ΑΕΚ

Να γίνει το πρώτο βήμα

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τον πρώτο αγώνα της “μετά Γιούρι Ζντοβτς” εποχής και μάλιστα κόντρα στον Ολυμπιακό. Όσο για το τι θέλει από το παιχνίδι; Να της δείξει τον δρόμο για την συνέχεια.

Ο Γιούρι Ζντοβτς δεν είναι πλέον προπονητής της ΑΕΚ. Αντ' αυτού, όταν σε μερικές ώρες η “Ένωση” θα βρει απέναντί της τον Ολυμπιακό (19:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) θα έχει στην άκρη του πάγκου της τον μέχρι πρότινος βοηθό του Σλοβενου, Σωτήρη Μανωλόπουλο, έναν άνθρωπο που σέβονται και εκτιμούν όλοι στην ομάδα.

Η δουλειά του κόουτς Μανωλόπουλου δεν ήταν εύκολη αυτές τις δύο μέρες. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν καταρχήν να εστιάσει στην ψυχολογία της ομάδας, η οποία ήταν στο χαμηλότερο δυνατό σημείο μετά την ήττα-αποκλεισμό από τη Μονακό στο Basketball Champions League και τις αντιδράσεις του Γιούρι Ζντοβτς. Σαφώς και τον απασχόλησε – και τον απασχολεί – το αγωνιστικό, αλλά για να ασχοληθεί κάποιος με το αγωνιστικό σκέλος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί να για να ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών του.

Σε μία μάλλον κακή συγκυρία για την ΑΕΚ, ο πρώτος αντίπαλος που καλείται να αντιμετωπίσει, έστω και εντός έδρας, είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός, ο οποίος έρχεται πλήρης και χωρίς καμία διάθεση να υποτιμήσει το παιχνίδι. Όχι πως γινόταν να υποτιμήσει την τρίτη ομάδα της βαθμολογίας, ωστόσο ξέροντας ότι εν πολλοίς από αυτό το παιχνίδι θα κριθεί το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της Stoiximan.gr Basket League, ο Πρωταθλητής Ελλάδος δεν έχει περιθώριο να χαλαρώσει ούτε δευτερόλεπτο.

Στην ΑΕΚ ξέρουν ότι δεν θα έχουν εύκολο βράδυ. Τα μεγάλα κορμιά του Ολυμπιακού σχεδόν σε όλες τις θέσεις και τα αθλητικά προσόντα των “Ερυθρόλευκων” ειδικά στις θέσεις των ψηλών κάνουν δύσκολα τα πράγματα. Η “Ένωση” όμως δεν έχει σκοπό να παίξει τον ρόλο κομπάρσου σε αυτό το παιχνίδι. Θα διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί και θα παλέψει για τη νίκη, ακριβώς επειδή είναι η ΑΕΚ.

Το στοιχείο της έκπληξης

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÑÉÆÅÍ ËÏÕÍÔÂÉ×ÓÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - RIESEN LUDWIGSBURG (Eurokinissi Sports / ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÑÉÆÅÍ ËÏÕÍÔÂÉ×ÓÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - RIESEN LUDWIGSBURG (Eurokinissi Sports / ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ) EUROKINISSI SPORTS


Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή δουλεύει στα υπέρ της ΑΕΚ ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό είναι ότι οι “Ερυθρόλευκοι” δεν θα ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν. Με την “Ένωση” να έχει πλέον νέο προπονητή και τον αγώνα με τον Ολυμπιακό να είναι ο πρώτος της μετά την αλλαγή στην άκρη του πάγκου, δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο δείγμα γραφής της. Δεν την έχει δει κανείς στο παρκέ υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

Δεν λέει κανείς ότι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μπορεί να αλλάξει τόσα πολλά σε δύο ημέρες, ειδικά όταν δεν είναι ακριβώς “νέος” στην ομάδα, αφού βρισκόταν στο πλευρό του Ζντοβτς. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει στο παρκέ κάποιες καινούριες ιδέες, να ακολουθήσει ίσως κάποιον άλλο δρόμο σε κάποιες καταστάσεις σε άμυνα ή επίθεση, που είναι πιθανό να αιφνιδιάσουν αρχικά τον Ολυμπιακό.

Αυτές οι μικρές “αλλαγές” μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το να περάσει με συνέπεια κοντά στο καλάθι τους ψηλούς γκαρντ της (Ούκιτς, Λαρεντζάκη) για να ποστάρει τους Σπανούλη ή Γκριν, να αλλάξει κάποια πράγματα στην σύσταση των πεντάδων της, να μπλέξει το ροτέισον, να προσθέσει ένα-δύο διαφορετικά συστήματα, ή να αλλάξει τρόπο που αμύνεται η ομάδα στο Πικ εν ρολ. Πραγματικά οι επιλογές είναι περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, κυρίως χάρη και στο “βαθύ” ρόστερ της ομάδας, που δίνει την δυνατότητα να γίνουν αρκετά τρικ. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο όπλο της ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι.

Βήμα-βήμα να βρει τον δρόμο της

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS


Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό δεν έχει ουσιαστικά κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον για την ΑΕΚ, σε αντίθεση με τους “Ερυθρόλευκους”. Το να τερματίσει η “Ένωση” πάνω από την τρίτη θέση είναι ουσιαστικά αδύνατο, ακόμα και αν κερδίσει, ενώ το να τερματίσει κάτω από την τρίτη θέση είναι σχεδόν αδύνατο, αφού ακόμα και αν χάσει θα βρίσκεται τέσσερις νίκες μακριά από τον 4ο Άρη. Κάθε παιχνίδι όμως από εδώ και πέρα έχει ως στόχο το να βρει η ομάδα σιγά-σιγά τον δρόμο της, τον οποίο έδειχνε να έχει χάσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Μία νίκη επί του Ολυμπιακού σίγουρα θα ανέστρεφε το κλίμα. Αυτό όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Με δεδομένο τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και μία απλώς ανταγωνιστική εμφάνιση θα είναι αρκετή για να “ξυπνήσουν” λίγο όλοι στην ομάδα και να καταλάβουν ότι παραμένουν ένα πολύ επικίνδυνο σύνολο, το οποίο μπορεί να κάνει πολλές ζημιές όταν παίζει απόλυτα συγκεντρωμένα και ακολουθεί το πλάνο του.

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό δεν έχει χαρακτήρα Τελικού για την ΑΕΚ. Είναι όμως ένα παιχνίδι που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να συνέλθει και να κάνει ένα βήμα μπροστά, στην προσπάθειά της να ξαναχτίσει τον χαρακτήρα της. Κάθε μεγάλη διαδρομή, εξάλλου, ξεκινάει πάντα με το πρώτο βήμα. Τα υπόλοιπα έρχονται.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ