ΑΕΚ

Ο αγώνας της χρονιάς και τα “κλειδιά” της πρόκρισης

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο 2ος αγώνας με τη Μονακό για την φάση των 16 του Basketball Champions League (21:30) είναι ίσως ο πιο σημαντικός αγώνας της σεζόν για την ΑΕΚ, που καλείται να κάνει το τέλειο παιχνίδι για να κερδίσει.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την ΑΕΚ. Ο αγώνας με τη Μονακό για την φάση των 16 του Basketball Champions League (21:30, Live Blog από το Sport24.gr) έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος αγώνας της χρονιάς (μέχρι τον επόμενο). Και αυτό ακριβώς είναι.

Η ΑΕΚ μεγαλώνει ως μέγεθος μέρα με τη μέρα. Πηγαίνοντας στο Μόντε Κάρλο για να υπερασπιστεί τη νίκη με έναν πόντο στον πρώτο αγώνα της σειράς , όμως, ξέρει ότι για να περάσει θέλει τη νίκη, αφού το να στοχεύσει κάποιος την... ισοπαλία στο μπάσκετ δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Μία νίκη που αν έρθει θα είναι – χωρίς υπερβολή – ίσως η μεγαλύτερη νίκη της “Ένωσης” την τελευταία 10ετία (και βάλε). Κάτι τέτοιο όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Η Μονακό έχει αποδείξει από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά και στον πρώτο αγώνα της σειράς, ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα. Μία ομάδα που αν σε βάλει στον ρυθμό της μπορεί να σε διαλύσει. Δεν είναι αχτύπητη όμως. Η καλή ΑΕΚ μπορεί να την κερδίσει. Και αυτά είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να χτυπήσει:

Εν αρχή ην ο ρυθμός...

Ο αγώνας της χρονιάς και τα “κλειδιά” της πρόκρισης


Η Μονακό είναι μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει στο γήπεδο και το κάνει σε κάθε ευκαιρία: Μετά από αμυντικό ριμπάουντ, κλέβοντας μπάλες και τρέχοντας μπροστά, ακόμα και μετά από καλάθι που δέχεται. Αν επιβάλει γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι η Μονακό τότε η ΑΕΚ θα έχει πρόβλημα, αφού είναι “χτισμένη” με διαφορετικό τρόπο και δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει τους πιο αθλητικούς αντιπάλους της. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν; Να “παγώσει” το παιχνίδι.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς η ΑΕΚ κατάφερε να το κάνει αυτό, εφαρμόζοντας ως κύριο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση την διαρκή τροφοδότηση των ψηλών (Μαυροειδή, Ελόνου, Μαυροκεφαλίδη). Πάνω σε αυτή την λογική εξάλλου αγωνίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε θέση πάουερ φόργουορντ ο Μαυροκεφαλίδης, για να ασκήσει πίεση στην άμυνα των Μονεγάσκων. Αυτό λοιπόν έγινε για δύο λόγους: 1. Δημιουργήθηκε φθορά στη Μονακό και 2. Με τη μπάλα να περνάει κοντά στο καλάθι οι επιθέσεις εκδηλώνονταν μετά τα 15 δευτερόλεπτα, πάγωνε ο ρυθμός και οι Γάλλοι δε μπορούσαν να τρέξουν, αφού είναι πιο δύσκολο να βρεις χώρους όταν ο αντίπαλος εκδηλώνει τις περισσότερες επιθέσεις του στο “ζωγραφιστό”, αφού έχει καλή αμυντική ισορροπία, με τουλάχιστον δύο παίκτες να βρίσκονται πάνω από το τρίποντο και να μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους.

Τα λάθη απαγορεύονται

Ο αγώνας της χρονιάς και τα “κλειδιά” της πρόκρισης


20 λάθη. Σε τόσα υπέπεσε η ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της σειράς, αριθμός απαγορευτικός αν θέλει να έχει ελπίδες νίκης σήμερα. Η Μονακό έχει τους παίκτες και την προσωπικότητα να τιμωρεί κάθε λάθος στο ανοιχτό γήπεδο, κάτι που έκανε και στον πρώτο αγώνα, σημειώνοντας 16 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Αυτοί είναι πολλοί πόντοι σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε με τελικό σκορ 69-68, αφού μεταφράζεται σε ποσοστό κοντά στο 25% των πόντων των πρωτοπόρων της Γαλλικής Λίγκας. Η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ δεν πλήρωσε τα λάθη της με ήττα, αλλά τα πλήρωσε με μία νίκη με την ελάχιστη δυνατή διαφορά. Αν είχε υποπέσει σε λιγότερα τότε μπορεί να είχε κερδίσει με μία διαφορά 5-10 πόντων.

Στην έδρα της Μονακό ωστόσο δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια να γίνουν τόσα λάθη. Εκεί το γήπεδο έχει... κατηφόρα και αν η ΑΕΚ υποπέσει σε περισσότερα από 12-14 λάθη πολύ δύσκολα θα βγει νικήτρια από το γήπεδο. Χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή διαχείριση και, κυρίως, υπομονή, αφού οι Γάλλοι πιέζουν πολύ τη μπάλα, ρίχνουν πολύ “ξύλο” και πάνε πολύ το παιχνίδι στην επαφή. Οι γκαρντ της ΑΕΚ έχουν δύσκολη δουλειά σήμερα, πρέπει να διαχειριστούν όλη αυτή την πίεση και να μην κάνουν βιαστικές επιλογές που θα οδηγήσουν σε λάθη που θα δώσουν την ευκαιρία στη Μονακό να τρέξει.

Πόλεμος” για κάθε ριμπάουντ

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Η μάχη των “αιθέρων” είναι κλειδί σε κάθε μπασκετική αναμέτρηση. Όταν όμως τίθενται αντιμέτωπες στο παρκέ δύο ομάδες με τόσο διαφορετική φιλοσοφία, δεν είναι απλώς κλειδί, αλλά... ολόκληρη πόρτα. Και αυτό το ξέρουν καλά οι “Κιτρινόμαυροι”, που καλούνται να ελέγξουν αυτόν τον τομέα, όπως έκαναν και στο πρώτο ματς που κυριάρχησαν με 40 ριμπάουντ έναντι 29 των Γάλλων.

Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς οφείλει να μην δώσει δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στη Μονακό, οι παίκτες της οποίας πηγαίνουν όλοι στα ριμπάουντ. Χρειάζεται ομαδική δουλειά για να συμβεί αυτό. Κοινώς, πρέπει να βοηθήσουν και οι περιφερειακοί και να μην περιμένουν τα πάντα από τους ψηλούς. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ, γιατί η Μονακό “τρέφεται” από αυτό και μπορεί πολύ εύκολα να πάρει ψυχολογία σκοράροντας έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ.

Να βοηθήσουν όλοι

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS


Τελευταίο και πιο σημαντικό: Σε αυτό τον αγώνα δεν υπάρχει περιθώριο να υστερήσει κανείς. Από τον 1ο μέχρι και τον 12ο παίκτη πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από κάθε παίκτη να δώσει το μάξιμουμ, είτε παίξει 40 λεπτά είτε 5 δευτερόλεπτα.

Για να κερδίσει η ΑΕΚ τη Μονακό έχει ανάγκη από το κρύο αίμα του Ούκιτς, την ικανότητα στο σκοράρισμα του Ντίξον, την ωριμότητα στην οργάνωση και την εκτέλεση του ΜακΓράθ, την ικανότητα στο να δημιουργεί καταστάσεις στην επίθεση και να κυνηγάει σαν... σκυλί στην άμυνα στην περιφέρεια του Λαρεντζάκη, το σουτ του Βασιλειάδη, τα All Around παιχνίδι του Νιούλεϊ, την αρχηγική παρουσία και το φονικό σουτ του Σάκοτα, το γεμάτο φινέτσα και ουσία παιχνίδι του Μαυροκεφαλίδη, τη δύναμη και την καρδιά του Μαυροειδή, τα αθλητικά προσόντα του Ελόνου, το πάθος του Χαριτόπουλου και τον νεανικό ενθουσιασμό των Σκουλίδα και Τσαλμπούρη. Όλοι όσοι πατήσουν παρκέ πρέπει να δώσουν κάτι.

Ο αγώνας με τη Μονακό είναι ένας Τελικός για την ΑΕΚ. Είναι ο σημαντικότερος αγώνας της γι την φετινή σεζόν μέχρι τον επόμενο. Μία νίκη στο Μόντε Κάρλο δεν θα επιβεβαιώσει απλώς ότι ανεβαίνει. Θα την εκτοξεύσει. Η συνέχεια στο παρκέ...

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ