ΑΕΚ

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

Το Sport24.gr κάνει τον πρώτο απολογισμό της σεζόν για την ΑΕΚ, η οποία χαιρετά το 2016 με περισσότερες καλές αναμνήσεις από άσχημες, αλλά ταυτόχρονα ψάχνει αυτό το... κάτι παραπάνω για να ανέβει επίπεδο.

Το 2016 ήταν σε γενικές γραμμές ένα καλό έτος για την ΑΕΚ. Και ημερολογιακά (αφού μέσα στο 2016 επέστρεψε στην ελίτ του Ελληνικού Πρωταθλήματος κατέκτησε την 3η θέση την περασμένη σεζόν), αλλά και με βάση το μέχρι στιγμής δείγμα της στην φετινή σεζόν.

Η “Ένωση” έχει κάνει πολλά βήματα προόδου. Για την ακρίβεια τον τελευταίο χρόνο έκανε... άλματα. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ουσιαστικά από εδώ και πέρα πρέπει να κάνει ένα ακόμα άλμα και να βρει τον τρόπο να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Και αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα υπάρχουν στην φετινή σεζόν, η αλήθεια είναι ότι το πρόσημο με τη μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας είναι σίγουρα θετικό, αλλά ταυτόχρονα αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στο στόμα των φίλων της ομάδας.

Το Sport24.gr θα προσπαθήσει να κάνει μία πρώτη ανάλυση των δεδομένων που ισχύουν στην ομάδα μέχρι στιγμής, σε έναν έλεγχο του... βαθμού προόδου της ομάδας του πρώτου τετραμήνου της σεζόν. Τι κρατάει και τι αφήνει λοιπόν η ΑΕΚ από τη μέχρι τώρα παρουσία της στην φετινή σεζόν;

ΚΡΑΤΑΕΙ: Τον αναγεννημένο Ούκιτς

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ήρθε σχεδόν... κατά λάθος το καλοκαίρι, αφού η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν πόιντ γκαρντ για να ολοκληρώσει την προετοιμασία της, με την “Ένωση” να φιλοδοξεί ότι ο Κροάτης γκαρντ θα αποτελέσει το ιδανικό μπακ-απ του Νίκολα Ιβάνοβιτς και θα βοηθήσει με την εμπειρία του. Ο Ούκιτς λοιπόν δεν ανταποκρίθηκε απλώς στις προσδοκίες, αλλά διέλυσε κάθε πρόβλεψη!

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

O πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ουσιαστικά ο MVP της ΑΕΚ στο πρώτο μισό της σεζόν, έχοντας 9.4 πόντους και 3.4 ασίστ μέσο όρο στην Stoiximan.gr Basket League ακι 11.1 πόντους και 4.8 ασίστ στο Basketball Champions League. Περισσότερο από τους πόντους ωστόσο είναι η εικόνα του στο παρκέ που έχει ενθουσιάσει. Ο Κροάτης γκαρντ μοιάζει να έχει γυρίσει τον χρόνο πίσω, βγαίνοντας μπροστά σχεδόν σε κάθε μεγάλο παιχνίδι για την ομάδα του φέτος. Με διαφορά η καλύτερη φετινή μεταγραφή της “Ένωσης”.

ΑΦΗΝΕΙ: Ό,τι συμβαίνει... πίσω από τον Μαυροειδή

Η ξαφνική αποχώρηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη το καλοκαίρι άλλαξε τα πλάνα της ΑΕΚ, που ξαφνικά βρέθηκε να ψάχνει για παίκτη όταν ξεκινούσε η προετοιμασία της. Κι αν η παραμονή του Δημήτρη Μαυροειδή εξασφλάλισε μία καλή λύση, η θέση του Αμερικανού σέντερ έχει παιδέψει πολύ τους “Κιτρινόμαυρους”.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

Ο Τζος Όουενς ήρθε, είδε και απήλθε έπειτα από έναν αγώνα Πρωταθλήματος και στην θέση του ήρθε ο Ραντάλ Φάλκερ, ο οποίος ωστόσο ακόμα δεν έχει πείσει. Βασικά, έχει απογοητεύσει, με τις φήμες περί αλλαγής του να υπάρχουν πάνω από ένα μήνα. Ο Γιούρι Ζντοβτς τον στηρίζει δημόσια, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ δεν θα έλεγε “όχι” στην απόκτηση ενός ψηλού που θα έκανε την διαφορά.

ΚΡΑΤΑΕΙ: Τον πυραυλοκίνητο Ντίξον

Ο Μάικλ Ντίξον ήρθε με την φήμη του πολυβόλου να τον ακολουθεί. Και μέχρι στιγμής έχει δικαιώσει μέχρι... κεραίας αυτά που λέγονταν για αυτόν, αφού είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ σε Πρωτάθλημα (12.9 πόντοι ανά αγώνα) και Basketball Champions League (15.6 πόντοι ανά αγώνα), όντας εκ των ηγετών της ομάδας.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η περιπέτεια με το τροχαίο δυστύχημα που ενεπλάκη είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο μάτι του Κυκλώνα, χάνοντας πολλές συμπάθειες. Παρόλα αυτά, παραμένει μία από τις θετικές νότες της “Ένωσης”, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2019 (προς το παρόν έχει “σπαστό” συμβόλαιο μέχρι το 2018).

ΑΦΗΝΕΙ: Το μέτριο ξεκίνημα του Ιβάνοβιτς

Ο Μαυροβούνιος αποκτήθηκε με την προοπτική να αποτελέσει τον βασικό πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ, με τους συμπατριώτες του να υποστηρίζουν ότι είναι... υβρίδιο Τεόντοσιτς. Το γεγονός ωστόσο ότι επέστρεψε τραυματίας από τους αγώνες που έδωσε με την χώρα του για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2017, αλλά και ένα διάστρεμμα που υπέστη πάνω που είχε αρχίσει να προσαρμόζεται τον πήγαν πολύ πίσω.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Είναι πλέον ασφαλές να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Νίκολα Ιβάνοβιτς δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσφέρει όσα περίμενε η ΑΕΚ από αυτόν, με αποτέλεσμα να... έχει βγει η γλώσσα του Ούκιτς. Ο νεαρός γκαρντ ωστόσο – στο πρόσωπο του οποίου οι “Κιτρινόμαυροι” έκαναν μία σημαντική επένδυση – θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ καλύτερος στην συνέχεια, διαφορετικά η ΑΕΚ θα έχει πρόβλημα.

ΚΡΑΤΑΕΙ: Την προσπάθεια ανάδειξης Ελλήνων παικτών

Το να συνδυάσει μία ομάδα τον Πρωταθλητισμό – γιατί αυτό θέλει να κάνει η ΑΕΚ – με την ανάδειξη νεαρών παικτών δεν είναι ποτέ εύκολο. Στην “Ένωση” το ξέρουν αυτό, ωστόσο προσπαθούν πάρα πολύ να καταφέρουν να το πετύχουν αυτό. Η αρχή έχει γίνει με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος είναι και ο πιο έμπειρος από τους νεαρούς παίκτες της ομάδας, αφού “κουβαλάει” στην πλάτη του δύο χρόνια καλής παρουσίας στο Πρωτάθλημα με την φανέλα του Κολοσσού Ρόδου. Ο γκαρντ από την Κύθνο ωστόσο είναι απλώς η αρχή.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάτι οι τραυματισμοί βασικών παικτών, κάτι η επιθυμία της ΑΕΚ να δει δικά της παιδιά να αναδειχθούν, έχουν οδηγήσει στην παροχή χρόνου συμμετοχής στους Διονύση Σκουλίδα, Γιώργο Τσαλμπούρη και (λιγότερο) του Δημήτρη Μωραϊτη και να αποκτήσουν εμπειρίες. Κανένας από τους τρεις δεν είναι βέβαια ακόμα έτοιμος παίκτης. Όλοι όμως ξέρουν ότι αν ευνοήσουν οι συνθήκες θα πάρουν χρόνο συμμετοχής.

ΑΦΗΝΕΙ: Την απόδοση των ξένων στα μεγάλα παιχνίδια

Καλή είναι η ανάδειξη νέων παικτών, καλός ο Πρωταθλητισμός, αλλά για να γίνει το βήμα παραπάνω πρέπει στα μεγάλα παιχνίδια να βγαίνουν μπροστά και οι παίκτες που έχουν έρθει να κάνουν την διαφορά. Κοινώς, οι... ξένοι, οι οποίοι με εξαίρεση τον σταθερά καλό Ούκιτς έλαμψαν διά της απουσίας τους στα μεγάλα παιχνίδια της Stoiximan.gr Basket League κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κόντρα στους Πρωταθλητές στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής, η πεντάδα των Ιβάνοβιτς, Φάλκερ, Μιλόσεβιτς, Ουίλιαμς και Ντίξον είχαν παρέα 19 πόντους στην ήττα με 78-67. Κόντρα στον Παναθηναϊκό δε για την 10η αγωνιστική ήταν ακόμα χειρότεροι, έχοντας όλοι μαζί 16 πόντους στην ήττα με 77-68. Στο Basketball Champions League δε – και κυρίως στα δύο ντέρμπι με τη Μπεσίκτας – πάλι δεν κατάφεραν να... συγχρονιστούν όλοι, με την ομάδα να γνωρίζει ισάριθμες ήττες.

ΚΡΑΤΑΕΙ: Είναι ΟΜΑΔΑ

Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό κέρδος. Δεν είναι όλα τέλεια βέβαια, δεν τραγουδάνε όλοι οι παίκτες “τι ωραία που περνάμε” πριν βγουν στο παρκέ για προπόνηση ή αγώνα, αλλά κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΑΕΚ φέτος είναι πιο ΟΜΑΔΑ από ποτέ. Κερδίζει σαν ομάδα και χάνει σαν ομάδα. Κι ας διαμαρτύρεται ενίοτε ο Γιούρι Ζντοβτς έπειτα από ήττες για... εγωιστές παίκτες, προκειμένου να τους έχει όλους σε εγρήγορση.

Ο "Έλεγχος προόδου" της ΑΕΚ

Η δυναμική προσωπικότητα του Γιούρι Ζντοβτς σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο της σε όλο αυτό. Ο Σλοβένος τεχνικός βέβαια δεν είναι αλάνθαστος. Σαφώς και έχει κάνει ανά διαστήματα λάθη στην διαχείριση των αγώνων, αλλά και κάποιων παικτών. Δείχνει ωστόσο ότι παλεύει πάντα να βρει μία λύση, με τις... φωνές του να κρατούν σε εγρήγορση άπαντες.

ΑΦΗΝΕΙ: Ψάχνει ακόμα τη “μεγάλη νίκη”

Αυτός είναι ίσως και ο... μεγάλος καημός αυτή τη στιγμή. Και σαφώς και συνδέεται με όλα όσα θέλει να “αφήσει” η ΑΕΚ πίσω της στο 2016. Αν ο Φάλκερ βοηθούσε περισσότερο στην θέση του σέντερ, αν ο Ιβάνοβιτς είχε προσαρμοστεί, αν γενικώς οι – εκτός του Ούκιτς – ξένοι είχαν βοηθήσει περισσότερο στα μεγάλα παιχνίδια, αν, αν, αν... Τα “αν” είναι αρκετά, αλλά δεν παίζουν μπάσκετ. Οι παίκτες παίζουν και αυτοί που οφείλουν να βγουν μπροστά στα δύσκολα.

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Έχει αναφερθεί ήδη αρκετές φορές αυτό, αλλά δεν βλάπει να αναφερθεί ακόμα μία: Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από μία πραγματικά μεγάλη νίκη. Και αυτό το χρειάζεται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Για να καταλάβουν όλοι στην ΑΕΚ ότι πραγματικά μπορούν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Στο επίπεδο της ομάδας που θα μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με συνέπεια.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ