ΑΕΚ

Λαρεντζάκης: "Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα"

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μιλάει στο Sport24.gr για την τρελή πορεία της ΑΕΚ μέχρι το Final Four του BCL. Τα σκαμπανεβάσματα, το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου και την στιγμή που “γύρισε ο διακόπτης”.

Είναι μία σεζόν υπερβάσεων η φετινή για την ΑΕΚ. Σε μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, που ξεκίνησε με τον κάκιστο τρόπο και χρειάστηκε λίγο και η τύχη κάποια στιγμή, η “Ένωση” βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της: Την κατάκτηση ενός ακόμα ευρωπαϊκού τίτλου. Το τρίτου ευρωπαϊκού τίτλου της για την ακρίβεια μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000.

Στη μέση όλων αυτών υπάρχει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες της ΑΕΚ σε μία σεζόν γεμάτη πάνω-κάτω. Στα 25 του χρόνια πλέον, ο γκαρντ από την Κύθνο είναι “πενταδάτος” και διεθνής, αλλά και αυτός που κάνει όλη την “βρώμικη” δουλειά στην περιφέρεια, κυνηγώντας τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων, όντας ένας από τους αφανείς ήρωες αυτής της ονειρεμένης πορείας των “κιτρινόμαυρων”.

Λίγες μέρες πριν από τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μούρθια (4/5, 21:30, LIVE Blog από το Sport24.gr) ο “Λάρι” μοιράστηκε τις σκέψεις του με το Sport24.gr μέσα από μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μίλησε για τα αρχικά σκαμπανεβάσματα και τις προσθήκες που άλλαξαν τα δεδομένα, δεν έψαξε για δικαιολογίες για κάποιες κακές ήττες στην Stoiximan.gr Basket League και υπερτόνισε αυτό που έχει γίνει σαφές από το ξεκίνημα της σεζόν για την φετινή ΑΕΚ: Όταν η ομάδα είναι ενωμένη, τότε μπορεί να κάνει τα πάντα.

“ΓΥΡΙΣΕ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΪΡΟΙΤ”

Η σεζόν ξεκίνησε με πολλά σκαμπανεβάσματα για την ΑΕΚ. Κάποιες κακές ήττες σε Stoiximan.gr Basket League και Basketball Champions League έφεραν την ομάδα σε δύσκολη θέση. Ένα βράδυ του Φλεβάρη όμως, κόντρα στην Μπαϊρόιτ, άλλαξαν όλα. Η νίκη και η πρόκριση επί των Γερμανών έβαλε τα θεμέλια για αυτή την πορεία μέχρι το Final Four, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να παραδέχεται ότι σε αυτό το παιχνίδι γύρισε όλη η ψυχολογία της ομάδας.

Μέσα στην σεζόν είχατε αρκετά πάνω-κάτω στην απόδοσή σας. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Στο γεγονός ότι δεν βλέπαμε ίσως όλα τα παιχνίδια με το ίδιο σκεπτικό όπως στην Ευρώπη. Δεν ήταν διαφορετικό το κίνητρο, απλώς ίσως σε κάποια παιχνίδια του Basketball Champions League κόντρα σε δυνατές ομάδες να ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι από ότι σε κάποια άλλα ματς”.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όποτε βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο αντιδράσατε, σωστά;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σε όλα τα παιχνίδια που είχαν χαρακτηρισμό “must-win”, που δεν είχαμε περιθώριο για ήττα, αντιδράσαμε και παίξαμε δίνοντας το 100%, παίρνοντας σημαντικές νίκες, οπότε πιστεύω ότι και τώρα θα είμαστε αυτοί που πρέπει στο Final Four και θα πάνε όλα καλά”.

Λαρεντζάκης: "Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα"
CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL

Πότε πιστεύεις ότι γύρισε ο διακόπτης στην ομάδα και μετά από τους πρώτους μήνες που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα έπαιξε ωραίο μπάσκετ για ένα δίμηνο;

Δεν γίνεται μία ομάδα να παίζει στα “κόκκινα” και να έχει τις ίδιες ταχύτητες όλο τον χρόνο. Αυτό δεν θα ήταν και φυσιολογικό. Νομίζω πως πολλά άλλαξαν μετά τον αγώνα με την Μπαϊρόιτ στο φινάλε της φάσης των Ομίλων. Δεν θέλαμε να μείνουμε εκτός Ευρώπης από τόσο νωρίς. Η ψυχολογία μας άλλαξε πολύ μετά από αυτό το παιχνίδι. Ήμασταν και λίγο τυχεροί και σίγουρα όπως τελείωσε η φάση των ομίλων μας έδωσε μία ώθηση για την συνέχεια και δέσαμε πολύ καλά ως ομάδα”.

Με τα άσχημα αποτελέσματα να μαζεύονται στο ξεκίνημα της σεζόν, υπήρξε καμία στιγμή που πίστεψες ότι δεν γυρίζει η κατάσταση;

Η αλήθεια είναι 3-4 αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των Ομίλων του BCL τα πράγματα έδειχναν πολύ δύσκολα, αφού βρισκόμασταν κοντά στον αποκλεισμό και χρειαζόταν υπέρβαση για να προκριθούμε. Δεν ξέραμε τι θα γινόταν και πώς θα περνούσε η χρονιά αν αποκλειόμασταν και έπρεπε έκτοτε να παίζουμε μόνο ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Πάντα πιστεύαμε όμως ότι είχαμε την τύχη στα χέρια μας και δείξαμε χαρακτήρα, οπότε τέλος καλό όλα καλά”.

Οι νίκες επί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σας έδωσαν κάτι παραπάνω; Σας έδειξε ότι πατάτε καλά στα πόδια σας;

Σίγουρα ήταν μεγάλη υπόθεση ότι για να κατακτήσουμε το Κύπελλο χρειάστηκε να κερδίσουμε αυτούς τους δύο μεγάλους αντιπάλους. Δείξαμε χαρακτήρα και πετύχαμε κάτι που είχε να συμβεί χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Αν δεν κατακτήσουμε το Κύπελλο του Basketball Champions League βέβαια πολλοί μπορεί να πουν ότι η χρονιά ήταν αποτυχημένη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Φέτος όμως κάναμε ήδη κάποια βήματα παραπάνω με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την πρόκριση στο Final Four. Στην Ελλάδα βέβαια είχαμε κάποια αποτελέσματα που δεν ήταν καλά για εμάς και για αυτό είμαστε ανάμεσα στην 5η και την 6η θέση, αλλά αν είμαστε αυτοί που πρέπει στην συνέχεια μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στα playoffs”.

“ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ, ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ”

Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Για αρκετούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Λαρεντζάκη, αυτό το Final Four θα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Το ΟΑΚΑ αναμένεται να είναι κατάμεστο. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει άγχος. Ο διεθνής γκαρντ ωστόσο προσπαθεί σταθεί στην ανυπομονησία που έχουν όλοι για αυτά τα παιχνίδια.

Πόσο άγχος ή ανυπομονησία υπάρχει για αυτό που έρχεται;

Ανυπομονησία θα το έλεγα όχι άγχος. Το γεμάτο γήπεδο σίγουρα θα μας βοηθήσει και πιστεύω όλο αυτό να μας βγει θετικά και να μας δώσει ενέργεια. Στο παρελθόν είχαμε γνωρίσει κάποιες ήττες με γεμάτο γήπεδο, αλλά φέτος νομίζω ότι αυτό άλλαξε”.

Ο κόσμος περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή. Βλέπεις τον ΑΕΚτζη να πεινάει για αυτό το Final Four;

Σίγουρα ζητάει ακόμα έναν τίτλο. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε το ευρωπαϊκό μετά από τόσα χρόνια. Και θα δώσουμε το 100% για να τα καταφέρουμε”.

BASKET LEAGUE / 4ïò ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 4ïò ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Από τις ομάδες που βρέθηκαν στον δρόμο σας στον δρόμο για το Final Four ποια ήταν αυτή που σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Η Μπαϊρόιτ ήταν μία καλά στημένη ομάδα και μας δυσκόλεψε πολύ. Η Στρασμπούρ ήταν επίσης μία ομάδα με ποιότητα και ταλέντο στους παίκτες. Τόσο όμως κόντρα σε αυτές τις ομάδες όσο και γενικώς μέσα στην σεζόν νομίζω ότι δείξαμε πως αν παίξουμε ενωμένοι και σαν ομάδα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα”.

Οι τρεις προσθήκες των Βασιλόπουλου, Πάντερ και Χάντερ πόσο σας βοήθησαν να ανεβείτε επίπεδο;

Σίγουρα μας βοήθησαν πάρα πολύ, γιατί μας έδωσαν πράγματα που μας έλειπαν. Ο Χάντερ έχει βοηθήσει πάρα πολύ κάτω από το καλάθι. Ο Πάντερ επίσης πρόσφερε ήδη πάρα πολλά και έδωσε άλλη διάσταση στο παιχνίδι μας, ενώ έβαλε και το σουτ με τη Νίμπουρκ που ήταν όλη η χρονιά. Ο Βασιλόπουλος μας έδωσε στοιχεία που δεν είχαμε στο παιχνίδι μας. Αυτές οι αλλαγές έδωσαν στην ομάδα το κάτι παραπάνω, μας έδωσαν πράγματα που έλειπαν στο ξεκίνημα της χρονιάς και μας ανέβασαν επίπεδο”.

Αρκετοί έχουν χρίσει την ΑΕΚ φαβορί λόγω έδρας, ενώ αρκετοί λένε ότι η Μονακό είναι η πιο ισχυρή ομάδα. Εσύ ποια από τις 3 ομάδες φοβάσαι περισσότερο;

Βάσει αριθμών η Μονακό είναι το φαβορί. Αυτή τη στιγμή όμως εμάς δεν μας απασχολεί καμία άλλη ομάδα παρά μόνο η Μούρθια, την οποία και αντιμετωπίζουμε στον ημιτελικό. Πρόκειται για μία δυνατή ομάδα με πολύ ποιοτικό ρόστερ, με 12 παίκτες που τα δίνουν όλα. Έρχεται από το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την ACB, παίζει πολύ σκληρά και πραγματικά χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε το εμπόδιό της. Ας πάνε πρώτα όλα καλά στον ημιτελικό και μετά θα δούμε τι θα ακολουθήσει, δεν γίνεται να κοιτάμε πολύ μακριά. Το βασικό είναι να εμφανιστούμε συγκεντρωμένοι και να παίξουμε σαν ομάδα. Όταν παίζουμε σαν ομάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά”.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ