ΑΕΚ

Και ξανά, ξανά θα γίνεις... ΑΕΚ

Και ξανά, ξανά θα γίνεις... ΑΕΚ
CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL

Η ΑΕΚ έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να ξαναγίνει “Βασίλισσα”. Σίγουρα ωστόσο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει, αρχικά, ξανά... ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είχε οριακά 48 ώρες ξεκούρασης μπροστά της πριν από τον αγώνα με την Εστουδιάντες και – ενδιάμεσα – ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Ισπανία που ξεκίνησε... αξημέρωτα στις 6 το πρωί της Δευτέρας (11/12). Και όλα αυτά δεν είχαν καμία σημασία, αφού πήγε στη Μαδρίτη και κέρδισε την Εστουδιάντες, μένοντας ζωντανή στο “κυνήγι” της πρόκρισης.

Η αλήθεια είναι πως η φετινή ΑΕΚ είναι... αψυχολόγητη. Είναι μία από τις δύο ομάδες στην Ευρώπη που έχει κερδίσει τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον Παναθηναϊκό (η άλλη είναι η Μπαρτσελόνα) , αλλά και μία από τις δύο ομάδες που έχει κερδίσει στην έδρα της την πρωταθλήτρια Ιταλίας Βενέτσια (η άλλη είναι η Τορίνο). Πάνω σε αυτή την λογική του... παραλόγου που την ακολουθεί λοιπόν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το “διπλό” στη Μαδρίτη επί της Εστουδιάντες δεν προκαλεί εντύπωση !

Το θέμα δεν είναι πάντως πόσο αψυχολόγητη είναι η φετινή ΑΕΚ. Το θέμα είναι ότι ίσως για πρώτη φορά φέτος αρχίζει και θυμίζει... ΑΕΚ! Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες και μία αλλαγή προπονητή για να συμβεί αυτό, αλλά πλέον η “Ένωση” δείχνει να βρίσκει μία κατεύθυνση. Και αυτό φάνηκε και κόντρα στην Εστουδιάντες.

Όταν η καρδιά συναντάει το μυαλό

Και ξανά, ξανά θα γίνεις... ΑΕΚ
CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL


Η ΑΕΚ πήγε στη Μαδρίτη με το... μαχαίρι στα δόντια. Έχοντας την ψυχολογία από τη νίκη επί του Ολυμπιακού, η “Ένωση” ήθελε να αποδείξει σε όλους – και ίσως πρώτα στην ίδια – ότι μπορεί να δώσει συνέχεια σε ένα αποτέλεσμα με ένα ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί, μην γελιέστε, το “διπλό” στην έδρα της Εστουδιάντες είναι πολύ πιο σημαντικό από τη νίκη στον Ολυμπιακό. Γιατί, πολύ απλά, την κράτησε “ζωντανή” στον στόχο της διάκρισης στο Basketball Champions League.

Οι “κιτρινόμαυροι” ήταν πιο συγκεντρωμένοι αυτή τη φορά από ότι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Ήξεραν τι έπρεπε να προσέξουν. Φρόντισαν να δείξουν από νωρίς στον Λάντεσμπεργκ ότι δεν θα κάνει... ό,τι θέλει αυτή τη φορά, με τον Λαρεντζάκη, τον Ξανθόπουλο, ακόμα και τον Χάρις να του ρίχνουν... ξύλο όταν χρειάστηκε. “Χτύπησαν” τον Άλεκ Μπράουν στην άμυνα. Δεν πανικοβλήθηκαν όταν οι Ισπανοί έβαζαν το ένα τρελό σουτ μετά το άλλο στο τέλος των επιθέσεών τους. Απλώς έμειναν πιστοί στο πλάνο τους. Και για αυτό πήραν αυτή την σπουδαία νίκη.

Νίκες σαν αυτή δεν έρχονται μόνο με καρδιά και ψυχή. Σαφώς και παίζει ρόλο αυτό. Για να φτάσεις όμως να δείξεις την ψυχή σου στο φινάλε ενός αγώνα πρέπει πρώτα να έχεις παραμείνει κοντά στο σκορ. Να έχεις δείξει ότι είσαι διαβασμένος και ότι ξέρεις πού να χτυπήσεις. Και αυτό ακριβώς έκανε η ΑΕΚ, παίρνοντας το βέλτιστο σχεδόν από κάθε παίκτη που χρησιμοποιήθηκε.

Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν αυτός που κράτησε την ΑΕΚ στο παιχνίδι με τα μεγάλα του σουτ. Ο Μάνι Χάρις ήταν η σταθερά στην επίθεση. Ο Μάικ Γκριν ήταν πάλι η ήρεμη δύναμη. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβγαλε εκτός ρυθμού και... έσπασε τα νεύρα του Λάντεσμπεργκ με την άμυνά του, περιορίζοντάς τον σημαντικά μέχρι ο Αμερικανός να βάλει δύο τρελά τρίποντα στο τέλος. Ο Δημήτρης Μαυροειδής πρόσφερε inside game σε κρίσιμα σημεία. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος μοίρασε αθόρυβα 6 ασίστ και σημείωσε ένα μεγάλο καλάθι στην τέταρτη περίοδο. Ο Τσινέμελου Ελόνου και ο Βασίλης Καββαδάς έφθειραν τους αντίπαλους ψηλούς με την ενέργειά και την δύναμή τους. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα για δεύτερο σερί παιχνίδι.

Ο Τζέιμς κάνει αθόρυβα... όλη την δουλειά

Και ξανά, ξανά θα γίνεις... ΑΕΚ
CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL


Ο Ντελρόι Τζέιμς δεν ήταν η... σέξι επιλογή το καλοκαίρι. Η απόκτησή του δεν ενθουσίασε τον κόσμο. Ο Αμερικανός όμως ενδέχεται να είναι η καλύτερη φετινή μεταγραφή της ΑΕΚ στην λογική της προσφοράς σε σχέση με το συμβόλαιό του.

Ο Τζέιμς είναι ένα πραγματικό αμυντικό τέρας. Το πέρασμά του σε θέση σέντερ τόσο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό την Κυριακή (10/12) όσο και χθες (12/12) κόντρα στην Εστουδιάντες αποδείχθηκε η κίνηση-ματ από την πλευρά του Ντράγκαν Σάκοτα, που πήρε αυτό το “κόλπο” από την φαρέτρα του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Ένα κόλπο που έδωσε λύσεις σε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της σεζόν.

Ο Τζέιμς ήταν πάλι αυτός που έδεσε όλη την άμυνα της ΑΕΚ. Παίζοντας με πάθος τα έβαλε με ψηλότερους – και κοντύτερους – αντιπάλους και έκανε τα... πάντα. Οι 13 πόντοι, τα 7 ριμπάουντ του, τα 3 κλεψίματα και τα 2 (κρίσιμα) κοψίματα που έκανε δεν λένε καν τη μισή αλήθεια για αυτά που έκανε στο παρκέ. Για να καταλάβει κανείς την αξία του Τζέιμς πρέπει να... χαραμίσει ένα παιχνίδι βλέποντας μόνο αυτόν. Πρέπει να τον δει πώς δίνει εντολές στην άμυνα, πώς μαρκάρει τον αντίπαλο ψηλό στο post και πώς τον αντίπαλο γκαρντ στην περιφέρεια. Πρέπει να δει πώς δίνει βοήθεια από την αδύνατη πλευρά. Πώς εκμεταλλεύεται τα μις-ματς στην επίθεση. Πολλά από αυτά που κάνει φαίνονται. Τα περισσότερα όμως... δεν φαίνονται και αυτό είναι που του δίνει μεγαλύτερη αξία.

Πρώτα να γίνει ΑΕΚ και μετά θα γίνει... Βασίλισσα

Και ξανά, ξανά θα γίνεις... ΑΕΚ
CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL


Υπάρχει μία κατηγορία ομάδων που στην ταυτότητά τους γράφει “ασταθής με πολλά σκαμπανεβάσματα”. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν δύο ειδών ομάδες: Αυτές που σε ενθουσιάζουν μέχρι κάποιες ενδιάμεσες σφαλιάρες να σε απογοητεύσουν και αυτές που σε απογοητεύουν και κάποια ενδιάμεσα θετικά αποτελέσματα σε κάνουν να... ενθουσιαστείς. Η ΑΕΚ ανήκει φέτος ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Τώρα όμως ήρθε σιγά-σιγά η ώρα να περάσει σε μία άλλη κατηγορία: Αυτή της ομάδας που είναι σταθερή και μένει προσηλωμένη στον στόχο της.

Η “Ένωση” δείχνει να έχει ξανά ζωή. Αρχίζει και παίζει μπάσκετ, να θυμίζει ομάδα. Το αγαπημένο σύνθημα των φιλάθλων της είναι παραδοσιακά το “Και ξανά, ξανά θα γίνεις Βασίλισσα” και δεν αποκλείεται να ακουστεί ξανά σύντομα αν η ομάδα συνεχίσει να παίζει έτσι και να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Πριν γίνει “Βασίλισσα” όμως θα πρέπει να γίνει πρώτα ξανά... ΑΕΚ. Και τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τα καταφέρει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ