ουζουνίδη, τον Δώνη, τον Αναστασίου το μπάσκετ σε επίπεδο τακτικής είναι μπροστά. Ακολουθούν και βλέπουν. Με τον Κωστένογλου είχαμε συναντηθεί τυχαία και μία εβδομάδα πριν αναλάβει την ΑΕΚ μου είπε πει να έρθει να δει προπόνηση της ομάδας. Στην Ελλάδα έρχονται κορυφαίοι προπονητές όπως ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς και μαθαίνουμε από αυτό. Στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται οι κορυφαίοι των κορυφαίων".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ