ΑΕΚ

Ντούσαν Σάκοτα: Γεννημένος αρχηγός

Ντούσαν Σάκοτα: Γεννημένος αρχηγός
EUROKINISSI

Ο Ντούσαν Σάκοτα σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ. Η αιφνιδιαστική αποχώρησή του αφήνει ένα τεράστιο κενό και όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λείψει από την “Ένωση”.

Η είδηση έσκασε σαν... βόμβα: Ο Ντούσαν Σάκοτα έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ. Ο αρχηγός της “Ένωσης”, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την επάνοδο της ΑΕΚ στο προσκήνιο, αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις.

Σε μία εποχή που η λέξη "σημαία" έχει χάσει πλέον το όνομά της στον επαγγελματικό αθλητισμό, ο 33χρονος φόργουορντ είχε καταφέρει να γίνει ακριβώς αυτό: Σημαία. Στην Ελλάδα βέβαια αυτό μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους και – ειδικά από τους φιλάθλους – όχι πάντα θετικά. Ο λόγος είναι ότι οι παίκτες-σημαίες είναι αυτοί που πάντα φαίνονται.

να δημιουργήσει μαζί τους έναν δεσμό που δε μπορεί να σπάσει. Ούτε καν τώρα που αποχώρησε, πιθανότατα με προορισμό την Ισπανία.

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ

Ο Ντούσαν Σάκοτα επέστρεψε στην ΑΕΚ όταν η “Ένωση” ανέβηκε από την Α2 το 2014. Ο ίδιος είχε ανάγκη να βρει ξανά τον πραγματικό του εαυτό. Ήθελε να γίνει ο παίκτης που ήταν πριν την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του που κόντεψε να του στοιχίσει την ζωή το 2010. Την τετραετία που ακολούθησε ο Σάκοτα είχε πάρει ευκαιρίες από ομάδες όπως η Οστάνδη, η Ενισέι και η Βαρέζε. Δεν ήταν όμως ο εαυτός του. Η ΑΕΚ του έδινε την ευκαιρία να γίνει ο ηγέτης της. Την ίδια στιγμή, η "Ένωση" πρόσθετε στο ρόστερ της έναν παίκτη που ήξερε τι σημαίνει για κάποιον να φοράει αυτή τη φανέλα.

Ο Σάκοτα στην ΑΕΚ μεγάλωσε μπασκετικά. Βρήκε τον εαυτό του. Βελτίωσε το σώμα του, πρόσθεσε μυικά κιλά. Πρόσθεσε πράγματα στο παιχνίδι του και σταμάτησε απλώς να είναι ένας καλός σουτέρ, φτάνοντας σε κάποια παιχνίδια να “ζει” στο post. Με την φανέλα της ΑΕΚ ο Σάκοτα καθιερώθηκε στα μάτια του κόσμου ως ένας από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ στην Ευρώπη. Πάνω από όλα όμως έμεινε στη μνήμη του κόσμου ως ένας εκ των ηγετών της ομάδας. Ένας παίκτης που μπορεί πάντα να βάλει ένα μεγάλο σουτ όταν χρειάζεται. Όπως το τρίποντο της νίκης/πρόκρισης κόντρα στην Μπαϊρόιτ στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων την σεζόν 2017/18, στον δρόμο για την κατάκτηση του Basketball Champions League:

Μπορεί να πει κανείς ότι θέλει για τον παίκτη Σάκοτα. Μπορεί να σταθεί είτε στα θετικά του (φονικό σουτ, ικανότητα με πλάτη στο καλάθι, δεν κρύβεται στα δύσκολα), είτε στα αρνητικά (μέτριος αμυντικός, ενίοτε πιο συναισθηματικός από ότι έπρεπε). Κανείς δεν μπορεί να πει όμως ότι δεν πρόσφερε στην ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια και – πολύ περισσότερο – δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν θα λείψει από την ομάδα, εντός και εκτός παρκέ.

Η ΑΕΚ ΘΑ ΒΡΕΙ ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Με την αποχώρηση του Σάκοτα μπαίνει τέλος σε έναν μεγάλο κύκλο για την ΑΕΚ. Ο 33χρονος φόργουορντ ήταν αυτός που συνέδεε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ήταν αυτός που φρόντιζε να μάθει σε όλους τι σημαίνει "ΑΕΚ". Τι πρέσβευε αυτή η ομάδα.

Ντούσαν Σάκοτα: Γεννημένος αρχηγός
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Το αγωνιστικό κενό του Σάκοτα είναι πιθανό να καλυφθεί σε κάποιο βαθμό. Η εμπειρία και η κλάση του Γιόνας Ματσιούλις εξασφαλίζει μία συνέπεια στους "κιτρινόμαυρους". Στην ΑΕΚ καλούνται πλέον να βρουν μία νέα αγωνιστική ταυτότητα. Χωρίς Σάκοτα και, βέβαια, χωρίς Λαρεντζάκη και Χάντερ, τρεις κομβικούς παίκτες για την ομάδα την τελευταία διετία. Το ρητό "ουδείς αναντικατάστατος" δεν έγινε κλισέ χωρίς λόγο, ακόμα και αν κάποιοι παίκτες μπορεί να σημαίνουν περισσότερα για μία ομάδα από κάποιους άλλους.

Ο Ντούσαν Σάκοτα αποχώρησε από την ΑΕΚ, τονίζοντας ότι "δεν είναι αντίο, αλλά εις το επανιδείν". Πίσω του αφήνει μία αξιοζήλευτη κληρονομιά, γεμάτη μεγάλα σουτ, συναίσθημα και τρεις τίτλους. Ό,τι και να γίνει, αυτά που πέτυχε με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα δεν γίνεται να του τα πάρει κανείς. Και σίγουρα δεν θα ξεχαστούν.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ